troszkin Posted August 29, 2013 Posted August 29, 2013 Zastanawiam się nad usługami rolniczymi np: koszenie łąki wywóz obornika koszenie kombajnem gruberowanie itp. czy to by sie opłacało:s Quote
pawelxy1 Posted August 29, 2013 Posted August 29, 2013 Wiesz kolego jak ja się dorobię ciągnika i maszyn to właśnie w taki sposób będę zarabiał;dI jak najbardziej to się opłaca;d Quote
anesia Posted August 29, 2013 Posted August 29, 2013 Zależy nad zakupem jakich konkretnie maszyn się zastanawiasz.U nas pobrali kredyty na zakupy maszyn,bo myśleli,że niewiadomo jakie zarobki a teraz te zobowiązania ciężko spłacić.Ten co ma dużo hektarów,to ma swój sprzęt a taki co ma mało to daje w dzierżawę i aby zabiera dopłaty. Quote
prosty Posted August 29, 2013 Posted August 29, 2013 Najpierw trzeba by się zorientować jakie jest zapotrzebowanie na takie usługi. U mnie prawie każdy ma swój ciągnik i maszyny, jedynie z kombajnami jest gorzej, chociaż też pojawia się coraz więcej bo każdy woli kosić kiedy chce a nie kiedy ktoś czas. Quote
VoYtek8 Posted August 29, 2013 Posted August 29, 2013 Koszenie kombajnem na pewno będzie się opłacać bo w czasie żniw wszyscy latają jak poparzeni i szukają kombajnu, więc klientów na to będziesz miał. Co do tych innych zarobków to nie byłbym taki pewny bo każdy normalny gospodarz ma ciągnik i osprzęt taki jak mu jest potrzebny do pracy w gospodarstwie o danym profilu, więc do Ciebie latać nie będą. Jeśli będziesz miał klientów to będą to niedobitki co maja pół hektara i żadnego sprzętu i wtedy to taki zarobek się nie będzie opłacał. Co innego jak prowadzisz wiodące gospodarstwo, a na ew. usługi jeździć w między czasie. Jednak kupować sprzęt tylko po to żeby pracowac nim u kogoś to ryzykowny i nie opłacalny interes. Pozdrawiam Quote
troszkin Posted August 31, 2013 Author Posted August 31, 2013 wojtek mi chodzi w wolnych chwilach jak na polach porobione a sprzet mam i nie musze specialnie kupowac zeby prowadzic te uslugi Quote
VoYtek8 Posted August 31, 2013 Posted August 31, 2013 Oj no to jak ktoś przyjdzie i poprosi to nie zaszkodzi pojechać i dorobić parę groszy. Pozdrawiam Quote
przemek2092 Posted September 1, 2013 Posted September 1, 2013 Opłaca jak najbardziej dodatkowy pieniążek dla tych co mają akurat wolną chwilę i lepszy sprzęt Quote
rolnikMały Posted September 2, 2013 Posted September 2, 2013 jak sprzęt ma stać i są klienci to pewnie że można jechać... tylko zależy znowu od okoliczności - bo jak masz specjalnie zapinać sprzęt i dojechać do 1 czy 2 transportów obornika albo 4 balotów słomy to zarobek marny - jeszcze jak kas jest od ręki to pól biedy ale jak usłyszysz od klienta: poczekaj albo doniosę ...to już należało by się zastanowić Quote
Recommended Posts