Jump to content

Recommended Posts

Posted

Kucharz ze mnie zaden, ale zapodam przepis mojej mamy na sałatke z buraków którą sie zajadam od kilku lat. :)

Sałatka z buraków:

- 3-4kg buraków

- 3 wieksze cebule

- pół kg papryki

- 1 szklanka octu

- 1 szklanka oleju

- 1 szklanka cukru

- 2 płaskie łyzeczki soli

- 1 łyzeczka mielonej ostrej papryki

- 1 łyzeczka pieprzu

Buraki ugotowac, ostudzic, obrać i zetrzeć na tarce. Cebule i papryke pokroic w kostke. Z pozostałych skladnikow zagotowac zalewe. Dodac cebule i papryke. Gotowac 10 minut. Dodac buraki, wymieszac i pogotować 10 minut.

Do słoików i gotowe :)

Przepis sprawdzony od kilku lat.

Mogę zostawić je w postaci talarków po ugotowaniu czy raczej mają być starte jak ser do pizzy? Muszę zaopatrzyć się w paprykę i do dzieła. Cebulę i paprykę mam pogotować w zalewie przez 10 minut i później z buraczkami kolejne 10 tak? W słoikach już nie pasteryzuję? Jak to mówią, nie ma głupich pytań. :) Wolę dopytać niż wyrzucić.

Posted

Marcin, ja robię szybko i bez niczego :P Tarkujesz buraczki, drobno tarkujesz korzeń chrzanu, ile lubisz tyle dasz :) I tyle :P Jak buraczki są bez smaku, bo czasem są takie nie słodkie, to doprawić cukrem, solą i octem. Ale w tym roku trafiłam na mega pyszne :) I tylko takie robię :) Nic innego. W tym roku jeszcze dałam do chrzanu trochę zmiażdżonego czosnku :) Ale my lubimy i chrzan i czosnek i ostre :) Potem takie słoiczki wekuję ok. 15 min. i tyle :)

• 2 weeks later...
Posted

Buraczki ugotowane, słoiki z pokrywkami pomyte, część składników już mam. Jutro działam w temacie buraczków z Twojego przepisu Adamie. :) Na początek niewiele, tylko 6 kg zrobię i ocenimy w domu czy nam odpowiadają, a jeśli tak będzie, to produkcja ruszy pełną parą. :)

Posted

jak lubisz na słodko to smakują wyśmienicie. Zrobiłem z dwuch kilo.... Żona przytargała worek buraków i papryki i musze wysłuchiwać że ja zrobiłem dobre......

Dzisiej przytargałem troche śmiesznych grzybków z lasu, też były dobre, :)

Posted

Witam.

Robi ktoś z was sok pomidorowy ?

Żonka dostała od koleżanki z pracy pomidory, robią z mamą przeciery na pomidorową.

Jako że lubię sok pomidorowy potrzebny mi sprawdzony przepis, kiedyś piłem dobry sok u ciotki ale niestety nie żyje już, pamiętam że dodawała tabasko..

Ktoś coś ??

• 5 weeks later...
Posted

Z czystym sumieniem mogę polecić przepis Adama na buraczki z papryką. Zrobiłem sobie 16 kg w słoiki. Miałem plan jeszcze trochę zrobić, ale papryka podrożała drastycznie i sobie darowałem.

Teraz jakiś przepis na dżemik dyniowy proszę. Ale tylko taki jak sami robicie nie z sieci, bo takie sam mogę znaleźć. Może konkretnie coś polecacie, bo macie sprawdzone. :) Kilka ton dyni i aż niepojęte, że tego towaru nie jem. Może dżemem się ktoś zajada z moich znajomych to będzie chociaż na miłą słodką niespodziankę przy okazji jakiś odwiedzin z mojej strony. :)

• 1 month later...
Posted

Ja nie z przepisem,ale z zapytaniem;-) wie ktoś z jakiej części tucznika jest bekon?

Druga sprawa jakie macie metody na przygotowanie mięsa do wedzenia, mam przepis z tego wątku ale coś knoce bo wychodzi mi jedno mięso za słone, a drugie nie słone, robię zalewe jednakową i w tej samej beczce trzymam, wedle przepisu a wychodzi mi różne.

Posted

Robert bekon to jest z przerośniętego boczku tylko nie wiem czy z przedniej czy tylnej części bo to podobno jest jakaś różnica.

Co do wędzenia to też chętnie zaczerpnę informacji bo planuje zacząć się w to bawić..

U mnie w sobote świniobicie także wesoło będzie :)