Skocz do zawartości


Zdjęcie

Kulinaria, TYLKO SPRAWDZONE PRZEPISY


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
417 odpowiedzi w tym temacie

#141 wiejskieżycie

wiejskieżycie

    V.I.P

  • Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 06 sierpień 2014 - 20:07

Drugi tydzień robienia przetworów z ogórków minął jak z bicza trzasnął. :P Jako że wątek o sprawdzonych przepisach, to z pełną odpowiedzialnością mogę dodać przepis na ogórki w zalewie z papryką i na marynowaną paprykę. :)

Ogórki z papryką:

Zalewa (gotować do momentu zagotowania się):
1 szklanka octu,
2 szklanki cukru,
3 szklanki wody,
2 łyżki soli,
1 opakowanie papryki słodkiej sypkiej,

5 cebul większych usmażyć na oleju pokrojoną w krążki, po czym wyłożyć ją na dno słoików. Ogórki ułożyć na cebuli, zalać zalewą i gotować 5 minut.

Proporcję składników zalewy robiłem w 4-ro krotnym pomnożeniu i wystarczyło jej na 17 słoików 0,9 l.

Papryka marynowana:
Zalewa:
5 szklanek wody,
1 szklanka octu,
1 szklanka cukru,
1 płaska łyżka soli,
liść laurowy,
ziele angielskie

Papryka w paski do słoików, zalać zalewą, dodać gorczycę na wierzch papryki i na wierzch słoika po łyżce oleju i pasteryzować 10 minut.

SMACZNEGO. :)

  • 0

#142 talar

talar

    Nowy

  • Użytkownik
  • Pip
  • 10 postów

Napisano 18 wrzesień 2014 - 14:05

Oo wątek dla mnie :)
Tez piekę chleb, ostatnio bezglutenowy - zdrowiej i lżej się żyje a smaczny jest bardzo, dopracowałam już skład.
Jak ktoś będzie chętny, to wrzucę przepis.

O, to ja bym poprosił o ten przepisik, bo żonka też coś kombinuje z pieczeniem chleba i chętnie byśmy tego bezgluteniaka ogarnęli ;)

  • 0

#143 Robert ;-)

Robert ;-)

    Duży Robert;-)

  • Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 04 październik 2014 - 10:50

Witam kto poda mi jakiś prosty przepis na barszcz czerwony, może banalne pytanie ale zachciało mi się a nie pamiętam jak się go robi.
  • 0

#144 ania1983

ania1983

    byle do wiosny: ODCHOWAĆ INDYCZĘTA :D

  • Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 04 październik 2014 - 21:29

Robercie, ja gotuję na 2 sposoby, jak ma rosół, to wrzucam do neigo pokrojone na ćwiartki buraczki i to sie gotuje aż do miękkości. doprawiam do smaku odrobiną octu, pieprzem, czosnkiem i majerankiem. jak mam ochotę na taki czysty barszcz to jeszcze na odrobinie oleju smażę na złoto grubo posiekaną cebulę. ale i do zabielanego w sumie tez daję :P
jak nie mam rosołu, to do gara wrzucam marchew, pietruszkę, seler, por, buraczki, liść laurowy, pieprz w ziarenkach, ziele angielskie, owoc jałowca i tak zostawiam do zagotowania na małym ogniu. doprawiam tak jak ten na rosole, tylko więcej czosnku.
ale jutro, a może jeszcze dzisiaj chcę spróbować zrobić zakwas z buraków i z takich kwaszonych zrobić barszcz, nigdy takiego nie obiłam, u mnie zawsze sie robiło ze słodkich :P
  • 0

#145 Robert ;-)

Robert ;-)

    Duży Robert;-)

  • Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 05 październik 2014 - 08:42

Dzięki;-) buraki pokrojone w garnku a mi net szwankuje ale jakoś strona mi się włączyła, jadę do sklepu po resztę produktów bo nie mam.
  • 0

#146 ania1983

ania1983

    byle do wiosny: ODCHOWAĆ INDYCZĘTA :D

  • Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 05 październik 2014 - 09:27

Robercie, to możesz zrobić uboższą wersję ) wg. mnie w barszczu najważniejsze są buraki, czosnek, liść laurowy i cebula :) bez reszty się obejdzie :P
bo to raz tak robiłam jak w domu nie miałam zadnych warzyw, a do sklepu nie opłacało się auta odpalać po warzywa :P
jak masz pietruszkę czy koperek natkę, to też można dodać :)

a ja wczoraj w nocy nastawiłam buraczki z warzywami do kiszenia, na razie w małym llitrowym słoiku, jak mi posmakuje, to muszę kupić taki duży 3 litrowy słoik do kiszonek :)
  • 0

#147 mora

mora

    Farmer

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 304 postów

Napisano 06 październik 2014 - 05:38

Od siebie dodam, że ugotowanie dzień wcześniej barszczu ( nawet w wersji mocno okrojonej) i pozostawienie ich w wywarze do następnego dnia, bardzo podnosi smak zupki. Dodatkowo mogę polecić wypróbowany przepis na zakwas buraczany z mojego ulubionego bloga kulinarnego tutaj
  • 0

#148 ania1983

ania1983

    byle do wiosny: ODCHOWAĆ INDYCZĘTA :D

  • Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 06 październik 2014 - 06:20

Mora, a ja mam takie pytanko, w sumie nie tylko do Ciebie :) ale może będziesz wiedziała. jakiś czas temu robiłam zakwas na żur, po kilku próbach w końcu wyszedł mi piękny i pachnący. ale po ugotowaniu zupa nie była dobra. za kwaśna. ile dolewać takiego zakwasu do wywaru żeby był smaczny i pachnący żurek?
  • 0

#149 dominika1989

dominika1989

    Super Farmer

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 523 postów

Napisano 06 październik 2014 - 10:26

Oj dołączam do pytania, bo nie umiem robić sama żuru z zakwasu, na kiełbasie robię i dosmaczam proszkiem z torebki ;/
a ma ktoś może przepis na bigos? Ten mój to taki zwykły na golonce, nigdy nie dodaję niczego super typu jakiś jałowiec, śliwka czy wino a bym chciała spróbować taki "bogatszy" zrobić.
  • 0

#150 ania1983

ania1983

    byle do wiosny: ODCHOWAĆ INDYCZĘTA :D

  • Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 06 październik 2014 - 10:54

Dominiko, ja bigos robię na oko. ale zawsze daję kapustę słodką i kiszoną pół na pół. wrzucam do gara razem, zalewam wodą, dodaję przecier pomidorowy lub pomidory ze słoika z sosem, kilka grzybków suszonych, owoc jałowca, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarenkach kolorowy, kawałki mięsa surowego, jak mam to kilka śliwek suszonych, do tego ok. szklanki czerwonego wina, przykrywam i tak się gotuje kilka godzin na niewielkim ogniu. pjak już kapusta jest miękka, to wrzucam przysmażoną cebulkę z kiełbasą. nie dodaję soli, bo nie ma takiej potrzeby. chyba wszystko napisałam, ale nie jestem pewna :P
  • 0

#151 dominika1989

dominika1989

    Super Farmer

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 523 postów

Napisano 06 październik 2014 - 15:05

Dzięki :) sprobuję zrobić wg Twojego przepisu. Tylko muszę kupić jałwiec :)

  • 0

#152 Robert ;-)

Robert ;-)

    Duży Robert;-)

  • Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 07 październik 2014 - 20:29

A wiec ja zrobiłem tak pokroilem buraki jak na frytki włożyłem do garnka posolilem dodałem cebulę czosnek, liściellaurowy, ziele angielskie, i ugotowalem zabielilem śmietaną i podałem jako dodatek do ziemniaków okraszonych skwareczkami było pycha;-) może nie za wykwintne było ale smaczne jak na moje zdolności kulinarne;-)
  • 0

#153 ania1983

ania1983

    byle do wiosny: ODCHOWAĆ INDYCZĘTA :D

  • Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 08 październik 2014 - 07:09

Robercie, barszczyk z okraszonymi ziemniaczkami toż to bardzo wykwintne dane :D uwielbiam. jednak jak juz gotuję barszcz, to mój mąż nie zje z ziemniakami, on musi mieć do tego tylko jajka!
ja nawet rosołek lubię z ziemniakami, ale mój mąż to tylko z makaronem :/

a Twój barszczyk na pewno był przepyszny, samo juz to, ze ktoś zrobił i podał :)
ja czekam aż sie moje buraczki zakiszą i będę próbowała na kiszonym zrobić :)
  • 0

#154 adam1208

adam1208

    Rolnik z Mazowsza

  • Użytkownik
  • 1079 postów

Napisano 09 październik 2014 - 06:59

Kucharz ze mnie zaden, ale zapodam przepis mojej mamy na sałatke z buraków którą sie zajadam od kilku lat. :)

Sałatka z buraków:
- 3-4kg buraków
- 3 wieksze cebule
- pół kg papryki
- 1 szklanka octu
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka cukru
- 2 płaskie łyzeczki soli
- 1 łyzeczka mielonej ostrej papryki
- 1 łyzeczka pieprzu

Buraki ugotowac, ostudzic, obrać i zetrzeć na tarce. Cebule i papryke pokroic w kostke. Z pozostałych skladnikow zagotowac zalewe. Dodac cebule i papryke. Gotowac 10 minut. Dodac buraki, wymieszac i pogotować 10 minut.
Do słoików i gotowe :)

Przepis sprawdzony od kilku lat.
  • 0

#155 Sebastian S

Sebastian S

    Nowy

  • Użytkownik
  • Pip
  • 9 postów

Napisano 28 październik 2014 - 21:32

Steki biedronkowe.

- steki z biedronki, antrykot - ok 9 zł za porcję

- odrobine masła kalorwanego

- zwykłe masło

- sól

- pieprz.

Na patelni stalowej (zwykłą stalówka, besz teflonu) rozpuszczamy odrobine masła klarowanego. tyle co na dno. Jak bedzie dobrze rozgrzane rzucamy opłukane, wysuszone i osolone wczesniej mieso [powinno sie ogrzac min godizne na talerzu]. Smarzymy nie wiecej jak 2-4 minuty na każdąstorne. Ja smaże 2 i jest krwisty ale i miekki w srodku. Zdejmujemy i rzucamy kawaleczek maselka, proszymy pieprzem i dajemy odpoczac 5 minut. z ziemniaczkami i surówką - idealny i szybki obiad.




  • 0

#156 ania1983

ania1983

    byle do wiosny: ODCHOWAĆ INDYCZĘTA :D

  • Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 01 listopad 2014 - 10:04

Sebastian, fajny przepis jak sie lubi wołowinę, a do tego krwista. u mnie w żadnym mięsie nie ma prawa być grama krwi :D

a teraz podaję obiecany przepis na pierś z gęsi, wczoraj robiłam jest genialna :D przepis mojego autorstwa :D
podaję proporcje na 2 piersi gęsie, bo ja tak robiłam.
do miski dajemy 3 łyżki musztardy, ja miałam Kremską, wyprodukowaną w Czechach, kupiłam w Biedronce. do tego 2 łyżki prawdziwego miodu, ja dałam ciemny z terenów leśnych. miód z musztardą wymieszać na gładko. pierś oczywiście musi byc ze skórką. skórkę nacinamy w kilku miejscach, smarujemy nasze piersi z obu stron musztardą i zostawiamy w misce w lodówce na min. godzinę. moje leżały sobie 4-5 godz.
patelnię teflonową rozgrzewamy [nie dodajemy żadnego tłuszczu, patelnia ma być bardzo gorąco] na taką gorącą patelnię wkładamy mięsko, najpierw skórką do dołu, po 2-3 min. obracamy. oczywiście wylewamy całą musztardę z miodem na patelnię, z tego będzie pyszny sosik :D jak już się pięknie zarumieni mięsko, to podlewamy wodą, przykrywamy patelnię i dusimy. ja dusiłam jakoś pół godziny.
pierś kroimy w paseczki i delektujemy sie pysznościami :D ja nie miałam wczoraj czasu na gotowanie, więc podałam z chlebem. to wszystko :)
naprawdę proste, szybkie i bardzo smaczne danie :D

  • 0

#157 Tomek19

Tomek19

    Super Farmer

  • Zbanowany
  • PipPipPipPipPip
  • 938 postów

Napisano 01 listopad 2014 - 10:13

Aniu przepis nie wydaje się skomplikowany:) jak tylko będę miał takie gęsie mięsko muszę koniecznie to przyrządzić smakowite danie:)
  • 0

#158 Robert ;-)

Robert ;-)

    Duży Robert;-)

  • Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 09 grudzień 2014 - 20:54

Witam mam pytanie jak przygotowujecie mięso do wedzenia? Jakie przyprawy i ilość soli na litr i ogólne zasady przygotowania mięsa do tej obróbki.pozdrawiam;-),

  • 0

#159 ania1983

ania1983

    byle do wiosny: ODCHOWAĆ INDYCZĘTA :D

  • Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 10 grudzień 2014 - 12:48

Robercie, nie pomogę, bo wędzarni się jeszcze nie dorobiliśmy, więc i wędzeniem się nie interesuję :(
  • 0

#160 mora

mora

    Farmer

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 304 postów

Napisano 11 grudzień 2014 - 20:45

Do zalewy
; ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca, pieprz ziarnisty, po parę ziaren jałowca, kolendry, goździków i 1kg soli na ok 5l wody- zagotować i zostawić do wystudzenia, dodać 1 dag saletry.
To są proporcje na ok 20 kg mięsa. Powinno być przez cały czas przykryte zalewą, czyli należy obciążyć i przetrzymać w chłodnym miejscu ok 1 tydzień, później osuszyć obwiązać lub w siatki i do wędzarni.
  • 0




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych