Skocz do zawartości


Zdjęcie

Kulinaria, TYLKO SPRAWDZONE PRZEPISY


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
417 odpowiedzi w tym temacie

#341 Jaga

Jaga

    V.I.P

  • Użytkownik
  • 1385 postów

Napisano 09 lipiec 2019 - 10:59

Heheh ;)
  • 0

#342 Jaga

Jaga

    V.I.P

  • Użytkownik
  • 1385 postów

Napisano 09 lipiec 2019 - 11:18

Przyszła mi na myśl jeszcze zupa koperkowa z lanymi kluskami, bądź zacierką ;)
  • 0

#343 Vademecum

Vademecum

    V.I.P

  • Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 09 lipiec 2019 - 11:23

koperek jest dobry na bąki i komary a nie do jedzenia
  • 0

#344 Jaga

Jaga

    V.I.P

  • Użytkownik
  • 1385 postów

Napisano 09 lipiec 2019 - 11:35

Trzeba go podsmażyć na maśle, albo chociaż dać trochę masła do zupy. Niebo w gębie. Mój mąż też wiele rzeczy uważał za niejadalne, zanim zjadł z moich garów ;)
  • 0

#345 Jaga

Jaga

    V.I.P

  • Użytkownik
  • 1385 postów

Napisano 09 lipiec 2019 - 11:41

Teraz nie może się doczekać, kiedy zrobię szpinak :D, dzieci też go uwielbiają ;)
  • 0

#346 Jaga

Jaga

    V.I.P

  • Użytkownik
  • 1385 postów

Napisano 09 lipiec 2019 - 11:49

Pulpety w sosie koperkowym, mmm..., albo pieczarkowo-serowym. Grzyby smażone też zawsze na maśle, a pieczarki najlepsze zesmazone na czarne węgielki(cieniutko krojone) i bułka z masłem ;)
  • 0

#347 Vademecum

Vademecum

    V.I.P

  • Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 09 lipiec 2019 - 11:51

tak, tylko u nas prawdziwego masła niema..
  • 0

#348 Jaga

Jaga

    V.I.P

  • Użytkownik
  • 1385 postów

Napisano 09 lipiec 2019 - 11:57

Wiadomo..., ale mówię o maśle tzw prawdziwym, czyli 82% tłuszczu.
  • 0

#349 Vademecum

Vademecum

    V.I.P

  • Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 09 lipiec 2019 - 12:42

tak, tylko zapach kiszonki z tego masła jest chemicznie zagłuszany. to nie jest to masło 82%
  • 0

#350 Jaga

Jaga

    V.I.P

  • Użytkownik
  • 1385 postów

Napisano 09 lipiec 2019 - 13:05

Można zrobić masło samemu, ale... ;) korzystamy z tego co jest realne ;) masło to masło, nie olej, nie margaryna :)
  • 0

#351 Vademecum

Vademecum

    V.I.P

  • Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 09 lipiec 2019 - 13:07

ale z czego ? z tej paszy na kiszonce ? będzie tosamo, Jak niema surowca to niema produktu
  • 0

#352 Jaga

Jaga

    V.I.P

  • Użytkownik
  • 1385 postów

Napisano 09 lipiec 2019 - 13:14

Zdecydowanie za dużo ludzi mieszka w miastach i pracuje na kasie w biedrze, zamiast chodować swoje krowy ;) nie przeskoczysz tego... Dzisiaj nawet ja, chcąc mieć domowe gospodarstwo, czyli dwie krowy, konia, parę Kurek i świnek, kaczek i królików, swoją paszę, nie wydolę... Bo mnie produkcja własnej żywności paradoksalnie puści z torbami (czyt. pustym brzuchem)...
  • 0

#353 Jaga

Jaga

    V.I.P

  • Użytkownik
  • 1385 postów

Napisano 09 lipiec 2019 - 13:17

Można byłoby zająć się produkcją dobrego masła, ale kto mi je kupi 15zl za kostkę...?
  • 0

#354 Vademecum

Vademecum

    V.I.P

  • Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 09 lipiec 2019 - 13:24

no, ale na 2 krowy to cza pół stodoły siana nasuszyć
  • 0

#355 Jaga

Jaga

    V.I.P

  • Użytkownik
  • 1385 postów

Napisano 09 lipiec 2019 - 13:25

Sam chodowales świnie to wiesz, że trzeba je utuczyc w 3mies żeby mieć zysk na granicy opłacalności. Wyobraź sobie teraz świnie, bez wspomagaczy, a jeszcze może taką, co słońce widziała, rośnie 6x dłużej, a paszę sam musisz ogarnąć że swojego pola. Taka świnia już jest 10razy droższa. Kto mi da 200zl za kilo schabu?
  • 0

#356 Jaga

Jaga

    V.I.P

  • Użytkownik
  • 1385 postów

Napisano 09 lipiec 2019 - 13:36

Chodować swoją świnie takim sposobem dzisiaj,to tak jakby dawać te 200zl za kilo wieprza, swojej pracy się nie liczy i jak "wujowo" się na tym wychodzi... Warto trzymać swoja świnie tylko metoda przemysłowa, po to tylko, że mięso jest świeże, nie namaczane w domestosach.
  • 0

#357 Vademecum

Vademecum

    V.I.P

  • Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 09 lipiec 2019 - 14:26

3 msc. to przemysł i troche przesada 3.5 msc. osiągalne , ale to tucz tyle trwa a od urodzenia ta świnia ma prawie pół roku. Antybiotyki jonoforowe od kiedy weszliśmy do uni zostały zabroniome i wycofane, ale w chowie przemysłowym lekarz wet. zaleca pasze leczniczą i jazda ze salinomycyną. Natomiast przy produkcji prosiąt powinna być dozwolona aviomycyna , jest dużo łatwiej odchować prosie ale tu chodziło o zlikwidowanje średnich hodowli. Ja od urodzenia howałem 6-7 msc.
  • 0

#358 Jaga

Jaga

    V.I.P

  • Użytkownik
  • 1385 postów

Napisano 09 lipiec 2019 - 15:54

Dlatego ci hodowla upadła ;)
  • 0

#359 Vademecum

Vademecum

    V.I.P

  • Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 09 lipiec 2019 - 16:02

nie dlatego, powodem była cena żywca, w przeciągu 10 dni z 6.50 zł. za 1 kg. żywca dostałem 2.80 zł. za 1 kg żywca - potem przez rok cena wachała się 3,20 - 3,50 straciłem ok. 100 000 zł za co odpowiada polski rząd - Jestem za tym by w sklepach były ceny jak na zachodzie, co już sie dzieje. Do uni weszliśmy w 2004 roku a hodowle zlikwidowałem w 2015
  • 0

#360 Vademecum

Vademecum

    V.I.P

  • Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 09 lipiec 2019 - 16:05

tu w galerii przewija sie fotka mojej niespełna 3 letniej córki przy maciorze z młodymi, to już były końcówki
  • 0




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych