wiejskieżycie Posted September 1, 2013 Report Posted September 1, 2013 Przecież nie trzeba się później całować. Ja lubię bardzo sos tzatziki. Szkoda tylko, że sezon ogórkowy już się kończy, bo ten mógłbym jeść bardzo często. Quote
ania1983 Posted September 1, 2013 Author Report Posted September 1, 2013 wstyd się przyznać ale nigdy nie jadłam tego sosu Quote
ania1983 Posted September 1, 2013 Author Report Posted September 1, 2013 obiecany przepis,zdjęcia nie będzie bo nie mogę juz dodać Ciasteczka dyniowo- owsiane z czekoladą składniki:2 szklanki mąki pszennej1 i 1/2 szklanki płatków owsianych (zwykłych)1 łyżeczka sody oczyszczonej1 i 1/2 łyżeczki cynamonu1 łyżeczka przyprawy do pierników1/4 łyżeczki soli160 g masła lub margaryny1 i 3/4 szklanki białego cukru 1 szklanka puree z dyni1 jajko1 cukier waniliowytabliczka czekoladyszklanka rodzynek wykonanie: Piekarnik nagrzać do 170C. blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. W misce wymieszać: mąkę, płatki owsiane, sodę, cynamon, przyprawę do pierników i sól. W oddzielnym naczyniu zmiksować masło oraz cukier na jasną i puszystą masę. Następnie dodać puree z dyni, jajko i cukier waniliowy- wszystko dobrze wymieszać. Do masy dodawać stopniowo( najlepiej w 3-4 porcjach) mąkę i połączyć na gładką masę. Na koniec wrzucić posiekana czekoladę i rodzynki, wymieszać łyżką. wykładać łyżeczką na blachę Piec około 12-14 minut, aż nabiorą złotego koloru. Quote
wiejskieżycie Posted September 1, 2013 Report Posted September 1, 2013 Tyle wypieków od rana. Mąż będzie zadowolony. Quote
ania1983 Posted September 2, 2013 Author Report Posted September 2, 2013 mąż nawet piernika nie spróbował, jak do ciastek się dobrał ale zadowolony to on był Quote
pawelxy1 Posted September 2, 2013 Report Posted September 2, 2013 Okej czas na mnie . Wypróbowany sposób ponad tysiąc razy przeze mnie;ld Chwalony przez siostrę, rodzinę i znajomych;ld Pizza wg Pawła;d Skł:7 Łyżek olejuĆwierć kostki drożdży1 Szklanka mlekaPapryka słodka i ostraPieprzSólMąka ( zwykła)1 jajko Wierzch:OreganoBazyliaSer żółtySos pomidorowyResztę przypraw wg własnych upodobań Przyrządzanie sosu pomidorowego:do szklanki wlać 3/4 szkl sosu pomidorowego wlać do pełna do niej oleju i doprawić bazylią i pieprzem. Jak przyrządzić:1) Do miski nalewamy 7 łyżek oleju, wykruszamy drożdże, wlewamy mleko i wbijamy jedno jajko. Mieszamy chwilkę.2) Do tych składników dodajemy troszkę pieprzu, dwie szczypty soli i 3 szczypty obu papryk ( czyli po półtora z każdego. Najlepiej wymieszać obie i wsypać od razu trzy:D ).3) Dodać szklankę mąki. Wymieszać. Jeśli jest klejące się bardzo dodać kolejną szklankę. Wymieszać jeśli jeszcze jest nie odrywające się od ręki dodać na oko ale trzeba uważać by nie przesadzić.Musi być lekko klejące się ale uformowane.4) Ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować na wzór blachy do ciast.5) Ciasto wyłożyć na blasze i przykryć ręcznikiem i poczekać 25minut aż do lekkiego urośnięcia. 6) Włączyć piekarnik na 210stopni na 5 minut po czym zmniejszyć temperaturę do 180stopni i włożyć do piekarnika. Piec przez około 20 minut ale po 15 minutach sprawdzać czy ciasto się rumieni.7) Gdy ciasto nam się upiecze nakładać na wierzch sos pomidorowy, ser przyprawy i różne dodatki.Włożyć pizze na około 5 minut. Smacznego Quote
ania1983 Posted September 2, 2013 Author Report Posted September 2, 2013 Pawle, fajny przepis na ciasto, muszę wypróbować w najbliższym czasie, a pizzę czy pizzerinki dość często robię, bo mąż do pracy zabiera zamiast tradycyjnych kanapek Quote
pawelxy1 Posted September 2, 2013 Report Posted September 2, 2013 Dobry sposób bo sprawdzony a pizzerki wziąłem na zlot ;d Wygodne i smaczne;dNiedługo kilka przepisów ode mnie;d Quote
anesia Posted September 2, 2013 Report Posted September 2, 2013 Pawlexy,Ty to czlowiek orkiestra,na rolnictwie sie znasz ,gary też Ci nie obce.Te dziewczyny to nie wiedzą co tracą,a taki chlop jeszcze "wolny" chodzi.A co do Ani,to pewnie niedawno po ślubie,że chce Ci się tak gotować.Ja też z początku tak mialam,ale już mi minęło. Quote
ania1983 Posted September 2, 2013 Author Report Posted September 2, 2013 heh, po ślubie to już już jestem dobrych kilka latek ja po prostu uwielbiam gotować i piec, a jeszcze w chłodne dni to jest dla mnie najlepszym zajeciem bo wtedy nagle chcę zrobić wsyztsko, no i mam na to więcej czasu ;D Quote
anesia Posted September 2, 2013 Report Posted September 2, 2013 no to będzie okazja bo idzie zima i czasu duzo Quote
Robert ;-) Posted September 4, 2013 Report Posted September 4, 2013 Witam co taka cisza żadnych kulinarnych pomysłów nikt nie ma;] ja mam takie ulubione danie proste szybkie i smakowe to jest tak; jak mamy starszy[dwu trzy dniowy ważne by dał się pokroić] chleb kroimy na kromki maczamy w rozbitym jajku i smażymy na złoty kolor potem plasterek żółtego sera trochę keczupu i wcinamy z mlekiem np pozdrawiam;] Quote
ania1983 Posted September 4, 2013 Author Report Posted September 4, 2013 Robercie, uwielbiam taki chlebek [mniam] ale nigdy nie robiłam go z żółtym serem ? trzeba będzie spróbować na pewno z serem jest bardziej pożywne a pomysły na pyszne dania są, ale przecież Was nie zasypię wszystkimi pysznościami jakie robiłam na raz czekam na jakieś propozycje od Was. Quote
sloneczko008 Posted September 4, 2013 Report Posted September 4, 2013 Robercie jak przeczytałam o tym chlebku to przypomniało mi się śniadanko z dzieciństwa tylko że u nas w domu posypywaliśmy taki chleb cukrem (pyszności)Dobrze że przypomniałeś mi o tym ,,daniu'' A z serem hmm...ciekawy pomysł jutro zrobię taki chlebek moim pocieszkom na śniadanie,myślę że będzie im smakowało bo uwielbiają żółty ser Pozdrawiam Quote
anesia Posted September 5, 2013 Report Posted September 5, 2013 Taki niby prosty chleb w jajku(też często robię),a nazywa się wykwintnym tostem francuskim. Quote
sloneczko008 Posted September 11, 2013 Report Posted September 11, 2013 Ale cisza w temacie kulinarnym...a tu przecież sezon grzybowy się zaczyna:) Ja robiłam dzisiaj zupę grzybową,ale niestety nie zdradzę przepisu bo jak zawsze wszystkiego dodaję na oko i na smak,tak więc trudno jest mi określić dokładne proporcje Macie jakieś pomysły na dania z grzybkami?Pozdrawiam Quote
ania1983 Posted September 11, 2013 Author Report Posted September 11, 2013 Słoneczko, u nas grzybów jeszcze nie ma, przynajmniej tam gdzie ja do lasu mogę chodzić, susza zrobiła swoje, a na obce lasy sie nie wybieram.ale co do potraw z grzybów, to zupa wspomniana, sosik alebo cebulka smażona z grzybkami na kanapkę pycha! jajecznica z grzybami, zapiekanki wszelkie z grzybami, makarony z grzybami, możliwości jest wiele Quote
Paula87 Posted September 12, 2013 Report Posted September 12, 2013 Ja znam bardzo fajny pomysł na pieczarki w cieście - w sumie jak na kotlety w bułce tartej i smażone . Miałam nawet przypadek, że goście pomylili je z mielonym:) Quote
Robert ;-) Posted September 12, 2013 Report Posted September 12, 2013 Witam Paula87 a możesz podać dokładniejszy opis tej potrawy ciekawie brzmi;] ja pieczarki to w jajku i bułce i na patelnie a potem w garnku się duszą i wcinamy pozdrawiam;] Quote
Paula87 Posted September 13, 2013 Report Posted September 13, 2013 Pierwszy sposób to w sumie taki, o którym napisałeś, w jaku i bułce tartej:)Drugi to zamaczasz pieczarki w cieście naleśnikowym i podsmażasz. Ja ciasto robię Ciasto na naleśniki: (na początek dodać dwie łyżki przegotowanej wody wtedy ciasto jest pulchniejsze - mama mnie nauczyła), mąka, jajka, mleko, oczywiście sól i pieprz. Ciasto musi być gęste. Maczasz w tym pieczarki i smażysz, tylko trzeba uważać zeby się nie przypiekły:)Fajnie smakują z ketchupem, ale można również inny sos zastosować według uznania:)To raczej nie jest danie główne, ale dość sycące:)A jeszcze przy okazji ciast naleśnikowych to koleżanka mi dała przepis na naleśniki na ostro. Do ciasta (jak poprzednio) dodajesz podpieczone kawałki mięsa z kurczaka, może być kiełbaska lub szynka (ja bardzo często mięso lekko zapiekam z cebulka). Dodatki według uznania: papryka, ogórek- nie polecam sera bo bardzo ciasto się skleja całość i źle samży:/ Quote
anesia Posted September 13, 2013 Report Posted September 13, 2013 Pyszne są krokiety z kapustą i grzybami.Na głębokiej patelni przesmażamy kiszoną kapustę z grzybami suszonymi,jak będzie miękka dodajemy trochę ziół prowansalskich,pieprzu,troszeczkę czosnku granulowanego.Nalesniki chyba wszyscy umieją zrobić.Nakladamy farsz,a pozniej smazymy w jajku i bułce.Mniam mniam Quote
pawelxy1 Posted September 14, 2013 Report Posted September 14, 2013 Dodam że wszystko lubię oprócz grzybów. Jakoś nie leżą mi. Nie wiem czy dlatego że taki zapach mają czy to inny powód. Nawet niedawno jeszcze cebuli nie lubiłem tera już wcinam. Może to kwestia czasu aż polubię;d Quote
ania1983 Posted September 15, 2013 Author Report Posted September 15, 2013 Paula, hej Paula, Robercie, nigdy nie robiłam pieczarek w cieście,ani nawet panierowanych ale może to dlatego ze pieczarki kupuje niezwykle rzadko bo zazwyczaj mam grzyby leśne. ale przepis brzmi super, na pewno warto spróbować, chociaż bardziej podoba mi sie ten w panierce od tego w cieście naleśnikowym Pawle jak można nie lubić grzybków? jaki zapach? przeciez one tak cudownie pachną uwielbiam je zbierać i zjadać [mniam]Anesia krokiety uwielbiam, ale ja zawsze robiłam ze słodkiej kapusty, tzn. słyszałam że można robić z farszu jak paszteciki, ale nigdy tak nie robiłam. moze też czas spróbować i takiej wersji? Quote
Robert ;-) Posted September 15, 2013 Report Posted September 15, 2013 Witam Aniu ja dziś smażyłem pieczarki w panierce są super!!!!! tylko jak będziesz robić to posól trochę pieczarki a potem namoczyć w jajku i w bułce obtoczyć i na patelnie a potem do garnka[ja posypuje pieprzem lubi ostre jedzenie] i dusić jak schabowe ;] Quote
Recommended Posts