Skocz do zawartości

Zdjęcie

Kulinaria, TYLKO SPRAWDZONE PRZEPISY

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
417 odpowiedzi w tym temacie

#61 anesia

anesia

Bywalec

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 102 postów

Napisano 23 wrzesień 2013 - 19:46

Jak kaczucha to" zupa kaczuszkowa" a konkretnie czernina z kluchami kartoflanymi.Mój mąż uwielbia,ja z dzieciakami - niekoniecznie.
  • 0

#62 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 23 wrzesień 2013 - 20:36

Witam dzięki za przepisy:] Aniu a jakie przyprawy do tej kaczki poza majerankiem[który poza nawiasem uwielbiam] czy jakiś gotowy mix w torebce ? pozdrawiam:] Ps rosół dobry ale nie co niedziele jakieś urozmaicenie musi być
  • 0

#63 ania1983

ania1983

byle do wiosny: ODCHOWAĆ INDYCZĘTA :D

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 23 wrzesień 2013 - 20:47

oj, Robercie jeśli chodzi o przyprawy to zioła i jeszcze raz zioła. żadne miksy, bo zwyczajnie ich nie uzywam, soli nie daję bo nie ma takiej potrzeby, generalnie zioła które napisałam są podstawą, ale jak mam smaka to improwizuję w kuchni i coś jeszcze dorzucę czasem...na pewno liść laurowy, pieprz w ziarenkach, owoc jałowca...ciężko mi powiedzieć co jeszcze bo gptuję, patrzę na półke i czuję smak w danym momencie, sięgam po słoiczek i używam danego ziołą :)

• 0

#64 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 23 wrzesień 2013 - 21:07

A czemu soli nie trzeba? ja nie jestem takim super kucharzem żeby mieć takie doświadczenie żeby czuć smak tak jak ty Aniu, jak mi się chce jeść to coś upichcę;] A kaczki będą już niedługo więc będę wdzięczny za wszelkie porady;]
  • 0

#65 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 23 wrzesień 2013 - 21:23

dlaczego soli nie trzeba?
bo po pierwsze praktycznie jej nie uzywam, chyba ze przypale coś na piecu i musze ją rozsypać :P
po drugie jak dodasz zioła i warzywa smak będzie wspaniały bez soli :)
to jak nauka gotowania rosołu bez kostki rosołowej, vegety itp. "przypraw" :)
moje kaczuchy dopiero głowe stracą końcem października :) mam nadzieję że ładnie przybiorą na wadze, żeby było co zjeść :D
  • 0

#66 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 23 wrzesień 2013 - 21:33

Trzeba będzie wypróbować ten bez solny przepis;] moje kaczki też jeszcze trochę pobędą ale nie tak długo jak twoje,pozdrawiam;] dobranoc;]
  • 0

#67 Paula87

Paula87

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 29 postów

Napisano 24 wrzesień 2013 - 09:19

Ania ta kaczka z pomarańczami bardzo apetycznie brzmi. Tez staram sie używać jak najmniej soli:/
Anesia również nie przepadam za czerniną, ale na szczęscie mój mąż tez nie wiec nie muszę jej gotowac:)
  • 0

#68 adam1208

adam1208

Rolnik z Mazowsza

• Użytkownik
  • 1079 postów

Napisano 24 wrzesień 2013 - 09:48

Aa jak dla mnie czernina to najlepsza zupa :)
  • 0

#69 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 30 wrzesień 2013 - 17:28

A jakie najbardziej lubicie potrawy z ziemniaków pochwalcie się;]
  • 0

#70 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 30 wrzesień 2013 - 17:46

z ziemniaków?
placki ziemniaczane, knedle ze śliwkami, kotleciki ziemniaczane, kopytka, kluski śląskie, poza tym zapiekanki i zupę ziemniaczana :)
a, i jeszcze sałatkę ziemniaczaną :D
w ogóle bardzo lubię ziemniaki...
  • 0

#71 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 30 wrzesień 2013 - 17:52

ja też i dla tego pytałem;] ciekawią mnie kotleciki i zapiekanki może coś więcej o tych potrawach;]
  • 0

#72 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 30 wrzesień 2013 - 17:57

A co z frytkami. :) Mniam mniam. Najlepsze są takie grubo krojone, chrupiące na zewnątrz, a wewnątrz miękkie. Do tego jakiś sosik, majonez lub ketchup i można wcinać. :)
  • 0

#73 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 30 wrzesień 2013 - 18:00

frytki to ja baaaardzo luuuubię ale myślałem o takich bardziej wyszukanych potrawach bądz bardziej skomplikowanych;]
  • 0

#74 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 30 wrzesień 2013 - 18:33

frytki? bardzo lubimy z mężem ale z racji tego ze są niezdrowe jemy dosłownie 1-2 razy do roku
co do kotlecików ziemniaczanych...ugotowane ziemniaki najlepiej z dnia poprzedniego przeciskamy przez praskę lub porządnie tłuczemy tłuczkiem, odrobina soli, dużo pieprzu jeśli mają być na ostro, jajo i mąka, ciasto mniej więcej takie jak na kopytka, formujemy kotleciki panierujemy w bułce tartej i smażymy jak kotlety, najlepiej smakują z sosem grzybowym i surówką z kiszonej kapusty, zimne prosto w rękę i smakują bez niczego :)
mozna je tak samo zrobić tylko na słodko, wtedy soli dajemy bardzo malutko, i zamiast pieprzu cukier puder do smaku, podajemy ze słodkim sosem, najlepiej jednak smakuje z koktajlem truskawkowym :D
a co do zapiekanek...najlepsza jest najprostsza, czyli chłopska, ziemniaki w krążki, cebula w piórka, kiełbasa w krążki, zalać sosem, jajo ze śmietaną i startym serem żółtym doprawione pieprzem, solą i ulubionymi ziołami.
coby długo nie czekać ziemniaki wcześniej wstępnie obgotowuję, ale nie gotuję
  • 0

#75 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 30 wrzesień 2013 - 18:37

Smacznie to wygląda tych kotlecików spróbuję;] ale na 1 sposób, bo słodkiego to ja nie koniecznie, a i ta zapiekanka smacznie wygląda ;]
  • 0

#76 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 30 wrzesień 2013 - 18:41

a Wy jakie macie ulubione potrawy z ziemniaków, oprócz frytek :P
  • 0

#77 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 30 wrzesień 2013 - 18:44

No ja to kartoflak,placki ziemniaczane te tarte,kopytka no i oczywiście pyzy ze skwarkami;]ja to takiE zwykłe potrawy powiedzmy że babcina kuchnia;]
  • 0

#78 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 30 wrzesień 2013 - 18:46

kartoflak? a co to?
  • 0

#79 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 30 wrzesień 2013 - 18:49

Ten temat już przerabialiśmy, ciasto jak na placki do tego kiełbasa i cebulka i słoninka a potem do piecyka widzę że koleżanka nie próbowała tego zrobić;[
  • 0

#80 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 30 wrzesień 2013 - 18:52

i tu Cię zaskoczę :D
robiłam to całkiem niedawno, bardzo smakowało mojemu mężowi ;D zwyczajnie mam sklerozę i zapomniałam ze tak sie to nazywa, mężowi powiedziąłam ze placki ziemniaczane z kiełbasą z pieca ;D
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych