dawidandrejuk Posted August 30, 2013 Report Posted August 30, 2013 Witam. Potrzebuje porady, chce kupić agregat ale nie wiem jaki wybrać bierny, aktywny czy może talerzowy. Dodam ze mam ciężkie gleby(głównie glina). Zastanawiałem się nad aktywnym bo jest polecany na takie gleby ale boje się co będzie jak trafie na jakiś kamień których jest sporo. Quote
VoYtek8 Posted August 30, 2013 Report Posted August 30, 2013 Jak masz w miarę mocny ciągnik to kup aktywny to zawsze trochę tą glinę porozbija, a o kamienie się nie martw, takie agregaty są przystosowane do pracy w ciężkich warunkach. Agregat bierny też spełni swoją role, na takie gleby nie radzę kupować talerzowego bo jak nim zagregujesz pole to potem ta pocięta glina się zeschnie i będzie ciężka orka. Pozdrawiam Quote
Przemek15_03 Posted August 30, 2013 Report Posted August 30, 2013 Najlepszy na glinę i ciężkie ziemie jest agregat aktywny daj sobie spokój z myśleniem o biernym bo to nic innego jak kultywator z wałeczkami..., co do talerzowego tez mi się to nie widzi. Co do agregatów czynnych masz wybór albo cyklotirer albo rototiler. Cyklotirer potrzebuje więcej mocy i moim zdaniem jest bardziej awaryjny ale za to lepiej rozbije ziemię. Osobiście szukałem agregatu rok temu i wybrałem rototiler mam zestaw Rau z siewnikiem hassia i jestem zadowolony. Co prawda na takiej aż czerwonej glinie robię dwa razy najpierw z siewnikiem w górze a potem sieje i pole jest ładne . Nie chciałem cyklo ponieważ mój kolega ma i przy jego kamienistej ziemi oski się ukręcają, dodatkowo jak poleci koło zębate jednego wirnika to najczęściej lecą również dwa kolejne po bokach. Co do kamieni to w większości agregatów jest sprzęgło przeciążeniowe. W roto masz tylko napęd z łańcucha i łożyska na wale co jest na pewno tańsze w remoncie. Wszystko zależy jaki masz ciągnik? ile on wazy? jaki ma podnośnik?. A i jeszce jedno sa wersje cyklotirerów wzmacniane specjalnie na kamieniste pola. i jak szukasz to kupuj tylko znana markę z wyanalazkami moze byc problem z częściami. Dobre marki to Rabe Maschio Kverneland Rau i oczywiście Amazone. Moze jeszcze lely i eberhardt i howard. Dodatkowo na takie ziemie tylko packer bardzo ładnie zagęszcza Quote
dawidandrejuk Posted August 30, 2013 Author Report Posted August 30, 2013 Mam ursusa 1634 więc myślę że z 3m amazonką sobie poradzi z nabudowanym siewnikiem( lżej na podnośnik). A co powiecie na temat siewnika, dodam tylko że myślałem o talerzowym. Quote
VoYtek8 Posted August 30, 2013 Report Posted August 30, 2013 Siewnik jak nowy kupujesz to tylko talerzyk. Pozdrawiam Quote
Miki Posted September 2, 2013 Report Posted September 2, 2013 Popieram Wojtka w 101% . Redice talerzowe gwarantują regularny siew oraz stałą i równomierną głębokość usadowienia nasion co zapobiega wygrzebywaniu przez ptaki i inne zwierzęta, odkrywaniu przez wiatr itp., a także zapewnia odpowiedni wzrost i ukorzenienie podczas poszczególnych faz rozwoju rośliny co jest chyba najważniejsze . Quote
przemek2092 Posted September 2, 2013 Report Posted September 2, 2013 Na ciężkie ziemie również polecam aktywny, co prawda jest to bardziej czasochłonne i paliwożerne lecz dobrze wiemy że jeśli nie rozkruszymy czymś tej gliny to nic nam nie urośnie Quote
Recommended Posts