Kulinaria, TYLKO SPRAWDZONE PRZEPISY
#141
Napisano 06 sierpień 2014 - 20:07
Ogórki z papryką:
Zalewa (gotować do momentu zagotowania się):
1 szklanka octu,
2 szklanki cukru,
3 szklanki wody,
2 łyżki soli,
1 opakowanie papryki słodkiej sypkiej,
5 cebul większych usmażyć na oleju pokrojoną w krążki, po czym wyłożyć ją na dno słoików. Ogórki ułożyć na cebuli, zalać zalewą i gotować 5 minut.
Proporcję składników zalewy robiłem w 4-ro krotnym pomnożeniu i wystarczyło jej na 17 słoików 0,9 l.
Papryka marynowana:
Zalewa:
5 szklanek wody,
1 szklanka octu,
1 szklanka cukru,
1 płaska łyżka soli,
liść laurowy,
ziele angielskie
Papryka w paski do słoików, zalać zalewą, dodać gorczycę na wierzch papryki i na wierzch słoika po łyżce oleju i pasteryzować 10 minut.
SMACZNEGO.
#142
Napisano 18 wrzesień 2014 - 14:05
O, to ja bym poprosił o ten przepisik, bo żonka też coś kombinuje z pieczeniem chleba i chętnie byśmy tego bezgluteniaka ogarnęliOo wątek dla mnie
Tez piekę chleb, ostatnio bezglutenowy - zdrowiej i lżej się żyje a smaczny jest bardzo, dopracowałam już skład.
Jak ktoś będzie chętny, to wrzucę przepis.
#143
Napisano 04 październik 2014 - 10:50
#144
Napisano 04 październik 2014 - 21:29
jak nie mam rosołu, to do gara wrzucam marchew, pietruszkę, seler, por, buraczki, liść laurowy, pieprz w ziarenkach, ziele angielskie, owoc jałowca i tak zostawiam do zagotowania na małym ogniu. doprawiam tak jak ten na rosole, tylko więcej czosnku.
ale jutro, a może jeszcze dzisiaj chcę spróbować zrobić zakwas z buraków i z takich kwaszonych zrobić barszcz, nigdy takiego nie obiłam, u mnie zawsze sie robiło ze słodkich
#145
Napisano 05 październik 2014 - 08:42
#146
Napisano 05 październik 2014 - 09:27
bo to raz tak robiłam jak w domu nie miałam zadnych warzyw, a do sklepu nie opłacało się auta odpalać po warzywa
jak masz pietruszkę czy koperek natkę, to też można dodać
a ja wczoraj w nocy nastawiłam buraczki z warzywami do kiszenia, na razie w małym llitrowym słoiku, jak mi posmakuje, to muszę kupić taki duży 3 litrowy słoik do kiszonek
#147
Napisano 06 październik 2014 - 05:38
#148
Napisano 06 październik 2014 - 06:20
#149
Napisano 06 październik 2014 - 10:26
a ma ktoś może przepis na bigos? Ten mój to taki zwykły na golonce, nigdy nie dodaję niczego super typu jakiś jałowiec, śliwka czy wino a bym chciała spróbować taki "bogatszy" zrobić.
#150
Napisano 06 październik 2014 - 10:54
#151
Napisano 06 październik 2014 - 15:05
#152
Napisano 07 październik 2014 - 20:29
#153
Napisano 08 październik 2014 - 07:09
ja nawet rosołek lubię z ziemniakami, ale mój mąż to tylko z makaronem :/
a Twój barszczyk na pewno był przepyszny, samo juz to, ze ktoś zrobił i podał
ja czekam aż sie moje buraczki zakiszą i będę próbowała na kiszonym zrobić
#154
Napisano 09 październik 2014 - 06:59
Sałatka z buraków:
- 3-4kg buraków
- 3 wieksze cebule
- pół kg papryki
- 1 szklanka octu
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka cukru
- 2 płaskie łyzeczki soli
- 1 łyzeczka mielonej ostrej papryki
- 1 łyzeczka pieprzu
Buraki ugotowac, ostudzic, obrać i zetrzeć na tarce. Cebule i papryke pokroic w kostke. Z pozostałych skladnikow zagotowac zalewe. Dodac cebule i papryke. Gotowac 10 minut. Dodac buraki, wymieszac i pogotować 10 minut.
Do słoików i gotowe
Przepis sprawdzony od kilku lat.
#155
Napisano 28 październik 2014 - 21:32
- steki z biedronki, antrykot - ok 9 zł za porcję
- odrobine masła kalorwanego
- zwykłe masło
- sól
- pieprz.
Na patelni stalowej (zwykłą stalówka, besz teflonu) rozpuszczamy odrobine masła klarowanego. tyle co na dno. Jak bedzie dobrze rozgrzane rzucamy opłukane, wysuszone i osolone wczesniej mieso [powinno sie ogrzac min godizne na talerzu]. Smarzymy nie wiecej jak 2-4 minuty na każdąstorne. Ja smaże 2 i jest krwisty ale i miekki w srodku. Zdejmujemy i rzucamy kawaleczek maselka, proszymy pieprzem i dajemy odpoczac 5 minut. z ziemniaczkami i surówką - idealny i szybki obiad.
#156
Napisano 01 listopad 2014 - 10:04
a teraz podaję obiecany przepis na pierś z gęsi, wczoraj robiłam jest genialna przepis mojego autorstwa
podaję proporcje na 2 piersi gęsie, bo ja tak robiłam.
do miski dajemy 3 łyżki musztardy, ja miałam Kremską, wyprodukowaną w Czechach, kupiłam w Biedronce. do tego 2 łyżki prawdziwego miodu, ja dałam ciemny z terenów leśnych. miód z musztardą wymieszać na gładko. pierś oczywiście musi byc ze skórką. skórkę nacinamy w kilku miejscach, smarujemy nasze piersi z obu stron musztardą i zostawiamy w misce w lodówce na min. godzinę. moje leżały sobie 4-5 godz.
patelnię teflonową rozgrzewamy [nie dodajemy żadnego tłuszczu, patelnia ma być bardzo gorąco] na taką gorącą patelnię wkładamy mięsko, najpierw skórką do dołu, po 2-3 min. obracamy. oczywiście wylewamy całą musztardę z miodem na patelnię, z tego będzie pyszny sosik jak już się pięknie zarumieni mięsko, to podlewamy wodą, przykrywamy patelnię i dusimy. ja dusiłam jakoś pół godziny.
pierś kroimy w paseczki i delektujemy sie pysznościami ja nie miałam wczoraj czasu na gotowanie, więc podałam z chlebem. to wszystko
naprawdę proste, szybkie i bardzo smaczne danie
#157
Napisano 01 listopad 2014 - 10:13
#158
Napisano 09 grudzień 2014 - 20:54
#159
Napisano 10 grudzień 2014 - 12:48
#160
Napisano 11 grudzień 2014 - 20:45
; ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca, pieprz ziarnisty, po parę ziaren jałowca, kolendry, goździków i 1kg soli na ok 5l wody- zagotować i zostawić do wystudzenia, dodać 1 dag saletry.
To są proporcje na ok 20 kg mięsa. Powinno być przez cały czas przykryte zalewą, czyli należy obciążyć i przetrzymać w chłodnym miejscu ok 1 tydzień, później osuszyć obwiązać lub w siatki i do wędzarni.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych