Kulinaria, TYLKO SPRAWDZONE PRZEPISY
#1
Napisano 31 sierpień 2013 - 21:48
jako, ze sezon dyniowy uważam za rozpoczęty to zacznę i wstawię 3 przepisy na ten wspaniały specjał
CHLEB Z DYNIĄ, jak dla mnie chleb jest tylko w nazwie, bo w smaku to jest bardzo smaczny placek ;D a z ciepłym mleczkiem poezja
składniki:
50 dag. musu z dyni
15 dag miodu
25 dag cukru
80 dag mąki
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżeczki cynamonu
4 jaja
25 dag oleju
25 dag posiekanych orzechów
1/2 łyżeczki soli
1/2 gałki muszkatołowej
wykonanie:
do musu z dyni dodać miód, cukier, olej, dokładnie wymieszać. wlać roztrzepane jaja, wsypać suche składniki i wyrobić na jednolite ciasto. dodać posiekane orzechy. piec godzinę w temp. 180 stopni.
CHLEB DYNIOWO-OWSIANY
składniki:
400 gram mąki
1 łyżeczka soli
120 gram grubych płatków owsianych
250 gram rzadkiego przecieru dyniowego
2 łyżki siekanej natki
2 łyżki siekanego koperku
2 łyżki siekanego szczypiorku
42 gram drożdży
masło do formy
mleko skondensowane do posmarowania(ja używam zwykłego mleka)
wykonanie:
mąke i płatki wsypać do miski, dodac dynię, sól i zioła. wkruszyć drożdże i zagnieść gładkie ciasto. w razie potrzeby dodać odrobine letniej wody. ciasto zostawić do wyrośnięcia.
uformowac chlebek, posmarować mlekiem i piec w piekarniku nagrzanym do 200stopni przez 1 godz.
CIASTECZKA DYNIOWE
składniki:
2 i 1/2 szk. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki gałki
1/2 łyżeczki mielonych goździków
1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki miekkiego masła
1 i 1/2 szklanki cukru w tym 2 cukry waniliowe
1 i 1/2 szklanki musu z dyni
1 jajo
wykonanie:
utrzec masło i cukier, dodać dynię i jajo i ucierać aż masa będzie kremowa. wmieszać suche składniki. wykrawać ciasteczka, piec ok 15-20 min.
najlepiej smakują posmarowane lukrem lub takie które odleżą kilka dni w puszcze
#2
Napisano 01 wrzesień 2013 - 10:54
Pozdrawiam
#3
Napisano 01 wrzesień 2013 - 11:00
#4
Napisano 01 wrzesień 2013 - 11:08
Pozdrawiam
#5
Napisano 01 wrzesień 2013 - 11:19
to zapytaj żonę o te "wynalazki, może warto?
bo ja raczej jej nie zapytam
#6
Napisano 01 wrzesień 2013 - 11:35
ziemniaki trzemy na tartce dodajemy mąkę jajka pieprz sól do smaku i do tego wcześniej smażymy słoninę dodajemy cebulę 2szt-boczek 25dko-kiełbaskę0,5kg i mieszamy a potem do prodiża i pieczemy
#7
Napisano 01 wrzesień 2013 - 11:38
może być piekarnik lub piec chlebowy?
bo brzmi bardzo smacznie
a z czym to jesz? jako danie samodzielne czy coś do tego dokładasz jeszcze?
#8
Napisano 01 wrzesień 2013 - 11:46
#9
Napisano 01 wrzesień 2013 - 11:53
z tego co zrozumiałam ciasto jak na placki ziemniaczane tylko z dodatkami, no to z ilością sobie poradzę
#10
Napisano 01 wrzesień 2013 - 11:58
#11
Napisano 01 wrzesień 2013 - 12:29
jak kaczki będziemy zabijać to będzie jak znalazł [mniam]
#12
Napisano 01 wrzesień 2013 - 14:14
Idziemy do kurnika i wybieramy kaczkę (kaczor dłużej sie piecze)
złapaną kaczkę ładujemy na pniaka i ciach:) potem skubiemy itd
gotową kaczkę marynujemy w przyprawach sól pieprz ocet winny czosnek może być też majeranek i w takich przyprawach marynujemy około 12godz (najlepiej zostawić na noc) rano kaczka wędruje do piekarnika można na 2 sposoby
1 wkładamy do brytfanki wraz z przyprawami a jak sie zrumieni dolewamy piwa (3/4piwa ale to też zależy od wielkości kaczki)
2 wypijamy ćwiartkę piwa po czym nakładamy (nadziewamy)kaczkę na puszkę z reszta tego piwa i wstawiamy kaczkę do piekarnika na siedząco i pieczemy do momentu aż kaczka będzie miękka soczysta i rumiana:)
tak gotową kaczkę ładujemy na talerz i pałaszujemy popijając piwem
SMACZNEGO:)
#13
Napisano 01 wrzesień 2013 - 14:26
a mojemu mężowi to na pewno posmakuje, tym bardziej jak do obiadu podam mu piwo
a ja podam przepis na piernik dyniowy, dzisiaj robiłam jest przepyszny!
przepis pochodzi z tej strony http://majanaboxing....ik-dyniowy.html
zdjęcie jest moje
Składniki:
*125g masła
*400g mąki pszennej
*2 jajka
*3 łyżeczki proszku do pieczenia
*1 łyżeczka sody oczyszczonej
*450g puree z dyni
*200g cukru
*1 torebka przyprawy do piernika
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Rozpuścić masło. W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier i przyprawę do piernika. Do mieszaniny dodać rozpuszczone masło, puree z dyni i jajka. Wszystko wymieszać i przełożyć do natłuszczonej formy.
Piec około 50 minut do tzw "suchego patyczka". Można polukrować lub oblać piernik polewą czekoladową.
#14
Napisano 01 wrzesień 2013 - 15:03
#15
Napisano 01 wrzesień 2013 - 15:25
#16
Napisano 01 wrzesień 2013 - 15:38
#17
Napisano 01 wrzesień 2013 - 16:11
Marcin ja specjalnie kupiłem tarkę elektryczną znaczy przystawkę do maszynki do mięsa;] żeby szybciej się robiło babkę
#18
Napisano 01 wrzesień 2013 - 16:35
#19
Napisano 01 wrzesień 2013 - 17:26
robiłam ze 2 razy, ale to było pyszne! tylko ja piekłam w piekarniku, a potem z kwaśnym mlekiem, normalnie poezja!
swoją drogą wie ktoś jaki mają termin ważności flaki? moje w solance leżą w lodówce już rok, czy można by ich jeszcze użyć czy wywalić?
#20
Napisano 01 wrzesień 2013 - 17:34
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych