VoYtek8 Posted September 2, 2013 Report Posted September 2, 2013 Panowie i Panie, mamy wrzesień i wielkimi krokami zbliżają się kukurydziane żniwa Jak u was wygląda cena mokrej i suchej kukurydzy? Mam trochę ziarka (jeszcze na polu ), ale cenowo zupełnie się nie orientuję. Może ktoś pomoże? Pozdrawiam Quote
dominikp64 Posted September 2, 2013 Report Posted September 2, 2013 Witam, mnie też to bardzo ciekawi. Podobno z kukurydzą w tym roku będzie klęska urodzaju, i nawet tylko po 300zł za tonę będą płacić za mokre ziarno. Quote
przemek2092 Posted September 2, 2013 Report Posted September 2, 2013 U nas na razie o cenach nie słychać ale gdzie tylko nie spojrzeć to kukurydza myślę że kokosów nie będzie, z ceną nie chce strzelać bo na razie więcej zgadywania jest ;D pozdrawiam Quote
VoYtek8 Posted September 2, 2013 Author Report Posted September 2, 2013 No to mnie Panowie zmartwiliście :/ Do mnie doszedł cynk o 400zł/t, ale nie bardzo chce mi się w to narazie wierzyć bo jeszcze nikt na ziarno nie kosi tylko na kiszonki zaczeli ciąć. U mnie taka sytuacja że mam tylko 1ha kukurydzy, mam możliwość sprzedać ją od ręki na kiszonke za 1600zł (wykonuje 1 telefon i jutro kukurydza jest skoszona, a kasa w kieszeni), albo przetrzymać ją parę tygodni na polu i skosić na ziarno i sprzedać mokrą od ręki. Myślę że na tym lepiej wyjdę, ale jak cena ma słabo wyglądać to musze pomyśleć czy warto ryzykować. Pozdrawiam Quote
przemek2092 Posted September 2, 2013 Report Posted September 2, 2013 Ja na twoim miejscu zostawił bym na ziarno, jaka cena będzie nie wiadomo ale chyba lepiej wyjdziesz, jeśli jest ładna i oddała by ci z 10t/ha to nawet po te 300 zł jeśli by była to i tak masz 3000 zł a nie 1600 zresztą ta cena 1600 wydaje mi sie że po kosztach jest Quote
Ojciec Posted September 2, 2013 Report Posted September 2, 2013 W mojej okolicy cena za 1 ha kukurydzy na kiszonkę to 3 000 zł . Rolnik z mojej wsi wycenił nieco ponad 1 ha kukurydzy na kiszonkę na 4 000 zł i już są zainteresowani ale myślę ze zejdzie trochę z ceny. Co do kukurydzy na ziarno raczej nikt w mojej okolicy nie sieje takowej . Quote
VoYtek8 Posted September 2, 2013 Author Report Posted September 2, 2013 Cena 1600zł to nie jest cena po kosztach, zarobiłbym na tym kilkaset złotych, ale mi chodzi o jak najwyższy zysk z tej kukurydzy ( to mój pierwszy eksperymentalny zasiew kukurydzy ) Moja kukurydza mimo tego że to Reduta (odmiana na kiszonkę) nie ma dobrze rozwiniętych łodyg i liści bo ten kawałek pola był bardzo mokry na wiosnę i dlatego na samym początku nie rosła za dobrze. Miała pod dostatkiem nawozu dlatego zaczeła intensywnie rosnąć od lipca do teraz i kolba bardzo dobrze się wykształciła, ziarna jest dużo i jest grube. Nie mam pojęcia ile z tego da się ukosić. Marzę o 10t, ale realia to coś ok. 8t. Pozdrawiam Quote
przemek2092 Posted September 2, 2013 Report Posted September 2, 2013 ale 1600 to moim zdaniem nie dużo jak na hektar a pamiętasz jakie miałeś nakłady na ten hektar ? podaj je tak orientacyjnie jeśli możesz sam chciałbym na przyszły rok spróbować a taki mały bilans nakładów pomoże mi Quote
VoYtek8 Posted September 2, 2013 Author Report Posted September 2, 2013 Takie info tylko na priv Pozdrawiam Quote
dominikp64 Posted September 3, 2013 Report Posted September 3, 2013 U mnie niektórzy co mają kukurydzę na ziarno próbują ją sprzedać do zakiszania. Za ha kukurydzy do kiszenia można dostać nawet do 5000zł. Stawka niezła w porównaniu z tym co może być za ziarno. Quote
xerq92 Posted September 3, 2013 Report Posted September 3, 2013 z tego co się trochę orientuję w mojej okolicy cena za suchą kukurydzę wynosi 1000 zł/tona lecz nikt takiej ceny nie gwarantuje, jest to bardzo wczesna prognoza. IMHO jak kukurydza jest ładna to lepiej zostawić na ziarno, powinno lepiej wyjść Quote
przemek2092 Posted September 3, 2013 Report Posted September 3, 2013 Za 5000 zł do kiszenia to wysoko mi sie wydaje jeśli bym by mi ktoś proponował taką cene to bez wahania bym ją za tyle sprzedał pozdrawiam Quote
Agroservice_pl Posted September 5, 2013 Report Posted September 5, 2013 Cena 1 tys zł za tonę kukurydzy to naprawde całkiem przyzwoicie,z tym że właśnie nikt nie jest w stanie zagwarantować takiej ceny i trzeba o tym pamiętać. W zależności od regionu zaczyna się to od ceny 500zl wzwyż. Pozdrawiam Agroservice.pl Quote
Recommended Posts