dominika1989 Posted October 6, 2014 Report Posted October 6, 2014 Dzięki sprobuję zrobić wg Twojego przepisu. Tylko muszę kupić jałwiec Quote
Robert ;-) Posted October 7, 2014 Report Posted October 7, 2014 A wiec ja zrobiłem tak pokroilem buraki jak na frytki włożyłem do garnka posolilem dodałem cebulę czosnek, liściellaurowy, ziele angielskie, i ugotowalem zabielilem śmietaną i podałem jako dodatek do ziemniaków okraszonych skwareczkami było pycha;-) może nie za wykwintne było ale smaczne jak na moje zdolności kulinarne;-) Quote
ania1983 Posted October 8, 2014 Author Report Posted October 8, 2014 Robercie, barszczyk z okraszonymi ziemniaczkami toż to bardzo wykwintne dane uwielbiam. jednak jak juz gotuję barszcz, to mój mąż nie zje z ziemniakami, on musi mieć do tego tylko jajka!ja nawet rosołek lubię z ziemniakami, ale mój mąż to tylko z makaronem :/ a Twój barszczyk na pewno był przepyszny, samo juz to, ze ktoś zrobił i podał ja czekam aż sie moje buraczki zakiszą i będę próbowała na kiszonym zrobić Quote
adam1208 Posted October 9, 2014 Report Posted October 9, 2014 Kucharz ze mnie zaden, ale zapodam przepis mojej mamy na sałatke z buraków którą sie zajadam od kilku lat. Sałatka z buraków:- 3-4kg buraków- 3 wieksze cebule- pół kg papryki- 1 szklanka octu- 1 szklanka oleju- 1 szklanka cukru- 2 płaskie łyzeczki soli- 1 łyzeczka mielonej ostrej papryki- 1 łyzeczka pieprzu Buraki ugotowac, ostudzic, obrać i zetrzeć na tarce. Cebule i papryke pokroic w kostke. Z pozostałych skladnikow zagotowac zalewe. Dodac cebule i papryke. Gotowac 10 minut. Dodac buraki, wymieszac i pogotować 10 minut. Do słoików i gotowe Przepis sprawdzony od kilku lat. Quote
Sebastian S Posted October 28, 2014 Report Posted October 28, 2014 Steki biedronkowe. - steki z biedronki, antrykot - ok 9 zł za porcję - odrobine masła kalorwanego - zwykłe masło - sól - pieprz. Na patelni stalowej (zwykłą stalówka, besz teflonu) rozpuszczamy odrobine masła klarowanego. tyle co na dno. Jak bedzie dobrze rozgrzane rzucamy opłukane, wysuszone i osolone wczesniej mieso [powinno sie ogrzac min godizne na talerzu]. Smarzymy nie wiecej jak 2-4 minuty na każdąstorne. Ja smaże 2 i jest krwisty ale i miekki w srodku. Zdejmujemy i rzucamy kawaleczek maselka, proszymy pieprzem i dajemy odpoczac 5 minut. z ziemniaczkami i surówką - idealny i szybki obiad. Quote
ania1983 Posted November 1, 2014 Author Report Posted November 1, 2014 Sebastian, fajny przepis jak sie lubi wołowinę, a do tego krwista. u mnie w żadnym mięsie nie ma prawa być grama krwi a teraz podaję obiecany przepis na pierś z gęsi, wczoraj robiłam jest genialna przepis mojego autorstwa podaję proporcje na 2 piersi gęsie, bo ja tak robiłam.do miski dajemy 3 łyżki musztardy, ja miałam Kremską, wyprodukowaną w Czechach, kupiłam w Biedronce. do tego 2 łyżki prawdziwego miodu, ja dałam ciemny z terenów leśnych. miód z musztardą wymieszać na gładko. pierś oczywiście musi byc ze skórką. skórkę nacinamy w kilku miejscach, smarujemy nasze piersi z obu stron musztardą i zostawiamy w misce w lodówce na min. godzinę. moje leżały sobie 4-5 godz.patelnię teflonową rozgrzewamy [nie dodajemy żadnego tłuszczu, patelnia ma być bardzo gorąco] na taką gorącą patelnię wkładamy mięsko, najpierw skórką do dołu, po 2-3 min. obracamy. oczywiście wylewamy całą musztardę z miodem na patelnię, z tego będzie pyszny sosik jak już się pięknie zarumieni mięsko, to podlewamy wodą, przykrywamy patelnię i dusimy. ja dusiłam jakoś pół godziny. pierś kroimy w paseczki i delektujemy sie pysznościami ja nie miałam wczoraj czasu na gotowanie, więc podałam z chlebem. to wszystko naprawdę proste, szybkie i bardzo smaczne danie Quote
Tomek19 Posted November 1, 2014 Report Posted November 1, 2014 Aniu przepis nie wydaje się skomplikowany:) jak tylko będę miał takie gęsie mięsko muszę koniecznie to przyrządzić smakowite danie:) Quote
Robert ;-) Posted December 9, 2014 Report Posted December 9, 2014 Witam mam pytanie jak przygotowujecie mięso do wedzenia? Jakie przyprawy i ilość soli na litr i ogólne zasady przygotowania mięsa do tej obróbki.pozdrawiam;-), Quote
ania1983 Posted December 10, 2014 Author Report Posted December 10, 2014 Robercie, nie pomogę, bo wędzarni się jeszcze nie dorobiliśmy, więc i wędzeniem się nie interesuję Quote
mora Posted December 11, 2014 Report Posted December 11, 2014 Do zalewy; ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca, pieprz ziarnisty, po parę ziaren jałowca, kolendry, goździków i 1kg soli na ok 5l wody- zagotować i zostawić do wystudzenia, dodać 1 dag saletry.To są proporcje na ok 20 kg mięsa. Powinno być przez cały czas przykryte zalewą, czyli należy obciążyć i przetrzymać w chłodnym miejscu ok 1 tydzień, później osuszyć obwiązać lub w siatki i do wędzarni. Quote
Robert ;-) Posted December 12, 2014 Report Posted December 12, 2014 Mora dzięki za przepis;-) jutro będę miał świeże mięsko to w niedziele zrobię zalewe. Quote
dominika1989 Posted December 16, 2014 Report Posted December 16, 2014 Przepis na śledzia, pyszny, a jak ktoś lubi sledzie to już w ogóle genialnykilka płatów śledzi z octu ( solone już nie są takie smaczne )majonezcebulaogórki konserwowepietruszka lub koperekzioła prowansalskiesól pieprz Śledzie obrać ze skóry i pokroić na małe kawałeczki, ogórka i cebulkę pociąć na drobną kostkę, pociąć pietruszkę lub koper i wszystko wymieszać z odpowiednią ilością majonezu, dodać do smaku pieprzu i soli, można kilka kropli dobrego oleju oraz szczyptę ziół prowansalskich. Quote
Robert ;-) Posted December 17, 2014 Report Posted December 17, 2014 Witam to znowu ja;-) Mora mam pytanie czy tą zalewe trzeba wymienić podczas marynowania?dziś czwarty dzień. Quote
Robert ;-) Posted December 21, 2014 Report Posted December 21, 2014 No cóż zalewy nie zmieniałem, wedzi się pierwsza transza już 2,5 godziny, jeszcze ze dwie i koniec, bo na drugą porcję mi czasu zabraknie;-). Quote
mora Posted December 25, 2014 Report Posted December 25, 2014 No cóż zalewy nie zmieniałem' date=' wedzi się pierwsza transza już 2,5 godziny, jeszcze ze dwie i koniec, bo na drugą porcję mi czasu zabraknie;-).[/quote'] Nie zaglądałam na forum, ale mam nadzieję,że wyroby się udały Quote
Robert ;-) Posted December 25, 2014 Report Posted December 25, 2014 Wyszło super:-D mięso mięciutkie i smaczne, jak na trzeci raz super mi wyszło choć zalewe i wszystko sam robiłem pierwszy raz w życiu, dzięki za przepis ;-)pozdrawiam;-);-) Quote
rafaello3 Posted December 30, 2014 Report Posted December 30, 2014 Przepis na pieczonego kurczaka w warzywach :-)Ja na porcję kupuję 4 pałki całe i je obieram ze skóry ,oraz kroję na połowę .Już umyte maceruję w przyprawie z Cykorii do kurczaka oraz dodaję odrobinę oleju żeby marynata się przykleiła .Tak przygotowanego kurczaka zostawiam w lodówce na następny dzień .Kurczak powinien się marynować co najmniej 12 godzin .Kolejne zmagania polegają na otoczeniu pałki w jajku i bułce tartej i podpieczeniu na złoty kolor na patelni .Tak przygotowane mięso wkładam do żaroodpornego naczynia i dokładam warzywa pora ,oraz marchewkę ( ja mam swoje ekologiczne ) i zalewam te warzywa i mięso bulionem szklanka .Sprawdzam na smak żeby nie był za słony ,bo można przesadzić .Jak da się pić to jest w sam raz .Tej marynaty z Cykorii na 4 pałki stosuję pełne opakowanie .Mięso piekę w 200 st ok 1,5 godziny na termo obiegu . Smacznego :-) kolejne przepisy w Nowym Roku :-) Quote
