Jump to content

Recommended Posts

Posted

Aniu naprawde polecam te pieczarki są super:) Dawno nie robiłam i chyba znów muszę je przyrządzić:)

Jeśli chodzi o krokiety to bardzo fajny pomysł, uwielbiam łączenie grzybów i kapusty pod każda postacią - a najbardziej w pierogach:)

Paweł myślę, że to faktycznie kwestia czasu bo jeszcze pare lat temu tez grzybówkę bez grzybów jadłam hehe, teraz jedynie nie lubie grzybów w occcie:)

 

 

Posted

ale Wam tych grzybów zazdroszcze, u nas na razie nic, ale od 2 dni pada wiec moze w końcu coś ruszy...

 

dzisiaj na śniadanko zrobiłam chleb moczony w jajku smażony a na koniec dodałam ser żółty, kurcze no normalnie zdecydowanie smaczniejsze niz normalnie :) dzięki za pomysł ;D

Posted

ania ja już takich 3 zjadłem także dzięki wam za pomysł;d

Teraz przedstawię przepis sprawdzony i smaczny dla leniwych i tych co wyjeżdżają w góry na wakacje;d

Podpłomyk wg Pawła:

Skł:

mąka

woda

sól

ognisko

 

Wyk:

Wsypujemy do miski mąkę. Ilość zależy od fantazji tego co to robi. Dodajemy 2 szczypty soli. Dodajemy wody( ilość taka,

by ciasto było wyrobione i nie za bardzo klejące.

Formujemy 2 kule. Rozkładamy palcami dość cienko.

Rozpalamy ognisko. Gdy już będzie dogasające ( czytaj brak płomieni same żarzące się drewno ) wkładamy w to ciasto.

Czekamy 3 minuty i gotowe do zjedzenia.

Dla tego kto woli bez posmaku dymowego polecam patelnie;d

Posted
Witam skoro zbliżają się żniwa kaczę to jakie macie przepisy na kaczkę tofikarius pisał o dwóch, ale pewnie jest ich więcej? ja z kaczki robię rosół ale może jakieś pieczyste i żeby było miękkie;] pozdrawiam
Posted

Ten sposób z piwem, żeby nabić na puszkę fajnie sie również sprawdza w przypadku kurczaka:)

Jeśli chodzi o kaczkę to tradycyjna z jabłkiem:)

Przyprawy wedle uznania a do środka kaczki jabłka pokrojone na ćwiartki (ze skórką), wszystko razem się zapieka i jest super:)

 

Posted

Robercie, kaczkę to robię na różne sposoby, pierwszy to w całości kaczka obłożona w koło jabłkami, cebulą, czosnkiem, pomarańczami i natarta majerankiem

drugi sposób, kaczkę dzielę na części, do tego wrzucam cebulę, czosnek, jabłko, ziemniaki, marchewkę, cukinię, tymianek, oregano, majeranek i estragon, to albo w naczyniu żaroodpornym, albo zdecydowanie lepsze wg. mnie w rękaw do pieczenia.

no i najbardziej tradycyjny sposób czyli rosołek :D

Posted
Witam dzięki za przepisy:] Aniu a jakie przyprawy do tej kaczki poza majerankiem[który poza nawiasem uwielbiam] czy jakiś gotowy mix w torebce ? pozdrawiam:] Ps rosół dobry ale nie co niedziele jakieś urozmaicenie musi być
Posted

oj, Robercie jeśli chodzi o przyprawy to zioła i jeszcze raz zioła. żadne miksy, bo zwyczajnie ich nie uzywam, soli nie daję bo nie ma takiej potrzeby, generalnie zioła które napisałam są podstawą, ale jak mam smaka to improwizuję w kuchni i coś jeszcze dorzucę czasem...na pewno liść laurowy, pieprz w ziarenkach, owoc jałowca...ciężko mi powiedzieć co jeszcze bo gptuję, patrzę na półke i czuję smak w danym momencie, sięgam po słoiczek i używam danego ziołą :)

 

Posted
A czemu soli nie trzeba? ja nie jestem takim super kucharzem żeby mieć takie doświadczenie żeby czuć smak tak jak ty Aniu, jak mi się chce jeść to coś upichcę;] A kaczki będą już niedługo więc będę wdzięczny za wszelkie porady;]
Posted

dlaczego soli nie trzeba?

bo po pierwsze praktycznie jej nie uzywam, chyba ze przypale coś na piecu i musze ją rozsypać :P

po drugie jak dodasz zioła i warzywa smak będzie wspaniały bez soli :)

to jak nauka gotowania rosołu bez kostki rosołowej, vegety itp. "przypraw" :)

moje kaczuchy dopiero głowe stracą końcem października :) mam nadzieję że ładnie przybiorą na wadze, żeby było co zjeść :D

Posted

Ania ta kaczka z pomarańczami bardzo apetycznie brzmi. Tez staram sie używać jak najmniej soli:/

Anesia również nie przepadam za czerniną, ale na szczęscie mój mąż tez nie wiec nie muszę jej gotowac:)

Posted

z ziemniaków?

placki ziemniaczane, knedle ze śliwkami, kotleciki ziemniaczane, kopytka, kluski śląskie, poza tym zapiekanki i zupę ziemniaczana :)

a, i jeszcze sałatkę ziemniaczaną :D

w ogóle bardzo lubię ziemniaki...

Posted

frytki? bardzo lubimy z mężem ale z racji tego ze są niezdrowe jemy dosłownie 1-2 razy do roku

co do kotlecików ziemniaczanych...ugotowane ziemniaki najlepiej z dnia poprzedniego przeciskamy przez praskę lub porządnie tłuczemy tłuczkiem, odrobina soli, dużo pieprzu jeśli mają być na ostro, jajo i mąka, ciasto mniej więcej takie jak na kopytka, formujemy kotleciki panierujemy w bułce tartej i smażymy jak kotlety, najlepiej smakują z sosem grzybowym i surówką z kiszonej kapusty, zimne prosto w rękę i smakują bez niczego :)

mozna je tak samo zrobić tylko na słodko, wtedy soli dajemy bardzo malutko, i zamiast pieprzu cukier puder do smaku, podajemy ze słodkim sosem, najlepiej jednak smakuje z koktajlem truskawkowym :D

a co do zapiekanek...najlepsza jest najprostsza, czyli chłopska, ziemniaki w krążki, cebula w piórka, kiełbasa w krążki, zalać sosem, jajo ze śmietaną i startym serem żółtym doprawione pieprzem, solą i ulubionymi ziołami.

coby długo nie czekać ziemniaki wcześniej wstępnie obgotowuję, ale nie gotuję

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...