Tofik Posted February 6, 2014 Report Posted February 6, 2014 W moich okolicach nazywa się to jadło drwala. Ja zaś pizze robiłem. Masakra na noc. Fajna nazwa:) tak z lasu:) no ale są różne rejony i różne nazwy tych samych rzeczy:)bynajmniej dla mnie mniam mniam i zajadam takie placki chociaż raz na 2 tygodnie:)Pozdrawiam Robercie smacznego!!! Quote
massay1 Posted February 6, 2014 Report Posted February 6, 2014 A jak podają u was? Ja spotkałem dwa sposoby. Kilka mniejszych placków zalanych gęstym gulaszem lub jeden wielki, gulasz na jednej połowie placka przykryty drugą.Prawie. Ja miałem drożdżowy. Quote
ania1983 Posted February 6, 2014 Author Report Posted February 6, 2014 nigdy nie robiłam sosu z kukurydzą i korniszonami, następnym razem jak bedą placki na pewno wykorzystam patent dzięki Tofik Quote
Tofik Posted February 6, 2014 Report Posted February 6, 2014 Massay jeden wielki placek zalany sosem a jak mało to drugi na dokładkę ale to wszystko zależy od wielkości placka:)Aniu wypróbuj na pewno posmakuje:)Pozdrawiam Quote
dominika1989 Posted February 10, 2014 Report Posted February 10, 2014 Bułki pszenne - właśnie z pieca wyjęłam, bardzo dobre 0,5 kg mąki12 g drożdży2 łyżeczki cukru1,5 łyżeczki soli1 białko2 łyżki olejuszklanka mleka najpierw należy zrobić zaczyn z drożdży - rozkruszyć drożdże, zasypać cukrem, dodać dwie łyżki mąki, zalać mlekiem ok 50 ml resztę mąki, mleka, olej, sól i białko pomieszać, jak zaczyn wyrośnie dodać i wyrobić ciasto, pozwolić wyrosnąć przez godzinę, potem uformować z niego kulki ( mi wyszło 9 ale jakbym robiła takie malutkie wyszło by więcej ) każdą kulkę naciąć w krzyżyk i poprószyć mąką. ułożyć w blasze polanej oliwą i posypanej mąką, piec w temp 200 st 20 minut. Quote
ania1983 Posted February 10, 2014 Author Report Posted February 10, 2014 Dominiko, znam prawie identyczny przepis na bułki tyle ze u mnie jest 20 gram stopionego masła, a nie olej i u mnie soli jest 1łyżeczka, a nie 1.5 łyżeczki, no i nie ma białka:) reszta sie zgadza, dlatego polecam te bułeczki sa przepyszne, na pewno w tej wersji z białkiem też, muszę następnym razem spróbować Quote
dominika1989 Posted February 11, 2014 Report Posted February 11, 2014 Fajne, takie pomiędzy pieczywem a ciastem ale sto razy wolę swoje niż te z ulepszaczami jak masło dobrej jakości to bułki będą smaczniejsze, delikatniejsze, można dać oliwy wtedy łapią nutkę wytrawności. Quote
ania1983 Posted February 11, 2014 Author Report Posted February 11, 2014 no właśnie, z tym ze jak dodasz masła bułki szybciej czerstwieją, natomiast z olejem/oliwą dłużej zachowują swoją świeżość...przynajmniej tak wynika z moich obserwacji a co do tego, że wolisz swoje niż te ze sklepu to się zgadzam w 200%, bo w tych sklepowych nie wiadomo co jest, a jak w domu zrobisz to wiesz co dałaś, no i ten zapach rozchodzący sie po domu Quote
Robert ;-) Posted February 11, 2014 Report Posted February 11, 2014 Szkoda że ja nie umiem piec pieczywa? swój chleb to było by super?;];];] Quote
dominika1989 Posted February 12, 2014 Report Posted February 12, 2014 Robert, niedawno podałam bardzo łatwy i szybki przepis na smaczny chleb z cała pewnością dasz radę go zrobić. Quote
Robert ;-) Posted May 7, 2014 Report Posted May 7, 2014 Witam;] sezon grillowy rozpoczęty, może macie jakieś fajne przepisy na proste i smaczne potrawy które wam najbardziej smakują? np. karkówkę;] pozdrawiam;] Quote
Gusiek Posted June 8, 2014 Report Posted June 8, 2014 Oo wątek dla mnie Tez piekę chleb, ostatnio bezglutenowy - zdrowiej i lżej się żyje a smaczny jest bardzo, dopracowałam już skład.Jak ktoś będzie chętny, to wrzucę przepis.A ostatnio mam fazę na zabawę w przetwarzanie tego, co rośnie dziko. Zrobiłam już tzw. miodek z mniszka lekarskiego, wyszedł obłędny.A teraz zasadzam się na czarny bez. Chyba nie będzie grzechem wrzucenie linka do bloga, gdzie wpisałam przepis, zapraszam http://alpakyou.blogspot.com/2014/05/biay-kwiat-czarnego-bzu-kwiatostany-w.htmlA teraz właśnie jadę zbierać kwiatostany na sok Quote
ania1983 Posted June 8, 2014 Author Report Posted June 8, 2014 Gusia, raczej grzechu nie ma co do chlebka bezglutenowego, oczywiście napisz przepis ja z mniszka też robiłam syropy teraz też się bedę brała za czarny bez i jego kwiaty a nalewka z bzu...też pyszna Quote
wiejskieżycie Posted July 22, 2014 Report Posted July 22, 2014 Owoce mojej dzisiejszej pracy. Pierwszy zbiór ogórkowy wprawdzie nie jakiś duży, ale sezon ogórkowy mogę uznać za rozpoczęty. Plus dzisiejszy zbiór fasolki szparagowej. Na pierwsze warzywo przepis nie będzie niczym odkrywczym, natomiast co do fasolki to weny nie miałem i ta dzisiejsza skończyła w zamrażarce. [attachment=741] [attachment=740] Quote
ania1983 Posted July 23, 2014 Author Report Posted July 23, 2014 Marcinie piękne zbiory a fasolkę mam nadzieję, ze przed mrożeniem zblanszowałeś? my fasolkę uwielbiamy taką gotowaną z wody, podsmażoną na masełku i posypaną tartą bułką. pycha Quote
wiejskieżycie Posted August 6, 2014 Report Posted August 6, 2014 Drugi tydzień robienia przetworów z ogórków minął jak z bicza trzasnął. Jako że wątek o sprawdzonych przepisach, to z pełną odpowiedzialnością mogę dodać przepis na ogórki w zalewie z papryką i na marynowaną paprykę. Ogórki z papryką: Zalewa (gotować do momentu zagotowania się):1 szklanka octu, 2 szklanki cukru, 3 szklanki wody, 2 łyżki soli, 1 opakowanie papryki słodkiej sypkiej, 5 cebul większych usmażyć na oleju pokrojoną w krążki, po czym wyłożyć ją na dno słoików. Ogórki ułożyć na cebuli, zalać zalewą i gotować 5 minut. Proporcję składników zalewy robiłem w 4-ro krotnym pomnożeniu i wystarczyło jej na 17 słoików 0,9 l. Papryka marynowana: Zalewa:5 szklanek wody,1 szklanka octu, 1 szklanka cukru, 1 płaska łyżka soli, liść laurowy, ziele angielskie Papryka w paski do słoików, zalać zalewą, dodać gorczycę na wierzch papryki i na wierzch słoika po łyżce oleju i pasteryzować 10 minut. SMACZNEGO. Quote
talar Posted September 18, 2014 Report Posted September 18, 2014 Oo wątek dla mnie Tez piekę chleb' date=' ostatnio bezglutenowy - zdrowiej i lżej się żyje a smaczny jest bardzo, dopracowałam już skład.Jak ktoś będzie chętny, to wrzucę przepis.[/quote']O, to ja bym poprosił o ten przepisik, bo żonka też coś kombinuje z pieczeniem chleba i chętnie byśmy tego bezgluteniaka ogarnęli Quote
Robert ;-) Posted October 4, 2014 Report Posted October 4, 2014 Witam kto poda mi jakiś prosty przepis na barszcz czerwony, może banalne pytanie ale zachciało mi się a nie pamiętam jak się go robi. Quote
ania1983 Posted October 4, 2014 Author Report Posted October 4, 2014 Robercie, ja gotuję na 2 sposoby, jak ma rosół, to wrzucam do neigo pokrojone na ćwiartki buraczki i to sie gotuje aż do miękkości. doprawiam do smaku odrobiną octu, pieprzem, czosnkiem i majerankiem. jak mam ochotę na taki czysty barszcz to jeszcze na odrobinie oleju smażę na złoto grubo posiekaną cebulę. ale i do zabielanego w sumie tez daję jak nie mam rosołu, to do gara wrzucam marchew, pietruszkę, seler, por, buraczki, liść laurowy, pieprz w ziarenkach, ziele angielskie, owoc jałowca i tak zostawiam do zagotowania na małym ogniu. doprawiam tak jak ten na rosole, tylko więcej czosnku. ale jutro, a może jeszcze dzisiaj chcę spróbować zrobić zakwas z buraków i z takich kwaszonych zrobić barszcz, nigdy takiego nie obiłam, u mnie zawsze sie robiło ze słodkich Quote
Robert ;-) Posted October 5, 2014 Report Posted October 5, 2014 Dzięki;-) buraki pokrojone w garnku a mi net szwankuje ale jakoś strona mi się włączyła, jadę do sklepu po resztę produktów bo nie mam. Quote
ania1983 Posted October 5, 2014 Author Report Posted October 5, 2014 Robercie, to możesz zrobić uboższą wersję ) wg. mnie w barszczu najważniejsze są buraki, czosnek, liść laurowy i cebula bez reszty się obejdzie bo to raz tak robiłam jak w domu nie miałam zadnych warzyw, a do sklepu nie opłacało się auta odpalać po warzywa jak masz pietruszkę czy koperek natkę, to też można dodać a ja wczoraj w nocy nastawiłam buraczki z warzywami do kiszenia, na razie w małym llitrowym słoiku, jak mi posmakuje, to muszę kupić taki duży 3 litrowy słoik do kiszonek Quote
mora Posted October 6, 2014 Report Posted October 6, 2014 Od siebie dodam, że ugotowanie dzień wcześniej barszczu ( nawet w wersji mocno okrojonej) i pozostawienie ich w wywarze do następnego dnia, bardzo podnosi smak zupki. Dodatkowo mogę polecić wypróbowany przepis na zakwas buraczany z mojego ulubionego bloga kulinarnego tutaj Quote
ania1983 Posted October 6, 2014 Author Report Posted October 6, 2014 Mora, a ja mam takie pytanko, w sumie nie tylko do Ciebie ale może będziesz wiedziała. jakiś czas temu robiłam zakwas na żur, po kilku próbach w końcu wyszedł mi piękny i pachnący. ale po ugotowaniu zupa nie była dobra. za kwaśna. ile dolewać takiego zakwasu do wywaru żeby był smaczny i pachnący żurek? Quote
dominika1989 Posted October 6, 2014 Report Posted October 6, 2014 Oj dołączam do pytania, bo nie umiem robić sama żuru z zakwasu, na kiełbasie robię i dosmaczam proszkiem z torebki ;/ a ma ktoś może przepis na bigos? Ten mój to taki zwykły na golonce, nigdy nie dodaję niczego super typu jakiś jałowiec, śliwka czy wino a bym chciała spróbować taki "bogatszy" zrobić. Quote
ania1983 Posted October 6, 2014 Author Report Posted October 6, 2014 Dominiko, ja bigos robię na oko. ale zawsze daję kapustę słodką i kiszoną pół na pół. wrzucam do gara razem, zalewam wodą, dodaję przecier pomidorowy lub pomidory ze słoika z sosem, kilka grzybków suszonych, owoc jałowca, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarenkach kolorowy, kawałki mięsa surowego, jak mam to kilka śliwek suszonych, do tego ok. szklanki czerwonego wina, przykrywam i tak się gotuje kilka godzin na niewielkim ogniu. pjak już kapusta jest miękka, to wrzucam przysmażoną cebulkę z kiełbasą. nie dodaję soli, bo nie ma takiej potrzeby. chyba wszystko napisałam, ale nie jestem pewna Quote
Recommended Posts