Kardan Posted September 4, 2013 Report Posted September 4, 2013 Chciałbym was zapytać o tą sieczkranie. Jak wiadomo zbliża się czs zbioru kukurydzy na kiszonkę (bądź gdzieniegdzie już trwa). A już od pewnego czasu interesował mnie zakup takiego sprzetu ale nie znam sie na nim za bardzo i chciałbym was zapytać o opinie na jego temat. Pozdrawiam! Quote
Mikruss Posted September 4, 2013 Report Posted September 4, 2013 Daj sobie spokój 95% tych sieczkarni nie ma gniotownika, większość wyeksploatowana, często w mizernym stanie technicznym. My z ojcem sieczemy taką od 1994 roku ale towar z niej nie robi rewelacji niestety, mimo że na bębnie jest 12 kos (było 6), a dnie bębna jest bukownik - poprawiło to jakość kiszonki no ale jak pisałem rewelacji nie robi. Quote
Kardan Posted September 4, 2013 Author Report Posted September 4, 2013 A to może polecilibyście coś innego w miare małego w podobnej cenie? Bo bardzo mi zależy na kupnie sieczkarni, a przy okazji było by to też w moim wypadku dość rentowne bo w okolicy nie ma wielu takich maszyn, a więc mógłbym też dorobić conieco na usługach. Pozdrawiam!PS. Dziękuje Ci Mikruss za odzew z Twojej strony i masz ode mnie za to plusa! Bo jakoś słabo tu z odpowiedziami na niektóre tematy i pytania widze... Quote
VoYtek8 Posted September 4, 2013 Report Posted September 4, 2013 W takiej cenie to ciężko coś znaleźć bo te sieczkarnie sa dość tanie. Jeśli już chciałbyś kupć porządny sprzęt to poszukaj Classa Jaguara jakiegoś starszego to będziesz bardziej zadowolony z niego. Pozdrawiam Quote
dominikp64 Posted September 5, 2013 Report Posted September 5, 2013 Mikruss, czy po tych modyfikacjach to jakoś znacząco wzrosło zużycie paliwa w waszej sieczkarni? Quote
Mikruss Posted September 5, 2013 Report Posted September 5, 2013 u mnie nie ma żadnych modyfikacjitak jak wyjechała z fabryki tak kosi do dzisiaj, w ojca rękach prawie 20 lat i w tym sezonie będzie łykać ok 13 ha ququ bo tylko swoje jedziemy.Silnik od nowości nominał, na początku od zakupu najwięcej dawała się we znaki pompa wody, bo zawsze jakaś ciekła, teraz obecna jedzie kilka sezonów i jest ok.były też problemy z temp. wody jakiś czas temu mimo że chłodnica dmuchana co dzień powietrzem, pomogło dopiero mycie myjką pod ciśnieniem.jeżeli się już zdecydyjesz na zakup takowej to szukaj z nowszym hederem, tzn z takim który nie ma w hederze u góry kosy a taki co ma wałek bo jest szerszy, a starszego typu jest węższy i nie przejedziesz przez środek pola bo prawym kołem będziesz przyjeżdzał kukurydze, nowszy heder jest przesunięty w prawo i nie ma tego problemu, po drugie w starym typie wyrabia się ramie co napędza kosy ( dolną i tą górną w hederze) a częśc do tanich nie nalezy. Na początku nie wiedzieliśmy że jest uszkodzone i zrywało nam górna kosę, dopiero wymiana tego mechanizmu na nowy rozwiązała problem.Co do używek Jaguar jest mocno przechwalony dlatego też ma wysokie ceny, wiadomo dostęp do części i może najłatwiejszy ale tez maszyna droga w zakupie i eksploatacji Quote
Recommended Posts