Skocz do zawartości


Zdjęcie

Kulinaria, TYLKO SPRAWDZONE PRZEPISY


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
417 odpowiedzi w tym temacie

#261 sandzia111

sandzia111

    Bywalec

  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 111 postów

Napisano 08 sierpień 2018 - 12:53

Niestety nie, z cukinii robię tylko takie placki toczone w jajku i bułce, lub też kroję w większe kawałki i wstawiam do rozgrzanego piekarnika posypując degustą szczyptę, w 10 min robi się miękka :) Doskonała z sosem czosnkowym. Polecam!


  • 0

#262 rolniczka_585

rolniczka_585

    Farmer

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 412 postów

Napisano 08 sierpień 2018 - 13:01

Uwielbiam sezon cukiniowy, teraz u mnie leczo z cukinii. Pycha. Placki jak robisz? Na zasadzie tak jak placki ziemniaczane? 


  • 0

#263 wiejskieżycie

wiejskieżycie

    V.I.P

  • Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 10 sierpień 2018 - 19:23

Też uwielbiam cukinię i ubolewam nad tym, że to warzywo sezonowe którego nijak nie jestem w stanie przechować. A jednak co świeżo zerwane z krzaka to świeże. Lubię leczo jako dobro z cukinii zamknięte w słoikach na zimę, ale jednak takie krążki cienko pokrojonej cukinii obtoczone kolejno w jajku, bułce tartej i jajku - niebo w gębie. :)


  • 0

#264 rolniczka_585

rolniczka_585

    Farmer

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 412 postów

Napisano 21 sierpień 2018 - 11:43

 
39585340 294968247754798 2141265188190420992 N

U mnie malinowo :D soczki, musy, dżemy i konfitury. Robi się nalewka i maliny w syropie 


  • 0

#265 Vademecum

Vademecum

    V.I.P

  • Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 21 sierpień 2018 - 16:29

u mnie to tylko ze sklepu :(
  • 0

#266 rolniczka_585

rolniczka_585

    Farmer

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 412 postów

Napisano 22 sierpień 2018 - 09:02

na 100 g produktu przypada tylko 30 g owoców w takim dżemie, a u mnie same owoce :) 

soczek też 100%


  • 2

#267 sandzia111

sandzia111

    Bywalec

  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 111 postów

Napisano 20 wrzesień 2018 - 09:28

Ja przedwczoraj robiłam buraczki, gotowałam, obierałam potem tarłam i do słoika, przyprawiłam tylko cukrem solą i octem, resztę do smaku będę przyprawiać podczas gotowania do obiadu ;) Ale niestety musiałam w tym roku kupić moje plony nie wydały..., miały być słodziutkie a tu wogóle nie mają smaku :( A do tego jeszcze ta cena wysoka, a jakość marna ;/


  • 0

#268 rolniczka_585

rolniczka_585

    Farmer

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 412 postów

Napisano 20 wrzesień 2018 - 09:37

ja z buraczków zrezygnowałam w ogródku, bo mi bardzo przerosły. 


  • 0

#269 rolniczka_585

rolniczka_585

    Farmer

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 412 postów

Napisano 21 wrzesień 2018 - 09:45

Dynia - kto ma fajne przepisy? Ja ze swojej strony mogę podzielić się przepisem na ciasto dyniowe z dżemem pomarańczowym, który doskonale mi wychodzi. Przepis zaciągnięty z internetu, ale sprawdzony 

  •  
  •  
  • 250 g (250 ml) PUREE Z PIECZONEJ DYNI
  • 225 g mąki pszennej (1 i 1/2 szklanki o poj. 250 ml)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • skórka starta z 2 mandarynek
  • 3 jajka, oddzielnie żółtka od białek
POLEWA
  • 50 g białej czekolady lub 5 łyżek cukru pudru lub 3 łyżki dżemu pomarańczowego lub mandarynkowego
 
PRZYGOTOWANIE
  • Tortownicę o średnicy 23 - 24 cm posmarować masłem, spód wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotować puree z dyni (PRZEPIS). Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia, wymieszać, odłożyć.
  • Do garnka włożyć pokrojone na kawałeczki masło, roztopić na małym ogniu co chwilę mieszając (nie podgrzewać za mocno). Dodać cukier oraz cukier wanilinowy i wymieszać. Odstawić z ognia.
  • Mus z dyni włożyć do miski, dodać skórkę z mandarynki i wlać roztopione masło z cukrem, wymieszać, ostudzić. Odłożyć pół szklanki otrzymanej masy na polewę. Do reszty dodać żółtka i wymieszać.
  • Białka ubić na sztywną pianę. Do oddzielnej miski przesiać mąkę i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz sodą.
  • Delikatnie połączyć składniki suche i mokre oraz pianę z białek - mieszając wolno łyżką, tylko do połączenia się składników.
  • Masę wyłożyć do tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 40 - 45 minut lub do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
  • Polewa: do odłożonej masy dodać roztopioną czekoladę lub cukier puder lub dżem pomarańczowy, wymieszać. Polać po cieście gdy będzie już ostudzone.

  • 0

#270 sandzia111

sandzia111

    Bywalec

  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 111 postów

Napisano 21 wrzesień 2018 - 10:06

Z dyni to ja tylko wykonuję straszydła na Haloween :D Tzn mąż z dziećmi się tym zajmuje :P kiedyś zrobiłam taki krem z kulkami ptysiowymi ale nikomu nie podchodziło także zrezygnowałam z wszelkich wypieków czy potraw dyniowych...

A wracając do buraczków to w domu uwielbiamy takie przygotowane na ciepło, gotowane na masełku i z cukrem, mmm pychotka, też tak robicie czy bardziej wytrawnie?


  • 0

#271 rolniczka_585

rolniczka_585

    Farmer

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 412 postów

Napisano 21 wrzesień 2018 - 10:09

U mnie nikt nie lubi buraczków (konsystencji), więc jedyne co przechodzi to tylko zupa buraczkowa. A co do zupy z dynii - jest pyszna ale trzeba umieć ją doprawić. W połączeniu z imbirem ma na prawdę ciekawy smak. 


  • 0

#272 sandzia111

sandzia111

    Bywalec

  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 111 postów

Napisano 24 wrzesień 2018 - 09:53

Robisz bardziej na słodko czy wytrawnie??


  • 0

#273 rolniczka_585

rolniczka_585

    Farmer

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 412 postów

Napisano 26 wrzesień 2018 - 08:50

ja robię koniecznie wytrawną. Na słodko niestety nie ;p 


  • 0

#274 sandzia111

sandzia111

    Bywalec

  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 111 postów

Napisano 26 wrzesień 2018 - 09:47

Pamiętam jak moja mama robiła zupę dyniową to była na słodko, był to bardziej taki krem, ale przepyszny :) Podawany z kuleczkami ptysiowymi


  • 0

#275 rolniczka_585

rolniczka_585

    Farmer

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 412 postów

Napisano 28 wrzesień 2018 - 09:17

 U mnie zupy na słodko nie przechodzą, podobnie jak mięsa na słodko. 


  • 0

#276 kartofel34

kartofel34

    Nowy

  • Użytkownik
  • Pip
  • 3 postów

Napisano 01 październik 2018 - 15:52

brzmi dobrze


  • 0

#277 komor

komor

    Użytkownik

  • Użytkownik
  • PipPip
  • 59 postów

Napisano 03 październik 2018 - 10:16

Kto ma przepis na ogórki chili ? 


  • 0

#278 czesiek888

czesiek888

    Farmer

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 218 postów

Napisano 03 październik 2018 - 13:47

Ja posiadam na ogóki w carry jeśli chcesz, też bardzo dobre, ;) 


  • 0

#279 komor

komor

    Użytkownik

  • Użytkownik
  • PipPip
  • 59 postów

Napisano 03 październik 2018 - 14:00

proszę podaj 


  • 0

#280 czesiek888

czesiek888

    Farmer

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 218 postów

Napisano 04 październik 2018 - 12:30

Bardzo proszę:

 

Przepis na zalewę:
1l wody
1,5 szkl. octu
1,5 łyżki soli
2 szklanki cukru
3 łyżeczki curry
3kg ogórków
5 cebul (średnich)
3 łyżeczki gorczycy
liść selera

  • 0




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych