Vademecum Posted September 6, 2015 Report Posted September 6, 2015 no nie gadaj, że wegetujesz ..... Quote
adam1208 Posted September 6, 2015 Report Posted September 6, 2015 Kilka postów wstecz w tym temacie wrzuciłem przepis na sałatke z buraków. Na pewno będzie Ci smakowała Quote
wiejskieżycie Posted September 6, 2015 Report Posted September 6, 2015 Na pewno sobie luknę. Coś mi świtało, że gdzieś coś, Ktoś kiedyś. Na dniach jeśli czas znajdę będę w buraczkach siedział. A no wegetuję sobie od 14 lat. Quote
wiejskieżycie Posted September 6, 2015 Report Posted September 6, 2015 Kucharz ze mnie zaden, ale zapodam przepis mojej mamy na sałatke z buraków którą sie zajadam od kilku lat. Sałatka z buraków:- 3-4kg buraków- 3 wieksze cebule- pół kg papryki- 1 szklanka octu- 1 szklanka oleju- 1 szklanka cukru- 2 płaskie łyzeczki soli- 1 łyzeczka mielonej ostrej papryki- 1 łyzeczka pieprzu Buraki ugotowac, ostudzic, obrać i zetrzeć na tarce. Cebule i papryke pokroic w kostke. Z pozostałych skladnikow zagotowac zalewe. Dodac cebule i papryke. Gotowac 10 minut. Dodac buraki, wymieszac i pogotować 10 minut.Do słoików i gotowe Przepis sprawdzony od kilku lat. Mogę zostawić je w postaci talarków po ugotowaniu czy raczej mają być starte jak ser do pizzy? Muszę zaopatrzyć się w paprykę i do dzieła. Cebulę i paprykę mam pogotować w zalewie przez 10 minut i później z buraczkami kolejne 10 tak? W słoikach już nie pasteryzuję? Jak to mówią, nie ma głupich pytań. Wolę dopytać niż wyrzucić. Quote
adam1208 Posted September 6, 2015 Report Posted September 6, 2015 W słoikach nie pasteryzujesz, 10 minut i później 10 z buraczkami, moja mama zawsze trze jak ser do pizzy. Quote
ania1983 Posted September 7, 2015 Author Report Posted September 7, 2015 Marcin, ja robię szybko i bez niczego Tarkujesz buraczki, drobno tarkujesz korzeń chrzanu, ile lubisz tyle dasz I tyle Jak buraczki są bez smaku, bo czasem są takie nie słodkie, to doprawić cukrem, solą i octem. Ale w tym roku trafiłam na mega pyszne I tylko takie robię Nic innego. W tym roku jeszcze dałam do chrzanu trochę zmiażdżonego czosnku Ale my lubimy i chrzan i czosnek i ostre Potem takie słoiczki wekuję ok. 15 min. i tyle Quote
Elka Posted September 11, 2015 Report Posted September 11, 2015 O taaaaaaaak. Buraczki z chrzanem są super. Uwielbiam. Quote
wiejskieżycie Posted September 19, 2015 Report Posted September 19, 2015 Buraczki ugotowane, słoiki z pokrywkami pomyte, część składników już mam. Jutro działam w temacie buraczków z Twojego przepisu Adamie. Na początek niewiele, tylko 6 kg zrobię i ocenimy w domu czy nam odpowiadają, a jeśli tak będzie, to produkcja ruszy pełną parą. Quote
Vademecum Posted September 19, 2015 Report Posted September 19, 2015 jak lubisz na słodko to smakują wyśmienicie. Zrobiłem z dwuch kilo.... Żona przytargała worek buraków i papryki i musze wysłuchiwać że ja zrobiłem dobre...... Dzisiej przytargałem troche śmiesznych grzybków z lasu, też były dobre, Quote
wiejskieżycie Posted September 19, 2015 Report Posted September 19, 2015 To w rekompensacie za ogórki wyszły Ci buraczki. Ja tak oszczędnie jutro, żeby najpierw sprawdzić czy polubię. Grzybków u mnie nie ma jeszcze, a tak czekam na opieńki. Quote
adam1208 Posted September 19, 2015 Report Posted September 19, 2015 U mnie też grzybów nie widać ;/ Quote
wiejskieżycie Posted September 19, 2015 Report Posted September 19, 2015 A może szukamy nie tam gdzie trzeba. Quote
Vademecum Posted September 19, 2015 Report Posted September 19, 2015 To prawda z tą zależnością pomiędzy ogórkami,a buraczkami z grzybkami napisałem śmiesznych bo to pieczarki, a innych w tym roku nie widziałem .... Quote
wiejskieżycie Posted September 19, 2015 Report Posted September 19, 2015 Ale grzybobranie zaliczone, jeśli to te z łąki. Jak by nie było. Quote
Vademecum Posted September 19, 2015 Report Posted September 19, 2015 u mnie wzdłuż pól przy lesie jest masa podgrzybków, kozaków i trafiają się prawdziwki i maślaki ale nie dotyczy to tego roku. Zadowoliłem się śmiesznymi grzybkami Quote
wiejskieżycie Posted September 19, 2015 Report Posted September 19, 2015 Te śmieszne to na wybiegu u moich kur rosną. Kaczki za nimi przepadają. Quote
adam1208 Posted September 24, 2015 Report Posted September 24, 2015 Witam.Robi ktoś z was sok pomidorowy ?Żonka dostała od koleżanki z pracy pomidory, robią z mamą przeciery na pomidorową.Jako że lubię sok pomidorowy potrzebny mi sprawdzony przepis, kiedyś piłem dobry sok u ciotki ale niestety nie żyje już, pamiętam że dodawała tabasko..Ktoś coś ?? Quote
adam1208 Posted September 30, 2015 Report Posted September 30, 2015 Może ktoś jeszcze się wypowie w temacie soków ?? Quote
wiejskieżycie Posted October 29, 2015 Report Posted October 29, 2015 Z czystym sumieniem mogę polecić przepis Adama na buraczki z papryką. Zrobiłem sobie 16 kg w słoiki. Miałem plan jeszcze trochę zrobić, ale papryka podrożała drastycznie i sobie darowałem.Teraz jakiś przepis na dżemik dyniowy proszę. Ale tylko taki jak sami robicie nie z sieci, bo takie sam mogę znaleźć. Może konkretnie coś polecacie, bo macie sprawdzone. Kilka ton dyni i aż niepojęte, że tego towaru nie jem. Może dżemem się ktoś zajada z moich znajomych to będzie chociaż na miłą słodką niespodziankę przy okazji jakiś odwiedzin z mojej strony. Quote
Vademecum Posted October 30, 2015 Report Posted October 30, 2015 no właśnie, dawno anii od indyków nie było.... Quote
Robert ;-) Posted December 2, 2015 Report Posted December 2, 2015 Ja nie z przepisem,ale z zapytaniem;-) wie ktoś z jakiej części tucznika jest bekon? Druga sprawa jakie macie metody na przygotowanie mięsa do wedzenia, mam przepis z tego wątku ale coś knoce bo wychodzi mi jedno mięso za słone, a drugie nie słone, robię zalewe jednakową i w tej samej beczce trzymam, wedle przepisu a wychodzi mi różne. Quote
adam1208 Posted December 2, 2015 Report Posted December 2, 2015 Robert bekon to jest z przerośniętego boczku tylko nie wiem czy z przedniej czy tylnej części bo to podobno jest jakaś różnica.Co do wędzenia to też chętnie zaczerpnę informacji bo planuje zacząć się w to bawić..U mnie w sobote świniobicie także wesoło będzie Quote
Robert ;-) Posted December 2, 2015 Report Posted December 2, 2015 U mnie też przepis jest kilka stron wcześniej, ale ten robiłem dwa razy i może jakiś inny by się przydał,z tym bekonem to w robocie się zastanawialiśmy, z czego się go robi Quote
Vademecum Posted December 2, 2015 Report Posted December 2, 2015 expertem nie jestem, ale muj ojciec non stop coś kisił w beczce i istotne jest to że duże kawałki nie marynują się i trzeba je natryskiwać szczykawą, nawet boczki . Quote
Recommended Posts