Skocz do zawartości


Zdjęcie

Kulinaria, TYLKO SPRAWDZONE PRZEPISY


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
417 odpowiedzi w tym temacie

#121 Tofik

Tofik

    V.I.P

  • Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 06 luty 2014 - 21:26

Placki po Węgiersku
Placek
1kg surowych ziemniaków zetrzeć na tarce, 1 średnia cebula też zetrzeć na tarce, 1 jajko surowe, trochę mąki pszennej (żeby masa nie była za płynna) wszystko wymieszać i smażyć na oleju na rumiano:)
Sos
mięso wieprzowe albo wołowe pokroić w kostkę podsmażyć na oleju dodać cebule pokrojoną w kostkę paprykę pokrojona w kostkę trochę ququ z puszki 5-6 pomidorów bez skóry z puszki lub świeże 2-3korniszony pokrojone w kostkę to wszystko podlać woda i dusić do miękkości potem sos zagęścić odrobiną mąki i dodać przyprawy (wedle uznania i smaku) sól pieprz papryka chili i słodka w proszku trochę gałki muszkatołowej i imbir
Tak przygotowany sos polewamy na placki i pałaszujemy
Smacznego:)

  • 0

#122 Robert ;-)

Robert ;-)

    Duży Robert;-)

  • Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 06 luty 2014 - 21:28

Dzięki za przepis jak coś wyjmę z zamrażarki to wypróbuję wygląda zachęcająco;] a placki lubię;]
  • 0

#123 massay1

massay1

    V.I.P

  • Użytkownik
  • 1352 postów

Napisano 06 luty 2014 - 21:29

W moich okolicach nazywa się to jadło drwala.
Ja zaś pizze robiłem. Masakra na noc.
  • 0

#124 dominika1989

dominika1989

    Super Farmer

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 523 postów

Napisano 06 luty 2014 - 21:31

Ja dziś zrobiłam placki ziemniaczane tak jak tofikarius podał ale z przyprawami - pieprz, sól, liść laurowy :) pyszne ale nie podam proporcji, bo to tak na oko :)
  • 0

#125 kubusjettaII

kubusjettaII

    moderator forum

  • Super Moderator
  • 1628 postów

Napisano 06 luty 2014 - 21:33

Co jest dzisiaj z tymi plackami? Wszyscy jemy to samo?
  • 0

#126 Tofik

Tofik

    V.I.P

  • Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 06 luty 2014 - 21:34

W moich okolicach nazywa się to jadło drwala.
Ja zaś pizze robiłem. Masakra na noc.


Fajna nazwa:) tak z lasu:) no ale są różne rejony i różne nazwy tych samych rzeczy:)
bynajmniej dla mnie mniam mniam i zajadam takie placki chociaż raz na 2 tygodnie:)
Pozdrawiam



Robercie smacznego!!!
  • 0

#127 massay1

massay1

    V.I.P

  • Użytkownik
  • 1352 postów

Napisano 06 luty 2014 - 21:38

A jak podają u was?
Ja spotkałem dwa sposoby. Kilka mniejszych placków zalanych gęstym gulaszem lub jeden wielki, gulasz na jednej połowie placka przykryty drugą.
Prawie. Ja miałem drożdżowy.
  • 0

#128 ania1983

ania1983

    byle do wiosny: ODCHOWAĆ INDYCZĘTA :D

  • Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 06 luty 2014 - 21:38

nigdy nie robiłam sosu z kukurydzą i korniszonami, następnym razem jak bedą placki na pewno wykorzystam patent :)
dzięki Tofik :)
  • 0

#129 Tofik

Tofik

    V.I.P

  • Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 06 luty 2014 - 21:48

Massay jeden wielki placek zalany sosem a jak mało to drugi na dokładkę ale to wszystko zależy od wielkości placka:)
Aniu wypróbuj na pewno posmakuje:)
Pozdrawiam
  • 0

#130 dominika1989

dominika1989

    Super Farmer

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 523 postów

Napisano 10 luty 2014 - 23:04

Bułki pszenne - właśnie z pieca wyjęłam, bardzo dobre :)

0,5 kg mąki
12 g drożdży
2 łyżeczki cukru
1,5 łyżeczki soli
1 białko
2 łyżki oleju
szklanka mleka

najpierw należy zrobić zaczyn z drożdży - rozkruszyć drożdże, zasypać cukrem, dodać dwie łyżki mąki, zalać mlekiem ok 50 ml
resztę mąki, mleka, olej, sól i białko pomieszać, jak zaczyn wyrośnie dodać i wyrobić ciasto, pozwolić wyrosnąć przez godzinę, potem uformować z niego kulki ( mi wyszło 9 ale jakbym robiła takie malutkie wyszło by więcej ) każdą kulkę naciąć w krzyżyk i poprószyć mąką. ułożyć w blasze polanej oliwą i posypanej mąką, piec w temp 200 st 20 minut.
  • 0

#131 ania1983

ania1983

    byle do wiosny: ODCHOWAĆ INDYCZĘTA :D

  • Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 10 luty 2014 - 23:19

Dominiko, znam prawie identyczny przepis na bułki :) tyle ze u mnie jest 20 gram stopionego masła, a nie olej i u mnie soli jest 1łyżeczka, a nie 1.5 łyżeczki, no i nie ma białka:) reszta sie zgadza, dlatego polecam te bułeczki :) sa przepyszne, na pewno w tej wersji z białkiem też, muszę następnym razem spróbować :)
  • 0

#132 dominika1989

dominika1989

    Super Farmer

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 523 postów

Napisano 11 luty 2014 - 09:26

Fajne, takie pomiędzy pieczywem a ciastem ale sto razy wolę swoje niż te z ulepszaczami :) jak masło dobrej jakości to bułki będą smaczniejsze, delikatniejsze, można dać oliwy wtedy łapią nutkę wytrawności.
  • 0

#133 ania1983

ania1983

    byle do wiosny: ODCHOWAĆ INDYCZĘTA :D

  • Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 11 luty 2014 - 10:58

no właśnie, z tym ze jak dodasz masła bułki szybciej czerstwieją, natomiast z olejem/oliwą dłużej zachowują swoją świeżość...przynajmniej tak wynika z moich obserwacji :)
a co do tego, że wolisz swoje niż te ze sklepu to się zgadzam w 200%, bo w tych sklepowych nie wiadomo co jest, a jak w domu zrobisz to wiesz co dałaś, no i ten zapach rozchodzący sie po domu :D
  • 0

#134 Robert ;-)

Robert ;-)

    Duży Robert;-)

  • Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 11 luty 2014 - 22:36

Szkoda że ja nie umiem piec pieczywa? swój chleb to było by super?;];];]
  • 0

#135 dominika1989

dominika1989

    Super Farmer

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 523 postów

Napisano 12 luty 2014 - 09:01

Robert, niedawno podałam bardzo łatwy i szybki przepis na smaczny chleb :) z cała pewnością dasz radę go zrobić.
  • 0

#136 Robert ;-)

Robert ;-)

    Duży Robert;-)

  • Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 07 maj 2014 - 06:56

Witam;] sezon grillowy rozpoczęty, może macie jakieś fajne przepisy na proste i smaczne potrawy które wam najbardziej smakują? np. karkówkę;] pozdrawiam;]
  • 0

#137 Gusiek

Gusiek

    baba mazurska

  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 144 postów

Napisano 08 czerwiec 2014 - 09:36

Oo wątek dla mnie :)
Tez piekę chleb, ostatnio bezglutenowy - zdrowiej i lżej się żyje a smaczny jest bardzo, dopracowałam już skład.
Jak ktoś będzie chętny, to wrzucę przepis.
A ostatnio mam fazę na zabawę w przetwarzanie tego, co rośnie dziko. Zrobiłam już tzw. miodek z mniszka lekarskiego, wyszedł obłędny.
A teraz zasadzam się na czarny bez. Chyba nie będzie grzechem wrzucenie linka do bloga, gdzie wpisałam przepis, zapraszam :)
http://alpakyou.blog...atostany-w.html
A teraz właśnie jadę zbierać kwiatostany na sok :)
  • 0

#138 ania1983

ania1983

    byle do wiosny: ODCHOWAĆ INDYCZĘTA :D

  • Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 08 czerwiec 2014 - 10:15

Gusia, raczej grzechu nie ma :)
co do chlebka bezglutenowego, oczywiście napisz przepis :)
ja z mniszka też robiłam syropy :) teraz też się bedę brała za czarny bez i jego kwiaty :) a nalewka z bzu...też pyszna :)
  • 0

#139 wiejskieżycie

wiejskieżycie

    V.I.P

  • Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 22 lipiec 2014 - 20:43

Owoce mojej dzisiejszej pracy. Pierwszy zbiór ogórkowy wprawdzie nie jakiś duży, ale sezon ogórkowy mogę uznać za rozpoczęty. :) Plus dzisiejszy zbiór fasolki szparagowej. Na pierwsze warzywo przepis nie będzie niczym odkrywczym, natomiast co do fasolki to weny nie miałem i ta dzisiejsza skończyła w zamrażarce. :)

[attachment=741]

[attachment=740]
  • 0

#140 ania1983

ania1983

    byle do wiosny: ODCHOWAĆ INDYCZĘTA :D

  • Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 23 lipiec 2014 - 06:46

Marcinie piękne zbiory :)
a fasolkę mam nadzieję, ze przed mrożeniem zblanszowałeś?
my fasolkę uwielbiamy taką gotowaną z wody, podsmażoną na masełku i posypaną tartą bułką. pycha :)
  • 0




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych