ania1983 Posted September 30, 2013 Author Report Posted September 30, 2013 a Wy jakie macie ulubione potrawy z ziemniaków, oprócz frytek Quote
Robert ;-) Posted September 30, 2013 Report Posted September 30, 2013 No ja to kartoflak,placki ziemniaczane te tarte,kopytka no i oczywiście pyzy ze skwarkami;]ja to takiE zwykłe potrawy powiedzmy że babcina kuchnia;] Quote
Robert ;-) Posted September 30, 2013 Report Posted September 30, 2013 Ten temat już przerabialiśmy, ciasto jak na placki do tego kiełbasa i cebulka i słoninka a potem do piecyka widzę że koleżanka nie próbowała tego zrobić;[ Quote
ania1983 Posted September 30, 2013 Author Report Posted September 30, 2013 i tu Cię zaskoczę robiłam to całkiem niedawno, bardzo smakowało mojemu mężowi ;D zwyczajnie mam sklerozę i zapomniałam ze tak sie to nazywa, mężowi powiedziąłam ze placki ziemniaczane z kiełbasą z pieca ;D Quote
Robert ;-) Posted September 30, 2013 Report Posted September 30, 2013 dobre;] ładna nazwa dla babki ziemniaczanej per kartoflaka a tobie smakowało ? Quote
wiejskieżycie Posted September 30, 2013 Report Posted September 30, 2013 Nie wiem jak to się nazywa, ale jeszcze taka potrawa mi się przypomniała. Mogę nie być dokładny w opisie. Kartofle trze się tak jak na placki ziemniaczane - surowe. Następnie chyba odciskało się wodę i masę ziemniaczaną mieszało z mąką, jajkiem, solą i pieprzem. Z tego ciasta łyżką kładło się porcje na gotującą się wodę, a ugotowaną potrawę polewało się cebulką przesmażaną, ze słoniną lub boczkiem. Nie mam bladego pojęcia czy ta potrawa ma jakąś fachową nazwę. Dawno tego nie robiłem, choć mi smakowały, ale kilka razy zmieniałem wodę gotując jedną turę "ciasta ziemniaczanego", bo bardzo szybko woda gęstniała. A może to wina kartofli, może nie każda odmiana się nadawała. Quote
Robert ;-) Posted September 30, 2013 Report Posted September 30, 2013 to są kopytka kolego a woda gęstniała od krochmalu zawartego w ziemniakach Quote
wiejskieżycie Posted September 30, 2013 Report Posted September 30, 2013 Nie kopytka, bo kopytka robi się z gotowanych ziemniaków, a to robi się z surowych tartych takich jak na placuszki. Quote
ania1983 Posted September 30, 2013 Author Report Posted September 30, 2013 jak dla mnie to piszesz o kluskach ziemniaczanych co do kartoflaka, jak dla mnie za duzo kiełbasy, to jednak bardziej smaki mojego męża Quote
Robert ;-) Posted September 30, 2013 Report Posted September 30, 2013 no to nie wiem miałem na myśli pyzy ale do tartych dodaje się gotowane ziemniaki,dopytaj jak się to nazywa i robi wygląda ciekawie Quote
ania1983 Posted September 30, 2013 Author Report Posted September 30, 2013 Robercie, jak dla mnie Marcin pisze o kluskach ziemniaczanych tak jak pisałam Quote
Robert ;-) Posted September 30, 2013 Report Posted September 30, 2013 tylko ja twojego postu Aniu nie czytałem przeglądarka nie nadąża;[ może to i kluski ziemniaczane u mnie takich się nie robi ;[ale sprubować warto;]co do kartoflaka można mniej kiełbasy dać, rzecz gustu;] ja lubię dużo i dobrze okraszone;] dla tego ważę 125kg Quote
ania1983 Posted September 30, 2013 Author Report Posted September 30, 2013 Robercie, mój mąż tez lubi dużo kiełbasy, dużo mięsa ale on waży 75kg Quote
wiejskieżycie Posted September 30, 2013 Report Posted September 30, 2013 Mój kolejny przepis też na pewno nie będzie żaden oryginalny, ale kilka ostatnich dni dzień w dzień zajadałem się cienko krojoną cukinią - w plasterkach, panierowaną w rozbełtanym z przyprawami jajku, następnie w kaszy mannie i znów w jajku. Smażyłem to na oleju i jak dla mnie bomba. W ogóle latami uprawiałem i ciągle uprawiam cukinię, kabaczki, dynię, a dopiero w tym roku na dobre pod kątem kulinarnym poznaję te warzywa. Quote
ania1983 Posted September 30, 2013 Author Report Posted September 30, 2013 cukinie to ja lubię ale zawsze robiłąm panierowaną bułką tartą z grysikiem nie próbowałam, a puki jeszcze jest cukinia na pewno warto spróbowac Quote
wiejskieżycie Posted September 30, 2013 Report Posted September 30, 2013 Jeszcze jest. :)W ogóle jutro planuję wyrwać wszystkie dyniowate, bo dzisiejszy mrozek zniszczył im liście, więc chyba już czas schować je do piwnicy. Quote
Paula87 Posted October 1, 2013 Report Posted October 1, 2013 Jeśli cukinia to u mnie w domu króluje w postaci bigosu:) Mniam! Quote
wiejskieżycie Posted October 1, 2013 Report Posted October 1, 2013 Słyszałem i o takim rozwiązaniu. Smażę czasami, ale tylko jak jest młodziutka w plasterkach na patelni, z przyprawami, lekko podlaną wodą. Pycha. Quote
anesia Posted October 6, 2013 Report Posted October 6, 2013 A co tu u nas w garnkach ostatnio tak pusto? Quote
ania1983 Posted October 6, 2013 Author Report Posted October 6, 2013 pusto w garnkach, pusto...męża w domu nie ma wiec u mnie dosłownie pusto niedługo moze coś ciekawego podrzucę, ale również czekam na ciekawe przepisy jeśli ktoś będzie zaiteresowany przepisem na piernik staropolski który niedługo trzeba nastawiać to podzielę się przepisem Quote
anesia Posted October 7, 2013 Report Posted October 7, 2013 Z tymi mężusiami to tak bywa,że chorują,ale jak wróci to wszystko będzie zajadał z apetytem. Quote
ania1983 Posted October 15, 2013 Author Report Posted October 15, 2013 no to przełamię to milczenie w niedziele na obiad była kaczuszka, pyszna kaczuszka całe dno naczynia żaroodpornego wyłozyłam małymi obranymi ziemniakami, ziemniaki posypałam dwiema bardzo duzymi grubo pokrojonymi cebulami, na to pokrojona 1 duza marchewka a na to piersi z kaczki ze skórą i nogi z kaczki, ale juz bez skóry, obsypałam, estragonem, majerankiem i tymiankiem, przykryłam i piekło sie to jakies 2 godziny w piekarniku, jak juz było mięciutkie, odkryłam naczynie i piekłam jeszcze 15 min. wszytsko było pyszne, ale najpyszniejsze ziemniaki pieczone w zasadzie w tym tłuszczyku z reszty kaczki zrobiłam rosołek, mięso obrałam i dzisiaj na obiad były pierogi z mięsem kaczym z grzybkami świeżymi prosto z lasu, polane skwareczkami z kaczki Quote
Robert ;-) Posted October 16, 2013 Report Posted October 16, 2013 Brzmi smakowicie ;] i mamy nowy przepis na kaczkę w trzech odsłonach;] Quote
kubusjettaII Posted October 17, 2013 Report Posted October 17, 2013 jak nie przepadam za kaczką tak ślinotoku dostałem... Quote
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.