Jump to content

Recommended Posts

Posted

Zastanowiło mnie twierdzenie, że raz mięso po peklowaniu było dobre, a raz za słone. Jeżeli proporcje są zachowane, to problem musi tkwić w surowcu. Może mięso, które peklowałeś było niepostrzeżenie poddane jakiejś obróbce, która spowodowała taki efekt? Nie bez znaczenia jest też czas przebywania w zalewie.  Mi się to nigdy nie zdarzyło, podpowiem, że dobrze jest,żeby mięso już po wyjęciu z peklowiny i zasznurowaniu lub włożeniu w siatki, powisiało kilka godzin, aby ściekł nadmiar solanki i obeschła nieco powierzchnia.Efekt wędzenia będzie lepszy.

Posted

Pomysł z tym wiszeniem dobry skorzystam, u mnie było tak że schab i szlachetniejsze mięsa były za słone a boczki były ok, nie wiem jak to zrobiłem ale tak było, ja mięso przed wedzeniem moczylem w wodzie aby trochę sól zredukować, teraz zrobiłem z mniejszą ilością soli w sobotę się okaże jak mi to wyszło, twój przepis jest ok;-) smak jest super;-),

tylko musze dość do tego ile soli dać(każdy ma inny smak więc to też częściowo rzecz gustu)

  • 1 month later...
Posted

Hej, a może ktoś z Was ma sprawdzone przepisy na królika? Dostałam, leży w zamrażarce, w ogóle nie wiem jak sie do tego zabrać, a przpisy, na które trafiam są raczej bardzo skomplikowane. Więc poproszę o coś prostego, co taki mięsny laik może zrobić. Ja ze wszystkich kotletów to najprędzej z soczewicy i inne takie wegańskie pomysły.

 

W ramach wdzięczności daję swój sprawdzony przepis na wegańskie kotleciki z soczewicy:

1 filiżanka soczewicy

1 cebula

1/3 szklanki siemienia lnianego

1 filiżanka mąki kukurydzianej

olej (tak ze cztery łyżki)

Ugotowaną soczewicę się blenduje z cebulą, dodaje się glut z siemienia lnianego i mąkę kukurydzianą, jak za mało gęste do dosypuje się otrębów, wyrabia się jak mielone, uklepuje, w bułkę tartą i jajko (dla wegan w samą bułkę) i na rozgrzaną patelnię. Na zimno i zamiast mielonych do ziemniaków. Smakuje lepiej niż brzmi, ale radzę zamknąć oczy podczas dodawania gluta.

Posted

Sepolia, królika nie ma co inaczej traktować niż kurczaka ;)n Trzeba jednak pamiętać, ze potzrebuje nieco więcej czasu i łatwo go wysuszyć. Ale od czego mamy zakrywane naczynia zaroodporne ;)

Kawałki królika natrzeć marynatą: na każdą łyżkę musztardy, łyżka miodu prawdziwego i rozmaryn do smaku. Im więcej mięsa, tym więcej marynaty potrzeba. Na kilka godzin do lodówki. Potem, albo obsmażamy szybko i zalewamy bulionem i dusimy do miękkości pod przykryciem. Alko wykładamy do naczynia, i zdecydowanie wolę tę wersję, bo jest szybsza ;) Podlewamy winem i do piekarnika.

Kawałki królika posypać rozmarynek i tymiankiem, na to warzywa, jakie lubisz. marchew, pietruszka, cebula i czosnek koniecznie, jabłko. nie oszczędzaj ;) Troche oleju i do piekarnika ;)

Są super przyprawy z Kamisa do królika, bez chemii, ostatnio odkryłam i raz już robiłam z nimi ;) Królika zamarynowałam, mój leżał prawie tydzień w lodówce, bo mi się nie chciało wcześniej robić, a smaki z ziół przesżły rewelacyjne ;) Podlałam winem i do piekarnika ;)

Kawałki mięsa wyłożyć do naczynia i na jednego królika do naczynia wkładamy kostkę masła. I tyle, To jest poezja :) I do piekarnika oczywiście ;) Można dodać rozmaryn lub czosnek.

Zamarynować w przyprawie gyros z Kamisa, też bez chemii. Obsmażyć na gorącym oleju, przełożyć do gara, zalać rosołem i dusić. Podbić śmietaną.

Oddzielić mięso od kości, zamarynować w ulubionej przyprawie do mięsa. Podsmażyć na gorącym oleju aż się zarumieni. Podlać trochę wodą i dusić aż do miękkości. Podlać śmietana. Doprawić świeżo mielonym pieprzem. Podawać z makaronem, tortilla, albo do sałatki ;)

 

Naprawdę, królik nie różni się w przygotowaniu od kurczaka. Wina najlepiej używać białego, ale ja i czerwone czasami daję, jak nie mam białego ;_) Gdzie w domu się je króliki, trzeba pamiętać, aby zawsze był rozmaryn, tymianek, wino i czosnek ;)

 

W razie pytań, służę pomocą ;)

 

Na konserwe i pasztet miałam dodac przepisy, ale mi z głowy wyleciało...Dodam na pewno na czasie ;)

Posted

Super Aniu, bardzo dziękuję. Mi też się znacznie bardziej podoba opcja wstawienia tego do piekarnika, nie trzeba tyle pilnować. W kolejny weekend wypróbuję i dam znać jak wyszedł:)

 

Nie jestem weganką, tylko jakoś nie bardzo wiem, co mam zrobić z mięsem. Najczęściej po prostu kroję pierś z kurczaka, wrzucam na patelnię i coś tam z nią robię. Darowany królik mnie trochę przerósł:D

 

Zastanawiałam się też nad pasztetem, ale z samego królika chyba byłby suchy, potrzebne byłoby jeszcze jakieś podgardle ze świnki, czy coś? Nie?

Posted

http://wedlinydomowe.pl/wedliny-podrobowe/pasztety/1561-konkursowy-extra-smarowny-pasztet-sloikowy-bonair-a

 

Pasztet robiłam z tego przepisu. Zamiast wieprza dałam co miałam. Czyli królik, kaczka, kogut. Wymieszane. Robiłam już zamiast słoniny smalec. Robiłam też ze słonina, ale i z podgardlem. Wszystkie wersje rewelacyjnie pyszne i smarowne :) Ja robiłam, z dodatkiem przecieru pomidorowego, takiego gęstego z e słoika. Jak ktoś lubi pomidorowe to mega pyszne :) Wątróbek użyłam króliczych. Polecam, bo naprawdę super :)

 

To moje ostatnie paszteciki ;)

 

http://images.tinypic.pl/i/00750/3mwvrqaa58n6.jpg

  • 2 months later...
Posted

Przepis na kurczaka pieczonego. 

 

Kurczaka nacieram dokładnie solą, 3 ząbkami czosnku, łyżeczką słodkiej papryki, szczyptą chilii, albo cayenne, 2 łyżeczki oregano, szczypta kurkumy, pieprzem i połową cytryny ( wyciskam sok), no i do tego oliwa. Tak przygotowanego kurczaka wkładam do folii do pieczenia i do rozgrzanego piekarnika. 180 stopni, 1,5 godziny. 

  • 3 weeks later...
Posted

Mój podobny :)

Kurczak pieczony soczysty, chrupiący i nieziemsko pyszny. Sekretem jest czas pieczenia i umiejętne podlewanie kurczaka sosem. Warto też poczekać około 5 minut zanim przekroicie gorącego kurczaka – dzięki tek chwili cały sok zostanie w mięsie. Wybierzcie małego lub średniego kurczaka, dzięki temu będzie jeszcze smaczniejszy i równo upieczony. Przyprawiam kurczaka papryką ostrą i słodką, majerankiem, solą, pieprzem, czosnkiem i sokiem z połowy cytryny.

 

Kurczak pieczony składniki:

Kurczak w całości nie większy niż 2 kg – będzie smaczniejszy

2 łyżki oleju lub oliwy – dzięki temu przyprawy lepiej przylgną do mięsa

2 małe łyżeczki soli (cienka warstwa soli powinna być na całym kurczaku – używam grubej soli kamiennej)

1 czubata łyżka słodkiej, mielonej papryki

1 łyżeczka ostrej papryki

1 łyżeczka pieprzu

pół łyżeczki curry lub kurkumy – bardziej dla koloru niż smaku

2 ząbki czosnku lub łyżeczka suszonego czosnku

łyżka stołowa majeranku

skórka z połowy cytryny

sok z połowy cytryny

1 szklanka wody na dno naczynia do pieczenia

 

Kurczak pieczony przepis przygotowanie:

Kurczaka umyć i osuszyć. Posmarować cienką warstwą oliwy lub oleju i energicznie natrzeć przyprawami – dosłownie wcieramy przyprawy w mięso.

Kurczaka ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wlać na dno około szklanki wody – dzięki temu zabiegowi kurczak za bardzo nie wyschnie.

Piekarnik nagrzać do 190 stopni i piec około 1,5 godziny. Ja zawsze piekę kurczaka z termometrem – powinien mieć 85 stopni w najgrubszej części mięsa. Polecam wszystkim zainwestować w termometr (kosztuje około 10 zł), a wszystkie pieczenie wychodzą idealnie.

Kurczaka polewam co 10-15 minut wytapiającym się z niego sosem lub na początku pieczenia, gdy sos jeszcze się nie wytopił, kilkoma łyżkami wody. Dzięki temu zabiegowi zyskuje piękną, złocistą i chrupiącą skórkę.

Po wyjęciu kurczaka z piekarnika dajcie mu odpocząć – dzięki temu wirujące w środku soki uspokoją się i zostaną w mięsie. Mój kurczak jest przecudowny i idealny. Do serwowania tego dania wystarczy świeża bułka i uczta gotowa.

Jeśli jesteście fanami sosów – możecie polać go odrobiną tego, który został w naczyniu żaroodpornym.

Posted

na co bułka ........ :) 80 - 85 stopni dla mięsa to idealna temperatura dla wszystkich mięs, gwarantuje soczystość i miękkość.

Wyższa temperatura to suche mięso, twarde. Spowodowane to jest przegrzaniem białka, to samo jest z wędzeniem wędlin czy parzeniem szynki, boczku czy innych. Inwestycje w termometr i ja polecam.

Posted

Ja ostatnio piekłam świetne ciasteczka - zdrowe, szybkie i tylko 3 składniki:

 

3 banany mocno dojrzałe

150 g wiórków kokosowych

3/4 szklanki kaszy jaglanej (przed ugotowaniem)

 

Kaszę gotujemy i kiedy przestygnie miksujemy z bananami i wiórkami, lepimy z masy kulki, spłaszczamy i kładziemy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.

Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.

  • 2 months later...
Posted

Kobity z tego forum zaczęły pracować zawodowo i na nic czasu nie mają ;)

A co do przepisu na ogórki w słoiki... Sałatka szwedzka, jak dla mnie genialna.

 

5 kg. poszatkowanych na szatkownicy do kapusty ogórków, nie obranych.

1 kg. cebuli pokrojonej w piórka

40 gram pieprzu ziołowego mielonego

4 łyżki soli

0,5 kg. cukru

500ml octu

500ml. oleju

 

Wszystko wymieszać w misce i odstawić na 2 godziny. Przełożyć do słoików, zalać powstałą zalewą i pasteryzować 7-10 min. W smaku słodka i ostra zarazem od octu. Ale w zimie, to ziemniaczków, jest przepyszna :)

 

 

 

To jest najlepsze, mam też ogórki z chili. Ale to są coś jak konserwowe, tylko się je kroi na 4 i są ostrzejsze nieco.

  • 1 year later...
Posted

W związku ze zbliżającymi się Świętami Bożego Narodzenia odświeżam temat, szczególnie, że zbliża się również Sylwester oraz Nowy Rok, dla niektórych to pewnie też czas przyjmowania gości i przyrządzania wielu smakołyków :D Czy macie przepisy na jakieś ciekawe potrawy lub sałatki? :)

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...