Skocz do zawartości


Zdjęcie

Kulinaria, TYLKO SPRAWDZONE PRZEPISY


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
417 odpowiedzi w tym temacie

#161 Robert ;-)

Robert ;-)

    Duży Robert;-)

  • Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 12 grudzień 2014 - 17:15

Mora dzięki za przepis;-) jutro będę miał świeże mięsko to w niedziele zrobię zalewe.
  • 0

#162 dominika1989

dominika1989

    Super Farmer

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 523 postów

Napisano 16 grudzień 2014 - 20:17

Przepis na śledzia, pyszny, a jak ktoś lubi sledzie to już w ogóle genialny
kilka płatów śledzi z octu ( solone już nie są takie smaczne )
majonez
cebula
ogórki konserwowe
pietruszka lub koperek
zioła prowansalskie
sól pieprz

Śledzie obrać ze skóry i pokroić na małe kawałeczki, ogórka i cebulkę pociąć na drobną kostkę, pociąć pietruszkę lub koper i wszystko wymieszać z odpowiednią ilością majonezu, dodać do smaku pieprzu i soli, można kilka kropli dobrego oleju oraz szczyptę ziół prowansalskich.
  • 0

#163 Robert ;-)

Robert ;-)

    Duży Robert;-)

  • Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 17 grudzień 2014 - 17:25

Witam to znowu ja;-) Mora mam pytanie czy tą zalewe trzeba wymienić podczas marynowania?dziś czwarty dzień.

  • 0

#164 Robert ;-)

Robert ;-)

    Duży Robert;-)

  • Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 21 grudzień 2014 - 14:38

No cóż zalewy nie zmieniałem, wedzi się pierwsza transza już 2,5 godziny, jeszcze ze dwie i koniec, bo na drugą porcję mi czasu zabraknie;-).
  • 0

#165 mora

mora

    Farmer

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 304 postów

Napisano 25 grudzień 2014 - 21:22

No cóż zalewy nie zmieniałem, wedzi się pierwsza transza już 2,5 godziny, jeszcze ze dwie i koniec, bo na drugą porcję mi czasu zabraknie;-).


Nie zaglądałam na forum, ale mam nadzieję,że wyroby się udały :D


  • 0

#166 Robert ;-)

Robert ;-)

    Duży Robert;-)

  • Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 25 grudzień 2014 - 21:25

Wyszło super:-D mięso mięciutkie i smaczne, jak na trzeci raz super mi wyszło choć zalewe i wszystko sam robiłem pierwszy raz w życiu, dzięki za przepis ;-)pozdrawiam;-);-)
  • 0

#167 rafaello3

rafaello3

    Super Farmer

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 901 postów

Napisano 30 grudzień 2014 - 22:43

Przepis na pieczonego kurczaka w warzywach :-)
Ja na porcję kupuję 4 pałki całe i je obieram ze skóry ,oraz kroję na połowę .Już umyte maceruję w przyprawie z Cykorii do kurczaka oraz dodaję odrobinę oleju żeby marynata się przykleiła .Tak przygotowanego kurczaka zostawiam w lodówce na następny dzień .Kurczak powinien się marynować co najmniej 12 godzin .
Kolejne zmagania polegają na otoczeniu pałki w jajku i bułce tartej i podpieczeniu na złoty kolor na patelni .Tak przygotowane mięso wkładam do żaroodpornego naczynia i dokładam warzywa pora ,oraz marchewkę ( ja mam swoje ekologiczne ) i zalewam te warzywa i mięso bulionem szklanka .Sprawdzam na smak żeby nie był za słony ,bo można przesadzić .Jak da się pić to jest w sam raz .Tej marynaty z Cykorii na 4 pałki stosuję pełne opakowanie .Mięso piekę w 200 st ok 1,5 godziny na termo obiegu . Smacznego :-) kolejne przepisy w Nowym Roku :-)
  • 0

#168 Brumbram

Brumbram

    Super Farmer

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 05 luty 2015 - 10:29

Fajne przepisy. Mam sprawdzony przepis na pieczona kaczke faszerowana. Czy moge dolaczyc??
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#169 Robert ;-)

Robert ;-)

    Duży Robert;-)

  • Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 05 luty 2015 - 11:26

Pewnie po to Ania założyła ten wątek ;-)
  • 0
Moja siła robocza c355 i mtz80

#170 Brumbram

Brumbram

    Super Farmer

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 05 luty 2015 - 13:07

FASZEROWANA KACZKA
Sprawiona kaczke nacieram,sola pieprzem,ziolami prowansalskimi i czosnkiem suszonym. Odstawiam do lodowki na 3 godziny
Farsz:
Po 30 dag zoladkow i serc drobiowych
4 srednie marchewki
pietruszka
biala czesc pory
plaster selera
jajko
garsc kaszy manny
sol i pieprz do smaku
Miele w maszynce o srednich oczkach mieso z warzywami,dodaje jajko,kaszke i przyprawiam do smaku. Napycham kaczke farszem i zszywam. Pieke 3-3.5 godz w temp 180 st. W czasie pieczenia obracam kaczke kilka razy polewajac wytworzonym sosem.
U mnie tylko czekaja kiedy znow upieke.
Im ciezsza kacza tym dluzszy czas pieczenia. Farszu jest na tyle ze mozna takze napchac skore na szyi kaczce i zeszyc lub z reszty usmazyc kotlety. Robilam i tak i tak.
  • 1
KOCHAM DRÓB !!!

#171 Hubi77

Hubi77

    Nowy

  • Użytkownik
  • Pip
  • 13 postów

Napisano 21 marzec 2015 - 21:30

Ostatnio z moją żoną zaczęliśmy robić falafle - kotlety z ciecierzycy. Zainspirował nas Makłowicz. Przepis jest prosty a kotlety naprawdę ekstra. Tym bardziej, że lubimy kuchnię orientalną. 500 g ciecierzycy moczymy minimum 6 godzin (najlepiej zostawić na noc), potem (niegotowaną!) miksujemy/blendujemy z kilkoma łyżkami wody z moczenia, dodając 3 ząbki czosnku, dużą cebulę, świeżą kolendrę/pietruszkę, łyżeczkę soli, kmin rzymski, trochę kurkumy, papryki. Formujemy malutkie kotleciki i smażymy w głębokim tłuszczu. Świetne z sosem jogurtowo-czosnkowym.


  • 0

#172 Vademecum

Vademecum

    V.I.P

  • Użytkownik
  • 8630 postów

Napisano 21 marzec 2015 - 22:13

a gdzie mięso w tych kotletach ???
  • 0

#173 ania1983

ania1983

    byle do wiosny: ODCHOWAĆ INDYCZĘTA :D

  • Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 21 marzec 2015 - 22:28

Vademecum, jak bym słyszała mojego męża :D

ostatnio na obiad były placki ziemniaczane, bo po 6 dniach miecha się mi zachciało, a mąż do mnie "a gdzie obiad?" :@  :-/

 

Hubi, przepis brzmi fajnie :) tylko nie wiem czy lubie ciecierzycę bo jej chyba nigdy nie jadłam :P jak to smakuje? do czego można porównać?

i tam bez żadnego jajka czy innego sklejacza/wypełniacza się uformuje kotlety i nie rozwalą się przy smażeniu?


  • 0

#174 dominika1989

dominika1989

    Super Farmer

  • Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 523 postów

Napisano 30 marzec 2015 - 08:48

Aniu cieciorka to taka w smaku jak fasola, no w każdym razie strączkowe coś. Ja z cieciorki zupe krem robiłam i taka grochówka wyszła. Smaczne to jest. A sklei się samo. Na pewno wyprobuję na święta, bo będę miała wegetariankę w gościach :)
  • 0

#175 Rara Avis

Rara Avis

    Użytkownik

  • Użytkownik
  • PipPip
  • 36 postów

Napisano 04 maj 2015 - 19:48

można i w piecyku piekarniku napisałem o prodiżu żeby mniej więcej złapać ilość ziemniaków bo ja to robię na oko;] nie mam wagi.a ja to jem samo bez dodatków kiedyś robiłem to częściej teraz brak czasu

U nas kartoflaki piecze się w piekarniku. Nie mam czasu - bo domownicy lubią też kiszkę kartoflaną. Dla koloru dobrze jest dodać marchewkę, jeśli ziemniaki są już stare. Albo trochę mleka. Wtedy nie ciemnieje. Takie babcine sposoby.


  • 0

#176 Vademecum

Vademecum

    V.I.P

  • Użytkownik
  • 8630 postów

Napisano 04 maj 2015 - 20:35

przepraszam, czytam i widzę, że jakoś wszyscy przeoczyli w,tych przepisach mięcho.
Wszystko co bez mięcha jest guzik warte........

Pozdrawiam :)
  • 0

#177 Robert ;-)

Robert ;-)

    Duży Robert;-)

  • Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 04 maj 2015 - 20:39

W kartoflaku jest mięso(boczek, kiełbasa , i sloninka)
  • 0
Moja siła robocza c355 i mtz80

#178 Vademecum

Vademecum

    V.I.P

  • Użytkownik
  • 8630 postów

Napisano 04 maj 2015 - 20:45

O, to powinno być na pierwszym miejscu wymienione :)
  • 0

#179 Rara Avis

Rara Avis

    Użytkownik

  • Użytkownik
  • PipPip
  • 36 postów

Napisano 04 maj 2015 - 21:30

O, to powinno być na pierwszym miejscu wymienione :)

Z warzyw najbardziej lubisz boczek?

:)

 

A wiecie co mnie wkurza do kwadratu? W centrum miasta można zjeść sushi. Jest z 10 kebabów i innych takich. 

Za to żeby spróbować babki ziemniaczanej, trzeba trochę poszukać. A zdaje się, że powinno być odwrotnie.

 

Jadł ktoś ciasto marchewkowe? Smakuje jak piernik, z bakaliami. Jeśli was interesuje, wrzucę przepis. Zawsze się udaje.


  • 0

#180 ania1983

ania1983

    byle do wiosny: ODCHOWAĆ INDYCZĘTA :D

  • Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 04 maj 2015 - 21:48

o, widzę że coś się temacik ożywił :)

Ciasto marchewkowe, tak samo jak i ciasteczka i rogaliki marchewkowe piekę jak mam jej nadmiar :) pycha i zdrowsze jak zwykłe :P a przynajmniej tak sobie wmawiam :P

Kiszkę ziemniaczaną robiłam 2 razy w życiu, taka jeszcze gorąco, prosto z piekarnika czy pieca, do tego szklanka kwaśnego mleka, nie mylić z kefirem :P i jestem w niebie :D

 Vademecum, ulubione warzywo mojego męża, to królik i rosół z Perliczki :D


  • 0




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych