Niestety nie, z cukinii robię tylko takie placki toczone w jajku i bułce, lub też kroję w większe kawałki i wstawiam do rozgrzanego piekarnika posypując degustą szczyptę, w 10 min robi się miękka Doskonała z sosem czosnkowym. Polecam!
Kulinaria, TYLKO SPRAWDZONE PRZEPISY
#261
Napisano 08 sierpień 2018 - 12:53
#262
Napisano 08 sierpień 2018 - 13:01
Uwielbiam sezon cukiniowy, teraz u mnie leczo z cukinii. Pycha. Placki jak robisz? Na zasadzie tak jak placki ziemniaczane?
#263
Napisano 10 sierpień 2018 - 19:23
Też uwielbiam cukinię i ubolewam nad tym, że to warzywo sezonowe którego nijak nie jestem w stanie przechować. A jednak co świeżo zerwane z krzaka to świeże. Lubię leczo jako dobro z cukinii zamknięte w słoikach na zimę, ale jednak takie krążki cienko pokrojonej cukinii obtoczone kolejno w jajku, bułce tartej i jajku - niebo w gębie.
#265
Napisano 21 sierpień 2018 - 16:29
#266
Napisano 22 sierpień 2018 - 09:02
na 100 g produktu przypada tylko 30 g owoców w takim dżemie, a u mnie same owoce
soczek też 100%
#267
Napisano 20 wrzesień 2018 - 09:28
Ja przedwczoraj robiłam buraczki, gotowałam, obierałam potem tarłam i do słoika, przyprawiłam tylko cukrem solą i octem, resztę do smaku będę przyprawiać podczas gotowania do obiadu Ale niestety musiałam w tym roku kupić moje plony nie wydały..., miały być słodziutkie a tu wogóle nie mają smaku A do tego jeszcze ta cena wysoka, a jakość marna ;/
#268
Napisano 20 wrzesień 2018 - 09:37
ja z buraczków zrezygnowałam w ogródku, bo mi bardzo przerosły.
#269
Napisano 21 wrzesień 2018 - 09:45
Dynia - kto ma fajne przepisy? Ja ze swojej strony mogę podzielić się przepisem na ciasto dyniowe z dżemem pomarańczowym, który doskonale mi wychodzi. Przepis zaciągnięty z internetu, ale sprawdzony
- 250 g (250 ml) PUREE Z PIECZONEJ DYNI
- 225 g mąki pszennej (1 i 1/2 szklanki o poj. 250 ml)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 200 g masła
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- skórka starta z 2 mandarynek
- 3 jajka, oddzielnie żółtka od białek
- 50 g białej czekolady lub 5 łyżek cukru pudru lub 3 łyżki dżemu pomarańczowego lub mandarynkowego
- Tortownicę o średnicy 23 - 24 cm posmarować masłem, spód wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotować puree z dyni (PRZEPIS). Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia, wymieszać, odłożyć.
- Do garnka włożyć pokrojone na kawałeczki masło, roztopić na małym ogniu co chwilę mieszając (nie podgrzewać za mocno). Dodać cukier oraz cukier wanilinowy i wymieszać. Odstawić z ognia.
- Mus z dyni włożyć do miski, dodać skórkę z mandarynki i wlać roztopione masło z cukrem, wymieszać, ostudzić. Odłożyć pół szklanki otrzymanej masy na polewę. Do reszty dodać żółtka i wymieszać.
- Białka ubić na sztywną pianę. Do oddzielnej miski przesiać mąkę i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz sodą.
- Delikatnie połączyć składniki suche i mokre oraz pianę z białek - mieszając wolno łyżką, tylko do połączenia się składników.
- Masę wyłożyć do tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 40 - 45 minut lub do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
- Polewa: do odłożonej masy dodać roztopioną czekoladę lub cukier puder lub dżem pomarańczowy, wymieszać. Polać po cieście gdy będzie już ostudzone.
#270
Napisano 21 wrzesień 2018 - 10:06
Z dyni to ja tylko wykonuję straszydła na Haloween Tzn mąż z dziećmi się tym zajmuje kiedyś zrobiłam taki krem z kulkami ptysiowymi ale nikomu nie podchodziło także zrezygnowałam z wszelkich wypieków czy potraw dyniowych...
A wracając do buraczków to w domu uwielbiamy takie przygotowane na ciepło, gotowane na masełku i z cukrem, mmm pychotka, też tak robicie czy bardziej wytrawnie?
#271
Napisano 21 wrzesień 2018 - 10:09
U mnie nikt nie lubi buraczków (konsystencji), więc jedyne co przechodzi to tylko zupa buraczkowa. A co do zupy z dynii - jest pyszna ale trzeba umieć ją doprawić. W połączeniu z imbirem ma na prawdę ciekawy smak.
#272
Napisano 24 wrzesień 2018 - 09:53
Robisz bardziej na słodko czy wytrawnie??
#273
Napisano 26 wrzesień 2018 - 08:50
ja robię koniecznie wytrawną. Na słodko niestety nie ;p
#274
Napisano 26 wrzesień 2018 - 09:47
Pamiętam jak moja mama robiła zupę dyniową to była na słodko, był to bardziej taki krem, ale przepyszny Podawany z kuleczkami ptysiowymi
#275
Napisano 28 wrzesień 2018 - 09:17
U mnie zupy na słodko nie przechodzą, podobnie jak mięsa na słodko.
#276
Napisano 01 październik 2018 - 15:52
brzmi dobrze
#277
Napisano 03 październik 2018 - 10:16
Kto ma przepis na ogórki chili ?
#278
Napisano 03 październik 2018 - 13:47
Ja posiadam na ogóki w carry jeśli chcesz, też bardzo dobre,
#279
Napisano 03 październik 2018 - 14:00
proszę podaj
#280
Napisano 04 październik 2018 - 12:30
Bardzo proszę:
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych