Robert ;-) Posted December 3, 2015 Report Posted December 3, 2015 Właśnie ja też mam taką strzykawke i raczej z niej skorzystam Quote
mora Posted December 9, 2015 Report Posted December 9, 2015 Zastanowiło mnie twierdzenie, że raz mięso po peklowaniu było dobre, a raz za słone. Jeżeli proporcje są zachowane, to problem musi tkwić w surowcu. Może mięso, które peklowałeś było niepostrzeżenie poddane jakiejś obróbce, która spowodowała taki efekt? Nie bez znaczenia jest też czas przebywania w zalewie. Mi się to nigdy nie zdarzyło, podpowiem, że dobrze jest,żeby mięso już po wyjęciu z peklowiny i zasznurowaniu lub włożeniu w siatki, powisiało kilka godzin, aby ściekł nadmiar solanki i obeschła nieco powierzchnia.Efekt wędzenia będzie lepszy. Quote
Robert ;-) Posted December 10, 2015 Report Posted December 10, 2015 Pomysł z tym wiszeniem dobry skorzystam, u mnie było tak że schab i szlachetniejsze mięsa były za słone a boczki były ok, nie wiem jak to zrobiłem ale tak było, ja mięso przed wedzeniem moczylem w wodzie aby trochę sól zredukować, teraz zrobiłem z mniejszą ilością soli w sobotę się okaże jak mi to wyszło, twój przepis jest ok;-) smak jest super;-), tylko musze dość do tego ile soli dać(każdy ma inny smak więc to też częściowo rzecz gustu) Quote
Sepolia9 Posted January 22, 2016 Report Posted January 22, 2016 Hej, a może ktoś z Was ma sprawdzone przepisy na królika? Dostałam, leży w zamrażarce, w ogóle nie wiem jak sie do tego zabrać, a przpisy, na które trafiam są raczej bardzo skomplikowane. Więc poproszę o coś prostego, co taki mięsny laik może zrobić. Ja ze wszystkich kotletów to najprędzej z soczewicy i inne takie wegańskie pomysły. W ramach wdzięczności daję swój sprawdzony przepis na wegańskie kotleciki z soczewicy:1 filiżanka soczewicy1 cebula1/3 szklanki siemienia lnianego1 filiżanka mąki kukurydzianejolej (tak ze cztery łyżki)Ugotowaną soczewicę się blenduje z cebulą, dodaje się glut z siemienia lnianego i mąkę kukurydzianą, jak za mało gęste do dosypuje się otrębów, wyrabia się jak mielone, uklepuje, w bułkę tartą i jajko (dla wegan w samą bułkę) i na rozgrzaną patelnię. Na zimno i zamiast mielonych do ziemniaków. Smakuje lepiej niż brzmi, ale radzę zamknąć oczy podczas dodawania gluta. Quote
Vademecum Posted January 22, 2016 Report Posted January 22, 2016 Nie widze tego na moim talerzu .... Quote
adam1208 Posted January 22, 2016 Report Posted January 22, 2016 Ja tez nie hehe. Co do królika to u mnie tadycyjny sos z ziemniakami albo dokładamy królika do pasztetu. Quote
Robert ;-) Posted January 22, 2016 Report Posted January 22, 2016 Ania pewnie pomoże z królikiem jak się pokaże;-) cóż koleżanka weganka poradzi jak tu sami mięsożercy;-) Quote
ania1983 Posted January 22, 2016 Author Report Posted January 22, 2016 Sepolia, królika nie ma co inaczej traktować niż kurczaka ;)n Trzeba jednak pamiętać, ze potzrebuje nieco więcej czasu i łatwo go wysuszyć. Ale od czego mamy zakrywane naczynia zaroodporne Kawałki królika natrzeć marynatą: na każdą łyżkę musztardy, łyżka miodu prawdziwego i rozmaryn do smaku. Im więcej mięsa, tym więcej marynaty potrzeba. Na kilka godzin do lodówki. Potem, albo obsmażamy szybko i zalewamy bulionem i dusimy do miękkości pod przykryciem. Alko wykładamy do naczynia, i zdecydowanie wolę tę wersję, bo jest szybsza Podlewamy winem i do piekarnika.Kawałki królika posypać rozmarynek i tymiankiem, na to warzywa, jakie lubisz. marchew, pietruszka, cebula i czosnek koniecznie, jabłko. nie oszczędzaj Troche oleju i do piekarnika Są super przyprawy z Kamisa do królika, bez chemii, ostatnio odkryłam i raz już robiłam z nimi Królika zamarynowałam, mój leżał prawie tydzień w lodówce, bo mi się nie chciało wcześniej robić, a smaki z ziół przesżły rewelacyjne Podlałam winem i do piekarnika Kawałki mięsa wyłożyć do naczynia i na jednego królika do naczynia wkładamy kostkę masła. I tyle, To jest poezja I do piekarnika oczywiście Można dodać rozmaryn lub czosnek.Zamarynować w przyprawie gyros z Kamisa, też bez chemii. Obsmażyć na gorącym oleju, przełożyć do gara, zalać rosołem i dusić. Podbić śmietaną.Oddzielić mięso od kości, zamarynować w ulubionej przyprawie do mięsa. Podsmażyć na gorącym oleju aż się zarumieni. Podlać trochę wodą i dusić aż do miękkości. Podlać śmietana. Doprawić świeżo mielonym pieprzem. Podawać z makaronem, tortilla, albo do sałatki Naprawdę, królik nie różni się w przygotowaniu od kurczaka. Wina najlepiej używać białego, ale ja i czerwone czasami daję, jak nie mam białego ;_) Gdzie w domu się je króliki, trzeba pamiętać, aby zawsze był rozmaryn, tymianek, wino i czosnek W razie pytań, służę pomocą Na konserwe i pasztet miałam dodac przepisy, ale mi z głowy wyleciało...Dodam na pewno na czasie Robert ;-) 1 Quote
adam1208 Posted January 22, 2016 Report Posted January 22, 2016 Ania jak zawsze zaskakuje ciekawymi przepisami, trzeba przetestować w najbliższym czasie. Quote
Sepolia9 Posted January 29, 2016 Report Posted January 29, 2016 Super Aniu, bardzo dziękuję. Mi też się znacznie bardziej podoba opcja wstawienia tego do piekarnika, nie trzeba tyle pilnować. W kolejny weekend wypróbuję i dam znać jak wyszedł Nie jestem weganką, tylko jakoś nie bardzo wiem, co mam zrobić z mięsem. Najczęściej po prostu kroję pierś z kurczaka, wrzucam na patelnię i coś tam z nią robię. Darowany królik mnie trochę przerósł Zastanawiałam się też nad pasztetem, ale z samego królika chyba byłby suchy, potrzebne byłoby jeszcze jakieś podgardle ze świnki, czy coś? Nie? Quote
ania1983 Posted January 30, 2016 Author Report Posted January 30, 2016 Miałam już jakiś czas temu zamieścić przepisy na pasztet i konserwę, ale zapomniałąm Ot, skleroza Zaraz to zrobię Quote
ania1983 Posted January 30, 2016 Author Report Posted January 30, 2016 http://wedlinydomowe.pl/wedliny-podrobowe/pasztety/1561-konkursowy-extra-smarowny-pasztet-sloikowy-bonair-a Pasztet robiłam z tego przepisu. Zamiast wieprza dałam co miałam. Czyli królik, kaczka, kogut. Wymieszane. Robiłam już zamiast słoniny smalec. Robiłam też ze słonina, ale i z podgardlem. Wszystkie wersje rewelacyjnie pyszne i smarowne Ja robiłam, z dodatkiem przecieru pomidorowego, takiego gęstego z e słoika. Jak ktoś lubi pomidorowe to mega pyszne Wątróbek użyłam króliczych. Polecam, bo naprawdę super To moje ostatnie paszteciki http://images.tinypic.pl/i/00750/3mwvrqaa58n6.jpg Quote
Elka Posted February 4, 2016 Report Posted February 4, 2016 Koniecznie muszę spróbować ten przepis na ciasteczka dyniowe. Wydają się bardzo smaczne Quote
poczytna Posted April 25, 2016 Report Posted April 25, 2016 Przepis na kurczaka pieczonego. Kurczaka nacieram dokładnie solą, 3 ząbkami czosnku, łyżeczką słodkiej papryki, szczyptą chilii, albo cayenne, 2 łyżeczki oregano, szczypta kurkumy, pieprzem i połową cytryny ( wyciskam sok), no i do tego oliwa. Tak przygotowanego kurczaka wkładam do folii do pieczenia i do rozgrzanego piekarnika. 180 stopni, 1,5 godziny. Quote
poczytna Posted April 25, 2016 Report Posted April 25, 2016 Ahh, jeszcze z tych kości po kurczaku gotuje wywar i to świetna baza do sosów i bulionów Quote
JoannaW Posted May 10, 2016 Report Posted May 10, 2016 Mój podobny Kurczak pieczony soczysty, chrupiący i nieziemsko pyszny. Sekretem jest czas pieczenia i umiejętne podlewanie kurczaka sosem. Warto też poczekać około 5 minut zanim przekroicie gorącego kurczaka – dzięki tek chwili cały sok zostanie w mięsie. Wybierzcie małego lub średniego kurczaka, dzięki temu będzie jeszcze smaczniejszy i równo upieczony. Przyprawiam kurczaka papryką ostrą i słodką, majerankiem, solą, pieprzem, czosnkiem i sokiem z połowy cytryny. Kurczak pieczony składniki:Kurczak w całości nie większy niż 2 kg – będzie smaczniejszy2 łyżki oleju lub oliwy – dzięki temu przyprawy lepiej przylgną do mięsa2 małe łyżeczki soli (cienka warstwa soli powinna być na całym kurczaku – używam grubej soli kamiennej)1 czubata łyżka słodkiej, mielonej papryki1 łyżeczka ostrej papryki1 łyżeczka pieprzupół łyżeczki curry lub kurkumy – bardziej dla koloru niż smaku2 ząbki czosnku lub łyżeczka suszonego czosnkułyżka stołowa majerankuskórka z połowy cytrynysok z połowy cytryny1 szklanka wody na dno naczynia do pieczenia Kurczak pieczony przepis przygotowanie:Kurczaka umyć i osuszyć. Posmarować cienką warstwą oliwy lub oleju i energicznie natrzeć przyprawami – dosłownie wcieramy przyprawy w mięso.Kurczaka ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wlać na dno około szklanki wody – dzięki temu zabiegowi kurczak za bardzo nie wyschnie.Piekarnik nagrzać do 190 stopni i piec około 1,5 godziny. Ja zawsze piekę kurczaka z termometrem – powinien mieć 85 stopni w najgrubszej części mięsa. Polecam wszystkim zainwestować w termometr (kosztuje około 10 zł), a wszystkie pieczenie wychodzą idealnie.Kurczaka polewam co 10-15 minut wytapiającym się z niego sosem lub na początku pieczenia, gdy sos jeszcze się nie wytopił, kilkoma łyżkami wody. Dzięki temu zabiegowi zyskuje piękną, złocistą i chrupiącą skórkę.Po wyjęciu kurczaka z piekarnika dajcie mu odpocząć – dzięki temu wirujące w środku soki uspokoją się i zostaną w mięsie. Mój kurczak jest przecudowny i idealny. Do serwowania tego dania wystarczy świeża bułka i uczta gotowa.Jeśli jesteście fanami sosów – możecie polać go odrobiną tego, który został w naczyniu żaroodpornym. Quote
Vademecum Posted May 11, 2016 Report Posted May 11, 2016 na co bułka ........ 80 - 85 stopni dla mięsa to idealna temperatura dla wszystkich mięs, gwarantuje soczystość i miękkość.Wyższa temperatura to suche mięso, twarde. Spowodowane to jest przegrzaniem białka, to samo jest z wędzeniem wędlin czy parzeniem szynki, boczku czy innych. Inwestycje w termometr i ja polecam. Quote
Magro Posted May 11, 2016 Report Posted May 11, 2016 Ja ostatnio piekłam świetne ciasteczka - zdrowe, szybkie i tylko 3 składniki: 3 banany mocno dojrzałe150 g wiórków kokosowych3/4 szklanki kaszy jaglanej (przed ugotowaniem) Kaszę gotujemy i kiedy przestygnie miksujemy z bananami i wiórkami, lepimy z masy kulki, spłaszczamy i kładziemy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach. Quote
adam1208 Posted July 19, 2016 Report Posted July 19, 2016 Jakiś przepis na ciekawe ogórki w słoiki mi potrzebny. Ma ktoś coś ?? Poza podstawowymi kiszonymi, konserwowymi i mizerją. Quote
adam1208 Posted July 21, 2016 Report Posted July 21, 2016 Gdzie się kobity podziały z tego forum ?? hehe Quote
ania1983 Posted July 22, 2016 Author Report Posted July 22, 2016 Kobity z tego forum zaczęły pracować zawodowo i na nic czasu nie mają A co do przepisu na ogórki w słoiki... Sałatka szwedzka, jak dla mnie genialna. 5 kg. poszatkowanych na szatkownicy do kapusty ogórków, nie obranych. 1 kg. cebuli pokrojonej w piórka40 gram pieprzu ziołowego mielonego4 łyżki soli0,5 kg. cukru500ml octu500ml. oleju Wszystko wymieszać w misce i odstawić na 2 godziny. Przełożyć do słoików, zalać powstałą zalewą i pasteryzować 7-10 min. W smaku słodka i ostra zarazem od octu. Ale w zimie, to ziemniaczków, jest przepyszna To jest najlepsze, mam też ogórki z chili. Ale to są coś jak konserwowe, tylko się je kroi na 4 i są ostrzejsze nieco. Quote
Vademecum Posted July 22, 2016 Report Posted July 22, 2016 no, tak czytam i ślinka leci.... moja żona cieńka w te klocki Quote
adam1208 Posted July 22, 2016 Report Posted July 22, 2016 Dzięki Ania, jutro żona będzie działać Quote
sandzia111 Posted December 12, 2017 Report Posted December 12, 2017 W związku ze zbliżającymi się Świętami Bożego Narodzenia odświeżam temat, szczególnie, że zbliża się również Sylwester oraz Nowy Rok, dla niektórych to pewnie też czas przyjmowania gości i przyrządzania wielu smakołyków Czy macie przepisy na jakieś ciekawe potrawy lub sałatki? Quote
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.