Rolnik z Pomorza Posted September 5, 2013 Report Posted September 5, 2013 Mam pytanie, jak dotyczące dzierżawy ziemi. Chodzi mi jak to wygląda, podpisuje się jakąś umowę.Jak wygląda kwestia finansowa ziemi, czyli ile płaci dzierżawca właścicielowi, czy jakoś inaczej to wygląda, czy w ogóle właściciel coś dostaje? Quote
VoYtek8 Posted September 5, 2013 Report Posted September 5, 2013 To zależy jak się kto dogada. Ja dzierżawię jedno pole za darmo, po prostu właścicielka cieszy się że ziele tam nie rośnie, można tez płacić. Z umową i jej warunkami to tez zależy jak się dogada. Pozdrawiam Quote
Rolnik z Pomorza Posted September 5, 2013 Author Report Posted September 5, 2013 No ok, rozumiem. Rozumiem ludzi, którzy dzierżawią i nie biorą za to kasy, gdy ta ziemia jest nieuprawiona przez wiele lat nawet kilkanaście. Doprowadzenie do stanu użytkowości to długa kosztowna sprawa. Ale przykładowo gdy chciałbym wydzierżawić ziemię orną oraz pastwiska w bardzo dobrej "kondycji", czy mógłbym liczyć na jakieś "zadośćuczynienie" za dzierżawę? Quote
VoYtek8 Posted September 5, 2013 Report Posted September 5, 2013 Oczywiście że tak Dzierawca zazwyczaj płaci tyle ile wynosi podatek z nadwyżką żeby i właściciel też mógł zarobić. Pozdrawiam Quote
pablos Posted September 5, 2013 Report Posted September 5, 2013 jeżeli ziemia jest w dobrej kulturze to myślę że nie będziesz miał problemów z wydzierżawieniem w mojej okolicy cena za dzierżawę waha się w granicach od 100 do 400 zł za ha i właściciele niechętnie podpisują umowy z reguły jest to umowa ustna na krótki okres ! Quote
Rolnik z Pomorza Posted September 5, 2013 Author Report Posted September 5, 2013 W sumie to nie piszę w swoim imieniu tylko w imieniu takiego znajomego, który się mnie pytał jak to można załatwić, a ja jakby pisałem w swoim imieniu, by lepiej było zrozumieć temat. Mimo wszystko dzięki za pomoc.A w sumie jeszcze jedno to 100-400 zł za ha to jest stawka na rok, czy na inny okres czasu? Quote
VoYtek8 Posted September 6, 2013 Report Posted September 6, 2013 400zł za dzierżawę to śmieszna cena U mnie cena dzierżawy zaczyna się od 1000zł, a za dobre ziemię trzeba zapłacić nawet 2000zł za rok. Pozdrawiam Quote
Tofik Posted September 6, 2013 Report Posted September 6, 2013 Cena zależy od klasy i od regionu noi też dlaczego ktoś oddaje w dzierżawę bo jedna babcia oddała ziemie w dzierżawę za friko żeby ziele nie rosło a niedaleko niej jedna taka kupiła pole i od razu chciała oddać w dzierżawę ale chciała dopłaty do pola + tonę z każdego ha co by nie rosło Więc stawki są różne i głównie zależy od dogadania siePozdrawiam Quote
anesia Posted September 6, 2013 Report Posted September 6, 2013 U nas tak jest,że dają ziemię w dzierżawę,ale dopłaty zostawiają i nikt się o nie nie upomina,bo taki ktoś znajdzie sobie innego chętnego na ziemię. Quote
Rolnik z Pomorza Posted September 7, 2013 Author Report Posted September 7, 2013 Dzięki za info. Takie ceny to ja rozumiem, gdzie się zaczyna od 1000 zł lub biorą dopłaty i tonę płodów rolnych. Bo czytając 100-400 zł to w sumie trochę się podłamałem, bo według mnie to jest rozbój w biały dzień. Bo z doświadczenia wiem, że za dużo jest tzw. "pazlaków", którzy wezmą każdą ziemię za darmo po to tylko żeby dopłaty leciały i żeby mieć większy areał np. do modernizacji. A sam tylko coś tam udaje że zrobi, a w sumie wyjdzie na to że pole zostaje zniszczone, bo jak o to w odpowiedni sposób nie dbasz, to spieprzyć sprawę jest łatwo.Jeszcze raz dzięki ;-) Quote
dominikp64 Posted September 7, 2013 Report Posted September 7, 2013 400zł za dzierżawę to śmieszna cena U mnie cena dzierżawy zaczyna się od 1000zł' date=' a za dobre ziemię trzeba zapłacić nawet 2000zł za rok. Pozdrawiam [/quote'] Witam, VoYtek8 przy takich stawkach co podajesz to która ze stron umowy dzierżawy korzysta z dopłat bezpośrednich? Bo to też ma znaczenie czy z dopłat będzie korzystał dzierżawca czy wydzierżawiający? Quote
VoYtek8 Posted September 7, 2013 Report Posted September 7, 2013 Dopłaty bierze zazwyczaj ten co pole obrabia, ale to różnie bywa. Pozdrawiam Quote
pablos Posted September 7, 2013 Report Posted September 7, 2013 400 zł i dopłaty dla właściciela nie dla dzierżawcy 2000 tysi za rok ! trzeba być desperatem aby tyle zapłacić ! Quote
Rolnik z Pomorza Posted September 7, 2013 Author Report Posted September 7, 2013 No to już trochę zmienia sytuację.400 zł + dopłaty to jeszcze nie jest tak źle. Bo dopłaty tak jak patrzałem dla 2012 roku wynosiły ok 950 zł/ha (JPO+UPO). W sumie to wychodzi to ok 1400 zł. Można jeszcze jak ktoś może doliczyć ONW, wtedy to wyjdzie więcej. A 2000 zł za ha to nie jest aż tak przesadzona kwota, fakt wygórowana, bo na bardzo dobrych żyznych glebach nawet 2-3 klasy, to w sumie dzierżawca dostaje dopłaty, czyli licząc tak tylko podstawowe dopłaty tak 900 zł/ha + równowartość 1,5 t pszenicy (licząc śr. 730 zł/t). Quote
íktorn Posted September 8, 2013 Report Posted September 8, 2013 U mmie wygląda to tak jak na kwicie to płace 700 zł za haJak na umowę ustna to 50 zł odmorgi wlasciciel bierze dopłatyZiemię 4 i 5 klasy Quote
garzew Posted September 9, 2013 Report Posted September 9, 2013 Ale czy nie jest w przepisach o dopłatach bezpośrednich że z dopłat ma prawo korzystać osoba faktycznie uprawiająca ziemię a nie wydzierżawiający? Quote
naszczas Posted October 11, 2014 Report Posted October 11, 2014 Witam serdecznie. Jestem tu nowa i nie miejaca pojęcia o dzierżawie. Wiec prosze o pomoc.Dwa lata temu kupilam dzialke kat. IVb 0,38h (dla wiekszosci pewnie to prawie nic ale dla mnie wystarczająco) na ktorej planuje w pozniejszym czasie wybudowac sie.Aktualnie jest dzierzawiona przez ogrodnika (obsadzona cala dzewkami) poniewaz byly właściciel mnial spisaną umowe a ja po kupnie nie rozwizywalam jej. Mijaja dwa lata i podjelam decyzje ze trzeba by bylo w końcu to uregulować a wiem ze Pan chce dalej dzierzawic moj kawalek ziemi. Chce podpisac umowe na 5 lat, doplaty ida do dzierzawcy (ogrodnika), ja place podatek. Prosze o podpowiedz jaka kwote za dzierżawę moge zaproponowac? Tak by nie wyjsc na materialiste lub jakiegoś zdziercę. Wiadomo ze chce tez cos z tego miec tym bardziej ze to ja place podatek. Prosze o wyrozumiałość i podpowiedzieć. Dziękuję Quote
JoTeS Posted October 11, 2014 Report Posted October 11, 2014 Naszczas to co Ty z tego masz do tej pory, jak płacisz podatek, a dzierżawca bierze dopłatę?Koleś jest wspaniale ustawiony chyba , że płaci Ci jakiś czynsz o czym nie wspominasz... Quote
Robert ;-) Posted October 11, 2014 Report Posted October 11, 2014 Ja wziąłem dzierżawę od znajomego i tak on płaci podatek ale i bierze dopłatę,w sumie dla mnie to słaby biznes ale za to ziemia dobrej klasy wiec coś mi tam urośnie;-) Quote
kubusjettaII Posted October 11, 2014 Report Posted October 11, 2014 skoro bierze dopłaty to chociaż podatek powinien płacić... Quote
naszczas Posted October 11, 2014 Report Posted October 11, 2014 4 lata temu podpisal umowe z poprzednim wlascicielem. Ja po 2 latach odkupiłam część tej działki i 2 lata mu w sumie podarowalam ze wzgledu na to ze poprzednikowi zalpacil chyba 3.000 za 5 lat a w tym bylo jakies okolo 0,55h. Ale podatek ja płaciłam.Teraz chce to jakos uregulować, by bylo ok tez i dla mnie ;-)Nie ja nic z tego nie mialam tylko tyle ze o działkę sama nie musze dbać :-) Quote
naszczas Posted October 12, 2014 Report Posted October 12, 2014 Naszczas to co Ty z tego masz do tej pory' date=' jak płacisz podatek, a dzierżawca bierze dopłatę?Koleś jest wspaniale ustawiony chyba , że płaci Ci jakiś czynsz o czym nie wspominasz...[/quote'] Ja nic z tego nie mam. Nie placi mi nic, żadnego czynszu. Quote
JoTeS Posted October 12, 2014 Report Posted October 12, 2014 No to wobec tego dopłaty dla Ciebie i Ty opłacasz podatek, tak byłoby rozsądnie. Tyle tylko, że dzierżawca będzie się czuł poszkodowany.Ale do tej pory miał układ "żyć nie umierać" hehe. Quote
naszczas Posted October 12, 2014 Report Posted October 12, 2014 No to wobec tego dopłaty dla Ciebie i Ty opłacasz podatek' date=' tak byłoby rozsądnie. Tyle tylko, że dzierżawca będzie się czuł poszkodowany.Ale do tej pory miał układ "żyć nie umierać" hehe.[/quote'] W takim razie muszę się do niego wybrać i zobaczyć cóż takiego będzie mial do zaproponowania ;-) Chyba jednak bym wolała jakiś czynsz za dzierżawę ziemi. :-) Quote
Recommended Posts