Skocz do zawartości


Zdjęcie

Kulinaria, TYLKO SPRAWDZONE PRZEPISY


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
417 odpowiedzi w tym temacie

#321 Vademecum

Vademecum

    V.I.P

  • Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 07 styczeń 2019 - 19:03

czyli równouprawnienie ale wybiórcze...
Słabiutkie masz uzasadnienie keżanko.
  • 0

#322 rolniczka_585

rolniczka_585

    Farmer

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 412 postów

Napisano 08 styczeń 2019 - 07:05

chyba się nie rozumiemy ;) 


  • 0

#323 Vademecum

Vademecum

    V.I.P

  • Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 08 styczeń 2019 - 07:49

mam wrażenie, że nie chcemy się rozumieć :) cóż takie są kobiety - albo mają racje , albo udają że nie wiadomo o co chodzi i itak mają rację :)
  • 0

#324 komor

komor

    Użytkownik

  • Użytkownik
  • PipPip
  • 59 postów

Napisano 31 styczeń 2019 - 08:26

koledzy przepis na męskie danie jednogarnkowe ? 


  • 0

#325 Vademecum

Vademecum

    V.I.P

  • Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 31 styczeń 2019 - 09:26

np. fasolka na boczku z pudliszek ? ( tylko ta nazwa bo po bret. jest nie jadalna )albo któryś z kociołków łowickich.
  • 0

#326 sandzia111

sandzia111

    Bywalec

  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 111 postów

Napisano 27 marzec 2019 - 15:01

Witam, niedługo święta Wielkanocne. Możecie podzielić się jakimiś ciekawymi przepisami na potrawy Wielkanocne. Chcę zaskoczyć gości i zaserwować im coś czego nigdy nie jedli :)


  • 0

#327 kruk22

kruk22

    Nowy

  • Użytkownik
  • Pip
  • 4 postów

Napisano 30 maj 2019 - 19:25

Witam. Mam pytanie dotyczące gastronomii, ale bardziej z zakresu biznesu. Chciałbym ułatwić swój prowadzenie swojej restauracji i mam pytanie do was czy polecacie jakieś pieczątki w celu ulatwienia celów formalnych? Tutaj znalazłem trochę informacji na ten temat https://banja-luka.p...-w-gastronomii/ ale nie wiem czy czegoś nie przeoczyłem. Czy jest ktoś w stanie mi tutaj dobrze doradzić w tej sprawie? Pozdrawiam i miłego dnia życzę.


  • 0

#328 kruk22

kruk22

    Nowy

  • Użytkownik
  • Pip
  • 4 postów

Napisano 30 maj 2019 - 19:27

znacie jakieś przepisy na diete o niskim indeksie glikemicznym? 


  • 0

#329 kruk22

kruk22

    Nowy

  • Użytkownik
  • Pip
  • 4 postów

Napisano 30 maj 2019 - 19:28

co polecacie na kolację?


  • 0

#330 Vademecum

Vademecum

    V.I.P

  • Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 30 maj 2019 - 19:51

gorzką herbate
  • 0

#331 Jaga

Jaga

    V.I.P

  • Użytkownik
  • 1385 postów

Napisano 08 lipiec 2019 - 22:01

Przy cukrzycy (ciążowej) cukier walił mi po wszystkim pod sufit. Insulina z każdym dniem mniej działała. Nie waliło mi odziwo po ziemniakach (aldente) i jako tako ryż z mieszanka chińska i smażony kurczak. Zupa kapuściano buraczana z ziemniakami bez śmietany była (pomimo buraków) neutralna niczym woda, żadnych skoków. Kalafior (aldente) z odrobiną masła też był spoko. Przed chlebem kazali mi jeść surówki, ale chleba w ogóle nie mogłam. Na kolację makrelka? Grejpfrut, tatar, pekinka z ryżem, mięsem... Woda z cytrynka.
  • 0

#332 Jaga

Jaga

    V.I.P

  • Użytkownik
  • 1385 postów

Napisano 08 lipiec 2019 - 22:04

Kazali mi jeść kiszone.
  • 0

#333 Jaga

Jaga

    V.I.P

  • Użytkownik
  • 1385 postów

Napisano 08 lipiec 2019 - 23:08

Męskie danie jednogarnkowe: usmaż co masz pod ręką (im więcej "resztek" tym lepiej) , zalej wodą, daj śmietany, mąki albo sera (żółty, topiony, plesniowy) i jakąkolwiek przyprawe, np. Curry lub sos sojowy, najlepiej zieleninę i czosnek i ogórasa na zagrychę ;) wczorajszy makaron lub ziemniak do gara jak znalazł, choć ziemniaka lepiej podsmażyć oddzielnie. Wersja druga: ugotuj do tego bazę w drugim garnku lub zjedz z chlebem;)
Nr 1 najmniej wymagających potraw: kasza gryczana że skwarkami i zsiadle mleko. Nr2 makaron z białym serem i skwarki. Nr3 spaghetti. Nr4 potrawka z resztek. Nr5 młoda kapusta z koperkiem i zasmazka na skwarkach lub jej wersja czerwona z kiełbasa oczywiście ze skwarkami ;) nr 6 ziemniak w mundurku z masłem. Nr7 pieczone mięso(zamarynowane) z sosem czosnkowym i ew. Dorzucony do pieca ziemniak lub inne warzywa. Żeberka w marynacie z musztarda z pieca i piwko z zielonej butelki ;) a najlepsze na świecie danie to śledź z kutra, sól, mąka i dobrze rozgrzana patelnia (zawsze ja biorę nad morze, a czasem na powrót wiadro śledzi/fląder w lodzie, w pociągu oczywiście :D).
  • 0

#334 Sołtys Michał

Sołtys Michał

    V.I.P

  • Użytkownik
  • 1007 postów

Napisano 09 lipiec 2019 - 06:11

To bardzo sprawdzone menu, i  bardzo mi odpowiada, ale jak znam życie zjem to co znajdę pod ręke... :P szczególnie te żeberka i to piwo w zielonej butelce brzmi ciekawie... , kasze tez lubię, kiełbasę mniam... Poproszę o jeszcze pomysłów :sleepy:  


  • 0

#335 Vademecum

Vademecum

    V.I.P

  • Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 09 lipiec 2019 - 08:00

kurcze, wszystko tak na szybko, a może coś właśnie mozolnego, coś w co trzeba włożyć siebie a później delektować się smakiem, wszak te resztki z wczorajszego dnia skądś się muszą wziąć ?
Taka zbieranina kojarzyła mi się zawsze z ukrainą - negatywnie. a i angole na patelnie rzucają wszystko na hura, świat i w garkach schodzi na psy.
Moja żona bardzo żadko gotuje ale jak już się weźmie za coś to i zmysły są w niebie.
Pawda taka że i surowiec nie ten, od kiełbasy stronie bo nie było jak ojciec zrobił, można było siąść przy stole i takową zjeść, a teraz jak już się poddam na kiełbase to ide gdzieś w pole, jak i z czereśniami, niema gryza żeby nie było czym splunąć tyle kłęków. a i nostalgia za pasztetką w naturalnym flaku czy kaszanka której dziś do ust strach wziąć - błoto. Pasztet z zająca w wykonaniu ojca hmmmmm. czasem śrut zadzwonił w zębach. W wieku 85 lat jeszcze polował....
  • 0

#336 Jaga

Jaga

    V.I.P

  • Użytkownik
  • 1385 postów

Napisano 09 lipiec 2019 - 10:43

Jak mieszkałam w Lublinie, facet handlował na bazarze swoim boczkiem, kiełbasa i szynka. Na tym boczku najlepsza fasolówka i kapusniak ever. Pierogi z kapustą i kominkami lub krokiety z tym samym farszem w bułce startej ręcznie na maśle ;) mama kiedyś robiła pasztet z cukinii, dawała do tego sporo oleju i bułki tartej pyszota, albo bakłażan zapieczony z jajkiem i pomidorem. Bardzo dobre caneloni, farsz był z mielonego chyba z pieczarkami i nutka koncentratu i nie pamiętam w sumie, do tego sos serowy i zapieczone. Zapiekanki z kabaczkow (chodzi mi o małą zielona cukinie), przecięta na pół i wydrazona, do środka smażony kurczak, pieczarki, papryka, cebula ser żółty i do pieca, pychotka. Papryka faszerowana jak na gołąbki, zapieczona z serem. Kopytka z gulaszem wolowym.
  • 0

#337 Vademecum

Vademecum

    V.I.P

  • Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 09 lipiec 2019 - 10:49

nieraz na tym boczku z bazarku można sie przewieźć, jak w tydzień nie sprzedadzą to spowrotem do wędzarni i znów świeży, ale zalatuje trupem ,,, niema uczciwości pieniądz i tylko pieniàdz
  • 0

#338 Jaga

Jaga

    V.I.P

  • Użytkownik
  • 1385 postów

Napisano 09 lipiec 2019 - 10:51

Ciekawe są też kotlety z drobnicy drobiowej, z papryka, pieczarkami, ziel pietruszka i serem obtoczone w mące.
  • 0

#339 Jaga

Jaga

    V.I.P

  • Użytkownik
  • 1385 postów

Napisano 09 lipiec 2019 - 10:52

Facet brał zamówienia i dopiero handlowa. Czasami trafiło się na mrożone, ale nigdy trupa.
  • 0

#340 Vademecum

Vademecum

    V.I.P

  • Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 09 lipiec 2019 - 10:56

kiedyś to opylałem na raz ponad kilowego kuraka z rożna , dziś to pół na pół z córką, albo duży kubełek hoot wingsów 30 sztuk. w kfc.
Wiesz co ? siedze teraz pod londynem i takiego mi smaka narobiłaś że poszukam chyba kfc
  • 0




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych