Skocz do zawartości


Zdjęcie

Kulinaria, TYLKO SPRAWDZONE PRZEPISY


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
417 odpowiedzi w tym temacie

#81 Robert ;-)

Robert ;-)

    Duży Robert;-)

  • Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 30 wrzesień 2013 - 18:57

dobre;] ładna nazwa dla babki ziemniaczanej per kartoflaka a tobie smakowało ?
  • 0

#82 wiejskieżycie

wiejskieżycie

    V.I.P

  • Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 30 wrzesień 2013 - 18:58

Nie wiem jak to się nazywa, ale jeszcze taka potrawa mi się przypomniała. Mogę nie być dokładny w opisie. Kartofle trze się tak jak na placki ziemniaczane - surowe. Następnie chyba odciskało się wodę i masę ziemniaczaną mieszało z mąką, jajkiem, solą i pieprzem. Z tego ciasta łyżką kładło się porcje na gotującą się wodę, a ugotowaną potrawę polewało się cebulką przesmażaną, ze słoniną lub boczkiem. Nie mam bladego pojęcia czy ta potrawa ma jakąś fachową nazwę. Dawno tego nie robiłem, choć mi smakowały, ale kilka razy zmieniałem wodę gotując jedną turę "ciasta ziemniaczanego", bo bardzo szybko woda gęstniała. A może to wina kartofli, może nie każda odmiana się nadawała.
  • 0

#83 Robert ;-)

Robert ;-)

    Duży Robert;-)

  • Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 30 wrzesień 2013 - 19:01

to są kopytka kolego a woda gęstniała od krochmalu zawartego w ziemniakach
  • 0

#84 wiejskieżycie

wiejskieżycie

    V.I.P

  • Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 30 wrzesień 2013 - 19:04

Nie kopytka, bo kopytka robi się z gotowanych ziemniaków, a to robi się z surowych tartych takich jak na placuszki. :)
  • 0

#85 ania1983

ania1983

    byle do wiosny: ODCHOWAĆ INDYCZĘTA :D

  • Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 30 wrzesień 2013 - 19:07

jak dla mnie to piszesz o kluskach ziemniaczanych :)
co do kartoflaka, jak dla mnie za duzo kiełbasy, to jednak bardziej smaki mojego męża :)
  • 0

#86 Robert ;-)

Robert ;-)

    Duży Robert;-)

  • Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 30 wrzesień 2013 - 19:08

no to nie wiem miałem na myśli pyzy ale do tartych dodaje się gotowane ziemniaki,dopytaj jak się to nazywa i robi wygląda ciekawie
  • 0

#87 ania1983

ania1983

    byle do wiosny: ODCHOWAĆ INDYCZĘTA :D

  • Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 30 wrzesień 2013 - 19:14

Robercie, jak dla mnie Marcin pisze o kluskach ziemniaczanych tak jak pisałam :)
  • 0

#88 Robert ;-)

Robert ;-)

    Duży Robert;-)

  • Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 30 wrzesień 2013 - 19:19

tylko ja twojego postu Aniu nie czytałem przeglądarka nie nadąża;[ może to i kluski ziemniaczane u mnie takich się nie robi ;[ale sprubować warto;]
co do kartoflaka można mniej kiełbasy dać, rzecz gustu;] ja lubię dużo i dobrze okraszone;] dla tego ważę 125kg
  • 0

#89 ania1983

ania1983

    byle do wiosny: ODCHOWAĆ INDYCZĘTA :D

  • Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 30 wrzesień 2013 - 19:23

Robercie, mój mąż tez lubi dużo kiełbasy, dużo mięsa :) ale on waży 75kg :)

  • 0

#90 wiejskieżycie

wiejskieżycie

    V.I.P

  • Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 30 wrzesień 2013 - 19:23

Mój kolejny przepis też na pewno nie będzie żaden oryginalny, ale kilka ostatnich dni dzień w dzień zajadałem się cienko krojoną cukinią - w plasterkach, panierowaną w rozbełtanym z przyprawami jajku, następnie w kaszy mannie i znów w jajku. Smażyłem to na oleju i jak dla mnie bomba. W ogóle latami uprawiałem i ciągle uprawiam cukinię, kabaczki, dynię, a dopiero w tym roku na dobre pod kątem kulinarnym poznaję te warzywa. :)
  • 0

#91 ania1983

ania1983

    byle do wiosny: ODCHOWAĆ INDYCZĘTA :D

  • Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 30 wrzesień 2013 - 19:25

cukinie to ja lubię ale zawsze robiłąm panierowaną bułką tartą z grysikiem nie próbowałam, a puki jeszcze jest cukinia na pewno warto spróbowac :)
  • 0

#92 wiejskieżycie

wiejskieżycie

    V.I.P

  • Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 30 wrzesień 2013 - 19:34

Jeszcze jest. :)W ogóle jutro planuję wyrwać wszystkie dyniowate, bo dzisiejszy mrozek zniszczył im liście, więc chyba już czas schować je do piwnicy.
  • 0

#93 Paula87

Paula87

    Użytkownik

  • Użytkownik
  • PipPip
  • 29 postów

Napisano 01 październik 2013 - 08:38

Jeśli cukinia to u mnie w domu króluje w postaci bigosu:) Mniam!
  • 0

#94 wiejskieżycie

wiejskieżycie

    V.I.P

  • Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 01 październik 2013 - 10:49

Słyszałem i o takim rozwiązaniu. :) Smażę czasami, ale tylko jak jest młodziutka w plasterkach na patelni, z przyprawami, lekko podlaną wodą. Pycha.
  • 0

#95 anesia

anesia

    Bywalec

  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 102 postów

Napisano 06 październik 2013 - 18:42

A co tu u nas w garnkach ostatnio tak pusto?
  • 0

#96 ania1983

ania1983

    byle do wiosny: ODCHOWAĆ INDYCZĘTA :D

  • Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 06 październik 2013 - 18:45

pusto w garnkach, pusto...męża w domu nie ma wiec u mnie dosłownie pusto :P
niedługo moze coś ciekawego podrzucę, ale również czekam na ciekawe przepisy :)
jeśli ktoś będzie zaiteresowany przepisem na piernik staropolski który niedługo trzeba nastawiać to podzielę się przepisem :)
  • 0

#97 anesia

anesia

    Bywalec

  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 102 postów

Napisano 07 październik 2013 - 18:25

Z tymi mężusiami to tak bywa,że chorują,ale jak wróci to wszystko będzie zajadał z apetytem.
  • 0

#98 ania1983

ania1983

    byle do wiosny: ODCHOWAĆ INDYCZĘTA :D

  • Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 15 październik 2013 - 20:41

no to przełamię to milczenie :D
w niedziele na obiad była kaczuszka, pyszna kaczuszka :D
całe dno naczynia żaroodpornego wyłozyłam małymi obranymi ziemniakami, ziemniaki posypałam dwiema bardzo duzymi grubo pokrojonymi cebulami, na to pokrojona 1 duza marchewka a na to piersi z kaczki ze skórą i nogi z kaczki, ale juz bez skóry, obsypałam, estragonem, majerankiem i tymiankiem, przykryłam i piekło sie to jakies 2 godziny w piekarniku, jak juz było mięciutkie, odkryłam naczynie i piekłam jeszcze 15 min. wszytsko było pyszne, ale najpyszniejsze ziemniaki pieczone w zasadzie w tym tłuszczyku :D

z reszty kaczki zrobiłam rosołek, mięso obrałam i dzisiaj na obiad były pierogi z mięsem kaczym z grzybkami świeżymi prosto z lasu, polane skwareczkami z kaczki :D
  • 0

#99 Robert ;-)

Robert ;-)

    Duży Robert;-)

  • Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 16 październik 2013 - 07:11

Brzmi smakowicie ;] i mamy nowy przepis na kaczkę w trzech odsłonach;]
  • 0

#100 kubusjettaII

kubusjettaII

    moderator forum

  • Super Moderator
  • 1628 postów

Napisano 17 październik 2013 - 11:24

jak nie przepadam za kaczką tak ślinotoku dostałem...
  • 0




Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych