Paula87 Posted September 16, 2013 Report Posted September 16, 2013 Aniu naprawde polecam te pieczarki są super:) Dawno nie robiłam i chyba znów muszę je przyrządzićJeśli chodzi o krokiety to bardzo fajny pomysł, uwielbiam łączenie grzybów i kapusty pod każda postacią - a najbardziej w pierogach:)Paweł myślę, że to faktycznie kwestia czasu bo jeszcze pare lat temu tez grzybówkę bez grzybów jadłam hehe, teraz jedynie nie lubie grzybów w occcie:) Quote
wiejskieżycie Posted September 16, 2013 Report Posted September 16, 2013 Hej. Wróciłem dzisiaj z pierwszego w tym roku grzybobrania i już czekam na grzybki zasmażane z cebulką w śmietanie na patelni. Mniam. Udało mi się zebrać dwie duże reklamówki - takie a la z Biedronki. Sezon uważam za rozpoczęty. Quote
Paula87 Posted September 17, 2013 Report Posted September 17, 2013 Zazdroszcze, u mnie mąż tylko pół wiaderka zebrał wczoraj, ale też był zadowolony i mówił, że już sezon się rozpoczął, Quote
anesia Posted September 17, 2013 Report Posted September 17, 2013 My też zebraliśmy wiaderko grzybków,a ja dodatkowo zaliczyłam kleszcza dobrze,że w porę znalezionego. Quote
ania1983 Posted September 18, 2013 Author Report Posted September 18, 2013 ale Wam tych grzybów zazdroszcze, u nas na razie nic, ale od 2 dni pada wiec moze w końcu coś ruszy... dzisiaj na śniadanko zrobiłam chleb moczony w jajku smażony a na koniec dodałam ser żółty, kurcze no normalnie zdecydowanie smaczniejsze niz normalnie dzięki za pomysł ;D Quote
pawelxy1 Posted September 18, 2013 Report Posted September 18, 2013 ania ja już takich 3 zjadłem także dzięki wam za pomysł;dTeraz przedstawię przepis sprawdzony i smaczny dla leniwych i tych co wyjeżdżają w góry na wakacje;dPodpłomyk wg Pawła:Skł:mąkawoda sólognisko Wyk:Wsypujemy do miski mąkę. Ilość zależy od fantazji tego co to robi. Dodajemy 2 szczypty soli. Dodajemy wody( ilość taka, by ciasto było wyrobione i nie za bardzo klejące.Formujemy 2 kule. Rozkładamy palcami dość cienko. Rozpalamy ognisko. Gdy już będzie dogasające ( czytaj brak płomieni same żarzące się drewno ) wkładamy w to ciasto.Czekamy 3 minuty i gotowe do zjedzenia.Dla tego kto woli bez posmaku dymowego polecam patelnie;d Quote
Paula87 Posted September 19, 2013 Report Posted September 19, 2013 Fajny pomysł, przypomniały mi sie dawne czasy, gdy takie placki babcia nam przygotowywała na piecu kaflowym:) Quote
Robert ;-) Posted September 22, 2013 Report Posted September 22, 2013 Witam skoro zbliżają się żniwa kaczę to jakie macie przepisy na kaczkę tofikarius pisał o dwóch, ale pewnie jest ich więcej? ja z kaczki robię rosół ale może jakieś pieczyste i żeby było miękkie;] pozdrawiam Quote
Paula87 Posted September 23, 2013 Report Posted September 23, 2013 Ten sposób z piwem, żeby nabić na puszkę fajnie sie również sprawdza w przypadku kurczaka:)Jeśli chodzi o kaczkę to tradycyjna z jabłkiem:)Przyprawy wedle uznania a do środka kaczki jabłka pokrojone na ćwiartki (ze skórką), wszystko razem się zapieka i jest super:) Quote
ania1983 Posted September 23, 2013 Author Report Posted September 23, 2013 Robercie, kaczkę to robię na różne sposoby, pierwszy to w całości kaczka obłożona w koło jabłkami, cebulą, czosnkiem, pomarańczami i natarta majerankiemdrugi sposób, kaczkę dzielę na części, do tego wrzucam cebulę, czosnek, jabłko, ziemniaki, marchewkę, cukinię, tymianek, oregano, majeranek i estragon, to albo w naczyniu żaroodpornym, albo zdecydowanie lepsze wg. mnie w rękaw do pieczenia.no i najbardziej tradycyjny sposób czyli rosołek Quote
anesia Posted September 23, 2013 Report Posted September 23, 2013 Jak kaczucha to" zupa kaczuszkowa" a konkretnie czernina z kluchami kartoflanymi.Mój mąż uwielbia,ja z dzieciakami - niekoniecznie. Quote
Robert ;-) Posted September 23, 2013 Report Posted September 23, 2013 Witam dzięki za przepisy:] Aniu a jakie przyprawy do tej kaczki poza majerankiem[który poza nawiasem uwielbiam] czy jakiś gotowy mix w torebce ? pozdrawiam:] Ps rosół dobry ale nie co niedziele jakieś urozmaicenie musi być Quote
ania1983 Posted September 23, 2013 Author Report Posted September 23, 2013 oj, Robercie jeśli chodzi o przyprawy to zioła i jeszcze raz zioła. żadne miksy, bo zwyczajnie ich nie uzywam, soli nie daję bo nie ma takiej potrzeby, generalnie zioła które napisałam są podstawą, ale jak mam smaka to improwizuję w kuchni i coś jeszcze dorzucę czasem...na pewno liść laurowy, pieprz w ziarenkach, owoc jałowca...ciężko mi powiedzieć co jeszcze bo gptuję, patrzę na półke i czuję smak w danym momencie, sięgam po słoiczek i używam danego ziołą Quote
Robert ;-) Posted September 23, 2013 Report Posted September 23, 2013 A czemu soli nie trzeba? ja nie jestem takim super kucharzem żeby mieć takie doświadczenie żeby czuć smak tak jak ty Aniu, jak mi się chce jeść to coś upichcę;] A kaczki będą już niedługo więc będę wdzięczny za wszelkie porady;] Quote
ania1983 Posted September 23, 2013 Author Report Posted September 23, 2013 dlaczego soli nie trzeba?bo po pierwsze praktycznie jej nie uzywam, chyba ze przypale coś na piecu i musze ją rozsypać po drugie jak dodasz zioła i warzywa smak będzie wspaniały bez soli to jak nauka gotowania rosołu bez kostki rosołowej, vegety itp. "przypraw" moje kaczuchy dopiero głowe stracą końcem października mam nadzieję że ładnie przybiorą na wadze, żeby było co zjeść Quote
Robert ;-) Posted September 23, 2013 Report Posted September 23, 2013 Trzeba będzie wypróbować ten bez solny przepis;] moje kaczki też jeszcze trochę pobędą ale nie tak długo jak twoje,pozdrawiam;] dobranoc;] Quote
Paula87 Posted September 24, 2013 Report Posted September 24, 2013 Ania ta kaczka z pomarańczami bardzo apetycznie brzmi. Tez staram sie używać jak najmniej soli:/ Anesia również nie przepadam za czerniną, ale na szczęscie mój mąż tez nie wiec nie muszę jej gotowac:) Quote
adam1208 Posted September 24, 2013 Report Posted September 24, 2013 Aa jak dla mnie czernina to najlepsza zupa Quote
Robert ;-) Posted September 30, 2013 Report Posted September 30, 2013 A jakie najbardziej lubicie potrawy z ziemniaków pochwalcie się;] Quote
ania1983 Posted September 30, 2013 Author Report Posted September 30, 2013 z ziemniaków?placki ziemniaczane, knedle ze śliwkami, kotleciki ziemniaczane, kopytka, kluski śląskie, poza tym zapiekanki i zupę ziemniaczana a, i jeszcze sałatkę ziemniaczaną w ogóle bardzo lubię ziemniaki... Quote
Robert ;-) Posted September 30, 2013 Report Posted September 30, 2013 ja też i dla tego pytałem;] ciekawią mnie kotleciki i zapiekanki może coś więcej o tych potrawach;] Quote
wiejskieżycie Posted September 30, 2013 Report Posted September 30, 2013 A co z frytkami. Mniam mniam. Najlepsze są takie grubo krojone, chrupiące na zewnątrz, a wewnątrz miękkie. Do tego jakiś sosik, majonez lub ketchup i można wcinać. Quote
Robert ;-) Posted September 30, 2013 Report Posted September 30, 2013 frytki to ja baaaardzo luuuubię ale myślałem o takich bardziej wyszukanych potrawach bądz bardziej skomplikowanych;] Quote
ania1983 Posted September 30, 2013 Author Report Posted September 30, 2013 frytki? bardzo lubimy z mężem ale z racji tego ze są niezdrowe jemy dosłownie 1-2 razy do rokuco do kotlecików ziemniaczanych...ugotowane ziemniaki najlepiej z dnia poprzedniego przeciskamy przez praskę lub porządnie tłuczemy tłuczkiem, odrobina soli, dużo pieprzu jeśli mają być na ostro, jajo i mąka, ciasto mniej więcej takie jak na kopytka, formujemy kotleciki panierujemy w bułce tartej i smażymy jak kotlety, najlepiej smakują z sosem grzybowym i surówką z kiszonej kapusty, zimne prosto w rękę i smakują bez niczego mozna je tak samo zrobić tylko na słodko, wtedy soli dajemy bardzo malutko, i zamiast pieprzu cukier puder do smaku, podajemy ze słodkim sosem, najlepiej jednak smakuje z koktajlem truskawkowym a co do zapiekanek...najlepsza jest najprostsza, czyli chłopska, ziemniaki w krążki, cebula w piórka, kiełbasa w krążki, zalać sosem, jajo ze śmietaną i startym serem żółtym doprawione pieprzem, solą i ulubionymi ziołami.coby długo nie czekać ziemniaki wcześniej wstępnie obgotowuję, ale nie gotuję Quote
Robert ;-) Posted September 30, 2013 Report Posted September 30, 2013 Smacznie to wygląda tych kotlecików spróbuję;] ale na 1 sposób, bo słodkiego to ja nie koniecznie, a i ta zapiekanka smacznie wygląda ;] Quote
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.