Skocz do zawartości


Zdjęcie

Kulinaria, TYLKO SPRAWDZONE PRZEPISY


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
417 odpowiedzi w tym temacie

#41 anesia

anesia

    Bywalec

  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 102 postów

Napisano 05 wrzesień 2013 - 15:41

Taki niby prosty chleb w jajku(też często robię),a nazywa się wykwintnym tostem francuskim.
  • 0

#42 sloneczko008

sloneczko008

    Nowy

  • Użytkownik
  • Pip
  • 21 postów

Napisano 11 wrzesień 2013 - 18:06

Ale cisza w temacie kulinarnym...a tu przecież sezon grzybowy się zaczyna:)
Ja robiłam dzisiaj zupę grzybową,ale niestety nie zdradzę przepisu bo jak zawsze wszystkiego dodaję na oko i na smak,tak więc trudno jest mi określić dokładne proporcje :)
Macie jakieś pomysły na dania z grzybkami?
Pozdrawiam :)
  • 0

#43 ania1983

ania1983

    byle do wiosny: ODCHOWAĆ INDYCZĘTA :D

  • Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 11 wrzesień 2013 - 18:27

Słoneczko, u nas grzybów jeszcze nie ma, przynajmniej tam gdzie ja do lasu mogę chodzić, susza zrobiła swoje, a na obce lasy sie nie wybieram.
ale co do potraw z grzybów, to zupa wspomniana, sosik alebo cebulka smażona z grzybkami na kanapkę :D pycha! jajecznica z grzybami, zapiekanki wszelkie z grzybami, makarony z grzybami, możliwości jest wiele :D
  • 0

#44 Paula87

Paula87

    Użytkownik

  • Użytkownik
  • PipPip
  • 29 postów

Napisano 12 wrzesień 2013 - 08:58

Ja znam bardzo fajny pomysł na pieczarki w cieście - w sumie jak na kotlety w bułce tartej i smażone . Miałam nawet przypadek, że goście pomylili je z mielonym:)
  • 0

#45 Robert ;-)

Robert ;-)

    Duży Robert;-)

  • Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 12 wrzesień 2013 - 20:54

Witam Paula87 a możesz podać dokładniejszy opis tej potrawy ciekawie brzmi;] ja pieczarki to w jajku i bułce i na patelnie a potem w garnku się duszą i wcinamy pozdrawiam;]
  • 0

#46 Paula87

Paula87

    Użytkownik

  • Użytkownik
  • PipPip
  • 29 postów

Napisano 13 wrzesień 2013 - 07:53

Pierwszy sposób to w sumie taki, o którym napisałeś, w jaku i bułce tartej:)
Drugi to zamaczasz pieczarki w cieście naleśnikowym i podsmażasz. Ja ciasto robię
Ciasto na naleśniki: (na początek dodać dwie łyżki przegotowanej wody wtedy ciasto jest pulchniejsze - mama mnie nauczyła), mąka, jajka, mleko, oczywiście sól i pieprz. Ciasto musi być gęste. Maczasz w tym pieczarki i smażysz, tylko trzeba uważać zeby się nie przypiekły:)
Fajnie smakują z ketchupem, ale można również inny sos zastosować według uznania:)
To raczej nie jest danie główne, ale dość sycące:)
A jeszcze przy okazji ciast naleśnikowych to koleżanka mi dała przepis na naleśniki na ostro. Do ciasta (jak poprzednio) dodajesz podpieczone kawałki mięsa z kurczaka, może być kiełbaska lub szynka (ja bardzo często mięso lekko zapiekam z cebulka). Dodatki według uznania: papryka, ogórek- nie polecam sera bo bardzo ciasto się skleja całość i źle samży:/
  • 0

#47 anesia

anesia

    Bywalec

  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 102 postów

Napisano 13 wrzesień 2013 - 17:55

Pyszne są krokiety z kapustą i grzybami.Na głębokiej patelni przesmażamy kiszoną kapustę z grzybami suszonymi,jak będzie miękka dodajemy trochę ziół prowansalskich,pieprzu,troszeczkę czosnku granulowanego.Nalesniki chyba wszyscy umieją zrobić.Nakladamy farsz,a pozniej smazymy w jajku i bułce.Mniam mniam
  • 0

#48 pawelxy1

pawelxy1

    V.I.P

  • Użytkownik
  • 1125 postów

Napisano 14 wrzesień 2013 - 10:31

Dodam że wszystko lubię oprócz grzybów. Jakoś nie leżą mi. Nie wiem czy dlatego że taki zapach mają czy to
inny powód. Nawet niedawno jeszcze cebuli nie lubiłem tera już wcinam. Może to kwestia czasu aż polubię;d
  • 0

#49 ania1983

ania1983

    byle do wiosny: ODCHOWAĆ INDYCZĘTA :D

  • Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 15 wrzesień 2013 - 14:27

Paula, hej :)
Paula, Robercie, nigdy nie robiłam pieczarek w cieście,ani nawet panierowanych ale może to dlatego ze pieczarki kupuje niezwykle rzadko bo zazwyczaj mam grzyby leśne. ale przepis brzmi super, na pewno warto spróbować, chociaż bardziej podoba mi sie ten w panierce od tego w cieście naleśnikowym :)
Pawle jak można nie lubić grzybków? jaki zapach? przeciez one tak cudownie pachną :D uwielbiam je zbierać i zjadać [mniam]
Anesia krokiety uwielbiam, ale ja zawsze robiłam ze słodkiej kapusty, tzn. słyszałam że można robić z farszu jak paszteciki, ale nigdy tak nie robiłam. moze też czas spróbować i takiej wersji?


  • 0

#50 Robert ;-)

Robert ;-)

    Duży Robert;-)

  • Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 15 wrzesień 2013 - 16:59

Witam Aniu ja dziś smażyłem pieczarki w panierce są super!!!!! tylko jak będziesz robić to posól trochę pieczarki a potem namoczyć w jajku i w bułce obtoczyć i na patelnie a potem do garnka[ja posypuje pieprzem lubi ostre jedzenie] i dusić jak schabowe ;]
  • 0

#51 Paula87

Paula87

    Użytkownik

  • Użytkownik
  • PipPip
  • 29 postów

Napisano 16 wrzesień 2013 - 08:27

Aniu naprawde polecam te pieczarki są super:) Dawno nie robiłam i chyba znów muszę je przyrządzić:)
Jeśli chodzi o krokiety to bardzo fajny pomysł, uwielbiam łączenie grzybów i kapusty pod każda postacią - a najbardziej w pierogach:)
Paweł myślę, że to faktycznie kwestia czasu bo jeszcze pare lat temu tez grzybówkę bez grzybów jadłam hehe, teraz jedynie nie lubie grzybów w occcie:)


  • 0

#52 wiejskieżycie

wiejskieżycie

    V.I.P

  • Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 16 wrzesień 2013 - 14:23

Hej. Wróciłem dzisiaj z pierwszego w tym roku grzybobrania i już czekam na grzybki zasmażane z cebulką w śmietanie na patelni. Mniam. :) Udało mi się zebrać dwie duże reklamówki - takie a la z Biedronki. :) Sezon uważam za rozpoczęty.
  • 0

#53 Paula87

Paula87

    Użytkownik

  • Użytkownik
  • PipPip
  • 29 postów

Napisano 17 wrzesień 2013 - 08:03

Zazdroszcze, u mnie mąż tylko pół wiaderka zebrał wczoraj, ale też był zadowolony i mówił, że już sezon się rozpoczął, :)
  • 0

#54 anesia

anesia

    Bywalec

  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 102 postów

Napisano 17 wrzesień 2013 - 19:07

My też zebraliśmy wiaderko grzybków,a ja dodatkowo zaliczyłam kleszcza dobrze,że w porę znalezionego.
  • 0

#55 ania1983

ania1983

    byle do wiosny: ODCHOWAĆ INDYCZĘTA :D

  • Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 18 wrzesień 2013 - 07:47

ale Wam tych grzybów zazdroszcze, u nas na razie nic, ale od 2 dni pada wiec moze w końcu coś ruszy...

dzisiaj na śniadanko zrobiłam chleb moczony w jajku smażony a na koniec dodałam ser żółty, kurcze no normalnie zdecydowanie smaczniejsze niz normalnie :) dzięki za pomysł ;D
  • 0

#56 pawelxy1

pawelxy1

    V.I.P

  • Użytkownik
  • 1125 postów

Napisano 18 wrzesień 2013 - 13:49

ania ja już takich 3 zjadłem także dzięki wam za pomysł;d
Teraz przedstawię przepis sprawdzony i smaczny dla leniwych i tych co wyjeżdżają w góry na wakacje;d
Podpłomyk wg Pawła:
Skł:
mąka
woda
sól
ognisko

Wyk:
Wsypujemy do miski mąkę. Ilość zależy od fantazji tego co to robi. Dodajemy 2 szczypty soli. Dodajemy wody( ilość taka,
by ciasto było wyrobione i nie za bardzo klejące.
Formujemy 2 kule. Rozkładamy palcami dość cienko.
Rozpalamy ognisko. Gdy już będzie dogasające ( czytaj brak płomieni same żarzące się drewno ) wkładamy w to ciasto.
Czekamy 3 minuty i gotowe do zjedzenia.
Dla tego kto woli bez posmaku dymowego polecam patelnie;d
  • 0

#57 Paula87

Paula87

    Użytkownik

  • Użytkownik
  • PipPip
  • 29 postów

Napisano 19 wrzesień 2013 - 07:24

Fajny pomysł, przypomniały mi sie dawne czasy, gdy takie placki babcia nam przygotowywała na piecu kaflowym:)

  • 0

#58 Robert ;-)

Robert ;-)

    Duży Robert;-)

  • Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 22 wrzesień 2013 - 16:58

Witam skoro zbliżają się żniwa kaczę to jakie macie przepisy na kaczkę tofikarius pisał o dwóch, ale pewnie jest ich więcej? ja z kaczki robię rosół ale może jakieś pieczyste i żeby było miękkie;] pozdrawiam
  • 0

#59 Paula87

Paula87

    Użytkownik

  • Użytkownik
  • PipPip
  • 29 postów

Napisano 23 wrzesień 2013 - 11:03

Ten sposób z piwem, żeby nabić na puszkę fajnie sie również sprawdza w przypadku kurczaka:)
Jeśli chodzi o kaczkę to tradycyjna z jabłkiem:)
Przyprawy wedle uznania a do środka kaczki jabłka pokrojone na ćwiartki (ze skórką), wszystko razem się zapieka i jest super:)

  • 0

#60 ania1983

ania1983

    byle do wiosny: ODCHOWAĆ INDYCZĘTA :D

  • Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 23 wrzesień 2013 - 18:30

Robercie, kaczkę to robię na różne sposoby, pierwszy to w całości kaczka obłożona w koło jabłkami, cebulą, czosnkiem, pomarańczami i natarta majerankiem
drugi sposób, kaczkę dzielę na części, do tego wrzucam cebulę, czosnek, jabłko, ziemniaki, marchewkę, cukinię, tymianek, oregano, majeranek i estragon, to albo w naczyniu żaroodpornym, albo zdecydowanie lepsze wg. mnie w rękaw do pieczenia.
no i najbardziej tradycyjny sposób czyli rosołek :D
  • 0




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych