Bogumil Posted October 17, 2013 Report Posted October 17, 2013 U mnie w ogródku pojawiły się opieńki, poproszę o dobry przepis :> Quote
ania1983 Posted October 31, 2013 Author Report Posted October 31, 2013 Bogumil, opieńki to ja marynuję, a jak jest ich konkretny wysyp to obgotowuję w wodzie z solą i cebulą i zamrażam, potem wykorzystuję do jajecznicy, pizzy, sosu, zupy...można kotlety z ich wykorzystaniem zrobić, generalnie zastosowanie jak inne świeże grzyby Quote
mora Posted November 2, 2013 Report Posted November 2, 2013 U mnie w ogródku pojawiły się opieńki' date=' poproszę o dobry przepis :>[/quote'] Moja rodzina bardzo lubi kotlety z opieńków:ugotowane i ostudzone grzyby mielimy,lub blendujemydodajemy pokrojoną w kostkę, zeszkloną cebulę, jajko, bułkę tartą, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.Wyrabiamy masę- powinna mieć konsystencję klasycznych kotletów mielonych. Smażymy kotleciki na kolor,jaki lubimy.Można podawać z ziemniakami i dowolną surówką , a jak zostaną z obiadu to są po prostu pyszną przekąską. Quote
Bogumil Posted November 4, 2013 Report Posted November 4, 2013 Kotlety, ślinka cieknie, ciekawy przepis, dzięki. na drugi rok spróbuję. Quote
wiejskieżycie Posted November 22, 2013 Report Posted November 22, 2013 Właśnie zjadłem drugi kawałek i jako że w moim skromnym odczuciu ciasto wyszło pyszne, podaję przepis. Skomplikowany nie jest ani trochę. Nawet 6-cio letnie dziecko sobie z nim radzi - podobno. 1 szklankę cukru, 1 szklankę mąki, 1 szklankę kaszy manny wymieszać. Jabłka jakieś 1,5 kg (ja wziąłem jakie miałem pod ręką, czyli spady nieznanej mi poniemieckiej odmiany, ale zalecane są twarde) obieramy i ścieramy na tarce lub drobniutko kroimy. Ja do smaku wmieszałem w jabłka kisiel truskawkowy - opakowanie, ale przyznam się, że tych truskawek nie czuję. No i w sumie to wszystko. Można jeszcze dodać łyżeczkę proszku do pieczenia do produktów suchych, ale i bez tego się powinno udać. Ja się zagapiłem i wsypałem proszek do masy jabłkowej. Można i tak, a co. Wysmarowaną blachę, prodiż - co kto ma pod ręką, opruszyłem bułką tartą i na dno wsypałem 1/3 suchej masy. Na suchą masę pół masy jabłkowej, kolejno 1/3 masy suchej, reszta jabłek i na sam wierzch pozostałą masę suchą. Na to wszystko kroimy jakieś 20 dag margaryny i pieczemy. Nie znam czasu pieczenia w piekarniku, ale można sprawdzać co jakiś czas czy ciasto już gotowe. Ja w prodiżu piekłem i dość długo mi to zajęło, ale było warto. Podobno ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, ale kto by tam czekał. U mnie już połowy nie ma. SMACZNEGO. Quote
kubusjettaII Posted November 23, 2013 Report Posted November 23, 2013 u mnie właśnie wypiekają się bułki na śniadanie, kupiliśmy z żoną ze trzy dni temu Speedcook'a i teraz eksperymentujemy w "kuchennym laboratorium" Quote
adam1208 Posted December 4, 2013 Report Posted December 4, 2013 a u mnie dziś świniobicie i świrźynka z cebulką lubicie ? Quote
Rico Posted December 4, 2013 Report Posted December 4, 2013 a jaaa sam czekam bo u mnie to jeszcze z miesiąc:) na świeże mięsko Quote
Robert ;-) Posted December 4, 2013 Report Posted December 4, 2013 U mnie nazwamy tą potrawę świeżonką ja bardzo lubię i będzie w sobotę Quote
kubusjettaII Posted December 5, 2013 Report Posted December 5, 2013 u mnie niestety już z miesiąc "po" i na razie się nie zapowiada. Quote
beatrycze Posted December 9, 2013 Report Posted December 9, 2013 Przepisu na ciasto z pewnością spróbuję, szczególnie jeżeli powinno wyjść nawet mało utalentowanej pod względem kulinarnym osobie Mam tylko nadzieję, że mój piekarnik nie raczy przypalić ciasta. Quote
dominika1989 Posted January 8, 2014 Report Posted January 8, 2014 U mnie bardzo lubiane sa kotlety z fileta piersi kurczaka dużą ( podwójną ) pierś pokroić w drobną kostkędodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyzki maggi 2 jajka 1 łyżkę vegety 1 dużą cebulę w drobna kostkę sporo drobno pokrojonej pietruszki, wymieszać, odstawić do lodówki na ok godzinę i smażyć na rozgrzanej patelni w formie niewielkich, płaskich kotlecików. Są pyszne Kotlety z kalafiora ugotować kalafiora w osolonej wodzie,do miękkości.Odcedzić, ręką rozgnieść do konsystencji papki, dodać jajko, szczyptę soli i pieprzu, można trochę cebulki pokrojonej w drobniutką kostkę, Uformować kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć, smakują świetnie. Chleb łatwy i szybki, Podaję porcję na wąską, długą blaszkę ( keksówkę ) 60 g świeżych drożdży plus 2 łyżeczki cukru900 ml wody1350 g mąki pszennej, 4,5 łyżeczki soli6 łyżki oliwy z oliwek lub oleju drożdże zasypujemy cukrem, dodajemy troszkę wody i dajemy im wyrosnąć w ciepłym miejscu ok 15 minutpotem łączymy z pozostałymi składnikami i zagniatamy ( lub wyrabiamy mikserem ) dość luźne ciasto.Keksówke smarujemy olejem i wysypujemy otrębami ( otrąb można tez dodać do ciasta, można dosypać siemienia albo oregano, co kto lubi ) po wyrobieniu musi trochę wyrosnąć ciasto ( z pół godziny ) potem wlewamy ciasto do keksówki i znowu dajemy mu wyrosnąć jakieś pól godz. po czym wstawiamy do pieca koniecznie nagrzanego na 220 st i pieczemy 45 minut, po upieczeniu zaraz wywalamy z blaszki na kratkę, żeby wystygł i "pooddychał". tuz po wyjęciu dobrze posmarowćc wodą taki gorący to będzie miał fajną chrupiacą glazurkę Quote
Robert ;-) Posted February 1, 2014 Report Posted February 1, 2014 Witam;] potrzebował bym jakiś dobry przepis? na jakąś zupę? ale żeby w miarę łatwo i z nie za dużej ilości składników, można by ją ugotować;] i jakiś przepisik;] na sos z mięsa wieprzowego? pozdrawiam;] Quote
wiejskieżycie Posted February 1, 2014 Report Posted February 1, 2014 Zupy to mój żywioł. Wprawdzie Ja gotuję na kostkach warzywnych, ale rosół jakiś na pewno masz, więc nie będzie problemu z zamianą jednego na drugi. Zupa kartoflanka to tak nie za bardzo. Zależy jaką lubisz. Możliwości jest masa. Pomidorowa, ogórkowa, kapuśniak (z kiszonej lub świeżej kapusty), buraczkowa, jarzynowa, szczawiowa, krupnik, grochowa, fasolowa i całe mnóstwo innych. Nie wiem a propos której z tych wyżej wymienionych napisać kilka zdań. A sos z wieprzowiny, to chyba najłatwiej przy wykorzystaniu zasmażki lub rozczynu mąki z wodą. Quote
dominika1989 Posted February 1, 2014 Report Posted February 1, 2014 Bardzo pyszna zupa jest z kuleczkami z mięsa mielonego: nastawiasz wodę z porcją rosołową albo kostkami rosołowymi, z włoszczyzną, pieprzem w kulkach, dodajesz ziemniaki pokrojone w drobną kostkę i marchewkę tez w drobna kostkę ( nie za dużo, bo zupa za słodka będzie ) i z mięsa mielonego doprawionego solą i pieprzem i jarzynka robisz małe kuleczki i dodajesz je jak już warzywa troche sie podgotują, na koniec zasypujesz zielonym koperkiem i pietruszką ( jak masz ) jak nie to suszonymi i gotowe a zupa fajna bo taka inna i naprawdę smaczna, podpatrzyłam u znajomych na weselu. Quote
mora Posted February 1, 2014 Report Posted February 1, 2014 Polecam Ci ten blog: http://agatagotuje.pl/category/zupy/nieco-inaczej/ Z autorką jestem powiązana rodzinnie, więc wiem ,że wszystkie przepisy sprawdzone. Quote
Robert ;-) Posted February 1, 2014 Report Posted February 1, 2014 Dzięki za przepisy;] ostatnio po kilku latach przerwy wziąłem się za garnki;] dziś robiłem kartoflankę a jutro myślę o sosiku;] rosół też możliwy mi wychodzi? ale jak ktoś ma jeszcze inne? ale proszę w miarę proste to bardzo poproszę?najlepiej w takiej formie jak Dominika Quote
ania1983 Posted February 2, 2014 Author Report Posted February 2, 2014 o, Robercie a cóż to Cię skłoniło do przeproszenia sie z garami fajnie, ze się interesujesz co do zup, to ja mało ich gotuję bo mąż nie lubi wiekszości, ja tylko pomidorowa, rosół, jarzynowa, grochowa i fasolowa. prawie zawsze zupy gotuję na rosole, jak nie mam to na podsmażonych warzywach, nie używam ani kostek ani weget ani nic podobnego.dajmy na to pomidorowa, jak mam rosół, to do niego wlewam przecier czy pomidory w sosie własnym co tam z piwnicy mi się przyniesie, wlewam do rosołu, wrzucam nieco ryżu i na małym ogniu gotuję aż się ugotuje ryż. wrzucam zeszkloną cebulkę, zabielam śmietaną. posypuję koperkiem czy pietruszką co akurat mam, wsypuje troche majeranku i oregano, gotowe jeśli nie mam rosołu, w garnku rozgrzewam olej lub oliwę, wrzucam cabule posiekaną, tartą na grubych oczkach marchew, pietruszke i posiekany por, to cały czas mieszając smażę na sporym ogniu, jak jest fajny zapach i kolor zalewam wodą, wrzucam liść laurowy, ziele angielskie, owoc jałowca, pieprz ziarnisty czarny lub kolorowy, wlewam koncentrat czy pomidory ze słoika, wrzucam nieco ryżu i przykrywam, doprawiam, majerankiem oregano, pieprzem mielonym i jak trzeba to solą. zabielam śmietaną i wrzucam zieleninę jak mam w domu serek topiony to lubię czasem do pomidorowej taką kostkę wrzucić, zupełnie inny smak tylko trzeba go mieszać trzepaczką coby się ładnie roztopił podał pomidorową bo tą najczęściej robię. daj znać jakie masz ulubione zupy a na pewno zasypiemy Cię tu swoimi przepisami bo każdy ma swój ulubiony : Quote
Robert ;-) Posted February 2, 2014 Report Posted February 2, 2014 Witam a jakoś tak mnie naszło;] kiedyś lubiłem sobie coś ugotować;] ja to wszystkie zupy lubię no może poza grochową;[ i zarzutką z kapustą;[ ta pomidorowa wygląda ciekawie jak w tygodniu nic nie wymyślę to spróbuję ją zrobić? Quote
Robert ;-) Posted February 5, 2014 Report Posted February 5, 2014 Dziś ugotowałem zupkę z pieczarkami a składniki dałem takie;ziemniaki, marchewka, pietruszka, por, seler,listek,ziele angielskie,pieczarki i żeberko wieprzowe,sól,cebulka, w smaku całkiem dobra pozdrawiam;] Quote
Tofik Posted February 6, 2014 Report Posted February 6, 2014 Placki po WęgierskuPlacek1kg surowych ziemniaków zetrzeć na tarce, 1 średnia cebula też zetrzeć na tarce, 1 jajko surowe, trochę mąki pszennej (żeby masa nie była za płynna) wszystko wymieszać i smażyć na oleju na rumiano:)Sosmięso wieprzowe albo wołowe pokroić w kostkę podsmażyć na oleju dodać cebule pokrojoną w kostkę paprykę pokrojona w kostkę trochę ququ z puszki 5-6 pomidorów bez skóry z puszki lub świeże 2-3korniszony pokrojone w kostkę to wszystko podlać woda i dusić do miękkości potem sos zagęścić odrobiną mąki i dodać przyprawy (wedle uznania i smaku) sól pieprz papryka chili i słodka w proszku trochę gałki muszkatołowej i imbir Tak przygotowany sos polewamy na placki i pałaszujemySmacznego:) Quote
Robert ;-) Posted February 6, 2014 Report Posted February 6, 2014 Dzięki za przepis jak coś wyjmę z zamrażarki to wypróbuję wygląda zachęcająco;] a placki lubię;] Quote
massay1 Posted February 6, 2014 Report Posted February 6, 2014 W moich okolicach nazywa się to jadło drwala. Ja zaś pizze robiłem. Masakra na noc. Quote
dominika1989 Posted February 6, 2014 Report Posted February 6, 2014 Ja dziś zrobiłam placki ziemniaczane tak jak tofikarius podał ale z przyprawami - pieprz, sól, liść laurowy pyszne ale nie podam proporcji, bo to tak na oko Quote
kubusjettaII Posted February 6, 2014 Report Posted February 6, 2014 Co jest dzisiaj z tymi plackami? Wszyscy jemy to samo? Quote
Recommended Posts