Skocz do zawartości


Zdjęcie

Kulinaria, TYLKO SPRAWDZONE PRZEPISY


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
417 odpowiedzi w tym temacie

#201 Vademecum

Vademecum

    V.I.P

  • Użytkownik
  • 8630 postów

Napisano 06 wrzesień 2015 - 09:22

no nie gadaj, że wegetujesz .....
  • 0

#202 adam1208

adam1208

    Rolnik z Mazowsza

  • Użytkownik
  • 1079 postów

Napisano 06 wrzesień 2015 - 10:05

Kilka postów wstecz w tym temacie wrzuciłem przepis na sałatke z buraków. Na pewno będzie Ci smakowała


  • 0

#203 wiejskieżycie

wiejskieżycie

    V.I.P

  • Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 06 wrzesień 2015 - 11:06

Na pewno sobie luknę. Coś mi świtało, że gdzieś coś, Ktoś kiedyś. :) Na dniach jeśli czas znajdę będę w buraczkach siedział. ;)

A no wegetuję sobie od 14 lat. :)


  • 0

#204 wiejskieżycie

wiejskieżycie

    V.I.P

  • Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 06 wrzesień 2015 - 11:12

Kucharz ze mnie zaden, ale zapodam przepis mojej mamy na sałatke z buraków którą sie zajadam od kilku lat. :)

Sałatka z buraków:
- 3-4kg buraków
- 3 wieksze cebule
- pół kg papryki
- 1 szklanka octu
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka cukru
- 2 płaskie łyzeczki soli
- 1 łyzeczka mielonej ostrej papryki
- 1 łyzeczka pieprzu

Buraki ugotowac, ostudzic, obrać i zetrzeć na tarce. Cebule i papryke pokroic w kostke. Z pozostałych skladnikow zagotowac zalewe. Dodac cebule i papryke. Gotowac 10 minut. Dodac buraki, wymieszac i pogotować 10 minut.
Do słoików i gotowe :)

Przepis sprawdzony od kilku lat.

 

Mogę zostawić je w postaci talarków po ugotowaniu czy raczej mają być starte jak ser do pizzy? Muszę zaopatrzyć się w paprykę i do dzieła. Cebulę i paprykę mam pogotować w zalewie przez 10 minut i później z buraczkami kolejne 10 tak? W słoikach już nie pasteryzuję? Jak to mówią, nie ma głupich pytań. :) Wolę dopytać niż wyrzucić.


  • 0

#205 adam1208

adam1208

    Rolnik z Mazowsza

  • Użytkownik
  • 1079 postów

Napisano 06 wrzesień 2015 - 20:25

W słoikach nie pasteryzujesz, 10 minut i później 10 z buraczkami, moja mama zawsze trze jak ser do pizzy.


  • 0

#206 ania1983

ania1983

    byle do wiosny: ODCHOWAĆ INDYCZĘTA :D

  • Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 07 wrzesień 2015 - 13:11

Marcin, ja robię szybko i bez niczego :P Tarkujesz buraczki, drobno tarkujesz korzeń chrzanu, ile lubisz tyle dasz :) I tyle :P Jak buraczki są bez smaku, bo czasem są takie nie słodkie, to doprawić cukrem, solą i octem. Ale w tym roku trafiłam na mega pyszne :) I tylko takie robię :) Nic innego. W tym roku jeszcze dałam do chrzanu trochę zmiażdżonego czosnku :) Ale my lubimy i chrzan i czosnek i ostre :) Potem takie słoiczki wekuję ok. 15 min. i tyle :)


  • 0

#207 Elka

Elka

    Użytkownik

  • Użytkownik
  • PipPip
  • 26 postów

Napisano 11 wrzesień 2015 - 08:35

O taaaaaaaak. Buraczki z chrzanem są super. Uwielbiam.


  • 0

#208 wiejskieżycie

wiejskieżycie

    V.I.P

  • Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 19 wrzesień 2015 - 18:35

Buraczki ugotowane, słoiki z pokrywkami pomyte, część składników już mam. Jutro działam w temacie buraczków z Twojego przepisu Adamie. :) Na początek niewiele, tylko 6 kg zrobię i ocenimy w domu czy nam odpowiadają, a jeśli tak będzie, to produkcja ruszy pełną parą. :)


  • 0

#209 Vademecum

Vademecum

    V.I.P

  • Użytkownik
  • 8630 postów

Napisano 19 wrzesień 2015 - 18:57

jak lubisz na słodko to smakują wyśmienicie. Zrobiłem z dwuch kilo.... Żona przytargała worek buraków i papryki i musze wysłuchiwać że ja zrobiłem dobre......
Dzisiej przytargałem troche śmiesznych grzybków z lasu, też były dobre, :)
  • 0

#210 wiejskieżycie

wiejskieżycie

    V.I.P

  • Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 19 wrzesień 2015 - 18:58

To w rekompensacie za ogórki wyszły Ci buraczki. :)

Ja tak oszczędnie jutro, żeby najpierw sprawdzić czy polubię. Grzybków u mnie nie ma jeszcze, a tak czekam na opieńki.


  • 0

#211 adam1208

adam1208

    Rolnik z Mazowsza

  • Użytkownik
  • 1079 postów

Napisano 19 wrzesień 2015 - 19:14

U mnie też grzybów nie widać ;/


  • 0

#212 wiejskieżycie

wiejskieżycie

    V.I.P

  • Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 19 wrzesień 2015 - 19:16

A może szukamy nie tam gdzie trzeba. :)


  • 0

#213 Vademecum

Vademecum

    V.I.P

  • Użytkownik
  • 8630 postów

Napisano 19 wrzesień 2015 - 19:16

To prawda z tą zależnością pomiędzy ogórkami,a buraczkami :)
z grzybkami napisałem śmiesznych bo to pieczarki, a innych w tym roku nie widziałem ....
  • 0

#214 wiejskieżycie

wiejskieżycie

    V.I.P

  • Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 19 wrzesień 2015 - 19:20

Ale grzybobranie zaliczone, jeśli to te z łąki. Jak by nie było. :)


  • 0

#215 Vademecum

Vademecum

    V.I.P

  • Użytkownik
  • 8630 postów

Napisano 19 wrzesień 2015 - 19:35

u mnie wzdłuż pól przy lesie jest masa podgrzybków, kozaków i trafiają się prawdziwki i maślaki ale nie dotyczy to tego roku. Zadowoliłem się śmiesznymi grzybkami :)
  • 0

#216 wiejskieżycie

wiejskieżycie

    V.I.P

  • Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 19 wrzesień 2015 - 19:36

Te śmieszne to na wybiegu u moich kur rosną. Kaczki za nimi przepadają. :)


  • 0

#217 adam1208

adam1208

    Rolnik z Mazowsza

  • Użytkownik
  • 1079 postów

Napisano 24 wrzesień 2015 - 18:20

Witam.

Robi ktoś z was sok pomidorowy ?

Żonka dostała od koleżanki z pracy pomidory, robią z mamą przeciery na pomidorową.

Jako że lubię sok pomidorowy potrzebny mi sprawdzony przepis, kiedyś piłem dobry sok u ciotki ale niestety nie żyje już, pamiętam że dodawała tabasko..

Ktoś coś ??


  • 0

#218 shogun80

shogun80

    Bywalec

  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 199 postów

Napisano 25 wrzesień 2015 - 19:59

Ja robie takie rzeczy przez sokownik , stawiam na gazie z pelnym zbiornikiem i po chwili kapie co trzeba. Np w tym roku ze sliwki wegierki robie soki potem cukru ile jak kto chce i pasteryzacja! A wbrew pozorom sliwki u mnie jak mrowkow 😀 pochwale sie bo 74 drzewa mam , z pomidora tez wychodzi fajny soczek. Pozdrawiam
  • 0

#219 adam1208

adam1208

    Rolnik z Mazowsza

  • Użytkownik
  • 1079 postów

Napisano 30 wrzesień 2015 - 10:08

Może ktoś jeszcze się wypowie w temacie soków ??


  • 0

#220 wiejskieżycie

wiejskieżycie

    V.I.P

  • Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 29 październik 2015 - 17:37

Z czystym sumieniem mogę polecić przepis Adama na buraczki z papryką. Zrobiłem sobie 16 kg w słoiki. Miałem plan jeszcze trochę zrobić, ale papryka podrożała drastycznie i sobie darowałem.

Teraz jakiś przepis na dżemik dyniowy proszę. Ale tylko taki jak sami robicie nie z sieci, bo takie sam mogę znaleźć. Może konkretnie coś polecacie, bo macie sprawdzone. :) Kilka ton dyni i aż niepojęte, że tego towaru nie jem. Może dżemem się ktoś zajada z moich znajomych to będzie chociaż na miłą słodką niespodziankę przy okazji jakiś odwiedzin z mojej strony. :)


  • 0




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych