Kulinaria, TYLKO SPRAWDZONE PRZEPISY
#201
Napisano 06 wrzesień 2015 - 09:22
#202
Napisano 06 wrzesień 2015 - 10:05
Kilka postów wstecz w tym temacie wrzuciłem przepis na sałatke z buraków. Na pewno będzie Ci smakowała
#203
Napisano 06 wrzesień 2015 - 11:06
Na pewno sobie luknę. Coś mi świtało, że gdzieś coś, Ktoś kiedyś. Na dniach jeśli czas znajdę będę w buraczkach siedział.
A no wegetuję sobie od 14 lat.
#204
Napisano 06 wrzesień 2015 - 11:12
Kucharz ze mnie zaden, ale zapodam przepis mojej mamy na sałatke z buraków którą sie zajadam od kilku lat.
Sałatka z buraków:
- 3-4kg buraków
- 3 wieksze cebule
- pół kg papryki
- 1 szklanka octu
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka cukru
- 2 płaskie łyzeczki soli
- 1 łyzeczka mielonej ostrej papryki
- 1 łyzeczka pieprzu
Buraki ugotowac, ostudzic, obrać i zetrzeć na tarce. Cebule i papryke pokroic w kostke. Z pozostałych skladnikow zagotowac zalewe. Dodac cebule i papryke. Gotowac 10 minut. Dodac buraki, wymieszac i pogotować 10 minut.
Do słoików i gotowe
Przepis sprawdzony od kilku lat.
Mogę zostawić je w postaci talarków po ugotowaniu czy raczej mają być starte jak ser do pizzy? Muszę zaopatrzyć się w paprykę i do dzieła. Cebulę i paprykę mam pogotować w zalewie przez 10 minut i później z buraczkami kolejne 10 tak? W słoikach już nie pasteryzuję? Jak to mówią, nie ma głupich pytań. Wolę dopytać niż wyrzucić.
#205
Napisano 06 wrzesień 2015 - 20:25
W słoikach nie pasteryzujesz, 10 minut i później 10 z buraczkami, moja mama zawsze trze jak ser do pizzy.
#206
Napisano 07 wrzesień 2015 - 13:11
Marcin, ja robię szybko i bez niczego Tarkujesz buraczki, drobno tarkujesz korzeń chrzanu, ile lubisz tyle dasz I tyle Jak buraczki są bez smaku, bo czasem są takie nie słodkie, to doprawić cukrem, solą i octem. Ale w tym roku trafiłam na mega pyszne I tylko takie robię Nic innego. W tym roku jeszcze dałam do chrzanu trochę zmiażdżonego czosnku Ale my lubimy i chrzan i czosnek i ostre Potem takie słoiczki wekuję ok. 15 min. i tyle
#207
Napisano 11 wrzesień 2015 - 08:35
O taaaaaaaak. Buraczki z chrzanem są super. Uwielbiam.
#208
Napisano 19 wrzesień 2015 - 18:35
Buraczki ugotowane, słoiki z pokrywkami pomyte, część składników już mam. Jutro działam w temacie buraczków z Twojego przepisu Adamie. Na początek niewiele, tylko 6 kg zrobię i ocenimy w domu czy nam odpowiadają, a jeśli tak będzie, to produkcja ruszy pełną parą.
#209
Napisano 19 wrzesień 2015 - 18:57
Dzisiej przytargałem troche śmiesznych grzybków z lasu, też były dobre,
#210
Napisano 19 wrzesień 2015 - 18:58
To w rekompensacie za ogórki wyszły Ci buraczki.
Ja tak oszczędnie jutro, żeby najpierw sprawdzić czy polubię. Grzybków u mnie nie ma jeszcze, a tak czekam na opieńki.
#211
Napisano 19 wrzesień 2015 - 19:14
U mnie też grzybów nie widać ;/
#212
Napisano 19 wrzesień 2015 - 19:16
A może szukamy nie tam gdzie trzeba.
#213
Napisano 19 wrzesień 2015 - 19:16
z grzybkami napisałem śmiesznych bo to pieczarki, a innych w tym roku nie widziałem ....
#214
Napisano 19 wrzesień 2015 - 19:20
Ale grzybobranie zaliczone, jeśli to te z łąki. Jak by nie było.
#215
Napisano 19 wrzesień 2015 - 19:35
#216
Napisano 19 wrzesień 2015 - 19:36
Te śmieszne to na wybiegu u moich kur rosną. Kaczki za nimi przepadają.
#217
Napisano 24 wrzesień 2015 - 18:20
Witam.
Robi ktoś z was sok pomidorowy ?
Żonka dostała od koleżanki z pracy pomidory, robią z mamą przeciery na pomidorową.
Jako że lubię sok pomidorowy potrzebny mi sprawdzony przepis, kiedyś piłem dobry sok u ciotki ale niestety nie żyje już, pamiętam że dodawała tabasko..
Ktoś coś ??
#218
Napisano 25 wrzesień 2015 - 19:59
#219
Napisano 30 wrzesień 2015 - 10:08
Może ktoś jeszcze się wypowie w temacie soków ??
#220
Napisano 29 październik 2015 - 17:37
Z czystym sumieniem mogę polecić przepis Adama na buraczki z papryką. Zrobiłem sobie 16 kg w słoiki. Miałem plan jeszcze trochę zrobić, ale papryka podrożała drastycznie i sobie darowałem.
Teraz jakiś przepis na dżemik dyniowy proszę. Ale tylko taki jak sami robicie nie z sieci, bo takie sam mogę znaleźć. Może konkretnie coś polecacie, bo macie sprawdzone. Kilka ton dyni i aż niepojęte, że tego towaru nie jem. Może dżemem się ktoś zajada z moich znajomych to będzie chociaż na miłą słodką niespodziankę przy okazji jakiś odwiedzin z mojej strony.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych