Jump to content

Recommended Posts

Posted
A wiec ja zrobiłem tak pokroilem buraki jak na frytki włożyłem do garnka posolilem dodałem cebulę czosnek, liściellaurowy, ziele angielskie, i ugotowalem zabielilem śmietaną i podałem jako dodatek do ziemniaków okraszonych skwareczkami było pycha;-) może nie za wykwintne było ale smaczne jak na moje zdolności kulinarne;-)
Posted

Robercie, barszczyk z okraszonymi ziemniaczkami toż to bardzo wykwintne dane :D uwielbiam. jednak jak juz gotuję barszcz, to mój mąż nie zje z ziemniakami, on musi mieć do tego tylko jajka!

ja nawet rosołek lubię z ziemniakami, ale mój mąż to tylko z makaronem :/

 

a Twój barszczyk na pewno był przepyszny, samo juz to, ze ktoś zrobił i podał :)

ja czekam aż sie moje buraczki zakiszą i będę próbowała na kiszonym zrobić :)

Posted

Kucharz ze mnie zaden, ale zapodam przepis mojej mamy na sałatke z buraków którą sie zajadam od kilku lat. :)

 

Sałatka z buraków:

- 3-4kg buraków

- 3 wieksze cebule

- pół kg papryki

- 1 szklanka octu

- 1 szklanka oleju

- 1 szklanka cukru

- 2 płaskie łyzeczki soli

- 1 łyzeczka mielonej ostrej papryki

- 1 łyzeczka pieprzu

 

Buraki ugotowac, ostudzic, obrać i zetrzeć na tarce. Cebule i papryke pokroic w kostke. Z pozostałych skladnikow zagotowac zalewe. Dodac cebule i papryke. Gotowac 10 minut. Dodac buraki, wymieszac i pogotować 10 minut.

Do słoików i gotowe :)

 

Przepis sprawdzony od kilku lat.

  • 3 weeks later...
Posted

Steki biedronkowe.

 

- steki z biedronki, antrykot - ok 9 zł za porcję

 

- odrobine masła kalorwanego

 

- zwykłe masło

 

- sól

 

- pieprz.

 

Na patelni stalowej (zwykłą stalówka, besz teflonu) rozpuszczamy odrobine masła klarowanego. tyle co na dno. Jak bedzie dobrze rozgrzane rzucamy opłukane, wysuszone i osolone wczesniej mieso [powinno sie ogrzac min godizne na talerzu]. Smarzymy nie wiecej jak 2-4 minuty na każdąstorne. Ja smaże 2 i jest krwisty ale i miekki w srodku. Zdejmujemy i rzucamy kawaleczek maselka, proszymy pieprzem i dajemy odpoczac 5 minut. z ziemniaczkami i surówką - idealny i szybki obiad.

 

 

 

 

Posted

Sebastian, fajny przepis jak sie lubi wołowinę, a do tego krwista. u mnie w żadnym mięsie nie ma prawa być grama krwi :D

 

a teraz podaję obiecany przepis na pierś z gęsi, wczoraj robiłam jest genialna :D przepis mojego autorstwa :D

podaję proporcje na 2 piersi gęsie, bo ja tak robiłam.

do miski dajemy 3 łyżki musztardy, ja miałam Kremską, wyprodukowaną w Czechach, kupiłam w Biedronce. do tego 2 łyżki prawdziwego miodu, ja dałam ciemny z terenów leśnych. miód z musztardą wymieszać na gładko. pierś oczywiście musi byc ze skórką. skórkę nacinamy w kilku miejscach, smarujemy nasze piersi z obu stron musztardą i zostawiamy w misce w lodówce na min. godzinę. moje leżały sobie 4-5 godz.

patelnię teflonową rozgrzewamy [nie dodajemy żadnego tłuszczu, patelnia ma być bardzo gorąco] na taką gorącą patelnię wkładamy mięsko, najpierw skórką do dołu, po 2-3 min. obracamy. oczywiście wylewamy całą musztardę z miodem na patelnię, z tego będzie pyszny sosik :D jak już się pięknie zarumieni mięsko, to podlewamy wodą, przykrywamy patelnię i dusimy. ja dusiłam jakoś pół godziny.

pierś kroimy w paseczki i delektujemy sie pysznościami :D ja nie miałam wczoraj czasu na gotowanie, więc podałam z chlebem. to wszystko :)

naprawdę proste, szybkie i bardzo smaczne danie :D

 

  • 1 month later...
Posted

Do zalewy

; ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca, pieprz ziarnisty, po parę ziaren jałowca, kolendry, goździków i 1kg soli na ok 5l wody- zagotować i zostawić do wystudzenia, dodać 1 dag saletry.

To są proporcje na ok 20 kg mięsa. Powinno być przez cały czas przykryte zalewą, czyli należy obciążyć i przetrzymać w chłodnym miejscu ok 1 tydzień, później osuszyć obwiązać lub w siatki i do wędzarni.

Posted

Przepis na śledzia, pyszny, a jak ktoś lubi sledzie to już w ogóle genialny

kilka płatów śledzi z octu ( solone już nie są takie smaczne )

majonez

cebula

ogórki konserwowe

pietruszka lub koperek

zioła prowansalskie

sól pieprz

 

Śledzie obrać ze skóry i pokroić na małe kawałeczki, ogórka i cebulkę pociąć na drobną kostkę, pociąć pietruszkę lub koper i wszystko wymieszać z odpowiednią ilością majonezu, dodać do smaku pieprzu i soli, można kilka kropli dobrego oleju oraz szczyptę ziół prowansalskich.

Posted

No cóż zalewy nie zmieniałem' date=' wedzi się pierwsza transza już 2,5 godziny, jeszcze ze dwie i koniec, bo na drugą porcję mi czasu zabraknie;-).

[/quote']

 

Nie zaglądałam na forum, ale mam nadzieję,że wyroby się udały :D

 

 

Posted

Przepis na pieczonego kurczaka w warzywach :-)

Ja na porcję kupuję 4 pałki całe i je obieram ze skóry ,oraz kroję na połowę .Już umyte maceruję w przyprawie z Cykorii do kurczaka oraz dodaję odrobinę oleju żeby marynata się przykleiła .Tak przygotowanego kurczaka zostawiam w lodówce na następny dzień .Kurczak powinien się marynować co najmniej 12 godzin .

Kolejne zmagania polegają na otoczeniu pałki w jajku i bułce tartej i podpieczeniu na złoty kolor na patelni .Tak przygotowane mięso wkładam do żaroodpornego naczynia i dokładam warzywa pora ,oraz marchewkę ( ja mam swoje ekologiczne ) i zalewam te warzywa i mięso bulionem szklanka .Sprawdzam na smak żeby nie był za słony ,bo można przesadzić .Jak da się pić to jest w sam raz .Tej marynaty z Cykorii na 4 pałki stosuję pełne opakowanie .Mięso piekę w 200 st ok 1,5 godziny na termo obiegu . Smacznego :-) kolejne przepisy w Nowym Roku :-)

  • 1 month later...
Posted

FASZEROWANA KACZKA

Sprawiona kaczke nacieram,sola pieprzem,ziolami prowansalskimi i czosnkiem suszonym. Odstawiam do lodowki na 3 godziny

Farsz:

Po 30 dag zoladkow i serc drobiowych

4 srednie marchewki

pietruszka

biala czesc pory

plaster selera

jajko

garsc kaszy manny

sol i pieprz do smaku

Miele w maszynce o srednich oczkach mieso z warzywami,dodaje jajko,kaszke i przyprawiam do smaku. Napycham kaczke farszem i zszywam. Pieke 3-3.5 godz w temp 180 st. W czasie pieczenia obracam kaczke kilka razy polewajac wytworzonym sosem.

U mnie tylko czekaja kiedy znow upieke.

Im ciezsza kacza tym dluzszy czas pieczenia. Farszu jest na tyle ze mozna takze napchac skore na szyi kaczce i zeszyc lub z reszty usmazyc kotlety. Robilam i tak i tak.

  • 1 month later...
Posted

Ostatnio z moją żoną zaczęliśmy robić falafle - kotlety z ciecierzycy. Zainspirował nas Makłowicz. Przepis jest prosty a kotlety naprawdę ekstra. Tym bardziej, że lubimy kuchnię orientalną. 500 g ciecierzycy moczymy minimum 6 godzin (najlepiej zostawić na noc), potem (niegotowaną!) miksujemy/blendujemy z kilkoma łyżkami wody z moczenia, dodając 3 ząbki czosnku, dużą cebulę, świeżą kolendrę/pietruszkę, łyżeczkę soli, kmin rzymski, trochę kurkumy, papryki. Formujemy malutkie kotleciki i smażymy w głębokim tłuszczu. Świetne z sosem jogurtowo-czosnkowym.

Posted

Vademecum, jak bym słyszała mojego męża :D

ostatnio na obiad były placki ziemniaczane, bo po 6 dniach miecha się mi zachciało, a mąż do mnie "a gdzie obiad?" :@  :-/

 

Hubi, przepis brzmi fajnie :) tylko nie wiem czy lubie ciecierzycę bo jej chyba nigdy nie jadłam :P jak to smakuje? do czego można porównać?

i tam bez żadnego jajka czy innego sklejacza/wypełniacza się uformuje kotlety i nie rozwalą się przy smażeniu?

  • 2 weeks later...
Posted
Aniu cieciorka to taka w smaku jak fasola, no w każdym razie strączkowe coś. Ja z cieciorki zupe krem robiłam i taka grochówka wyszła. Smaczne to jest. A sklei się samo. Na pewno wyprobuję na święta, bo będę miała wegetariankę w gościach :)
  • 1 month later...
Posted

można i w piecyku piekarniku napisałem o prodiżu żeby mniej więcej złapać ilość ziemniaków bo ja to robię na oko;] nie mam wagi.a ja to jem samo bez dodatków kiedyś robiłem to częściej teraz brak czasu

U nas kartoflaki piecze się w piekarniku. Nie mam czasu - bo domownicy lubią też kiszkę kartoflaną. Dla koloru dobrze jest dodać marchewkę, jeśli ziemniaki są już stare. Albo trochę mleka. Wtedy nie ciemnieje. Takie babcine sposoby.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...