Jump to content

Recommended Posts

Posted

Szanowni i mądrzy rolnicy! Jestem nieco mniej mądrą przyszłą rolniczką i mam (zapewne trywialne) pytanie...

Ile czasu zajmie mi zbiór jęczmienia ozimego z 15ha i rzepakku ozimego z 15ha kombajnem Bizonem (niestety nie znam jego parametrów).

Posted

Wszystko zależy od wielu czynników, od tego ile zboże sypie, jakie masz zachwaszczenie, jak gęsto było siane i jak gęste wyrosło. Jak jest wylegniete to tez inaczej się kosi i młóci.

Tak naprawde to jak sobie w normalnych warunkach policzysz godzinę na hektar to pewnie za duzo się nie pomylisz. Acha i zlaezy czy masz w jednym kawałku.

A tak z ciekawości zapytam, czemu teraz o to pytasz? Jeszcze nie zdążyłeś zebrać?

Posted

No bardzo zabawne :P Własnie wypełniam dzienniczek praktyk, a że moje praktyki nie były zbyt ambitne (zmywanie, zamiatanie, mycie podłogi, pomoc w wyborze sukienki itp...) to muszę nieco zmyślać. Niestety, w miarę się musi zgadzać.

W każdym razie dzięję za zainteresowanie ;)

pozdrawiam

Posted

Słuszne spostrzeżenie.

A powiedzcie mi jeszcze jakie prace w gospodarstwie w ostatnim tygodniu lipca może wykonywac praktykantka?

Gospodarstwo ma uprawy rzepaku, jęczmienia, pszenicy, pszenżyta.

Posted

A słyszałam żę możńa jeździć na kombajnie i sprawdzać wilgotność i zanieczyszczenie ziarna? Jak to wygląda w praktyce?

Jak siedząc w kabinie sięga się po prókę ziarna?

(Ja się domyślam że to są strasznie głupie pytania, ale ja na orawdę nie miałam z tym do czynienia. Ja siedzę w zwierzętach)

Pozdrawiam

• 2 weeks later...
  • 1 month later...
Posted

Witam !

Ostatnio w mojej pompie paliwowej w (ciągniku) urwała się głowiczka więc wymieniłem pompę na prawie nową i ponownie doszło do urwania się głowiczki. Co może być powodem tego ? Paliwo ?

• 1 month later...
Posted

NO ŁADNIE! CZY WYPEŁNIA PANI W DZIENNICZKU TREŚCI PRAKTYK NIEADEKWATNE DO ZAKRESU DZIAŁAŃ?

CZY WYPEŁNIA PANI TEŻ WNIOSKI O DOTACJE?

KTO OPŁACAŁ PANI PRAKTYKI - PODATNICY?