Jump to content

Recommended Posts

Posted

zakładam temacik może podzielimy się swoimi ulubionymi przepisami? ale tylko takimi sprawdzonymi, a nie takimi, ze ktoś robił, czy ktoś gdzieś znalazł. tylko sprawdzone :D

 

jako, ze sezon dyniowy uważam za rozpoczęty to zacznę i wstawię 3 przepisy na ten wspaniały specjał :D


CHLEB Z DYNIĄ, jak dla mnie chleb jest tylko w nazwie, bo w smaku to jest bardzo smaczny placek ;D a z ciepłym mleczkiem poezja :D

 

składniki:

50 dag. musu z dyni

15 dag miodu

25 dag cukru

80 dag mąki

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 łyżeczki cynamonu

4 jaja

25 dag oleju

25 dag posiekanych orzechów

1/2 łyżeczki soli

1/2 gałki muszkatołowej

 

wykonanie:

do musu z dyni dodać miód, cukier, olej, dokładnie wymieszać. wlać roztrzepane jaja, wsypać suche składniki i wyrobić na jednolite ciasto. dodać posiekane orzechy. piec godzinę w temp. 180 stopni.


CHLEB DYNIOWO-OWSIANY

 

składniki:

400 gram mąki

1 łyżeczka soli

120 gram grubych płatków owsianych

250 gram rzadkiego przecieru dyniowego

2 łyżki siekanej natki

2 łyżki siekanego koperku

2 łyżki siekanego szczypiorku

42 gram drożdży

masło do formy

mleko skondensowane do posmarowania(ja używam zwykłego mleka)

 

wykonanie:

mąke i płatki wsypać do miski, dodac dynię, sól i zioła. wkruszyć drożdże i zagnieść gładkie ciasto. w razie potrzeby dodać odrobine letniej wody. ciasto zostawić do wyrośnięcia.

uformowac chlebek, posmarować mlekiem i piec w piekarniku nagrzanym do 200stopni przez 1 godz.


CIASTECZKA DYNIOWE

 

składniki:

2 i 1/2 szk. mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

2 łyżeczki cynamonu

1/2 łyżeczki gałki

1/2 łyżeczki mielonych goździków

1/2 łyżeczki soli

1/2 szklanki miekkiego masła

1 i 1/2 szklanki cukru w tym 2 cukry waniliowe

1 i 1/2 szklanki musu z dyni

1 jajo

 

wykonanie:

utrzec masło i cukier, dodać dynię i jajo i ucierać aż masa będzie kremowa. wmieszać suche składniki. wykrawać ciasteczka, piec ok 15-20 min.

najlepiej smakują posmarowane lukrem lub takie które odleżą kilka dni w puszcze :D

Posted

Witam ja lubię coś takiego;] u nas nazywa się to kartoflak wel babka kartoflana

ziemniaki trzemy na tartce dodajemy mąkę jajka pieprz sól do smaku i do tego wcześniej smażymy słoninę dodajemy cebulę 2szt-boczek 25dko-kiełbaskę0,5kg i mieszamy a potem do prodiża i pieczemy

Posted
można i w piecyku piekarniku napisałem o prodiżu żeby mniej więcej złapać ilość ziemniaków bo ja to robię na oko;] nie mam wagi.a ja to jem samo bez dodatków kiedyś robiłem to częściej teraz brak czasu
Posted

brak kiełbasy nie pozwala mi tego zrobić dzisiaj, ale jak tylko będę na zakupach to na kolację zrobię, mężowi na pewno posmakuje bo duzo mięska :D

z tego co zrozumiałam ciasto jak na placki ziemniaczane tylko z dodatkami, no to z ilością sobie poradzę :D

Posted

No to z kaczką w piwie jest mniej więcej tak

Idziemy do kurnika i wybieramy kaczkę (kaczor dłużej sie piecze)

złapaną kaczkę ładujemy na pniaka i ciach:) potem skubiemy itd

gotową kaczkę marynujemy w przyprawach sól pieprz ocet winny czosnek może być też majeranek i w takich przyprawach marynujemy około 12godz (najlepiej zostawić na noc) rano kaczka wędruje do piekarnika można na 2 sposoby

1 wkładamy do brytfanki wraz z przyprawami a jak sie zrumieni dolewamy piwa (3/4piwa ale to też zależy od wielkości kaczki)

2 wypijamy ćwiartkę piwa po czym nakładamy (nadziewamy)kaczkę na puszkę z reszta tego piwa i wstawiamy kaczkę do piekarnika na siedząco i pieczemy do momentu aż kaczka będzie miękka soczysta i rumiana:)

tak gotową kaczkę ładujemy na talerz i pałaszujemy popijając piwem

SMACZNEGO:)

Posted

Tofik, super przepis :) ja raczej nie skorzystam z "kaczki na stojąco" ale w naczyniu żaroodpornym jak najbardziej zrobie :D

a mojemu mężowi to na pewno posmakuje, tym bardziej jak do obiadu podam mu piwo :D


a ja podam przepis na piernik dyniowy, dzisiaj robiłam jest przepyszny!

przepis pochodzi z tej strony http://majanaboxing.blox.pl/2011/11/Piernik-dyniowy.html

zdjęcie jest moje :)

 

Składniki:

 

*125g masła

*400g mąki pszennej

*2 jajka

*3 łyżeczki proszku do pieczenia

*1 łyżeczka sody oczyszczonej

*450g puree z dyni

*200g cukru

*1 torebka przyprawy do piernika

 

 

 

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Rozpuścić masło. W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier i przyprawę do piernika. Do mieszaniny dodać rozpuszczone masło, puree z dyni i jajka. Wszystko wymieszać i przełożyć do natłuszczonej formy.

Piec około 50 minut do tzw "suchego patyczka". Można polukrować lub oblać piernik polewą czekoladową.

Posted
Sławek fajny przepis spróbuję a i mam jeszcze jeden ''przepisik'' to tak potrzebne są 4 duże banany,kostka masła,szklanka galaretki[cytrynowej lub agrestowej] szklanka cukru,i trzy galaretki różnego smaku. masło banany galaretkę rozpuszczoną w szklance i cukier nie wiem jak to się nazywa ale chyba blender miksujemy i do tortownicy a potem jak już się zetnie to nalewamy tymi trzema galaretkami jedna jak zastygnie to następną to mój ulubiony torcik bananowy;]
Posted
Ja miałem taką ręczną, ale też szybko się na niej pracowało. :) Kiedyś jeszcze jak jadłem mięso i w większej ilości produkty pochodzenia zwierzęcego to smakowało mi coś takiego. Nie wiem czy dobrze to ujmę, ale masą podobną do tej na placki i babkę ziemniaczaną napełniało się wieprzowe "flaki", a później chyba gotowało.
Posted

Marcinie chyba wiem o czym piszesz :D czy chodzi Ci o kiszkę ziemniaczaną?

robiłam ze 2 razy, ale to było pyszne! tylko ja piekłam w piekarniku, a potem z kwaśnym mlekiem, normalnie poezja!

swoją drogą wie ktoś jaki mają termin ważności flaki? moje w solance leżą w lodówce już rok, czy można by ich jeszcze użyć czy wywalić?

 

Posted

jakie placki? takie normalnie plastry cukini w jajku i bułce tartej czy coś innego?


Anesia, dynia w cieście jest pyszna :D

właśnie piekę ciasteczka dyniowo-owsiane, pyszności :D potem podam przepis i wrzucę fotke jak mi się uda, tylko na razie pierwsza blacha zjedzona czekam na kolejne :P

Posted
Placki z kabaczka lub cukinii (nigdy nie pamiętam co jest co i tak już zostanie :) ) robi się identycznie jak placki ziemniaczane. Z tym że ja trę kabaczka na największych oczkach tarki i wtedy się nie rozpadają na patelni. Dodaję jajko lub jajka w zależności od ilości. Doprawiam do smaku tym co mam pod ręką i smażę na oleju. Jeśli ktoś woli dietetyczną wersję, bo na przykład nie chce żeby poszło w biodra, to może po usmażeniu odsączyć placuszki na ręczniku papierowym. Do tego śmietana na wierzch i wsuwam. :)
Posted
a, to znam takie placki :D ja czasem jeszcze jak mi się chce to do nich marchewkę wcieram i uwielbiam je jeść z dipem czosnkowym, do śmietany duuuużo czosnku i odrobina soli i pieprzu, na gorący placek jak dasz to poezja ;Dpod warunkiem, ze jest sie takim maniakiem czosnkowym jak ja :D

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...