Kulinaria, TYLKO SPRAWDZONE PRZEPISY
#41
Napisano 05 wrzesień 2013 - 15:41
#42
Napisano 11 wrzesień 2013 - 18:06
Ja robiłam dzisiaj zupę grzybową,ale niestety nie zdradzę przepisu bo jak zawsze wszystkiego dodaję na oko i na smak,tak więc trudno jest mi określić dokładne proporcje
Macie jakieś pomysły na dania z grzybkami?
Pozdrawiam
#43
Napisano 11 wrzesień 2013 - 18:27
ale co do potraw z grzybów, to zupa wspomniana, sosik alebo cebulka smażona z grzybkami na kanapkę pycha! jajecznica z grzybami, zapiekanki wszelkie z grzybami, makarony z grzybami, możliwości jest wiele
#44
Napisano 12 wrzesień 2013 - 08:58
#45
Napisano 12 wrzesień 2013 - 20:54
#46
Napisano 13 wrzesień 2013 - 07:53
Drugi to zamaczasz pieczarki w cieście naleśnikowym i podsmażasz. Ja ciasto robię
Ciasto na naleśniki: (na początek dodać dwie łyżki przegotowanej wody wtedy ciasto jest pulchniejsze - mama mnie nauczyła), mąka, jajka, mleko, oczywiście sól i pieprz. Ciasto musi być gęste. Maczasz w tym pieczarki i smażysz, tylko trzeba uważać zeby się nie przypiekły:)
Fajnie smakują z ketchupem, ale można również inny sos zastosować według uznania:)
To raczej nie jest danie główne, ale dość sycące:)
A jeszcze przy okazji ciast naleśnikowych to koleżanka mi dała przepis na naleśniki na ostro. Do ciasta (jak poprzednio) dodajesz podpieczone kawałki mięsa z kurczaka, może być kiełbaska lub szynka (ja bardzo często mięso lekko zapiekam z cebulka). Dodatki według uznania: papryka, ogórek- nie polecam sera bo bardzo ciasto się skleja całość i źle samży:/
#47
Napisano 13 wrzesień 2013 - 17:55
#48
Napisano 14 wrzesień 2013 - 10:31
inny powód. Nawet niedawno jeszcze cebuli nie lubiłem tera już wcinam. Może to kwestia czasu aż polubię;d
#49
Napisano 15 wrzesień 2013 - 14:27
Paula, Robercie, nigdy nie robiłam pieczarek w cieście,ani nawet panierowanych ale może to dlatego ze pieczarki kupuje niezwykle rzadko bo zazwyczaj mam grzyby leśne. ale przepis brzmi super, na pewno warto spróbować, chociaż bardziej podoba mi sie ten w panierce od tego w cieście naleśnikowym
Pawle jak można nie lubić grzybków? jaki zapach? przeciez one tak cudownie pachną uwielbiam je zbierać i zjadać [mniam]
Anesia krokiety uwielbiam, ale ja zawsze robiłam ze słodkiej kapusty, tzn. słyszałam że można robić z farszu jak paszteciki, ale nigdy tak nie robiłam. moze też czas spróbować i takiej wersji?
#50
Napisano 15 wrzesień 2013 - 16:59
#51
Napisano 16 wrzesień 2013 - 08:27
Jeśli chodzi o krokiety to bardzo fajny pomysł, uwielbiam łączenie grzybów i kapusty pod każda postacią - a najbardziej w pierogach:)
Paweł myślę, że to faktycznie kwestia czasu bo jeszcze pare lat temu tez grzybówkę bez grzybów jadłam hehe, teraz jedynie nie lubie grzybów w occcie:)
#52
Napisano 16 wrzesień 2013 - 14:23
#53
Napisano 17 wrzesień 2013 - 08:03
#54
Napisano 17 wrzesień 2013 - 19:07
#55
Napisano 18 wrzesień 2013 - 07:47
dzisiaj na śniadanko zrobiłam chleb moczony w jajku smażony a na koniec dodałam ser żółty, kurcze no normalnie zdecydowanie smaczniejsze niz normalnie dzięki za pomysł ;D
#56
Napisano 18 wrzesień 2013 - 13:49
Teraz przedstawię przepis sprawdzony i smaczny dla leniwych i tych co wyjeżdżają w góry na wakacje;d
Podpłomyk wg Pawła:
Skł:
mąka
woda
sól
ognisko
Wyk:
Wsypujemy do miski mąkę. Ilość zależy od fantazji tego co to robi. Dodajemy 2 szczypty soli. Dodajemy wody( ilość taka,
by ciasto było wyrobione i nie za bardzo klejące.
Formujemy 2 kule. Rozkładamy palcami dość cienko.
Rozpalamy ognisko. Gdy już będzie dogasające ( czytaj brak płomieni same żarzące się drewno ) wkładamy w to ciasto.
Czekamy 3 minuty i gotowe do zjedzenia.
Dla tego kto woli bez posmaku dymowego polecam patelnie;d
#57
Napisano 19 wrzesień 2013 - 07:24
#58
Napisano 22 wrzesień 2013 - 16:58
#59
Napisano 23 wrzesień 2013 - 11:03
Jeśli chodzi o kaczkę to tradycyjna z jabłkiem:)
Przyprawy wedle uznania a do środka kaczki jabłka pokrojone na ćwiartki (ze skórką), wszystko razem się zapieka i jest super:)
#60
Napisano 23 wrzesień 2013 - 18:30
drugi sposób, kaczkę dzielę na części, do tego wrzucam cebulę, czosnek, jabłko, ziemniaki, marchewkę, cukinię, tymianek, oregano, majeranek i estragon, to albo w naczyniu żaroodpornym, albo zdecydowanie lepsze wg. mnie w rękaw do pieczenia.
no i najbardziej tradycyjny sposób czyli rosołek
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych