Kulinaria, TYLKO SPRAWDZONE PRZEPISY
#161
Napisano 12 grudzień 2014 - 17:15
#162
Napisano 16 grudzień 2014 - 20:17
kilka płatów śledzi z octu ( solone już nie są takie smaczne )
majonez
cebula
ogórki konserwowe
pietruszka lub koperek
zioła prowansalskie
sól pieprz
Śledzie obrać ze skóry i pokroić na małe kawałeczki, ogórka i cebulkę pociąć na drobną kostkę, pociąć pietruszkę lub koper i wszystko wymieszać z odpowiednią ilością majonezu, dodać do smaku pieprzu i soli, można kilka kropli dobrego oleju oraz szczyptę ziół prowansalskich.
#163
Napisano 17 grudzień 2014 - 17:25
#164
Napisano 21 grudzień 2014 - 14:38
#165
Napisano 25 grudzień 2014 - 21:22
No cóż zalewy nie zmieniałem, wedzi się pierwsza transza już 2,5 godziny, jeszcze ze dwie i koniec, bo na drugą porcję mi czasu zabraknie;-).
Nie zaglądałam na forum, ale mam nadzieję,że wyroby się udały
#166
Napisano 25 grudzień 2014 - 21:25
#167
Napisano 30 grudzień 2014 - 22:43
Ja na porcję kupuję 4 pałki całe i je obieram ze skóry ,oraz kroję na połowę .Już umyte maceruję w przyprawie z Cykorii do kurczaka oraz dodaję odrobinę oleju żeby marynata się przykleiła .Tak przygotowanego kurczaka zostawiam w lodówce na następny dzień .Kurczak powinien się marynować co najmniej 12 godzin .
Kolejne zmagania polegają na otoczeniu pałki w jajku i bułce tartej i podpieczeniu na złoty kolor na patelni .Tak przygotowane mięso wkładam do żaroodpornego naczynia i dokładam warzywa pora ,oraz marchewkę ( ja mam swoje ekologiczne ) i zalewam te warzywa i mięso bulionem szklanka .Sprawdzam na smak żeby nie był za słony ,bo można przesadzić .Jak da się pić to jest w sam raz .Tej marynaty z Cykorii na 4 pałki stosuję pełne opakowanie .Mięso piekę w 200 st ok 1,5 godziny na termo obiegu . Smacznego :-) kolejne przepisy w Nowym Roku :-)
#168
Napisano 05 luty 2015 - 10:29
#169
Napisano 05 luty 2015 - 11:26
#170
Napisano 05 luty 2015 - 13:07
Sprawiona kaczke nacieram,sola pieprzem,ziolami prowansalskimi i czosnkiem suszonym. Odstawiam do lodowki na 3 godziny
Farsz:
Po 30 dag zoladkow i serc drobiowych
4 srednie marchewki
pietruszka
biala czesc pory
plaster selera
jajko
garsc kaszy manny
sol i pieprz do smaku
Miele w maszynce o srednich oczkach mieso z warzywami,dodaje jajko,kaszke i przyprawiam do smaku. Napycham kaczke farszem i zszywam. Pieke 3-3.5 godz w temp 180 st. W czasie pieczenia obracam kaczke kilka razy polewajac wytworzonym sosem.
U mnie tylko czekaja kiedy znow upieke.
Im ciezsza kacza tym dluzszy czas pieczenia. Farszu jest na tyle ze mozna takze napchac skore na szyi kaczce i zeszyc lub z reszty usmazyc kotlety. Robilam i tak i tak.
#171
Napisano 21 marzec 2015 - 21:30
Ostatnio z moją żoną zaczęliśmy robić falafle - kotlety z ciecierzycy. Zainspirował nas Makłowicz. Przepis jest prosty a kotlety naprawdę ekstra. Tym bardziej, że lubimy kuchnię orientalną. 500 g ciecierzycy moczymy minimum 6 godzin (najlepiej zostawić na noc), potem (niegotowaną!) miksujemy/blendujemy z kilkoma łyżkami wody z moczenia, dodając 3 ząbki czosnku, dużą cebulę, świeżą kolendrę/pietruszkę, łyżeczkę soli, kmin rzymski, trochę kurkumy, papryki. Formujemy malutkie kotleciki i smażymy w głębokim tłuszczu. Świetne z sosem jogurtowo-czosnkowym.
#172
Napisano 21 marzec 2015 - 22:13
#173
Napisano 21 marzec 2015 - 22:28
Vademecum, jak bym słyszała mojego męża
ostatnio na obiad były placki ziemniaczane, bo po 6 dniach miecha się mi zachciało, a mąż do mnie "a gdzie obiad?"
Hubi, przepis brzmi fajnie tylko nie wiem czy lubie ciecierzycę bo jej chyba nigdy nie jadłam jak to smakuje? do czego można porównać?
i tam bez żadnego jajka czy innego sklejacza/wypełniacza się uformuje kotlety i nie rozwalą się przy smażeniu?
#174
Napisano 30 marzec 2015 - 08:48
#175
Napisano 04 maj 2015 - 19:48
można i w piecyku piekarniku napisałem o prodiżu żeby mniej więcej złapać ilość ziemniaków bo ja to robię na oko;] nie mam wagi.a ja to jem samo bez dodatków kiedyś robiłem to częściej teraz brak czasu
U nas kartoflaki piecze się w piekarniku. Nie mam czasu - bo domownicy lubią też kiszkę kartoflaną. Dla koloru dobrze jest dodać marchewkę, jeśli ziemniaki są już stare. Albo trochę mleka. Wtedy nie ciemnieje. Takie babcine sposoby.
#176
Napisano 04 maj 2015 - 20:35
Wszystko co bez mięcha jest guzik warte........
Pozdrawiam
#177
Napisano 04 maj 2015 - 20:39
#178
Napisano 04 maj 2015 - 20:45
#179
Napisano 04 maj 2015 - 21:30
O, to powinno być na pierwszym miejscu wymienione
Z warzyw najbardziej lubisz boczek?
A wiecie co mnie wkurza do kwadratu? W centrum miasta można zjeść sushi. Jest z 10 kebabów i innych takich.
Za to żeby spróbować babki ziemniaczanej, trzeba trochę poszukać. A zdaje się, że powinno być odwrotnie.
Jadł ktoś ciasto marchewkowe? Smakuje jak piernik, z bakaliami. Jeśli was interesuje, wrzucę przepis. Zawsze się udaje.
#180
Napisano 04 maj 2015 - 21:48
o, widzę że coś się temacik ożywił
Ciasto marchewkowe, tak samo jak i ciasteczka i rogaliki marchewkowe piekę jak mam jej nadmiar pycha i zdrowsze jak zwykłe a przynajmniej tak sobie wmawiam
Kiszkę ziemniaczaną robiłam 2 razy w życiu, taka jeszcze gorąco, prosto z piekarnika czy pieca, do tego szklanka kwaśnego mleka, nie mylić z kefirem i jestem w niebie
Vademecum, ulubione warzywo mojego męża, to królik i rosół z Perliczki
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych