Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam.

Tak czytam w internecie i nie mogę znaleźć konkretnych danych.

Zastanawiam się nad zmianą sposobu ogrzewania. Do tej pory ogrzewaliśmy dom piecem o mocy 14kW na węgiel. W tym roku pojawiły się problemy. Często zdarza się tak, że nikogo nie ma po 2 dni w domu i dom się po prostu strasznie wyziębił. Do tego pękły mi drzwiczki. Ten rok jakoś się jeszcze przemęczymy, ale muszę szukać innego rozwiązania.

Padła podpowiedź, że skoro mam pole i nie wiem co z nim zrobić to mogę zasiać owies, kupić odpowiedni kocioł z podajnikiem i mam sprawę załatwioną.

Teraz pytania:

-jakiej firmy kocioł wybrać?

-czy do takich kotłów podaje się owies taki prosto z pola czy trzeba to poddawać jakiejś jeszcze obróbce?

-ile (pi razy drzwi) potrzeba owsa do ogrzania domu przez zimę? (wystarczał piec 14kW i zużyłem w tym roku 3,5 tony węgla + wiadomo jakieś drewno na rozpałkę itd)

-gdzieś przeczytałem, że można dostać dofinansowanie unijne na zakup takiego pieca (ale szczegółów brak), jak to wygląda?

Posted

Ja ma ogrzewanie na owies/pellet w zależności od ceny owsa, albo sprzedaję i kupuję pellet albo spalam. Spalam też odpady owsa. Piec mam 21 kW zwykły węglowy z okienkiem z boku gdzie wstawiam palnik. Palnik mam szwedzki AGROTEC 25KW, h składany w Polsce i z polską elektroniką.

Trzy najważniejsze elementy na które musisz zwrócić uwagę przy wyborze kotła, a zwłaszcza palnika to

1 - funkcjonalna elektronika,

2 - funkcjonalna elektronika,

3 - i najważniejsza rzecz to funkcjonalna elektronika,

Niestety, dobre i funkcjonalne sterowniki robi jedna firma, i na dodatek te najlepsze są rozprowadzane wyłącznie jako część zamienna do palników przez firmę która te palniki produkuje i sprzedaje.

Owies może być prosto z kombajnu, nie może zawierać słom gdyż te powodują zawieszanie się owsa w zasobniku. Ja przeważnie czyszczę owies i to co zostaje z czyszczenia idzie do pieca. Wartość opałowa owsa to około 17 MJ/kg, zaś węgla średniej jakości to około 25,5 MJ/kg. Zatem 1 tonę węgla średniej jakości można zastąpić przez 1,5 tony ziarna owsa. Oczywiście tak jak ja spalam głównie poślad to wychodzi 2-2,5 tony owsa za 1 tonę węgla. Można było dostać dofinansowanie, ale teraz wszystkie programy się pokończyły i jak na razie minister powiedział "NIE" na moje sugestie, aby biopaliw nie spalać w elektrowniach tylko w domowych instalacjach. Jeżeli jeszcze gdzieś coś jest to będą wiedziały firmy sprzedające piece lub palniki. Pozdrawiam!

Posted
mnie to jakoś nie pasuje opalać zbożem jeśli to są odpady to ok. ale palić (chleb) to nie miał bym sumienia nawet jak ekonomicznie byłoby to opłacalne wiedząc że ludzie na świecie umierają z głodu chociaż jestem świadomy tego że swoją decyzją nie spalania zboża i tak głodującym chyba nie bardzo pomogę
Posted
A ja jakoś kilka lat temu takich obiekcji nie miałem owies płacił po 30zł a węgiel 700-800 więc poszedł w komin a ja miałem ciepło za nieduże pieniądze, teraz trochę szkoda go palić bo jest droższy, ale odpady spod wialni i tak spalam.
Posted
Niestety ludzie już nie zważają uwagi na to i palą tym czym lepiej sie opłaca ;) w dzisiejszych czasach tak sie porobiło że rola pieniądza jest ponad wszystko ;) niestety... ale z drugiej strony też nikt by nie chciał płacić drożej za ogrzewanie skoro możemy uczynić to tańszym sposobem ;)