Skocz do zawartości


Zdjęcie

Kulinaria, TYLKO SPRAWDZONE PRZEPISY


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
417 odpowiedzi w tym temacie

#381 Sołtys Michał

Sołtys Michał

    V.I.P

  • Użytkownik
  • 1007 postów

Napisano 10 lipiec 2019 - 12:39

Podejrzewam, że nasze dzieci, w ogóle będą już tylko jechały na kotletach z biedry, a wyposażenie kuchni będzie kończyło się na czajniku elektrycznym, żeby sobie zupke chińska zalać ;)
Jadł ktoś kiedyś bunca?

Nie jadłem. Ale już czuję żebym zjadł... ;) , no tak wszystko robi się smakowo takie same. Nijakie, Bez zapachu, smaku, plastik..., ale są wyroby regionalne i domowe, które da się zjeść ze smakiem! wraca kaczka, gęś, kasza jaglana, jęczmienna, wraca zapotrzebowanie na stare odmiany owoców, jabłek, gruszek, ślwiek i to jest nadzieja. :)


  • 0

#382 Jaga

Jaga

    V.I.P

  • Użytkownik
  • 1385 postów

Napisano 10 lipiec 2019 - 13:25

O, albo pierogi z bryndzą ;) bryndzę to jeszcze czasem gdzieś idzie kupić, ale po bunca w góry trzeba jechać ;)
  • 0

#383 antekk

antekk

    Nowy

  • Użytkownik
  • Pip
  • 9 postów

Napisano 11 lipiec 2019 - 15:42

O, albo pierogi z bryndzą ;) bryndzę to jeszcze czasem gdzieś idzie kupić, ale po bunca w góry trzeba jechać ;)

 

No to mi smaka teraz zrobiłaś :D


  • 0

#384 Jaga

Jaga

    V.I.P

  • Użytkownik
  • 1385 postów

Napisano 11 lipiec 2019 - 18:40

A ja mam smaka na pigwówkę ;)
  • 0

#385 Vademecum

Vademecum

    V.I.P

  • Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 11 lipiec 2019 - 19:26

a ja mam francuskiego casisa. likier z czarnej porzeczki, mówie wam odlot - jak sie go pije to aż gęsty - ulepek - lubie :)
  • 0

#386 Jaga

Jaga

    V.I.P

  • Użytkownik
  • 1385 postów

Napisano 11 lipiec 2019 - 20:28

Likier do mnie za bardzo nie przemawia, ale porzeczkowa już bardziej :P
  • 0

#387 Jaga

Jaga

    V.I.P

  • Użytkownik
  • 1385 postów

Napisano 11 lipiec 2019 - 20:30

Jak ogród mi się rozrosnie i dzieci oderwa się trochę od pepowiny, to zajmę się produkcją tych wszystkich ciekawych specyfików :D
  • 0

#388 sandzia111

sandzia111

    Bywalec

  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 111 postów

Napisano 17 lipiec 2019 - 07:22

Wcześniej była mowa o parowaniu ziemniaków dla świń, to prawda teraz się ich nie paruje. 

Ale ja w swojej przydomowej hodowli paruję ziemniaki dla królików :) Nawet z mężem nie raz się skusimy na takiego ziemniaka z masełkiem lub solą :D

 

Obecnie sezon ogórkowy, sami też mamy taką swoją małą uprawę ogórków gruntowych. Jak robicie ogórki w słoiki, jakieś sałatki?

Ja obecnie narobiłam ogórków w occie, ogórków w chili, oraz kilka słoiczków ogórków w curry, mam zamiar jeszcze zrobić sałatkę ogórkową z papryką również w occie. U nas ogórki kiszone nie schodzą za dużo, jedynie zimą na zupę potrzebuję, a tak jak teraz latem objadamy się świeżo zakiszonymi małosolnymi ;)

Będę miała jeszcze trochę zbiorów, także podpowiedźcie jak jeszcze mogę je przyrzadzić na zime :)


  • 0

#389 Vademecum

Vademecum

    V.I.P

  • Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 17 lipiec 2019 - 14:25

kiszone kapcanieją w zimie, a w occie nic im nie będzie
  • 0

#390 sandzia111

sandzia111

    Bywalec

  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 111 postów

Napisano 18 lipiec 2019 - 08:25

Na zupę ogórkową tylko kiszone :)


  • 0

#391 Vademecum

Vademecum

    V.I.P

  • Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 18 lipiec 2019 - 13:29

ale tylko na zupę :)
  • 0

#392 Jaga

Jaga

    V.I.P

  • Użytkownik
  • 1385 postów

Napisano 18 lipiec 2019 - 22:26

Najlepsze są z chili ;) mogą też być w musztardzie, obrane i na ćwiartki. Kiszone zalewam zimną wodą i nie pasteryzyzuje. W słoikach nie kapcanieją, w piątkach po wodzie trzeba zjadać wcześniej. Mama robiła sałatkę z ogórków z pietruszka zielona, może marchewka, nie pamiętam, w occie i oleju.
  • 0

#393 sandzia111

sandzia111

    Bywalec

  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 111 postów

Napisano 19 lipiec 2019 - 08:44

Tak u mnie mama też robiła taką sałatkę ogórki w plasterki, do tego papryka oraz marchewka w plasterkach, taka sałątka do obiadu na szybciocha :)


  • 0

#394 tomcio112

tomcio112

    Bywalec

  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 178 postów

Napisano 01 sierpień 2019 - 09:27

Jakiś pomysł w jakiej formie podawać cukinie? Oprócz placków tartych i takich krojonych oraz nadziewanej...


  • 0

#395 Jaga

Jaga

    V.I.P

  • Użytkownik
  • 1385 postów

Napisano 02 sierpień 2019 - 15:12

W cieście na naleśniki ;), a może jakaś zapiekanka... I leczo oczywiście.
  • 0

#396 Jaga

Jaga

    V.I.P

  • Użytkownik
  • 1385 postów

Napisano 02 sierpień 2019 - 15:13

Z grilla też jest dobra z odrobiną przyprawy.
  • 0

#397 sandzia111

sandzia111

    Bywalec

  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 111 postów

Napisano 06 sierpień 2019 - 14:43

U mnie przyszedł czas na ubój perliczek w tym sezonie. Czy ktoś ma jakiś przepis jak przyrządzić? Oczywiście oprócz rosołu z perliczki ;)


  • 0

#398 Monk

Monk

    Farmer

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 224 postów

Napisano 28 styczeń 2020 - 09:15

Nie wiem czy znacie stronę ale polecam zajrzec sobie tutaj

https://www.mniammni...sy-na-przetwory

 

Na stronie jest sporo przepisów na przetwory. Niezła jest nalewka malinowa:

500 g malin
500 g cukru
kawałek cynamonu
2 goździki
2 l koniaku lub brandy
NALEWKA MALINOWA - sposób przygotowania: Mieszamy w słoju wszystkie składniki, stawiamy w nasłonecznionym miejscu. Codziennie mieszamy lub lekko wstrząsamy słojem. Po 3-4 dniach, gdy na lewka nabierze pięknego koloru, zlewamy ją do butelek przez filtr do kawy. Zamykamy i czeka my, aż dojrzeje - co najmniej 3 miesiące.

  • 0

#399 Tomek430

Tomek430

    Nowy

  • Użytkownik
  • Pip
  • 8 postów

Napisano 30 styczeń 2020 - 15:30

Na imprezy polecam jako przekąskę: tortilla+ posmarować sosem czosnkowym i ketchupem + podsmażona pierś z kurczaka w kostkę + mix sałat + opcjonalnie ogórek pomidor... zwijasz boki lekko do środka, następnie w rulon. Przeciąć na pół i ustawiać takie tortille jedna obok drugiej. U nas wszyscy lubią..


  • 0

#400 Edwards

Edwards

    Bywalec

  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 105 postów

Napisano 25 styczeń 2021 - 14:13

Sporo dobrych i prostych przepisów jest na stronie Netto. Są tam przepisy od Mateusza Zielonki:

https://netto.pl/mis...eusza-zielonki/

Ze swojej strony daje przepis na łatwe ciasto zebra.
5 jajek
1,5 szkl cukru
3 szkl maki
3 łyżeczki proszku do [pieczenia
1 szkl oleju
1 szkl zimnej wody
Kakao
Całe jajko ucieramy dokładnie z cukrem. Poczym dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i powoli na zmianę szklankę oleju i szklankę wody.
Ciasto dzielimy na 2 części.Do jednej dodajemy 3 łyżki maki a do drugiej 3 łyżki kakao.
Na środek formy wlewamy na zmianę po 3 łyżki jasnego i 3 łyżki jasnego ciasta.
Pieczemy około godziny w temp 170-180 st

  • 0




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych