Robert ;-) Posted December 12, 2017 Report Posted December 12, 2017 Pierś z kurczaka gotuje się po ostygnieciu kroi się w drobną kostkę , do tego dwie puszki kukurydzy konserwowej , dwa małe słoiczki sosu tatarskiego , i puszka ananasa pokrojonego w drobną kostkę to moja ulubiona sałatka;-) Quote
rolniczka_585 Posted December 20, 2017 Report Posted December 20, 2017 Rolniczki, oszukuje przepisu na sprawdzony piernik. Chyba że są tu jacyś rolnicy, którzy również zajmują się wypiekami. Quote
tomcio112 Posted December 20, 2017 Report Posted December 20, 2017 A może na pierniczki? Jest dużo zabawy przy ich dekorowaniu i malowaniu Quote
rolniczka_585 Posted December 20, 2017 Report Posted December 20, 2017 własnie dużo zabawy a czasu coraz mniej Quote
tomcio112 Posted December 22, 2017 Report Posted December 22, 2017 Żona piecze pierniczki a my z dzieciakami zajmujemy się malowaniem i przystrajaniem pierniczków Podział pracy musi być Quote
kasia2n1 Posted February 22, 2018 Report Posted February 22, 2018 ja lubie przyrządzać ryż z warzywami z własnego ogrodu + sos i jest mniam, zdrowe, pożywne Quote
rolniczka_585 Posted March 28, 2018 Report Posted March 28, 2018 Co za pyszności przygotowujecie w święta wielkanocne? Szukam inspiracji i dobrego przepisu na mokrą babkę Quote
tomson Posted March 28, 2018 Report Posted March 28, 2018 Moja popisowa babka: Wilgotna babka kakaowa Składniki: - 6 jajek - 1 szklanka cukru - 1 szklanka oleju - 1/2 szklanki wrzątku - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - 1,5 szklanki mąki pszennej - 3/4 szklanki kakao - 2 łyżeczki proszku do pieczenia *dodatkowo - 1 tabliczka gorzkiej czekolady - 1 łyżka masła - 8 łyżek mleka Sposób przygotowania: 1. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę, następnie wlewamy olej, wrzątek i ekstrakt. 2. Mąkę mieszamy z kakao, proszkiem do pieczenia, dodajemy do mokrych składników i dokładnie miksujemy. 3. Formę smarujemy masłem, obsypujemy kaszką manną, wlewamy do niej ciasto i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 45-50 min. (do suchego patyczka). Gotową i lekko przestudzoną babkę wyciągamy z formy. 4. W łaźni wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem i mlekiem, wylewamy na wystudzoną babkę, chłodzimy, aby polewa zastygła. Quote
rolniczka_585 Posted March 29, 2018 Report Posted March 29, 2018 Dzięki Tomson! Przepis wydaje się być bardzo łatwy. Spróbuje ją zrobić. Quote
rolniczka_585 Posted June 11, 2018 Report Posted June 11, 2018 Moi drodzy słyszałam że z cukinii można ugotować pyszny bigos. ktoś próbował? Podzielcie się proszę sprawdzonym przepisem. Quote
sandzia111 Posted August 8, 2018 Report Posted August 8, 2018 Niestety nie, z cukinii robię tylko takie placki toczone w jajku i bułce, lub też kroję w większe kawałki i wstawiam do rozgrzanego piekarnika posypując degustą szczyptę, w 10 min robi się miękka Doskonała z sosem czosnkowym. Polecam! Quote
rolniczka_585 Posted August 8, 2018 Report Posted August 8, 2018 Uwielbiam sezon cukiniowy, teraz u mnie leczo z cukinii. Pycha. Placki jak robisz? Na zasadzie tak jak placki ziemniaczane? Quote
wiejskieżycie Posted August 10, 2018 Report Posted August 10, 2018 Też uwielbiam cukinię i ubolewam nad tym, że to warzywo sezonowe którego nijak nie jestem w stanie przechować. A jednak co świeżo zerwane z krzaka to świeże. Lubię leczo jako dobro z cukinii zamknięte w słoikach na zimę, ale jednak takie krążki cienko pokrojonej cukinii obtoczone kolejno w jajku, bułce tartej i jajku - niebo w gębie. Quote
rolniczka_585 Posted August 21, 2018 Report Posted August 21, 2018 U mnie malinowo soczki, musy, dżemy i konfitury. Robi się nalewka i maliny w syropie Quote
rolniczka_585 Posted August 22, 2018 Report Posted August 22, 2018 na 100 g produktu przypada tylko 30 g owoców w takim dżemie, a u mnie same owoce soczek też 100% Vademecum and DuzyGrzegorz 2 Quote
sandzia111 Posted September 20, 2018 Report Posted September 20, 2018 Ja przedwczoraj robiłam buraczki, gotowałam, obierałam potem tarłam i do słoika, przyprawiłam tylko cukrem solą i octem, resztę do smaku będę przyprawiać podczas gotowania do obiadu Ale niestety musiałam w tym roku kupić moje plony nie wydały..., miały być słodziutkie a tu wogóle nie mają smaku A do tego jeszcze ta cena wysoka, a jakość marna ;/ Quote
rolniczka_585 Posted September 20, 2018 Report Posted September 20, 2018 ja z buraczków zrezygnowałam w ogródku, bo mi bardzo przerosły. Quote
rolniczka_585 Posted September 21, 2018 Report Posted September 21, 2018 Dynia - kto ma fajne przepisy? Ja ze swojej strony mogę podzielić się przepisem na ciasto dyniowe z dżemem pomarańczowym, który doskonale mi wychodzi. Przepis zaciągnięty z internetu, ale sprawdzony 250 g (250 ml) PUREE Z PIECZONEJ DYNI225 g mąki pszennej (1 i 1/2 szklanki o poj. 250 ml)1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonej200 g masła1 szklanka cukru1 opakowanie cukru wanilinowego lub 2 łyżeczki ekstraktu z waniliiskórka starta z 2 mandarynek3 jajka, oddzielnie żółtka od białekPOLEWA50 g białej czekolady lub 5 łyżek cukru pudru lub 3 łyżki dżemu pomarańczowego lub mandarynkowego PRZYGOTOWANIETortownicę o średnicy 23 - 24 cm posmarować masłem, spód wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotować puree z dyni (PRZEPIS). Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia, wymieszać, odłożyć.Do garnka włożyć pokrojone na kawałeczki masło, roztopić na małym ogniu co chwilę mieszając (nie podgrzewać za mocno). Dodać cukier oraz cukier wanilinowy i wymieszać. Odstawić z ognia.Mus z dyni włożyć do miski, dodać skórkę z mandarynki i wlać roztopione masło z cukrem, wymieszać, ostudzić. Odłożyć pół szklanki otrzymanej masy na polewę. Do reszty dodać żółtka i wymieszać.Białka ubić na sztywną pianę. Do oddzielnej miski przesiać mąkę i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz sodą.Delikatnie połączyć składniki suche i mokre oraz pianę z białek - mieszając wolno łyżką, tylko do połączenia się składników.Masę wyłożyć do tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 40 - 45 minut lub do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.Polewa: do odłożonej masy dodać roztopioną czekoladę lub cukier puder lub dżem pomarańczowy, wymieszać. Polać po cieście gdy będzie już ostudzone. Quote
sandzia111 Posted September 21, 2018 Report Posted September 21, 2018 Z dyni to ja tylko wykonuję straszydła na Haloween Tzn mąż z dziećmi się tym zajmuje kiedyś zrobiłam taki krem z kulkami ptysiowymi ale nikomu nie podchodziło także zrezygnowałam z wszelkich wypieków czy potraw dyniowych...A wracając do buraczków to w domu uwielbiamy takie przygotowane na ciepło, gotowane na masełku i z cukrem, mmm pychotka, też tak robicie czy bardziej wytrawnie? Quote
rolniczka_585 Posted September 21, 2018 Report Posted September 21, 2018 U mnie nikt nie lubi buraczków (konsystencji), więc jedyne co przechodzi to tylko zupa buraczkowa. A co do zupy z dynii - jest pyszna ale trzeba umieć ją doprawić. W połączeniu z imbirem ma na prawdę ciekawy smak. Quote
sandzia111 Posted September 24, 2018 Report Posted September 24, 2018 Robisz bardziej na słodko czy wytrawnie?? Quote
rolniczka_585 Posted September 26, 2018 Report Posted September 26, 2018 ja robię koniecznie wytrawną. Na słodko niestety nie ;p Quote
sandzia111 Posted September 26, 2018 Report Posted September 26, 2018 Pamiętam jak moja mama robiła zupę dyniową to była na słodko, był to bardziej taki krem, ale przepyszny Podawany z kuleczkami ptysiowymi Quote
rolniczka_585 Posted September 28, 2018 Report Posted September 28, 2018 U mnie zupy na słodko nie przechodzą, podobnie jak mięsa na słodko. Quote
Recommended Posts