Skocz do zawartości


Zdjęcie

Kulinaria, TYLKO SPRAWDZONE PRZEPISY


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
417 odpowiedzi w tym temacie

#361 Jaga

Jaga

    V.I.P

  • Użytkownik
  • 1385 postów

Napisano 09 lipiec 2019 - 17:03

Z chwilą od kiedy Niemiec może kupić polska ziemię, ceny powinny być wyrównane w całej Unii, ale Unii na tym nie zależy, raczej ograbic kraj o innej (słabszej) walucie pod przykrywką "samarytanskich" dotacji.
  • 0

#362 Sołtys Michał

Sołtys Michał

    V.I.P

  • Użytkownik
  • 1007 postów

Napisano 09 lipiec 2019 - 17:56

Jak mieszkałam w Lublinie, facet handlował na bazarze swoim boczkiem, kiełbasa i szynka. Na tym boczku najlepsza fasolówka i kapusniak ever. Pierogi z kapustą i kominkami lub krokiety z tym samym farszem w bułce startej ręcznie na maśle ;) mama kiedyś robiła pasztet z cukinii, dawała do tego sporo oleju i bułki tartej pyszota, albo bakłażan zapieczony z jajkiem i pomidorem. Bardzo dobre caneloni, farsz był z mielonego chyba z pieczarkami i nutka koncentratu i nie pamiętam w sumie, do tego sos serowy i zapieczone. Zapiekanki z kabaczkow (chodzi mi o małą zielona cukinie), przecięta na pół i wydrazona, do środka smażony kurczak, pieczarki, papryka, cebula ser żółty i do pieca, pychotka. Papryka faszerowana jak na gołąbki, zapieczona z serem. Kopytka z gulaszem wolowym.

Dzięki zrobiłem kiełbasę  :) , ale te przepsiy są też niezłe. 


  • 0

#363 Sołtys Michał

Sołtys Michał

    V.I.P

  • Użytkownik
  • 1007 postów

Napisano 09 lipiec 2019 - 17:57

Z chwilą od kiedy Niemiec może kupić polska ziemię, ceny powinny być wyrównane w całej Unii, ale Unii na tym nie zależy, raczej ograbic kraj o innej (słabszej) walucie pod przykrywką "samarytanskich" dotacji.

 

Z chwilą od kiedy Niemiec może kupić polska ziemię, ceny powinny być wyrównane w całej Unii, ale Unii na tym nie zależy, raczej ograbic kraj o innej (słabszej) walucie pod przykrywką "samarytanskich" dotacji.

Otóz to, Ale to widzimy dopiero po latach pobytu w UE.


  • 0

#364 Sołtys Michał

Sołtys Michał

    V.I.P

  • Użytkownik
  • 1007 postów

Napisano 09 lipiec 2019 - 17:59

Ciekawe są też kotlety z drobnicy drobiowej, z papryka, pieczarkami, ziel pietruszka i serem obtoczone w mące.

To znam, jak również z indyka,ale w tym samy stylu robione. 


  • 0

#365 Sołtys Michał

Sołtys Michał

    V.I.P

  • Użytkownik
  • 1007 postów

Napisano 09 lipiec 2019 - 18:00

Teraz nie może się doczekać, kiedy zrobię szpinak :D, dzieci też go uwielbiają ;)

Szpinak ok, ale szparagi to jest to! 


  • 0

#366 Sołtys Michał

Sołtys Michał

    V.I.P

  • Użytkownik
  • 1007 postów

Napisano 09 lipiec 2019 - 18:02

Zdecydowanie za dużo ludzi mieszka w miastach i pracuje na kasie w biedrze, zamiast chodować swoje krowy ;) nie przeskoczysz tego... Dzisiaj nawet ja, chcąc mieć domowe gospodarstwo, czyli dwie krowy, konia, parę Kurek i świnek, kaczek i królików, swoją paszę, nie wydolę... Bo mnie produkcja własnej żywności paradoksalnie puści z torbami (czyt. pustym brzuchem)...

Tak było. Przy każdej zagrodzie była krowa. łaki nad każda rzeka były wykoszone do czysta. dziś są zarośnięte. 


  • 0

#367 Sołtys Michał

Sołtys Michał

    V.I.P

  • Użytkownik
  • 1007 postów

Napisano 09 lipiec 2019 - 18:02

Chodować swoją świnie takim sposobem dzisiaj,to tak jakby dawać te 200zl za kilo wieprza, swojej pracy się nie liczy i jak "wujowo" się na tym wychodzi... Warto trzymać swoja świnie tylko metoda przemysłowa, po to tylko, że mięso jest świeże, nie namaczane w domestosach.

To ma sens, ale tylko w hodowli dla siebie. 


  • 0

#368 Robert ;-)

Robert ;-)

    Duży Robert;-)

  • Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 09 lipiec 2019 - 18:16

Przypomne że to wątek o przepisach kulonarnych!
a nie o polityce...
Są działy forum do tego przeznaczone aby piasać o polityce a nie tu
  • 1
Moja siła robocza c355 i mtz80

#369 Jaga

Jaga

    V.I.P

  • Użytkownik
  • 1385 postów

Napisano 09 lipiec 2019 - 19:22

Robert:), kiedy każdy temat się łączy z polityką i tak zawsze gadka schodzi na jedyny wiadomy temat ;)
  • 0

#370 Robert ;-)

Robert ;-)

    Duży Robert;-)

  • Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 09 lipiec 2019 - 19:29

Ale nie pasuje robić bałaganu sa tematy ściśle zwiazane z polityką i tam pasuje pisać a tu o gotowaniu itp
  • 0
Moja siła robocza c355 i mtz80

#371 Jaga

Jaga

    V.I.P

  • Użytkownik
  • 1385 postów

Napisano 09 lipiec 2019 - 19:35

Jajecznica na słoninie wędzonej w papryce ;) przy okazji robienia kiełbasy.
  • 0

#372 Jaga

Jaga

    V.I.P

  • Użytkownik
  • 1385 postów

Napisano 09 lipiec 2019 - 19:59

Ale nie pasuje robić bałaganu sa tematy ściśle zwiazane z polityką i tam pasuje pisać a tu o gotowaniu itp

Racja, robimy trochę bałagan. To się dzieje mimowolnie. Sypiemy głowy popiołem i obiecujemy poprawę ;)
  • 0

#373 Sołtys Michał

Sołtys Michał

    V.I.P

  • Użytkownik
  • 1007 postów

Napisano 09 lipiec 2019 - 20:51

Jajecznica na słoninie wędzonej w papryce ;) przy okazji robienia kiełbasy.

Niezły wybór, ale wolę na masle, za dużo tego ciężko strawnego. Choć nie powiem, że nie lubię. Na przykład zrezygnowałem zupełnie z mleka krowiego. Piję tylko kozie. Nie mam zbyt dużych trudności by je kupić. Ale tak jak wszystko w kwestii smaku musi podejść w smaku. Bez tego nie ma co się męczyć. 


  • 0

#374 Sołtys Michał

Sołtys Michał

    V.I.P

  • Użytkownik
  • 1007 postów

Napisano 09 lipiec 2019 - 20:52

Robert:), kiedy każdy temat się łączy z polityką i tak zawsze gadka schodzi na jedyny wiadomy temat ;)

Bez przesady. każdy nie. Muzyka nie kojarzy się politycznie. 


  • 0

#375 Jaga

Jaga

    V.I.P

  • Użytkownik
  • 1385 postów

Napisano 09 lipiec 2019 - 21:15

Heheh, ale muzycy już tak ;)
Olać tą jajecznicę, sama słonina wędzona jest tu rarytasem;)
Kozie mleko mi śmierdzi, ale to może kwestia przyzwyczajenia się. W końcu chciałabym mieć kozę, więc czas się przekonywać do tego mleka;)
Ciężka kuchnie wyniosłam z domu i czasem mam problem jak chce coś lzejszego zrobić, to wychodzi jakąś lepetucha :D
  • 0

#376 Vademecum

Vademecum

    V.I.P

  • Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 09 lipiec 2019 - 21:34

fakt jest taki że jak sie tyra fizycznie to i organizm się domaga, kiedyś pochłaniałem takie ilości jedzenia i właśnie ciężkiegk na smalcu z cebulą, mięcho w jakiej kolwiek postaci być musiało, a teraz też mięcho ale dużo mniej a i ten smalec też przestał mi służyć.
Mleko , zapomniałem jak smakuje bo tylko od sąsiada przyswajałem i ta ilość śmietany na wierzchu, a jak zsiadło można było łyżką wcinać a dziś ze sklepu to pomyje , sąsiad zmarł a na wsi krowy nie uświadczy takiej z pastwiska a w zimie na sianie,, ech, moja córka nie pozna tych smakow.
Z finlandi przywoże masło, to ma zapach - pachnie prawdziwą śmietaną.
  • 0

#377 Jaga

Jaga

    V.I.P

  • Użytkownik
  • 1385 postów

Napisano 09 lipiec 2019 - 21:49

Podejrzewam, że nasze dzieci, w ogóle będą już tylko jechały na kotletach z biedry, a wyposażenie kuchni będzie kończyło się na czajniku elektrycznym, żeby sobie zupke chińska zalać ;)
Jadł ktoś kiedyś bunca?
  • 0

#378 Sołtys Michał

Sołtys Michał

    V.I.P

  • Użytkownik
  • 1007 postów

Napisano 10 lipiec 2019 - 12:33

Heheh, ale muzycy już tak ;)
Olać tą jajecznicę, sama słonina wędzona jest tu rarytasem;)
Kozie mleko mi śmierdzi, ale to może kwestia przyzwyczajenia się. W końcu chciałabym mieć kozę, więc czas się przekonywać do tego mleka;)
Ciężka kuchnie wyniosłam z domu i czasem mam problem jak chce coś lzejszego zrobić, to wychodzi jakąś lepetucha :D

Ci którzy się udzielają,  ale tak to można każdy zawód posegregować.


  • 0

#379 Sołtys Michał

Sołtys Michał

    V.I.P

  • Użytkownik
  • 1007 postów

Napisano 10 lipiec 2019 - 12:35

Heheh, ale muzycy już tak ;)
Olać tą jajecznicę, sama słonina wędzona jest tu rarytasem;)
Kozie mleko mi śmierdzi, ale to może kwestia przyzwyczajenia się. W końcu chciałabym mieć kozę, więc czas się przekonywać do tego mleka;)
Ciężka kuchnie wyniosłam z domu i czasem mam problem jak chce coś lzejszego zrobić, to wychodzi jakąś lepetucha :D

Kozie mleko polecam. To inna bajka pod względem walorów smakowych i wartości samych w sobie zawartych.


  • 0

#380 Sołtys Michał

Sołtys Michał

    V.I.P

  • Użytkownik
  • 1007 postów

Napisano 10 lipiec 2019 - 12:36

fakt jest taki że jak sie tyra fizycznie to i organizm się domaga, kiedyś pochłaniałem takie ilości jedzenia i właśnie ciężkiegk na smalcu z cebulą, mięcho w jakiej kolwiek postaci być musiało, a teraz też mięcho ale dużo mniej a i ten smalec też przestał mi służyć.
Mleko , zapomniałem jak smakuje bo tylko od sąsiada przyswajałem i ta ilość śmietany na wierzchu, a jak zsiadło można było łyżką wcinać a dziś ze sklepu to pomyje , sąsiad zmarł a na wsi krowy nie uświadczy takiej z pastwiska a w zimie na sianie,, ech, moja córka nie pozna tych smakow.
Z finlandi przywoże masło, to ma zapach - pachnie prawdziwą śmietaną.

Nie tego mleka nie ma co porównywać. To samo jest z mięsem, kto dziś paruje ziemniak dla świń? Wszyscy jada na gotowych paszach. Śruty sie nie spotyka, a o czym tu innym mówić.


  • 0




Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych