Kulinaria, TYLKO SPRAWDZONE PRZEPISY
#121
Napisano 06 luty 2014 - 21:26
Placek
1kg surowych ziemniaków zetrzeć na tarce, 1 średnia cebula też zetrzeć na tarce, 1 jajko surowe, trochę mąki pszennej (żeby masa nie była za płynna) wszystko wymieszać i smażyć na oleju na rumiano:)
Sos
mięso wieprzowe albo wołowe pokroić w kostkę podsmażyć na oleju dodać cebule pokrojoną w kostkę paprykę pokrojona w kostkę trochę ququ z puszki 5-6 pomidorów bez skóry z puszki lub świeże 2-3korniszony pokrojone w kostkę to wszystko podlać woda i dusić do miękkości potem sos zagęścić odrobiną mąki i dodać przyprawy (wedle uznania i smaku) sól pieprz papryka chili i słodka w proszku trochę gałki muszkatołowej i imbir
Tak przygotowany sos polewamy na placki i pałaszujemy
Smacznego:)
#122
Napisano 06 luty 2014 - 21:28
#123
Napisano 06 luty 2014 - 21:29
Ja zaś pizze robiłem. Masakra na noc.
#124
Napisano 06 luty 2014 - 21:31
#125
Napisano 06 luty 2014 - 21:33
#126
Napisano 06 luty 2014 - 21:34
W moich okolicach nazywa się to jadło drwala.
Ja zaś pizze robiłem. Masakra na noc.
Fajna nazwa:) tak z lasu:) no ale są różne rejony i różne nazwy tych samych rzeczy:)
bynajmniej dla mnie mniam mniam i zajadam takie placki chociaż raz na 2 tygodnie:)
Pozdrawiam
Robercie smacznego!!!
#127
Napisano 06 luty 2014 - 21:38
Ja spotkałem dwa sposoby. Kilka mniejszych placków zalanych gęstym gulaszem lub jeden wielki, gulasz na jednej połowie placka przykryty drugą.
Prawie. Ja miałem drożdżowy.
#128
Napisano 06 luty 2014 - 21:38
dzięki Tofik
#129
Napisano 06 luty 2014 - 21:48
Aniu wypróbuj na pewno posmakuje:)
Pozdrawiam
#130
Napisano 10 luty 2014 - 23:04
0,5 kg mąki
12 g drożdży
2 łyżeczki cukru
1,5 łyżeczki soli
1 białko
2 łyżki oleju
szklanka mleka
najpierw należy zrobić zaczyn z drożdży - rozkruszyć drożdże, zasypać cukrem, dodać dwie łyżki mąki, zalać mlekiem ok 50 ml
resztę mąki, mleka, olej, sól i białko pomieszać, jak zaczyn wyrośnie dodać i wyrobić ciasto, pozwolić wyrosnąć przez godzinę, potem uformować z niego kulki ( mi wyszło 9 ale jakbym robiła takie malutkie wyszło by więcej ) każdą kulkę naciąć w krzyżyk i poprószyć mąką. ułożyć w blasze polanej oliwą i posypanej mąką, piec w temp 200 st 20 minut.
#131
Napisano 10 luty 2014 - 23:19
#132
Napisano 11 luty 2014 - 09:26
#133
Napisano 11 luty 2014 - 10:58
a co do tego, że wolisz swoje niż te ze sklepu to się zgadzam w 200%, bo w tych sklepowych nie wiadomo co jest, a jak w domu zrobisz to wiesz co dałaś, no i ten zapach rozchodzący sie po domu
#134
Napisano 11 luty 2014 - 22:36
#135
Napisano 12 luty 2014 - 09:01
#136
Napisano 07 maj 2014 - 06:56
#137
Napisano 08 czerwiec 2014 - 09:36
Tez piekę chleb, ostatnio bezglutenowy - zdrowiej i lżej się żyje a smaczny jest bardzo, dopracowałam już skład.
Jak ktoś będzie chętny, to wrzucę przepis.
A ostatnio mam fazę na zabawę w przetwarzanie tego, co rośnie dziko. Zrobiłam już tzw. miodek z mniszka lekarskiego, wyszedł obłędny.
A teraz zasadzam się na czarny bez. Chyba nie będzie grzechem wrzucenie linka do bloga, gdzie wpisałam przepis, zapraszam
http://alpakyou.blog...atostany-w.html
A teraz właśnie jadę zbierać kwiatostany na sok
#138
Napisano 08 czerwiec 2014 - 10:15
co do chlebka bezglutenowego, oczywiście napisz przepis
ja z mniszka też robiłam syropy teraz też się bedę brała za czarny bez i jego kwiaty a nalewka z bzu...też pyszna
#139
Napisano 22 lipiec 2014 - 20:43
[attachment=741]
[attachment=740]
#140
Napisano 23 lipiec 2014 - 06:46
a fasolkę mam nadzieję, ze przed mrożeniem zblanszowałeś?
my fasolkę uwielbiamy taką gotowaną z wody, podsmażoną na masełku i posypaną tartą bułką. pycha
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych