ania1983 Posted August 31, 2013 Report Posted August 31, 2013 zakładam temacik może podzielimy się swoimi ulubionymi przepisami? ale tylko takimi sprawdzonymi, a nie takimi, ze ktoś robił, czy ktoś gdzieś znalazł. tylko sprawdzone jako, ze sezon dyniowy uważam za rozpoczęty to zacznę i wstawię 3 przepisy na ten wspaniały specjał CHLEB Z DYNIĄ, jak dla mnie chleb jest tylko w nazwie, bo w smaku to jest bardzo smaczny placek ;D a z ciepłym mleczkiem poezja składniki:50 dag. musu z dyni15 dag miodu25 dag cukru80 dag mąki1 łyżeczka sody1 łyżeczka proszku do pieczenia3 łyżeczki cynamonu4 jaja25 dag oleju25 dag posiekanych orzechów1/2 łyżeczki soli1/2 gałki muszkatołowej wykonanie:do musu z dyni dodać miód, cukier, olej, dokładnie wymieszać. wlać roztrzepane jaja, wsypać suche składniki i wyrobić na jednolite ciasto. dodać posiekane orzechy. piec godzinę w temp. 180 stopni. CHLEB DYNIOWO-OWSIANY składniki:400 gram mąki1 łyżeczka soli120 gram grubych płatków owsianych250 gram rzadkiego przecieru dyniowego2 łyżki siekanej natki2 łyżki siekanego koperku2 łyżki siekanego szczypiorku42 gram drożdżymasło do formymleko skondensowane do posmarowania(ja używam zwykłego mleka) wykonanie:mąke i płatki wsypać do miski, dodac dynię, sól i zioła. wkruszyć drożdże i zagnieść gładkie ciasto. w razie potrzeby dodać odrobine letniej wody. ciasto zostawić do wyrośnięcia.uformowac chlebek, posmarować mlekiem i piec w piekarniku nagrzanym do 200stopni przez 1 godz.CIASTECZKA DYNIOWE składniki:2 i 1/2 szk. mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody2 łyżeczki cynamonu1/2 łyżeczki gałki1/2 łyżeczki mielonych goździków1/2 łyżeczki soli1/2 szklanki miekkiego masła1 i 1/2 szklanki cukru w tym 2 cukry waniliowe1 i 1/2 szklanki musu z dyni1 jajo wykonanie:utrzec masło i cukier, dodać dynię i jajo i ucierać aż masa będzie kremowa. wmieszać suche składniki. wykrawać ciasteczka, piec ok 15-20 min. najlepiej smakują posmarowane lukrem lub takie które odleżą kilka dni w puszcze Quote
Tofik Posted September 1, 2013 Report Posted September 1, 2013 HEHE ja z dań gorących to robię tylko jajecznice:) dlatego też nie wtrącam sie do garów mojej żonie:)Pozdrawiam Quote
ania1983 Posted September 1, 2013 Author Report Posted September 1, 2013 Tofik, wtrącać się nie musisz, ale może żona ma jakieś super przepisy którymi warto sie podzielić? chociaż by na tę dynię sezonową ;D Quote
Tofik Posted September 1, 2013 Report Posted September 1, 2013 To już trzeba by sie jej zapytać bo ja takich wynalazków nie jadam bo wole zjeść np. kaczkę pieczona na piwie (palce lizać)Pozdrawiam Quote
ania1983 Posted September 1, 2013 Author Report Posted September 1, 2013 no tak, typowy facet "ulubione warzywo? mięso :D"to zapytaj żonę o te "wynalazki, może warto?bo ja raczej jej nie zapytam Quote
Robert ;-) Posted September 1, 2013 Report Posted September 1, 2013 Witam ja lubię coś takiego;] u nas nazywa się to kartoflak wel babka kartoflana ziemniaki trzemy na tartce dodajemy mąkę jajka pieprz sól do smaku i do tego wcześniej smażymy słoninę dodajemy cebulę 2szt-boczek 25dko-kiełbaskę0,5kg i mieszamy a potem do prodiża i pieczemy Rara Avis 1 Quote
ania1983 Posted September 1, 2013 Author Report Posted September 1, 2013 Robercie, a jak sie nie ma prodiża może być piekarnik lub piec chlebowy?bo brzmi bardzo smacznie a z czym to jesz? jako danie samodzielne czy coś do tego dokładasz jeszcze? Quote
Robert ;-) Posted September 1, 2013 Report Posted September 1, 2013 można i w piecyku piekarniku napisałem o prodiżu żeby mniej więcej złapać ilość ziemniaków bo ja to robię na oko;] nie mam wagi.a ja to jem samo bez dodatków kiedyś robiłem to częściej teraz brak czasu Quote
ania1983 Posted September 1, 2013 Author Report Posted September 1, 2013 brak kiełbasy nie pozwala mi tego zrobić dzisiaj, ale jak tylko będę na zakupach to na kolację zrobię, mężowi na pewno posmakuje bo duzo mięska z tego co zrozumiałam ciasto jak na placki ziemniaczane tylko z dodatkami, no to z ilością sobie poradzę Quote
Robert ;-) Posted September 1, 2013 Report Posted September 1, 2013 Aniu tak dokładnie jak na placki ja czym więcej mięska tym lepiej ten przepis babcia przywiozła z nad morza.a Sławek mógł by napisać jak się robi kaczkę w piwie to moje ulubione przysmaki;] Quote
ania1983 Posted September 1, 2013 Author Report Posted September 1, 2013 no właśnie, czekamy na ten przepis na kaczkę na piwie jak kaczki będziemy zabijać to będzie jak znalazł [mniam] Quote
Tofik Posted September 1, 2013 Report Posted September 1, 2013 No to z kaczką w piwie jest mniej więcej takIdziemy do kurnika i wybieramy kaczkę (kaczor dłużej sie piecze)złapaną kaczkę ładujemy na pniaka i ciach:) potem skubiemy itdgotową kaczkę marynujemy w przyprawach sól pieprz ocet winny czosnek może być też majeranek i w takich przyprawach marynujemy około 12godz (najlepiej zostawić na noc) rano kaczka wędruje do piekarnika można na 2 sposoby 1 wkładamy do brytfanki wraz z przyprawami a jak sie zrumieni dolewamy piwa (3/4piwa ale to też zależy od wielkości kaczki)2 wypijamy ćwiartkę piwa po czym nakładamy (nadziewamy)kaczkę na puszkę z reszta tego piwa i wstawiamy kaczkę do piekarnika na siedząco i pieczemy do momentu aż kaczka będzie miękka soczysta i rumiana:)tak gotową kaczkę ładujemy na talerz i pałaszujemy popijając piwem SMACZNEGO:) Quote
ania1983 Posted September 1, 2013 Author Report Posted September 1, 2013 Tofik, super przepis ja raczej nie skorzystam z "kaczki na stojąco" ale w naczyniu żaroodpornym jak najbardziej zrobie a mojemu mężowi to na pewno posmakuje, tym bardziej jak do obiadu podam mu piwo a ja podam przepis na piernik dyniowy, dzisiaj robiłam jest przepyszny!przepis pochodzi z tej strony http://majanaboxing.blox.pl/2011/11/Piernik-dyniowy.htmlzdjęcie jest moje Składniki: *125g masła*400g mąki pszennej*2 jajka*3 łyżeczki proszku do pieczenia*1 łyżeczka sody oczyszczonej*450g puree z dyni*200g cukru*1 torebka przyprawy do piernika Wykonanie:Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Rozpuścić masło. W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier i przyprawę do piernika. Do mieszaniny dodać rozpuszczone masło, puree z dyni i jajka. Wszystko wymieszać i przełożyć do natłuszczonej formy. Piec około 50 minut do tzw "suchego patyczka". Można polukrować lub oblać piernik polewą czekoladową. Quote
Robert ;-) Posted September 1, 2013 Report Posted September 1, 2013 Sławek fajny przepis spróbuję a i mam jeszcze jeden ''przepisik'' to tak potrzebne są 4 duże banany,kostka masła,szklanka galaretki[cytrynowej lub agrestowej] szklanka cukru,i trzy galaretki różnego smaku. masło banany galaretkę rozpuszczoną w szklance i cukier nie wiem jak to się nazywa ale chyba blender miksujemy i do tortownicy a potem jak już się zetnie to nalewamy tymi trzema galaretkami jedna jak zastygnie to następną to mój ulubiony torcik bananowy;] Quote
ania1983 Posted September 1, 2013 Author Report Posted September 1, 2013 Robercie, szklanka galaretki rozpuszczonej czy szklanka tego proszku ?? Quote
wiejskieżycie Posted September 1, 2013 Report Posted September 1, 2013 Bardzo apetycznie wygląda ten piernik dyniowy. Ja wpraszam się na degustację. A co do babki ziemniaczanej to też przepadam i bardzo często ją robię. Jeśli ma się maszynkę do tarcia ziemniaków, raz, dwa i masa się piecze. Quote
Robert ;-) Posted September 1, 2013 Report Posted September 1, 2013 Aniu rozpuszczona w szklance, całe opakowanie Marcin ja specjalnie kupiłem tarkę elektryczną znaczy przystawkę do maszynki do mięsa;] żeby szybciej się robiło babkę Quote
wiejskieżycie Posted September 1, 2013 Report Posted September 1, 2013 Ja miałem taką ręczną, ale też szybko się na niej pracowało. Kiedyś jeszcze jak jadłem mięso i w większej ilości produkty pochodzenia zwierzęcego to smakowało mi coś takiego. Nie wiem czy dobrze to ujmę, ale masą podobną do tej na placki i babkę ziemniaczaną napełniało się wieprzowe "flaki", a później chyba gotowało. Quote
ania1983 Posted September 1, 2013 Author Report Posted September 1, 2013 Marcinie chyba wiem o czym piszesz czy chodzi Ci o kiszkę ziemniaczaną?robiłam ze 2 razy, ale to było pyszne! tylko ja piekłam w piekarniku, a potem z kwaśnym mlekiem, normalnie poezja!swoją drogą wie ktoś jaki mają termin ważności flaki? moje w solance leżą w lodówce już rok, czy można by ich jeszcze użyć czy wywalić? Quote
Robert ;-) Posted September 1, 2013 Report Posted September 1, 2013 ja nie wiem czy maja datę ale bym je wyrzucił ;] Quote
anesia Posted September 1, 2013 Report Posted September 1, 2013 Mniam,mniam aniu na te te twoje dyniowe przepisy.Ja jestem raczej"warzywna"ale dynia jakos mi nie podchodzi,ale ten torcik wyglada naprawde apetycznie. Quote
wiejskieżycie Posted September 1, 2013 Report Posted September 1, 2013 Ja też kiedyś nie lubiłem dyniowatych, a teraz co kilka dni smażę sobie placki z kabaczka lub cukinii na przemian. Pycha. Quote
ania1983 Posted September 1, 2013 Author Report Posted September 1, 2013 jakie placki? takie normalnie plastry cukini w jajku i bułce tartej czy coś innego?Anesia, dynia w cieście jest pyszna właśnie piekę ciasteczka dyniowo-owsiane, pyszności potem podam przepis i wrzucę fotke jak mi się uda, tylko na razie pierwsza blacha zjedzona czekam na kolejne Quote
wiejskieżycie Posted September 1, 2013 Report Posted September 1, 2013 Placki z kabaczka lub cukinii (nigdy nie pamiętam co jest co i tak już zostanie ) robi się identycznie jak placki ziemniaczane. Z tym że ja trę kabaczka na największych oczkach tarki i wtedy się nie rozpadają na patelni. Dodaję jajko lub jajka w zależności od ilości. Doprawiam do smaku tym co mam pod ręką i smażę na oleju. Jeśli ktoś woli dietetyczną wersję, bo na przykład nie chce żeby poszło w biodra, to może po usmażeniu odsączyć placuszki na ręczniku papierowym. Do tego śmietana na wierzch i wsuwam. Quote
ania1983 Posted September 1, 2013 Author Report Posted September 1, 2013 a, to znam takie placki ja czasem jeszcze jak mi się chce to do nich marchewkę wcieram i uwielbiam je jeść z dipem czosnkowym, do śmietany duuuużo czosnku i odrobina soli i pieprzu, na gorący placek jak dasz to poezja ;Dpod warunkiem, ze jest sie takim maniakiem czosnkowym jak ja Quote
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.