Skocz do zawartości


Zdjęcie

Kulinaria, TYLKO SPRAWDZONE PRZEPISY


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
417 odpowiedzi w tym temacie

#1 ania1983

ania1983

    byle do wiosny: ODCHOWAĆ INDYCZĘTA :D

  • Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 31 sierpień 2013 - 21:48

zakładam temacik może podzielimy się swoimi ulubionymi przepisami? ale tylko takimi sprawdzonymi, a nie takimi, ze ktoś robił, czy ktoś gdzieś znalazł. tylko sprawdzone :D

jako, ze sezon dyniowy uważam za rozpoczęty to zacznę i wstawię 3 przepisy na ten wspaniały specjał :D


CHLEB Z DYNIĄ, jak dla mnie chleb jest tylko w nazwie, bo w smaku to jest bardzo smaczny placek ;D a z ciepłym mleczkiem poezja :D

składniki:
50 dag. musu z dyni
15 dag miodu
25 dag cukru
80 dag mąki
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżeczki cynamonu
4 jaja
25 dag oleju
25 dag posiekanych orzechów
1/2 łyżeczki soli
1/2 gałki muszkatołowej

wykonanie:
do musu z dyni dodać miód, cukier, olej, dokładnie wymieszać. wlać roztrzepane jaja, wsypać suche składniki i wyrobić na jednolite ciasto. dodać posiekane orzechy. piec godzinę w temp. 180 stopni.


CHLEB DYNIOWO-OWSIANY

składniki:
400 gram mąki
1 łyżeczka soli
120 gram grubych płatków owsianych
250 gram rzadkiego przecieru dyniowego
2 łyżki siekanej natki
2 łyżki siekanego koperku
2 łyżki siekanego szczypiorku
42 gram drożdży
masło do formy
mleko skondensowane do posmarowania(ja używam zwykłego mleka)

wykonanie:
mąke i płatki wsypać do miski, dodac dynię, sól i zioła. wkruszyć drożdże i zagnieść gładkie ciasto. w razie potrzeby dodać odrobine letniej wody. ciasto zostawić do wyrośnięcia.
uformowac chlebek, posmarować mlekiem i piec w piekarniku nagrzanym do 200stopni przez 1 godz.

CIASTECZKA DYNIOWE

składniki:
2 i 1/2 szk. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki gałki
1/2 łyżeczki mielonych goździków
1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki miekkiego masła
1 i 1/2 szklanki cukru w tym 2 cukry waniliowe
1 i 1/2 szklanki musu z dyni
1 jajo

wykonanie:
utrzec masło i cukier, dodać dynię i jajo i ucierać aż masa będzie kremowa. wmieszać suche składniki. wykrawać ciasteczka, piec ok 15-20 min.
najlepiej smakują posmarowane lukrem lub takie które odleżą kilka dni w puszcze :D
  • 0

#2 Tofik

Tofik

    V.I.P

  • Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 01 wrzesień 2013 - 10:54

HEHE ja z dań gorących to robię tylko jajecznice:) dlatego też nie wtrącam sie do garów mojej żonie:)
Pozdrawiam
  • 0

#3 ania1983

ania1983

    byle do wiosny: ODCHOWAĆ INDYCZĘTA :D

  • Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 01 wrzesień 2013 - 11:00

Tofik, wtrącać się nie musisz, ale może żona ma jakieś super przepisy którymi warto sie podzielić? chociaż by na tę dynię sezonową ;D
  • 0

#4 Tofik

Tofik

    V.I.P

  • Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 01 wrzesień 2013 - 11:08

To już trzeba by sie jej zapytać bo ja takich wynalazków nie jadam bo wole zjeść np. kaczkę pieczona na piwie (palce lizać):)
Pozdrawiam
  • 0

#5 ania1983

ania1983

    byle do wiosny: ODCHOWAĆ INDYCZĘTA :D

  • Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 01 wrzesień 2013 - 11:19

no tak, typowy facet "ulubione warzywo? mięso :D"
to zapytaj żonę o te "wynalazki, może warto?
bo ja raczej jej nie zapytam :D
  • 0

#6 Robert ;-)

Robert ;-)

    Duży Robert;-)

  • Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 01 wrzesień 2013 - 11:35

Witam ja lubię coś takiego;] u nas nazywa się to kartoflak wel babka kartoflana
ziemniaki trzemy na tartce dodajemy mąkę jajka pieprz sól do smaku i do tego wcześniej smażymy słoninę dodajemy cebulę 2szt-boczek 25dko-kiełbaskę0,5kg i mieszamy a potem do prodiża i pieczemy
  • 1

#7 ania1983

ania1983

    byle do wiosny: ODCHOWAĆ INDYCZĘTA :D

  • Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 01 wrzesień 2013 - 11:38

Robercie, a jak sie nie ma prodiża :huh:
może być piekarnik lub piec chlebowy?
bo brzmi bardzo smacznie :)
a z czym to jesz? jako danie samodzielne czy coś do tego dokładasz jeszcze?
  • 0

#8 Robert ;-)

Robert ;-)

    Duży Robert;-)

  • Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 01 wrzesień 2013 - 11:46

można i w piecyku piekarniku napisałem o prodiżu żeby mniej więcej złapać ilość ziemniaków bo ja to robię na oko;] nie mam wagi.a ja to jem samo bez dodatków kiedyś robiłem to częściej teraz brak czasu
  • 0

#9 ania1983

ania1983

    byle do wiosny: ODCHOWAĆ INDYCZĘTA :D

  • Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 01 wrzesień 2013 - 11:53

brak kiełbasy nie pozwala mi tego zrobić dzisiaj, ale jak tylko będę na zakupach to na kolację zrobię, mężowi na pewno posmakuje bo duzo mięska :D
z tego co zrozumiałam ciasto jak na placki ziemniaczane tylko z dodatkami, no to z ilością sobie poradzę :D
  • 0

#10 Robert ;-)

Robert ;-)

    Duży Robert;-)

  • Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 01 wrzesień 2013 - 11:58

Aniu tak dokładnie jak na placki ja czym więcej mięska tym lepiej ten przepis babcia przywiozła z nad morza.a Sławek mógł by napisać jak się robi kaczkę w piwie to moje ulubione przysmaki;]
  • 0

#11 ania1983

ania1983

    byle do wiosny: ODCHOWAĆ INDYCZĘTA :D

  • Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 01 wrzesień 2013 - 12:29

no właśnie, czekamy na ten przepis na kaczkę na piwie :D
jak kaczki będziemy zabijać to będzie jak znalazł [mniam]
  • 0

#12 Tofik

Tofik

    V.I.P

  • Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 01 wrzesień 2013 - 14:14

No to z kaczką w piwie jest mniej więcej tak
Idziemy do kurnika i wybieramy kaczkę (kaczor dłużej sie piecze)
złapaną kaczkę ładujemy na pniaka i ciach:) potem skubiemy itd
gotową kaczkę marynujemy w przyprawach sól pieprz ocet winny czosnek może być też majeranek i w takich przyprawach marynujemy około 12godz (najlepiej zostawić na noc) rano kaczka wędruje do piekarnika można na 2 sposoby
1 wkładamy do brytfanki wraz z przyprawami a jak sie zrumieni dolewamy piwa (3/4piwa ale to też zależy od wielkości kaczki)
2 wypijamy ćwiartkę piwa po czym nakładamy (nadziewamy)kaczkę na puszkę z reszta tego piwa i wstawiamy kaczkę do piekarnika na siedząco i pieczemy do momentu aż kaczka będzie miękka soczysta i rumiana:)
tak gotową kaczkę ładujemy na talerz i pałaszujemy popijając piwem
SMACZNEGO:)
  • 0

#13 ania1983

ania1983

    byle do wiosny: ODCHOWAĆ INDYCZĘTA :D

  • Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 01 wrzesień 2013 - 14:26

Tofik, super przepis :) ja raczej nie skorzystam z "kaczki na stojąco" ale w naczyniu żaroodpornym jak najbardziej zrobie :D
a mojemu mężowi to na pewno posmakuje, tym bardziej jak do obiadu podam mu piwo :D

a ja podam przepis na piernik dyniowy, dzisiaj robiłam jest przepyszny!
przepis pochodzi z tej strony http://majanaboxing....ik-dyniowy.html
zdjęcie jest moje :)

Składniki:

*125g masła
*400g mąki pszennej
*2 jajka
*3 łyżeczki proszku do pieczenia
*1 łyżeczka sody oczyszczonej
*450g puree z dyni
*200g cukru
*1 torebka przyprawy do piernika



Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Rozpuścić masło. W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier i przyprawę do piernika. Do mieszaniny dodać rozpuszczone masło, puree z dyni i jajka. Wszystko wymieszać i przełożyć do natłuszczonej formy.
Piec około 50 minut do tzw "suchego patyczka". Można polukrować lub oblać piernik polewą czekoladową.
  • 0

#14 Robert ;-)

Robert ;-)

    Duży Robert;-)

  • Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 01 wrzesień 2013 - 15:03

Sławek fajny przepis spróbuję a i mam jeszcze jeden ''przepisik'' to tak potrzebne są 4 duże banany,kostka masła,szklanka galaretki[cytrynowej lub agrestowej] szklanka cukru,i trzy galaretki różnego smaku. masło banany galaretkę rozpuszczoną w szklance i cukier nie wiem jak to się nazywa ale chyba blender miksujemy i do tortownicy a potem jak już się zetnie to nalewamy tymi trzema galaretkami jedna jak zastygnie to następną to mój ulubiony torcik bananowy;]
  • 0

#15 ania1983

ania1983

    byle do wiosny: ODCHOWAĆ INDYCZĘTA :D

  • Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 01 wrzesień 2013 - 15:25

Robercie, szklanka galaretki rozpuszczonej czy szklanka tego proszku ??
  • 0

#16 wiejskieżycie

wiejskieżycie

    V.I.P

  • Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 01 wrzesień 2013 - 15:38

Bardzo apetycznie wygląda ten piernik dyniowy. Ja wpraszam się na degustację. :) A co do babki ziemniaczanej to też przepadam i bardzo często ją robię. Jeśli ma się maszynkę do tarcia ziemniaków, raz, dwa i masa się piecze. :)
  • 0

#17 Robert ;-)

Robert ;-)

    Duży Robert;-)

  • Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 01 wrzesień 2013 - 16:11

Aniu rozpuszczona w szklance, całe opakowanie
Marcin ja specjalnie kupiłem tarkę elektryczną znaczy przystawkę do maszynki do mięsa;] żeby szybciej się robiło babkę
  • 0

#18 wiejskieżycie

wiejskieżycie

    V.I.P

  • Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 01 wrzesień 2013 - 16:35

Ja miałem taką ręczną, ale też szybko się na niej pracowało. :) Kiedyś jeszcze jak jadłem mięso i w większej ilości produkty pochodzenia zwierzęcego to smakowało mi coś takiego. Nie wiem czy dobrze to ujmę, ale masą podobną do tej na placki i babkę ziemniaczaną napełniało się wieprzowe "flaki", a później chyba gotowało.
  • 0

#19 ania1983

ania1983

    byle do wiosny: ODCHOWAĆ INDYCZĘTA :D

  • Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 01 wrzesień 2013 - 17:26

Marcinie chyba wiem o czym piszesz :D czy chodzi Ci o kiszkę ziemniaczaną?
robiłam ze 2 razy, ale to było pyszne! tylko ja piekłam w piekarniku, a potem z kwaśnym mlekiem, normalnie poezja!
swoją drogą wie ktoś jaki mają termin ważności flaki? moje w solance leżą w lodówce już rok, czy można by ich jeszcze użyć czy wywalić?

  • 0

#20 Robert ;-)

Robert ;-)

    Duży Robert;-)

  • Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 01 wrzesień 2013 - 17:34

ja nie wiem czy maja datę ale bym je wyrzucił ;]
  • 0




Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych