Jump to content

Recommended Posts

Posted
Witam mam 1,8h podmokłej łąki ale nie az tak bardzo ze stoi woda, poprostu 40cm i mokro. Od paru lat nic na niej nie jest nie uprawiane. Chciałbym na niej cos posadzic,zasiac cos na czym zarobie pare złoty. Prosze o wszystkie wskazowki i podpowiedzi z gory dziekiuje !!!
Posted

Może najpierw jak jest możliwość to zrobić kanał żeby trochę ja osuszyć a potem wykosić opryskać od ziela zaorać noi wtedy można myśleć co by tam zasiać

Pozdrawiam:)

Posted

Zgadzam się z przedmówcą trzeba ją najpierw osuszyć lekko. Chociaż możesz już teraz ją skosić, opryskać i uprawiać powoli. Na 40cm ciężko Ci się będzie dobrać kołami od ciągnika więc robota powinna iść. Tylko nie wiem czy na takiej mokrej glebie coś zechce rosnąć, najpierw osusz tą łąkę, a dopiero potem zacznij działać. Pozdrawiam :)

Posted

wiesieki 1202 ma rację szkoda czasu sprzętu i paliwa popytaj w agencji i wejdż w program zalesieniowy

na początku dostajesz premię zalesieniową potem pielęgnacyjną nie wiem jaka to kasa ale lepsze

to niż nic !

Posted
1.8 to juz ladny kawalek i warto by bylo jakies dofinansowanie na to brac ale tez nie jest to chyba takie proste zainteresowac sie jednak mozna swego czasu orzech wloski byl na topie teraz nie wiem u mnie to ok 20 arow i jako nieurzytek figuruje.a moze ktos ma wiedze na temat zalesiania jakie sa zasady ....?pozdrawiam
Posted

Z cała pewnością najpierw należy zacząć od wykonania kanału,aby łąka nie była wiecznie podmokła bo raczej cienko to widze. Nie bedziesz miał zysku na czymś na czym nic nie urośnie,a szkołka leśna to całkiem ciekawa opcja na takim obszarze.

Pozdrawiam Agroservice.pl

• 4 months later...
Posted

Nie będę zakładał nowego tematu ponieważ, moje pytanie jest podobne, więc napisze tu. Więc też mam łąkę tylko nie jest podmokła. I zastanawiam się co by na niej posadzić abym miał z tego zysk. myślę o sadzie ekologicznym, może macie, jakieś doświadczenie w temacie.

Czy może sad to zły pomysł,

Posted
Łąka to pojęcie względne. ;) Napisz o klasie ziemi na której ta łąka jest, o powierzchni jaką ona zajmuje oraz o tym jakie masz środki na ten cel bo sad to spora inwestycja. Pozdrawiam :)
Posted
na twoim miejscu posadziłbym drzewa które ciągną wodę, topola, wierzba, itp. skoro i tak nie uprawiasz to chociaż drzewo będziesz miał:) obsadź brzegami zobaczysz jak będzie z wodą, zrób kanał, studnię, a resztę wykorzystaj :)