sandzia111 Posted March 27, 2019 Report Posted March 27, 2019 Witam, niedługo święta Wielkanocne. Możecie podzielić się jakimiś ciekawymi przepisami na potrawy Wielkanocne. Chcę zaskoczyć gości i zaserwować im coś czego nigdy nie jedli Quote
kruk22 Posted May 30, 2019 Report Posted May 30, 2019 Witam. Mam pytanie dotyczące gastronomii, ale bardziej z zakresu biznesu. Chciałbym ułatwić swój prowadzenie swojej restauracji i mam pytanie do was czy polecacie jakieś pieczątki w celu ulatwienia celów formalnych? Tutaj znalazłem trochę informacji na ten temat https://banja-luka.p...-w-gastronomii/ ale nie wiem czy czegoś nie przeoczyłem. Czy jest ktoś w stanie mi tutaj dobrze doradzić w tej sprawie? Pozdrawiam i miłego dnia życzę. Quote
kruk22 Posted May 30, 2019 Report Posted May 30, 2019 znacie jakieś przepisy na diete o niskim indeksie glikemicznym? Quote
Jaga Posted July 8, 2019 Report Posted July 8, 2019 Przy cukrzycy (ciążowej) cukier walił mi po wszystkim pod sufit. Insulina z każdym dniem mniej działała. Nie waliło mi odziwo po ziemniakach (aldente) i jako tako ryż z mieszanka chińska i smażony kurczak. Zupa kapuściano buraczana z ziemniakami bez śmietany była (pomimo buraków) neutralna niczym woda, żadnych skoków. Kalafior (aldente) z odrobiną masła też był spoko. Przed chlebem kazali mi jeść surówki, ale chleba w ogóle nie mogłam. Na kolację makrelka? Grejpfrut, tatar, pekinka z ryżem, mięsem... Woda z cytrynka. Quote
Jaga Posted July 8, 2019 Report Posted July 8, 2019 Męskie danie jednogarnkowe: usmaż co masz pod ręką (im więcej "resztek" tym lepiej) , zalej wodą, daj śmietany, mąki albo sera (żółty, topiony, plesniowy) i jakąkolwiek przyprawe, np. Curry lub sos sojowy, najlepiej zieleninę i czosnek i ogórasa na zagrychę wczorajszy makaron lub ziemniak do gara jak znalazł, choć ziemniaka lepiej podsmażyć oddzielnie. Wersja druga: ugotuj do tego bazę w drugim garnku lub zjedz z chlebem;) Nr 1 najmniej wymagających potraw: kasza gryczana że skwarkami i zsiadle mleko. Nr2 makaron z białym serem i skwarki. Nr3 spaghetti. Nr4 potrawka z resztek. Nr5 młoda kapusta z koperkiem i zasmazka na skwarkach lub jej wersja czerwona z kiełbasa oczywiście ze skwarkami nr 6 ziemniak w mundurku z masłem. Nr7 pieczone mięso(zamarynowane) z sosem czosnkowym i ew. Dorzucony do pieca ziemniak lub inne warzywa. Żeberka w marynacie z musztarda z pieca i piwko z zielonej butelki a najlepsze na świecie danie to śledź z kutra, sól, mąka i dobrze rozgrzana patelnia (zawsze ja biorę nad morze, a czasem na powrót wiadro śledzi/fląder w lodzie, w pociągu oczywiście ). Quote
Sołtys Michał Posted July 9, 2019 Report Posted July 9, 2019 To bardzo sprawdzone menu, i bardzo mi odpowiada, ale jak znam życie zjem to co znajdę pod ręke... szczególnie te żeberka i to piwo w zielonej butelce brzmi ciekawie... , kasze tez lubię, kiełbasę mniam... Poproszę o jeszcze pomysłów Quote
Vademecum Posted July 9, 2019 Report Posted July 9, 2019 kurcze, wszystko tak na szybko, a może coś właśnie mozolnego, coś w co trzeba włożyć siebie a później delektować się smakiem, wszak te resztki z wczorajszego dnia skądś się muszą wziąć ? Taka zbieranina kojarzyła mi się zawsze z ukrainą - negatywnie. a i angole na patelnie rzucają wszystko na hura, świat i w garkach schodzi na psy.Moja żona bardzo żadko gotuje ale jak już się weźmie za coś to i zmysły są w niebie.Pawda taka że i surowiec nie ten, od kiełbasy stronie bo nie było jak ojciec zrobił, można było siąść przy stole i takową zjeść, a teraz jak już się poddam na kiełbase to ide gdzieś w pole, jak i z czereśniami, niema gryza żeby nie było czym splunąć tyle kłęków. a i nostalgia za pasztetką w naturalnym flaku czy kaszanka której dziś do ust strach wziąć - błoto. Pasztet z zająca w wykonaniu ojca hmmmmm. czasem śrut zadzwonił w zębach. W wieku 85 lat jeszcze polował.... Quote
Jaga Posted July 9, 2019 Report Posted July 9, 2019 Jak mieszkałam w Lublinie, facet handlował na bazarze swoim boczkiem, kiełbasa i szynka. Na tym boczku najlepsza fasolówka i kapusniak ever. Pierogi z kapustą i kominkami lub krokiety z tym samym farszem w bułce startej ręcznie na maśle mama kiedyś robiła pasztet z cukinii, dawała do tego sporo oleju i bułki tartej pyszota, albo bakłażan zapieczony z jajkiem i pomidorem. Bardzo dobre caneloni, farsz był z mielonego chyba z pieczarkami i nutka koncentratu i nie pamiętam w sumie, do tego sos serowy i zapieczone. Zapiekanki z kabaczkow (chodzi mi o małą zielona cukinie), przecięta na pół i wydrazona, do środka smażony kurczak, pieczarki, papryka, cebula ser żółty i do pieca, pychotka. Papryka faszerowana jak na gołąbki, zapieczona z serem. Kopytka z gulaszem wolowym. Quote
Vademecum Posted July 9, 2019 Report Posted July 9, 2019 nieraz na tym boczku z bazarku można sie przewieźć, jak w tydzień nie sprzedadzą to spowrotem do wędzarni i znów świeży, ale zalatuje trupem ,,, niema uczciwości pieniądz i tylko pieniàdz Quote
Jaga Posted July 9, 2019 Report Posted July 9, 2019 Ciekawe są też kotlety z drobnicy drobiowej, z papryka, pieczarkami, ziel pietruszka i serem obtoczone w mące. Quote
Jaga Posted July 9, 2019 Report Posted July 9, 2019 Facet brał zamówienia i dopiero handlowa. Czasami trafiło się na mrożone, ale nigdy trupa. Quote
Vademecum Posted July 9, 2019 Report Posted July 9, 2019 kiedyś to opylałem na raz ponad kilowego kuraka z rożna , dziś to pół na pół z córką, albo duży kubełek hoot wingsów 30 sztuk. w kfc. Wiesz co ? siedze teraz pod londynem i takiego mi smaka narobiłaś że poszukam chyba kfc Quote
Jaga Posted July 9, 2019 Report Posted July 9, 2019 Przyszła mi na myśl jeszcze zupa koperkowa z lanymi kluskami, bądź zacierką Quote
Vademecum Posted July 9, 2019 Report Posted July 9, 2019 koperek jest dobry na bąki i komary a nie do jedzenia Quote
Jaga Posted July 9, 2019 Report Posted July 9, 2019 Trzeba go podsmażyć na maśle, albo chociaż dać trochę masła do zupy. Niebo w gębie. Mój mąż też wiele rzeczy uważał za niejadalne, zanim zjadł z moich garów Quote
Jaga Posted July 9, 2019 Report Posted July 9, 2019 Teraz nie może się doczekać, kiedy zrobię szpinak , dzieci też go uwielbiają Quote
Jaga Posted July 9, 2019 Report Posted July 9, 2019 Pulpety w sosie koperkowym, mmm..., albo pieczarkowo-serowym. Grzyby smażone też zawsze na maśle, a pieczarki najlepsze zesmazone na czarne węgielki(cieniutko krojone) i bułka z masłem Quote
Vademecum Posted July 9, 2019 Report Posted July 9, 2019 tak, tylko u nas prawdziwego masła niema.. Quote
Jaga Posted July 9, 2019 Report Posted July 9, 2019 Wiadomo..., ale mówię o maśle tzw prawdziwym, czyli 82% tłuszczu. Quote
Vademecum Posted July 9, 2019 Report Posted July 9, 2019 tak, tylko zapach kiszonki z tego masła jest chemicznie zagłuszany. to nie jest to masło 82% Quote
Jaga Posted July 9, 2019 Report Posted July 9, 2019 Można zrobić masło samemu, ale... korzystamy z tego co jest realne masło to masło, nie olej, nie margaryna Quote
Recommended Posts