Vademecum Posted July 9, 2019 Report Posted July 9, 2019 fakt jest taki że jak sie tyra fizycznie to i organizm się domaga, kiedyś pochłaniałem takie ilości jedzenia i właśnie ciężkiegk na smalcu z cebulą, mięcho w jakiej kolwiek postaci być musiało, a teraz też mięcho ale dużo mniej a i ten smalec też przestał mi służyć. Mleko , zapomniałem jak smakuje bo tylko od sąsiada przyswajałem i ta ilość śmietany na wierzchu, a jak zsiadło można było łyżką wcinać a dziś ze sklepu to pomyje , sąsiad zmarł a na wsi krowy nie uświadczy takiej z pastwiska a w zimie na sianie,, ech, moja córka nie pozna tych smakow. Z finlandi przywoże masło, to ma zapach - pachnie prawdziwą śmietaną. Quote
Jaga Posted July 9, 2019 Report Posted July 9, 2019 Podejrzewam, że nasze dzieci, w ogóle będą już tylko jechały na kotletach z biedry, a wyposażenie kuchni będzie kończyło się na czajniku elektrycznym, żeby sobie zupke chińska zalać Jadł ktoś kiedyś bunca? Quote
Sołtys Michał Posted July 10, 2019 Report Posted July 10, 2019 Heheh, ale muzycy już tak Olać tą jajecznicę, sama słonina wędzona jest tu rarytasem;)Kozie mleko mi śmierdzi, ale to może kwestia przyzwyczajenia się. W końcu chciałabym mieć kozę, więc czas się przekonywać do tego mleka;)Ciężka kuchnie wyniosłam z domu i czasem mam problem jak chce coś lzejszego zrobić, to wychodzi jakąś lepetucha Ci którzy się udzielają, ale tak to można każdy zawód posegregować. Quote
Sołtys Michał Posted July 10, 2019 Report Posted July 10, 2019 Heheh, ale muzycy już tak Olać tą jajecznicę, sama słonina wędzona jest tu rarytasem;)Kozie mleko mi śmierdzi, ale to może kwestia przyzwyczajenia się. W końcu chciałabym mieć kozę, więc czas się przekonywać do tego mleka;)Ciężka kuchnie wyniosłam z domu i czasem mam problem jak chce coś lzejszego zrobić, to wychodzi jakąś lepetucha Kozie mleko polecam. To inna bajka pod względem walorów smakowych i wartości samych w sobie zawartych. Quote
Sołtys Michał Posted July 10, 2019 Report Posted July 10, 2019 fakt jest taki że jak sie tyra fizycznie to i organizm się domaga, kiedyś pochłaniałem takie ilości jedzenia i właśnie ciężkiegk na smalcu z cebulą, mięcho w jakiej kolwiek postaci być musiało, a teraz też mięcho ale dużo mniej a i ten smalec też przestał mi służyć.Mleko , zapomniałem jak smakuje bo tylko od sąsiada przyswajałem i ta ilość śmietany na wierzchu, a jak zsiadło można było łyżką wcinać a dziś ze sklepu to pomyje , sąsiad zmarł a na wsi krowy nie uświadczy takiej z pastwiska a w zimie na sianie,, ech, moja córka nie pozna tych smakow.Z finlandi przywoże masło, to ma zapach - pachnie prawdziwą śmietaną.Nie tego mleka nie ma co porównywać. To samo jest z mięsem, kto dziś paruje ziemniak dla świń? Wszyscy jada na gotowych paszach. Śruty sie nie spotyka, a o czym tu innym mówić. Quote
Sołtys Michał Posted July 10, 2019 Report Posted July 10, 2019 Podejrzewam, że nasze dzieci, w ogóle będą już tylko jechały na kotletach z biedry, a wyposażenie kuchni będzie kończyło się na czajniku elektrycznym, żeby sobie zupke chińska zalać Jadł ktoś kiedyś bunca?Nie jadłem. Ale już czuję żebym zjadł... , no tak wszystko robi się smakowo takie same. Nijakie, Bez zapachu, smaku, plastik..., ale są wyroby regionalne i domowe, które da się zjeść ze smakiem! wraca kaczka, gęś, kasza jaglana, jęczmienna, wraca zapotrzebowanie na stare odmiany owoców, jabłek, gruszek, ślwiek i to jest nadzieja. Quote
Jaga Posted July 10, 2019 Report Posted July 10, 2019 O, albo pierogi z bryndzą bryndzę to jeszcze czasem gdzieś idzie kupić, ale po bunca w góry trzeba jechać Quote
antekk Posted July 11, 2019 Report Posted July 11, 2019 O, albo pierogi z bryndzą bryndzę to jeszcze czasem gdzieś idzie kupić, ale po bunca w góry trzeba jechać No to mi smaka teraz zrobiłaś Quote
Vademecum Posted July 11, 2019 Report Posted July 11, 2019 a ja mam francuskiego casisa. likier z czarnej porzeczki, mówie wam odlot - jak sie go pije to aż gęsty - ulepek - lubie Quote
Jaga Posted July 11, 2019 Report Posted July 11, 2019 Likier do mnie za bardzo nie przemawia, ale porzeczkowa już bardziej Quote
Jaga Posted July 11, 2019 Report Posted July 11, 2019 Jak ogród mi się rozrosnie i dzieci oderwa się trochę od pepowiny, to zajmę się produkcją tych wszystkich ciekawych specyfików Quote
sandzia111 Posted July 17, 2019 Report Posted July 17, 2019 Wcześniej była mowa o parowaniu ziemniaków dla świń, to prawda teraz się ich nie paruje. Ale ja w swojej przydomowej hodowli paruję ziemniaki dla królików Nawet z mężem nie raz się skusimy na takiego ziemniaka z masełkiem lub solą Obecnie sezon ogórkowy, sami też mamy taką swoją małą uprawę ogórków gruntowych. Jak robicie ogórki w słoiki, jakieś sałatki?Ja obecnie narobiłam ogórków w occie, ogórków w chili, oraz kilka słoiczków ogórków w curry, mam zamiar jeszcze zrobić sałatkę ogórkową z papryką również w occie. U nas ogórki kiszone nie schodzą za dużo, jedynie zimą na zupę potrzebuję, a tak jak teraz latem objadamy się świeżo zakiszonymi małosolnymi Będę miała jeszcze trochę zbiorów, także podpowiedźcie jak jeszcze mogę je przyrzadzić na zime Quote
Vademecum Posted July 17, 2019 Report Posted July 17, 2019 kiszone kapcanieją w zimie, a w occie nic im nie będzie Quote
Jaga Posted July 18, 2019 Report Posted July 18, 2019 Najlepsze są z chili mogą też być w musztardzie, obrane i na ćwiartki. Kiszone zalewam zimną wodą i nie pasteryzyzuje. W słoikach nie kapcanieją, w piątkach po wodzie trzeba zjadać wcześniej. Mama robiła sałatkę z ogórków z pietruszka zielona, może marchewka, nie pamiętam, w occie i oleju. Quote
sandzia111 Posted July 19, 2019 Report Posted July 19, 2019 Tak u mnie mama też robiła taką sałatkę ogórki w plasterki, do tego papryka oraz marchewka w plasterkach, taka sałątka do obiadu na szybciocha Quote
tomcio112 Posted August 1, 2019 Report Posted August 1, 2019 Jakiś pomysł w jakiej formie podawać cukinie? Oprócz placków tartych i takich krojonych oraz nadziewanej... Quote
Jaga Posted August 2, 2019 Report Posted August 2, 2019 W cieście na naleśniki , a może jakaś zapiekanka... I leczo oczywiście. Quote
Jaga Posted August 2, 2019 Report Posted August 2, 2019 Z grilla też jest dobra z odrobiną przyprawy. Quote
sandzia111 Posted August 6, 2019 Report Posted August 6, 2019 U mnie przyszedł czas na ubój perliczek w tym sezonie. Czy ktoś ma jakiś przepis jak przyrządzić? Oczywiście oprócz rosołu z perliczki Quote
Monk Posted January 28, 2020 Report Posted January 28, 2020 Nie wiem czy znacie stronę ale polecam zajrzec sobie tutajhttps://www.mniammniam.com/przepisy-na-przetwory Na stronie jest sporo przepisów na przetwory. Niezła jest nalewka malinowa:500 g malin500 g cukrukawałek cynamonu2 goździki2 l koniaku lub brandyNALEWKA MALINOWA - sposób przygotowania: Mieszamy w słoju wszystkie składniki, stawiamy w nasłonecznionym miejscu. Codziennie mieszamy lub lekko wstrząsamy słojem. Po 3-4 dniach, gdy na lewka nabierze pięknego koloru, zlewamy ją do butelek przez filtr do kawy. Zamykamy i czeka my, aż dojrzeje - co najmniej 3 miesiące. Quote
Tomek430 Posted January 30, 2020 Report Posted January 30, 2020 Na imprezy polecam jako przekąskę: tortilla+ posmarować sosem czosnkowym i ketchupem + podsmażona pierś z kurczaka w kostkę + mix sałat + opcjonalnie ogórek pomidor... zwijasz boki lekko do środka, następnie w rulon. Przeciąć na pół i ustawiać takie tortille jedna obok drugiej. U nas wszyscy lubią.. Quote
Edwards Posted January 25, 2021 Report Posted January 25, 2021 Sporo dobrych i prostych przepisów jest na stronie Netto. Są tam przepisy od Mateusza Zielonki:https://netto.pl/mistrzowskie-przepisy-mateusza-zielonki/Ze swojej strony daje przepis na łatwe ciasto zebra.5 jajek1,5 szkl cukru3 szkl maki3 łyżeczki proszku do [pieczenia1 szkl oleju1 szkl zimnej wodyKakaoCałe jajko ucieramy dokładnie z cukrem. Poczym dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i powoli na zmianę szklankę oleju i szklankę wody.Ciasto dzielimy na 2 części.Do jednej dodajemy 3 łyżki maki a do drugiej 3 łyżki kakao.Na środek formy wlewamy na zmianę po 3 łyżki jasnego i 3 łyżki jasnego ciasta.Pieczemy około godziny w temp 170-180 st Quote
Recommended Posts