Jump to content

Recommended Posts

  • 2 weeks later...
Posted

Bogumil, opieńki to ja marynuję, a jak jest ich konkretny wysyp to obgotowuję w wodzie z solą i cebulą i zamrażam, potem wykorzystuję do jajecznicy, pizzy, sosu, zupy...można kotlety z ich wykorzystaniem zrobić, generalnie zastosowanie jak inne świeże grzyby :)

 

 

Posted

U mnie w ogródku pojawiły się opieńki' date=' poproszę o dobry przepis :>

[/quote']

 

Moja rodzina bardzo lubi kotlety z opieńków:

ugotowane i ostudzone grzyby mielimy,lub blendujemy

dodajemy pokrojoną w kostkę, zeszkloną cebulę, jajko, bułkę tartą, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.Wyrabiamy masę- powinna mieć konsystencję klasycznych kotletów mielonych. Smażymy kotleciki na kolor,jaki lubimy.

Można podawać z ziemniakami i dowolną surówką , a jak zostaną z obiadu to są po prostu pyszną przekąską.

  • 3 weeks later...
Posted

Właśnie zjadłem drugi kawałek i jako że w moim skromnym odczuciu ciasto wyszło pyszne, podaję przepis. Skomplikowany nie jest ani trochę. Nawet 6-cio letnie dziecko sobie z nim radzi - podobno. :)

1 szklankę cukru, 1 szklankę mąki, 1 szklankę kaszy manny wymieszać. Jabłka jakieś 1,5 kg (ja wziąłem jakie miałem pod ręką, czyli spady nieznanej mi poniemieckiej odmiany, ale zalecane są twarde) obieramy i ścieramy na tarce lub drobniutko kroimy. Ja do smaku wmieszałem w jabłka kisiel truskawkowy - opakowanie, ale przyznam się, że tych truskawek nie czuję. :) No i w sumie to wszystko. Można jeszcze dodać łyżeczkę proszku do pieczenia do produktów suchych, ale i bez tego się powinno udać. Ja się zagapiłem i wsypałem proszek do masy jabłkowej. Można i tak, a co. :)

Wysmarowaną blachę, prodiż - co kto ma pod ręką, opruszyłem bułką tartą i na dno wsypałem 1/3 suchej masy. Na suchą masę pół masy jabłkowej, kolejno 1/3 masy suchej, reszta jabłek i na sam wierzch pozostałą masę suchą. Na to wszystko kroimy jakieś 20 dag margaryny i pieczemy. Nie znam czasu pieczenia w piekarniku, ale można sprawdzać co jakiś czas czy ciasto już gotowe. Ja w prodiżu piekłem i dość długo mi to zajęło, ale było warto. Podobno ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, ale kto by tam czekał. U mnie już połowy nie ma. :)

SMACZNEGO.

  • 2 weeks later...
Posted
Przepisu na ciasto z pewnością spróbuję, szczególnie jeżeli powinno wyjść nawet mało utalentowanej pod względem kulinarnym osobie ;) Mam tylko nadzieję, że mój piekarnik nie raczy przypalić ciasta.
  • 5 weeks later...
Posted

U mnie bardzo lubiane sa kotlety z fileta piersi kurczaka

 

dużą ( podwójną ) pierś pokroić w drobną kostkę

dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyzki maggi

2 jajka

1 łyżkę vegety

1 dużą cebulę w drobna kostkę

sporo drobno pokrojonej pietruszki, wymieszać, odstawić do lodówki na ok godzinę i smażyć na rozgrzanej patelni w formie niewielkich, płaskich kotlecików. Są pyszne :)

 

Kotlety z kalafiora

 

ugotować kalafiora w osolonej wodzie,do miękkości.

Odcedzić, ręką rozgnieść do konsystencji papki, dodać jajko, szczyptę soli i pieprzu, można trochę cebulki pokrojonej w drobniutką kostkę, Uformować kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć, smakują świetnie.

 

 

Chleb łatwy i szybki,

 

Podaję porcję na wąską, długą blaszkę ( keksówkę )

 

60 g świeżych drożdży plus 2 łyżeczki cukru

900 ml wody

1350 g mąki pszennej,

4,5 łyżeczki soli

6 łyżki oliwy z oliwek lub oleju

 

drożdże zasypujemy cukrem, dodajemy troszkę wody i dajemy im wyrosnąć w ciepłym miejscu ok 15 minut

potem łączymy z pozostałymi składnikami i zagniatamy ( lub wyrabiamy mikserem ) dość luźne ciasto.

Keksówke smarujemy olejem i wysypujemy otrębami ( otrąb można tez dodać do ciasta, można dosypać siemienia albo oregano, co kto lubi ) po wyrobieniu musi trochę wyrosnąć ciasto ( z pół godziny ) potem wlewamy ciasto do keksówki i znowu dajemy mu wyrosnąć jakieś pól godz. po czym wstawiamy do pieca koniecznie nagrzanego na 220 st i pieczemy 45 minut, po upieczeniu zaraz wywalamy z blaszki na kratkę, żeby wystygł i "pooddychał". tuz po wyjęciu dobrze posmarowćc wodą taki gorący to będzie miał fajną chrupiacą glazurkę :)

 

 

  • 4 weeks later...
Posted
Witam;] potrzebował bym jakiś dobry przepis? na jakąś zupę? ale żeby w miarę łatwo i z nie za dużej ilości składników, można by ją ugotować;] i jakiś przepisik;] na sos z mięsa wieprzowego? pozdrawiam;]
Posted

Zupy to mój żywioł. Wprawdzie Ja gotuję na kostkach warzywnych, ale rosół jakiś na pewno masz, więc nie będzie problemu z zamianą jednego na drugi. Zupa kartoflanka to tak nie za bardzo. Zależy jaką lubisz. Możliwości jest masa. Pomidorowa, ogórkowa, kapuśniak

(z kiszonej lub świeżej kapusty), buraczkowa, jarzynowa, szczawiowa, krupnik, grochowa, fasolowa i całe mnóstwo innych. Nie wiem a propos której z tych wyżej wymienionych napisać kilka zdań. :) A sos z wieprzowiny, to chyba najłatwiej przy wykorzystaniu zasmażki lub rozczynu mąki z wodą. :)

Posted

Bardzo pyszna zupa jest z kuleczkami z mięsa mielonego:

 

nastawiasz wodę z porcją rosołową albo kostkami rosołowymi, z włoszczyzną, pieprzem w kulkach, dodajesz ziemniaki pokrojone w drobną kostkę i marchewkę tez w drobna kostkę ( nie za dużo, bo zupa za słodka będzie ) i z mięsa mielonego doprawionego solą i pieprzem i jarzynka robisz małe kuleczki i dodajesz je jak już warzywa troche sie podgotują, na koniec zasypujesz zielonym koperkiem i pietruszką ( jak masz ) jak nie to suszonymi i gotowe :) a zupa fajna bo taka inna i naprawdę smaczna, podpatrzyłam u znajomych na weselu.

 

Posted
Dzięki za przepisy;] ostatnio po kilku latach przerwy wziąłem się za garnki;] dziś robiłem kartoflankę a jutro myślę o sosiku;] rosół też możliwy mi wychodzi? ale jak ktoś ma jeszcze inne? ale proszę w miarę proste to bardzo poproszę?najlepiej w takiej formie jak Dominika
Posted

o, Robercie a cóż to Cię skłoniło do przeproszenia sie z garami :D fajnie, ze się interesujesz :)

co do zup, to ja mało ich gotuję bo mąż nie lubi wiekszości, ja tylko pomidorowa, rosół, jarzynowa, grochowa i fasolowa. prawie zawsze zupy gotuję na rosole, jak nie mam to na podsmażonych warzywach, nie używam ani kostek ani weget ani nic podobnego.

dajmy na to pomidorowa, jak mam rosół, to do niego wlewam przecier czy pomidory w sosie własnym co tam z piwnicy mi się przyniesie, wlewam do rosołu, wrzucam nieco ryżu i na małym ogniu gotuję aż się ugotuje ryż. wrzucam zeszkloną cebulkę, zabielam śmietaną. posypuję koperkiem czy pietruszką co akurat mam, wsypuje troche majeranku i oregano, gotowe :)

jeśli nie mam rosołu, w garnku rozgrzewam olej lub oliwę, wrzucam cabule posiekaną, tartą na grubych oczkach marchew, pietruszke i posiekany por, to cały czas mieszając smażę na sporym ogniu, jak jest fajny zapach i kolor zalewam wodą, wrzucam liść laurowy, ziele angielskie, owoc jałowca, pieprz ziarnisty czarny lub kolorowy, wlewam koncentrat czy pomidory ze słoika, wrzucam nieco ryżu i przykrywam, doprawiam, majerankiem oregano, pieprzem mielonym i jak trzeba to solą. zabielam śmietaną i wrzucam zieleninę :)

jak mam w domu serek topiony to lubię czasem do pomidorowej taką kostkę wrzucić, zupełnie inny smak :) tylko trzeba go mieszać trzepaczką coby się ładnie roztopił :)

podał pomidorową bo tą najczęściej robię. daj znać jakie masz ulubione zupy a na pewno zasypiemy Cię tu swoimi przepisami :) bo każdy ma swój ulubiony ::)

Posted
Witam a jakoś tak mnie naszło;] kiedyś lubiłem sobie coś ugotować;] ja to wszystkie zupy lubię no może poza grochową;[ i zarzutką z kapustą;[ ta pomidorowa wygląda ciekawie jak w tygodniu nic nie wymyślę to spróbuję ją zrobić?
Posted
Dziś ugotowałem zupkę z pieczarkami a składniki dałem takie;ziemniaki, marchewka, pietruszka, por, seler,listek,ziele angielskie,pieczarki i żeberko wieprzowe,sól,cebulka, w smaku całkiem dobra pozdrawiam;]
Posted

Placki po Węgiersku

Placek

1kg surowych ziemniaków zetrzeć na tarce, 1 średnia cebula też zetrzeć na tarce, 1 jajko surowe, trochę mąki pszennej (żeby masa nie była za płynna) wszystko wymieszać i smażyć na oleju na rumiano:)

Sos

mięso wieprzowe albo wołowe pokroić w kostkę podsmażyć na oleju dodać cebule pokrojoną w kostkę paprykę pokrojona w kostkę trochę ququ z puszki 5-6 pomidorów bez skóry z puszki lub świeże 2-3korniszony pokrojone w kostkę to wszystko podlać woda i dusić do miękkości potem sos zagęścić odrobiną mąki i dodać przyprawy (wedle uznania i smaku) sól pieprz papryka chili i słodka w proszku trochę gałki muszkatołowej i imbir

Tak przygotowany sos polewamy na placki i pałaszujemy

Smacznego:)

 

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...