sandzia111 Posted March 27, 2019 Report Posted March 27, 2019 Witam, niedługo święta Wielkanocne. Możecie podzielić się jakimiś ciekawymi przepisami na potrawy Wielkanocne. Chcę zaskoczyć gości i zaserwować im coś czego nigdy nie jedli Quote
kruk22 Posted May 30, 2019 Report Posted May 30, 2019 Witam. Mam pytanie dotyczące gastronomii, ale bardziej z zakresu biznesu. Chciałbym ułatwić swój prowadzenie swojej restauracji i mam pytanie do was czy polecacie jakieś pieczątki w celu ulatwienia celów formalnych? Tutaj znalazłem trochę informacji na ten temat https://banja-luka.p...-w-gastronomii/ ale nie wiem czy czegoś nie przeoczyłem. Czy jest ktoś w stanie mi tutaj dobrze doradzić w tej sprawie? Pozdrawiam i miłego dnia życzę. Quote
kruk22 Posted May 30, 2019 Report Posted May 30, 2019 znacie jakieś przepisy na diete o niskim indeksie glikemicznym? Quote
Jaga Posted July 8, 2019 Report Posted July 8, 2019 Przy cukrzycy (ciążowej) cukier walił mi po wszystkim pod sufit. Insulina z każdym dniem mniej działała. Nie waliło mi odziwo po ziemniakach (aldente) i jako tako ryż z mieszanka chińska i smażony kurczak. Zupa kapuściano buraczana z ziemniakami bez śmietany była (pomimo buraków) neutralna niczym woda, żadnych skoków. Kalafior (aldente) z odrobiną masła też był spoko. Przed chlebem kazali mi jeść surówki, ale chleba w ogóle nie mogłam. Na kolację makrelka? Grejpfrut, tatar, pekinka z ryżem, mięsem... Woda z cytrynka. Quote
Jaga Posted July 8, 2019 Report Posted July 8, 2019 Męskie danie jednogarnkowe: usmaż co masz pod ręką (im więcej "resztek" tym lepiej) , zalej wodą, daj śmietany, mąki albo sera (żółty, topiony, plesniowy) i jakąkolwiek przyprawe, np. Curry lub sos sojowy, najlepiej zieleninę i czosnek i ogórasa na zagrychę wczorajszy makaron lub ziemniak do gara jak znalazł, choć ziemniaka lepiej podsmażyć oddzielnie. Wersja druga: ugotuj do tego bazę w drugim garnku lub zjedz z chlebem;) Nr 1 najmniej wymagających potraw: kasza gryczana że skwarkami i zsiadle mleko. Nr2 makaron z białym serem i skwarki. Nr3 spaghetti. Nr4 potrawka z resztek. Nr5 młoda kapusta z koperkiem i zasmazka na skwarkach lub jej wersja czerwona z kiełbasa oczywiście ze skwarkami nr 6 ziemniak w mundurku z masłem. Nr7 pieczone mięso(zamarynowane) z sosem czosnkowym i ew. Dorzucony do pieca ziemniak lub inne warzywa. Żeberka w marynacie z musztarda z pieca i piwko z zielonej butelki a najlepsze na świecie danie to śledź z kutra, sól, mąka i dobrze rozgrzana patelnia (zawsze ja biorę nad morze, a czasem na powrót wiadro śledzi/fląder w lodzie, w pociągu oczywiście ). Quote
Sołtys Michał Posted July 9, 2019 Report Posted July 9, 2019 To bardzo sprawdzone menu, i bardzo mi odpowiada, ale jak znam życie zjem to co znajdę pod ręke... szczególnie te żeberka i to piwo w zielonej butelce brzmi ciekawie... , kasze tez lubię, kiełbasę mniam... Poproszę o jeszcze pomysłów Quote
Vademecum Posted July 9, 2019 Report Posted July 9, 2019 kurcze, wszystko tak na szybko, a może coś właśnie mozolnego, coś w co trzeba włożyć siebie a później delektować się smakiem, wszak te resztki z wczorajszego dnia skądś się muszą wziąć ? Taka zbieranina kojarzyła mi się zawsze z ukrainą - negatywnie. a i angole na patelnie rzucają wszystko na hura, świat i w garkach schodzi na psy.Moja żona bardzo żadko gotuje ale jak już się weźmie za coś to i zmysły są w niebie.Pawda taka że i surowiec nie ten, od kiełbasy stronie bo nie było jak ojciec zrobił, można było siąść przy stole i takową zjeść, a teraz jak już się poddam na kiełbase to ide gdzieś w pole, jak i z czereśniami, niema gryza żeby nie było czym splunąć tyle kłęków. a i nostalgia za pasztetką w naturalnym flaku czy kaszanka której dziś do ust strach wziąć - błoto. Pasztet z zająca w wykonaniu ojca hmmmmm. czasem śrut zadzwonił w zębach. W wieku 85 lat jeszcze polował.... Quote
Jaga Posted July 9, 2019 Report Posted July 9, 2019 Jak mieszkałam w Lublinie, facet handlował na bazarze swoim boczkiem, kiełbasa i szynka. Na tym boczku najlepsza fasolówka i kapusniak ever. Pierogi z kapustą i kominkami lub krokiety z tym samym farszem w bułce startej ręcznie na maśle mama kiedyś robiła pasztet z cukinii, dawała do tego sporo oleju i bułki tartej pyszota, albo bakłażan zapieczony z jajkiem i pomidorem. Bardzo dobre caneloni, farsz był z mielonego chyba z pieczarkami i nutka koncentratu i nie pamiętam w sumie, do tego sos serowy i zapieczone. Zapiekanki z kabaczkow (chodzi mi o małą zielona cukinie), przecięta na pół i wydrazona, do środka smażony kurczak, pieczarki, papryka, cebula ser żółty i do pieca, pychotka. Papryka faszerowana jak na gołąbki, zapieczona z serem. Kopytka z gulaszem wolowym. Quote
Vademecum Posted July 9, 2019 Report Posted July 9, 2019 nieraz na tym boczku z bazarku można sie przewieźć, jak w tydzień nie sprzedadzą to spowrotem do wędzarni i znów świeży, ale zalatuje trupem ,,, niema uczciwości pieniądz i tylko pieniàdz Quote
Jaga Posted July 9, 2019 Report Posted July 9, 2019 Ciekawe są też kotlety z drobnicy drobiowej, z papryka, pieczarkami, ziel pietruszka i serem obtoczone w mące. Quote
Jaga Posted July 9, 2019 Report Posted July 9, 2019 Facet brał zamówienia i dopiero handlowa. Czasami trafiło się na mrożone, ale nigdy trupa. Quote
Vademecum Posted July 9, 2019 Report Posted July 9, 2019 kiedyś to opylałem na raz ponad kilowego kuraka z rożna , dziś to pół na pół z córką, albo duży kubełek hoot wingsów 30 sztuk. w kfc. Wiesz co ? siedze teraz pod londynem i takiego mi smaka narobiłaś że poszukam chyba kfc Quote
Jaga Posted July 9, 2019 Report Posted July 9, 2019 Przyszła mi na myśl jeszcze zupa koperkowa z lanymi kluskami, bądź zacierką Quote
Vademecum Posted July 9, 2019 Report Posted July 9, 2019 koperek jest dobry na bąki i komary a nie do jedzenia Quote
Jaga Posted July 9, 2019 Report Posted July 9, 2019 Trzeba go podsmażyć na maśle, albo chociaż dać trochę masła do zupy. Niebo w gębie. Mój mąż też wiele rzeczy uważał za niejadalne, zanim zjadł z moich garów Quote
Jaga Posted July 9, 2019 Report Posted July 9, 2019 Teraz nie może się doczekać, kiedy zrobię szpinak , dzieci też go uwielbiają Quote
Jaga Posted July 9, 2019 Report Posted July 9, 2019 Pulpety w sosie koperkowym, mmm..., albo pieczarkowo-serowym. Grzyby smażone też zawsze na maśle, a pieczarki najlepsze zesmazone na czarne węgielki(cieniutko krojone) i bułka z masłem Quote
Vademecum Posted July 9, 2019 Report Posted July 9, 2019 tak, tylko u nas prawdziwego masła niema.. Quote
Jaga Posted July 9, 2019 Report Posted July 9, 2019 Wiadomo..., ale mówię o maśle tzw prawdziwym, czyli 82% tłuszczu. Quote
Vademecum Posted July 9, 2019 Report Posted July 9, 2019 tak, tylko zapach kiszonki z tego masła jest chemicznie zagłuszany. to nie jest to masło 82% Quote
Jaga Posted July 9, 2019 Report Posted July 9, 2019 Można zrobić masło samemu, ale... korzystamy z tego co jest realne masło to masło, nie olej, nie margaryna Quote
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.