Przemi998 Posted September 2, 2013 Report Posted September 2, 2013 Czesc musze pewna sprawe zalatwic i mam do was pytanie w jakiej cenie sa ziemie klasy 6z,5,4 w Wielkopolsce Proszę o odpowiesz! Quote
Przemi998 Posted September 2, 2013 Author Report Posted September 2, 2013 Dzieki temat mozna zamknac Quote
VoYtek8 Posted September 2, 2013 Report Posted September 2, 2013 Nie koniecznie można zamknąć bo to co jest napisane poniżej to całkowita bzdura i śmieszna informacja , bo nawet wg. GUS cena ziemi w Wielkopolsce to ok. 35 tyś zł/ha i tendencja jest wzrostowa. Po drugie nawet na chłopski rozum to w Wielkopolsce są największe gospodarstwa w kraju, w dodatku Niemcy cały czas tam grasują i chcą coś kupić. Tam ziemia jest najdroższa w kraju i jest wielu kupców więc tak niskich cen jak pisze Paweł być po prostu nie może. Pozdrawiam Quote
íktorn Posted September 2, 2013 Report Posted September 2, 2013 U nas. Na pomorzu to samo ceny od 30 do 40 i brak ziemi Quote
DuzyGrzegorz Posted September 2, 2013 Report Posted September 2, 2013 We Francji to cena akurat. Średnia 5090 EURO/ha. W Niemczech przy granicy z Francją 17960 EURO/ha. Zaproponowałem wprowadzenie przepisów analogicznych jak we Francji kształtujących ceny ziemi, jednak zostałem przez niektórych totalnie skrytykowany. Czy powinienem się wycofać z projektu? Czy cena ziemi powinna pozostać barierą powiększenia gospodarstw, czy może ziemia powinna stać się "elastycznym" czynnikiem produkcji? Pozdrawiam!P.s.Opis proponowanych przeze mnie zmian w wątku Obrót ziemią rolną - zmianyhttp://www.rolnik-forum.pl/Thread-obrót-ziemią-rolną-zmiany Quote
pawelxy1 Posted September 2, 2013 Report Posted September 2, 2013 Wojtku i tu się z tobą nie zgodzę. U mnie bo popytałem paru gospodarzy 6klasa i 5 klasa to ceny rzędu 10-20 tysWiadomo że 1 i druga klasa to ceny rzędu 50-60 tys. Więc niekoniecznie musisz mnie oskarżać że piszę nieprawdę. Quote
VoYtek8 Posted September 2, 2013 Report Posted September 2, 2013 No to Twój post powinien wyglądać mniej więcej tak "15-60tys;d Pozdrawiam", a nie wypisujesz że hektar ziemi w Wielkopolsce można kupić za 20 tyś. W dodatku ziemi 5-6 klasy żaden rolnik nie chce kupować bo tam urośnie najwyżej żyto, a przy idelanych warunkach owies. Takie działki sa najlepsze pod zabudowę, a jeśli uda kupić Ci się działkę budowlaną o powierzchni 1ha za jedyne 20 tyś złotych to masz szanse na zrobienie świetnego interesu. Nikt ziemią tej klasy nie obraca bo to na dłuższą mete bez sensu. Dobra czas skończyć ten wykład bo z pewnością nic do Ciebie nie tafi... We Francji to cena akurat. Średnia 5090 EURO/ha. W Niemczech przy granicy z Francją 17960 EURO/ha. Zaproponowałem wprowadzenie przepisów analogicznych jak we Francji kształtujących ceny ziemi' date=' jednak zostałem przez niektórych totalnie skrytykowany. Czy powinienem się wycofać z projektu? Czy cena ziemi powinna pozostać barierą powiększenia gospodarstw, czy może ziemia powinna stać się "elastycznym" czynnikiem produkcji? Pozdrawiam!P.s.Opis proponowanych przeze mnie zmian w wątku Obrót ziemią rolną - zmianyhttp://www.rolnik-forum.pl/Thread-obrót-ziemią-rolną-zmiany[/quote'] Grzesiek ten projekt jest bardzo dobry i ma sens. Jeśli będzie dalej tak jak jest to zachodnia część Polski zostanie wykupiona przez Niemców. Przyjedzie milioner nowym Mercedesem, wyłoży grubą kasę i przebije zwykłego rolnika co z gospodarstwa nigdy nie zarobi tyle by go przepłacić. Po mojemu w Polsce źle działa ta administracja rolnicza bo daje pomoc dla gospodarza co ma 300 ha, on dostaje fortunę dopłat to jeszcze dotacje na wszystko. Jeśli ktoś ma już takie gospodarstwo to myślę że powinien mieć tak duze zyski że zarobi na wszystko. Powinny być wspierane gospodarstwa które stoją w miejscu (ta ziemia powinna być w pierwokupie właśnie dla nich), taki gospodarz co ma 30ha to wyżyje z tego, ale fortuny się nie dorobi i jemu należy się pomoc by mógł stworzyć takie gospodarstwo żeby i dzieci miały z tego pożytek. I co najważniejsze prawo nie powinno pomagac zakładac nowych gospodarstw bo to tylko szkoda dla tych co gospodarzą od wielu lat. Może trochę odbiegłem od Twojego projektu, ale sens pozostaje ten sam bo przecież w rolnictwie najważniejsza jest ziemia i to żeby każdy mógł ją nabyć jest priorytetem. Pozdrawiam i szczerze kibicuje Twojemu projektowi Quote
pawelxy1 Posted September 2, 2013 Report Posted September 2, 2013 Wojtek dlatego napisałem że 20 tys bo ktoś pytał;d Quote
VoYtek8 Posted September 2, 2013 Report Posted September 2, 2013 Ale to jest bez sensu bo to znaczyłoby że ta ziemia byłaby prawie jak za darmo... U nas nikt takiej ziemi nie sprzedaje bo wszystko leży ugorem i nikt się tym nie intersuje, ale jak już ktoś sprzedaje to drożej bo jeśli hektar kosztowałby 20tyś to 10a kosztowałoby jedyne 2 tyś a 1 ar 200zł. Na logikę to biorąc to nie są ceny na dzisiejsze czasy, gdyby ziemia byłaby po takich śmiesznych kwotach to byłaby kupowana w locie... Quote
pawelxy1 Posted September 3, 2013 Report Posted September 3, 2013 Ja ciebie rozumiem ale po co się spierasz ze mną o to skoro ja Napisałem Temu co pytał tak jak mi sąsiad powiedział, żeza tyle by chciał sprzedać. Gdyby już chciał się pozbyć.I u mnie po tyle ziemie chodzą te najgorszej klasy bo wiadomo te najlepszej to i po 70tyszł.Ale skoro autor tematu zadał pytanie po ile chodzą w Wielkopolsce ziemie 6 i 5 klasy to napisałem że 20 tys.Więc nie wiem dlaczego się spierasz i jeszcze twierdzisz że piszę bzdury bo tym mnie obrażasz Quote
VoYtek8 Posted September 3, 2013 Report Posted September 3, 2013 No jak się obrażasz to nie będę z Tobą już konwersacji prowadził. xd Pozdrawiam Quote
pawelxy1 Posted September 3, 2013 Report Posted September 3, 2013 Nie obrażam się tylko wydaje mi się to dziwne skoro nie wierzysz mi.Sory za te unoszenie się mam okropny dzień Quote
konio57 Posted September 3, 2013 Report Posted September 3, 2013 U mnie 4 klasa kosztuje w granicach 60 tyś Quote
íktorn Posted September 4, 2013 Report Posted September 4, 2013 Sa pola 6 klasy o areale nie większym niż 1 ha gdzie można by wynegocjować Taka cenę powiedzmy 20 tys ale raz ze to kiepska ziemia a czasem i do tego Odległość czynią takie pole nieatrakcyjne dlatego takie ceny Znowu można Kupić od ANR pole w takich cenach ale w moich stronach do 60 kmBrak takiej ziemi i do tego są to kawałki po 100 ha i więcejI nie stać każdego na taki areał myślałem tu sprzedać gospodarstwoI kupić gdzieś gdzie nie ma głodu ziemi ale kto wyłoży. Tyle kasy na ziemię i budynki żeby toKupić Quote
moniawiki78 Posted September 13, 2013 Report Posted September 13, 2013 Witam.Mam problem mam kupca na ziemię ogółem 4 ha( klasy 4,5,6 oraz w tym nieużytki ponad 1,5 ha) i propozycja oferty to 75 tyś za całość(4ha) ziemia w mazowieckim co zrobić moim zdaniem to cena zbyt niska ale może się nie znam.Proszę o pomoc z góry dziękuję za odp. Quote
VoYtek8 Posted September 15, 2013 Report Posted September 15, 2013 Sprzedać 4ha za taką cenę to złe wyjście, bo to jest tak jak oddać tą ziemię za pół darmo. Cena powinna być conajmiej 2 razy wyższa, o ile nie więcej. Pozdrawiam Quote
pablos Posted September 15, 2013 Report Posted September 15, 2013 znam przypadek gdzie dwóch rolników żaden nie chciał odpuścić wbiło 1 ha ziemi na 100000 tyś złsłownie sto tysięcy to jest cena !!!!!!! Quote
Tofik Posted September 15, 2013 Report Posted September 15, 2013 Tak sie czasem dzieje gdy pole znajduje sie między dużymi gospodarzami gdzie jeden i drugi chce nabyć polePozdrawiam Quote
pablos Posted September 16, 2013 Report Posted September 16, 2013 czy ten projekt który proponuje Grzegorz ma szanse wejść w życie ? Quote
KJ. Posted September 16, 2013 Report Posted September 16, 2013 arimr.gov.pl/dla-beneficjenta/srednie-ceny-gruntow-wg-gus.html Co kwartał aktualizowane. Podział na rejony i klasy. Wielkopolskie: IIIb, IV średnio 36 923zł V, VI średnio 26 070zł Quote
Recommended Posts