Jump to content

Recommended Posts

Posted

Pierś z kurczaka gotuje się po ostygnieciu kroi się w drobną kostkę , do tego dwie puszki kukurydzy konserwowej , dwa małe słoiczki sosu tatarskiego , i puszka ananasa pokrojonego w drobną kostkę

to moja ulubiona sałatka;-)

  • 1 month later...
  • 1 month later...
Posted

Moja popisowa babka: 

 

Wilgotna babka kakaowa 
Składniki:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju
- 1/2 szklanki wrzątku
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
*dodatkowo
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 1 łyżka masła
- 8 łyżek mleka

Sposób przygotowania:
1. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę, następnie wlewamy olej, wrzątek i ekstrakt.
2. Mąkę mieszamy z kakao, proszkiem do pieczenia, dodajemy do mokrych składników i dokładnie miksujemy.
3. Formę smarujemy masłem, obsypujemy kaszką manną, wlewamy do niej ciasto i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 45-50 min. (do suchego patyczka). Gotową i lekko przestudzoną babkę wyciągamy z formy.
4. W łaźni wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem i mlekiem, wylewamy na wystudzoną babkę, chłodzimy, aby polewa zastygła.
  • 2 months later...
  • 1 month later...
Posted

Niestety nie, z cukinii robię tylko takie placki toczone w jajku i bułce, lub też kroję w większe kawałki i wstawiam do rozgrzanego piekarnika posypując degustą szczyptę, w 10 min robi się miękka :) Doskonała z sosem czosnkowym. Polecam!

Posted

Też uwielbiam cukinię i ubolewam nad tym, że to warzywo sezonowe którego nijak nie jestem w stanie przechować. A jednak co świeżo zerwane z krzaka to świeże. Lubię leczo jako dobro z cukinii zamknięte w słoikach na zimę, ale jednak takie krążki cienko pokrojonej cukinii obtoczone kolejno w jajku, bułce tartej i jajku - niebo w gębie. :)

  • 2 weeks later...
  • 5 weeks later...
Posted

Ja przedwczoraj robiłam buraczki, gotowałam, obierałam potem tarłam i do słoika, przyprawiłam tylko cukrem solą i octem, resztę do smaku będę przyprawiać podczas gotowania do obiadu ;) Ale niestety musiałam w tym roku kupić moje plony nie wydały..., miały być słodziutkie a tu wogóle nie mają smaku :( A do tego jeszcze ta cena wysoka, a jakość marna ;/

Posted

Dynia - kto ma fajne przepisy? Ja ze swojej strony mogę podzielić się przepisem na ciasto dyniowe z dżemem pomarańczowym, który doskonale mi wychodzi. Przepis zaciągnięty z internetu, ale sprawdzony 

  •  
  •  
  • 250 g (250 ml) PUREE Z PIECZONEJ DYNI
  • 225 g mąki pszennej (1 i 1/2 szklanki o poj. 250 ml)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • skórka starta z 2 mandarynek
  • 3 jajka, oddzielnie żółtka od białek
POLEWA
  • 50 g białej czekolady lub 5 łyżek cukru pudru lub 3 łyżki dżemu pomarańczowego lub mandarynkowego
 
PRZYGOTOWANIE
  • Tortownicę o średnicy 23 - 24 cm posmarować masłem, spód wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotować puree z dyni (PRZEPIS). Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia, wymieszać, odłożyć.
  • Do garnka włożyć pokrojone na kawałeczki masło, roztopić na małym ogniu co chwilę mieszając (nie podgrzewać za mocno). Dodać cukier oraz cukier wanilinowy i wymieszać. Odstawić z ognia.
  • Mus z dyni włożyć do miski, dodać skórkę z mandarynki i wlać roztopione masło z cukrem, wymieszać, ostudzić. Odłożyć pół szklanki otrzymanej masy na polewę. Do reszty dodać żółtka i wymieszać.
  • Białka ubić na sztywną pianę. Do oddzielnej miski przesiać mąkę i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz sodą.
  • Delikatnie połączyć składniki suche i mokre oraz pianę z białek - mieszając wolno łyżką, tylko do połączenia się składników.
  • Masę wyłożyć do tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 40 - 45 minut lub do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
  • Polewa: do odłożonej masy dodać roztopioną czekoladę lub cukier puder lub dżem pomarańczowy, wymieszać. Polać po cieście gdy będzie już ostudzone.
Posted

Z dyni to ja tylko wykonuję straszydła na Haloween :D Tzn mąż z dziećmi się tym zajmuje :P kiedyś zrobiłam taki krem z kulkami ptysiowymi ale nikomu nie podchodziło także zrezygnowałam z wszelkich wypieków czy potraw dyniowych...

A wracając do buraczków to w domu uwielbiamy takie przygotowane na ciepło, gotowane na masełku i z cukrem, mmm pychotka, też tak robicie czy bardziej wytrawnie?

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...