sputnik Posted September 3, 2013 Report Posted September 3, 2013 Witajcie, mam takie pytanie czy zawory termostatyczne będą normalnie pracować na starej instalacji tj. stare grzejniki żeliwne + rury 1/2 i 3/4 cala? Dodam, że wymieniłem w zeszłym roku zwykły piec zasypowy na taki z podajnikiem i strasznie dużo wydałem na opał, a do ogrzania dwa piętra po ok. 100 m2 :/ Quote
DuzyGrzegorz Posted September 3, 2013 Report Posted September 3, 2013 Przeczytaj - http://www.rolnik-forum.pl/Thread-piec-na-ekogroszekPamiętaj, że zawory termostatyczne wymagają innej obsługi pieca, a dokładnie rzecz ujmując innego sterownika. Problem polega na tym, że jeżeli zawory się po przymykają to piec nadal będzie produkował ciepło które pójdzie w komin. Może to jest wygoda, ale ta wygoda kosztuje. Pamiętaj o dokładnym wymyciu instalacji przed montażem zaworów i obowiązkowego w takim przypadku filtra. Aby zmniejszyć zużycie paliwa musisz zmienić "filozofię" działania instalacji. Rzecz podstawowa, to aby jak najwięcej ciepła z paleniska odebrał piec, a odbierze jeżeli spaliny będą miały dostatecznie dużo czasu aby oddać ciepło i różnica temperatur będzie duża, bo wtedy ciepło szybciej płynie. Musisz zadbać aby cała powierzchnia grzejnika miała w miarę równą temperaturę gdyż wtedy wydajność grzejnika jest największa. Jak przymkniesz zawór tylko góra kaloryfera grzeje i musisz mieć bardziej gorącą wodę, a co z tym idzie i bardziej gorące spaliny. Gdybyś obniżył temperaturę całego kaloryfera woda zasilająca byłaby chłodniejsza, a co za tym idzie chłodniejsze byłyby spaliny, czyli więcej ciepła z paleniska zostałoby przekazane na instalację. Przeczytaj też uważnie krytykę mojego podejścia. Pozdrawiam! Quote
sputnik Posted September 5, 2013 Author Report Posted September 5, 2013 Dzięki Grzegorzu za wskazówki! Bardzo mi pomogłeś, szczególnie jeżeli chodzi o filtr, bo o tym akurat nie wiedziałem. Quote
Recommended Posts