Jump to content

siewnik Poznaniak S043/C1 (3m) - jak prawidłowo ustawić wysiew rzepaku?

Recommended Posts

Posted

Witam wszystkich forumowiczów! To moj pierwszy post wiec tym gorecej Was witam. :)

Panowie potrzebuje Waszej pomocy,

Otóż siałem tydzien temu rzepak. Siewnik poznaniak S043/C1 3m Z ROLMASZ-u Kutno. Ustawilem sobie siewnik przy pomocy tabelki wysiewu. Co druga rurka siejaca wiec wysiew na 14 rurek. Ustawione zasuwki jak trzeba, dzwignia ustawiona na 2. I o dziwo! - zrobilem próbe kręconą 18 obrotów bo moj siewnik potrzebuje 1800 obrotow na hektar i zwazylem kilka prób. Wynik - ~50 gramow. Wiec szacowany siew od 5 kg/ha zadowalal mnie. Tylko male ale... przy takich usatwieniach tabelka wysiewu pokazywala 2 kg/ha .... Coz zdziwilo mnie to ale po kilku kolejnych probach kreconych (wynik zawsze ok 50 gramow) zostawilem takie ustawienia, myslac ze moze moje ziarno jest grubsze/drobniejsze... zaufalem temu co kilka razy "wyszlo" z krecenia. No a gdy wrócilem z pola okazalo sie ze wyszlo ok 2,5kg/ha !!! Jak to mozliwe jest ? Wysiew co prawda pokrywa sie z tabelka ale nijak to sie ma do proby kreconej,ktora przeciez powinna byc najbardziej wiarygodna i powinna dawac najlepsze przyblizenie wysiewu... pomózcie mi w czym tkwi problem ? Moze ktos ustawial taki siewnik ?

Albo moze przynajmniej wiecie jaki jest optymalny poziom oleju w skrzyni olejowej ? Niestety siewnik kupywalem uzywany '99 rok wiec miernika juz nie ma.. Tak "na oko" jest 1/3 skrzyni

• 3 years later...
Posted

Post z przed 4 lat, wydaje się, że kolega padł na obliczeniach.

Ja nabyłem z dwa tygodnie temu hassie 300 DK i też potrzebuje tabele bo nie Mam nic. Liczę na próbę kreconą ale nie mam kontroli do tabeli. W hassi nie kręci się kołem podczas próby tylko przy przekładni . Mierzyłem nawet obwód Koła 210 cm .

Posted

Z praktyki wiem że próba kręcona wychodzi inaczej aniżeli siew na polu w normalnych warunkach wysiewu ale  na początek to najlepsze wyjście gdy nie ma żadnej tabeli 

Ja chcąc wyskalować poznaniaka to ważyłem zboże mierzyłem pole (pole zazwyczaj dzieliłem jeden ha na dziesięć części ) i zapisywałem wyniki po kilku latach już wiem jak ustawić aby wysiew był po mojej myśli , co nie oznacza że takie samo ustawienie da taki sam wysiew jak w poprzednich latach 

Posted

Oczywiście że musi wyjść inaczej w polu jeżeli ktoś zmierzy obwód koła i tej wartości użyje do obliczeń. Gdzieś na Forum jest dokładnie wyjaśnione jak wykonać próbę kręconą tak aby po ilości wysiewu można było wyliczyć powierzchnię pola. Pozdrawiam!