Brumbram Posted February 5, 2015 Report Posted February 5, 2015 Fajne przepisy. Mam sprawdzony przepis na pieczona kaczke faszerowana. Czy moge dolaczyc?? Quote
Robert ;-) Posted February 5, 2015 Report Posted February 5, 2015 Pewnie po to Ania założyła ten wątek ;-) Quote
Brumbram Posted February 5, 2015 Report Posted February 5, 2015 FASZEROWANA KACZKASprawiona kaczke nacieram,sola pieprzem,ziolami prowansalskimi i czosnkiem suszonym. Odstawiam do lodowki na 3 godzinyFarsz:Po 30 dag zoladkow i serc drobiowych4 srednie marchewkipietruszkabiala czesc poryplaster selerajajkogarsc kaszy mannysol i pieprz do smakuMiele w maszynce o srednich oczkach mieso z warzywami,dodaje jajko,kaszke i przyprawiam do smaku. Napycham kaczke farszem i zszywam. Pieke 3-3.5 godz w temp 180 st. W czasie pieczenia obracam kaczke kilka razy polewajac wytworzonym sosem.U mnie tylko czekaja kiedy znow upieke.Im ciezsza kacza tym dluzszy czas pieczenia. Farszu jest na tyle ze mozna takze napchac skore na szyi kaczce i zeszyc lub z reszty usmazyc kotlety. Robilam i tak i tak. ania1983 1 Quote
Hubi77 Posted March 21, 2015 Report Posted March 21, 2015 Ostatnio z moją żoną zaczęliśmy robić falafle - kotlety z ciecierzycy. Zainspirował nas Makłowicz. Przepis jest prosty a kotlety naprawdę ekstra. Tym bardziej, że lubimy kuchnię orientalną. 500 g ciecierzycy moczymy minimum 6 godzin (najlepiej zostawić na noc), potem (niegotowaną!) miksujemy/blendujemy z kilkoma łyżkami wody z moczenia, dodając 3 ząbki czosnku, dużą cebulę, świeżą kolendrę/pietruszkę, łyżeczkę soli, kmin rzymski, trochę kurkumy, papryki. Formujemy malutkie kotleciki i smażymy w głębokim tłuszczu. Świetne z sosem jogurtowo-czosnkowym. Quote
Vademecum Posted March 21, 2015 Report Posted March 21, 2015 a gdzie mięso w tych kotletach ??? Quote
ania1983 Posted March 21, 2015 Author Report Posted March 21, 2015 Vademecum, jak bym słyszała mojego męża ostatnio na obiad były placki ziemniaczane, bo po 6 dniach miecha się mi zachciało, a mąż do mnie "a gdzie obiad?" Hubi, przepis brzmi fajnie tylko nie wiem czy lubie ciecierzycę bo jej chyba nigdy nie jadłam jak to smakuje? do czego można porównać?i tam bez żadnego jajka czy innego sklejacza/wypełniacza się uformuje kotlety i nie rozwalą się przy smażeniu? Quote
dominika1989 Posted March 30, 2015 Report Posted March 30, 2015 Aniu cieciorka to taka w smaku jak fasola, no w każdym razie strączkowe coś. Ja z cieciorki zupe krem robiłam i taka grochówka wyszła. Smaczne to jest. A sklei się samo. Na pewno wyprobuję na święta, bo będę miała wegetariankę w gościach Quote
Rara Avis Posted May 4, 2015 Report Posted May 4, 2015 można i w piecyku piekarniku napisałem o prodiżu żeby mniej więcej złapać ilość ziemniaków bo ja to robię na oko;] nie mam wagi.a ja to jem samo bez dodatków kiedyś robiłem to częściej teraz brak czasuU nas kartoflaki piecze się w piekarniku. Nie mam czasu - bo domownicy lubią też kiszkę kartoflaną. Dla koloru dobrze jest dodać marchewkę, jeśli ziemniaki są już stare. Albo trochę mleka. Wtedy nie ciemnieje. Takie babcine sposoby. Quote
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.