Jump to content

Recommended Posts

Posted

Pierś z kurczaka gotuje się po ostygnieciu kroi się w drobną kostkę , do tego dwie puszki kukurydzy konserwowej , dwa małe słoiczki sosu tatarskiego , i puszka ananasa pokrojonego w drobną kostkę

to moja ulubiona sałatka;-)

• 1 month later...
  • 1 month later...
Posted

Moja popisowa babka: 

Wilgotna babka kakaowa 
Składniki:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju
- 1/2 szklanki wrzątku
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
*dodatkowo
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 1 łyżka masła
- 8 łyżek mleka

Sposób przygotowania:
1. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę, następnie wlewamy olej, wrzątek i ekstrakt.
2. Mąkę mieszamy z kakao, proszkiem do pieczenia, dodajemy do mokrych składników i dokładnie miksujemy.
3. Formę smarujemy masłem, obsypujemy kaszką manną, wlewamy do niej ciasto i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 45-50 min. (do suchego patyczka). Gotową i lekko przestudzoną babkę wyciągamy z formy.
4. W łaźni wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem i mlekiem, wylewamy na wystudzoną babkę, chłodzimy, aby polewa zastygła.
  • 2 months later...
  • 1 month later...
Posted

Niestety nie, z cukinii robię tylko takie placki toczone w jajku i bułce, lub też kroję w większe kawałki i wstawiam do rozgrzanego piekarnika posypując degustą szczyptę, w 10 min robi się miękka :) Doskonała z sosem czosnkowym. Polecam!

Posted

Też uwielbiam cukinię i ubolewam nad tym, że to warzywo sezonowe którego nijak nie jestem w stanie przechować. A jednak co świeżo zerwane z krzaka to świeże. Lubię leczo jako dobro z cukinii zamknięte w słoikach na zimę, ale jednak takie krążki cienko pokrojonej cukinii obtoczone kolejno w jajku, bułce tartej i jajku - niebo w gębie. :)

• 2 weeks later...
  • 5 weeks later...
Posted

Ja przedwczoraj robiłam buraczki, gotowałam, obierałam potem tarłam i do słoika, przyprawiłam tylko cukrem solą i octem, resztę do smaku będę przyprawiać podczas gotowania do obiadu ;) Ale niestety musiałam w tym roku kupić moje plony nie wydały..., miały być słodziutkie a tu wogóle nie mają smaku :( A do tego jeszcze ta cena wysoka, a jakość marna ;/

Posted

Dynia - kto ma fajne przepisy? Ja ze swojej strony mogę podzielić się przepisem na ciasto dyniowe z dżemem pomarańczowym, który doskonale mi wychodzi. Przepis zaciągnięty z internetu, ale sprawdzony 

•  
  •  
  • 250 g (250 ml) PUREE Z PIECZONEJ DYNI
  • 225 g mąki pszennej (1 i 1/2 szklanki o poj. 250 ml)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • skórka starta z 2 mandarynek
  • 3 jajka, oddzielnie żółtka od białek
POLEWA
  • 50 g białej czekolady lub 5 łyżek cukru pudru lub 3 łyżki dżemu pomarańczowego lub mandarynkowego

PRZYGOTOWANIE
  • Tortownicę o średnicy 23 - 24 cm posmarować masłem, spód wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotować puree z dyni (PRZEPIS). Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia, wymieszać, odłożyć.
  • Do garnka włożyć pokrojone na kawałeczki masło, roztopić na małym ogniu co chwilę mieszając (nie podgrzewać za mocno). Dodać cukier oraz cukier wanilinowy i wymieszać. Odstawić z ognia.
  • Mus z dyni włożyć do miski, dodać skórkę z mandarynki i wlać roztopione masło z cukrem, wymieszać, ostudzić. Odłożyć pół szklanki otrzymanej masy na polewę. Do reszty dodać żółtka i wymieszać.
  • Białka ubić na sztywną pianę. Do oddzielnej miski przesiać mąkę i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz sodą.
  • Delikatnie połączyć składniki suche i mokre oraz pianę z białek - mieszając wolno łyżką, tylko do połączenia się składników.
  • Masę wyłożyć do tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 40 - 45 minut lub do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
  • Polewa: do odłożonej masy dodać roztopioną czekoladę lub cukier puder lub dżem pomarańczowy, wymieszać. Polać po cieście gdy będzie już ostudzone.
Posted

Z dyni to ja tylko wykonuję straszydła na Haloween :D Tzn mąż z dziećmi się tym zajmuje :P kiedyś zrobiłam taki krem z kulkami ptysiowymi ale nikomu nie podchodziło także zrezygnowałam z wszelkich wypieków czy potraw dyniowych...

A wracając do buraczków to w domu uwielbiamy takie przygotowane na ciepło, gotowane na masełku i z cukrem, mmm pychotka, też tak robicie czy bardziej wytrawnie?