pawelxy1 Posted September 7, 2013 Report Posted September 7, 2013 Przedstawiam wam kopanie ziemniaków 2013r u mnie na gospodarstwie. To moje pole;d[video=youtube] Miłego oglądania Quote
pawelxy1 Posted September 28, 2013 Author Report Posted September 28, 2013 Nikogo to nie ciekawi? Quote
Tofik Posted September 28, 2013 Report Posted September 28, 2013 No cóż Pawle wykopki jak wykopki:) tylko strasznie wąskie to pole:(Pozdrawiam Quote
pawelxy1 Posted September 29, 2013 Author Report Posted September 29, 2013 tofikarius no cóż było by szersze o 2 metry gdyby nie sąsiad i jego nieudolne kradnięcie pola.Trzeba geodetę wynająć. Quote
Tofik Posted September 29, 2013 Report Posted September 29, 2013 Dla mnie Pawle to trochę dziwne że pozwoliliście sobie zabrać taki kawałek polaPozdrawiam Quote
przemek2092 Posted September 29, 2013 Report Posted September 29, 2013 2 metry to dużo, kilka dobrych lat międzę musiał ci chyba kraść na swoją korzyść Quote
pawelxy1 Posted September 29, 2013 Author Report Posted September 29, 2013 przemo chyba 4 lata a ja zauważyłem niedawno. Quote
Tofik Posted September 29, 2013 Report Posted September 29, 2013 No nie co za głupoty Pawle piszesz jak można nie zauważyć że sąsiad miedzę zagarnia:)Pozdrawiam Quote
VoYtek8 Posted September 29, 2013 Report Posted September 29, 2013 Szczególnie gdy na polu są miedze.... U mnie nikt teraz miedzy nie robi, pola są orane do samej granicy nie ma pasków ziela pomiędzy polami. Masz miedze i nie widzisz że ktoś woruje Ci się pole... Dziwne trochę, w dodatku gdy na polu sadzisz ziemniaki jak jednego roku masz np. 20 rządków, a za rok wychodzi 18 czy 16 to coś musi byc nie tak. Pozdrawiam Quote
Tofik Posted September 29, 2013 Report Posted September 29, 2013 Ja rozumie że miedzy może nie być ale w tym wypadku widać jak byk że jest Quote
pawelxy1 Posted September 30, 2013 Author Report Posted September 30, 2013 Dobra widziałem od około 2 lat ale co mogę zrobić? Nie chcę pokłócić się z sąsiadem i żyć w niezgodzie Quote
Tofik Posted September 30, 2013 Report Posted September 30, 2013 To twoja a raczej wasza sprawa ale nie rozumie jak można pozwolić sobie żeby sąsiad ziemie zagarniał i to bez żadnych konsekwencji jak dla mnie to hu. a nie sąsiad:)Pozdrawiam Quote
waldi 1979 Posted September 30, 2013 Report Posted September 30, 2013 Dokładnie Paweł.Sąsiad Ci się w pole wchrzania 2m i się nie przejmuje tym i Tobą,a TY się martwisz byście żyli w zgodzie.Miedza święta rzecz:-}POZDRAWIAM. Quote
kubusjettaII Posted October 1, 2013 Report Posted October 1, 2013 nie rozumiem jak można sobie dać zabrać pole i to na 2 metry szeroko, zwłaszcza przy tak wąskim polu. co innego jak to pole ciągnęło by się na szerokość nie wiadomo ile można by tych 2 metrów nie zauważyć ale na tak małym kawałku to jest jakieś 1/5 pola. poza tym ja już nie wiem co z tego co ty piszesz jest prawdą a co tylko "nabijaniem postów na licznik". raz piszesz że alkoholu nie pijesz, potem że jednak tak, ziemi że masz 10 arów, a przy kupnie traktora że masz 1 ha, o banku nie wspomnę... pozdrawiam Quote
pawelxy1 Posted October 1, 2013 Author Report Posted October 1, 2013 Kuba bo alkoholu nie pijam bo nie lubię chyba że jest impreza typu wesele.A ziemi tutaj na tym filmiku widnieje 10 arów a mam jeszcze 2 pola.Więc nie wiem o co ci chodzi;d Quote
VoYtek8 Posted October 1, 2013 Report Posted October 1, 2013 Gubisz się trochę w tym wszystkim kolego.... Pisałeś kiedyś że masz niecały hektar, teraz że masz parę kawałków... Najpierw jesteś gotów brać kredyt na 2 milony, a za tydzień chcesz kupić ciągnik za 20 tysięcy, bo masz 1 hektar tylko. Piszesz że to pole jest Twoje, a jak kiedyś był temat żebys zaczął uprawiać tam warzywa to sam napisałeś że tym polem nie rządzisz... Na początku pisałeś że chcesz hodowac nioski na większą skalę, potem chciałeś zarabiać na usługach rolniczych, a teraz marzą Ci się krowy mleczne... Twierdzisz że masz szansę na błyskawiczny rozwój jak tylko kupisz ciągnik, a piszesz o tym że Twój sąsiad ma 700 ha więc jak chcesz rozwijać się przy takim gigancie? Masz 10 arów pola w tym kawałku, a jeśli straciłbyś 2 metry pola to połowa tego areału zniknełaby i każdy człowiek który ma oczy by to zauważył. Cóż zdecyduj się na coś bo pisać wiele to potrafisz, gorzej z resztą. Dobrze że @kubusjettaII poruszył ten temat bo sam już dawno miałem o tym napisać. Pozdrawiam Quote
pawelxy1 Posted October 2, 2013 Author Report Posted October 2, 2013 Czegoś tu nie rozumiem. Czy ja czegoś co z tego pisałem nie wprawiam w życie??Pole jest dziadka ale ja na nim mogę cokolwiek zasiać.Krowę tata chce kupić, kury mam i jajka sprzedaje.2 metry pola straciłem a szerokość pola była 9.9 metra a jest 7.9metra. Tata będzie wynajmował geodetę.I co z tego że ktoś ma 700 ha blisko mnie? Nie wiem o co ci tutaj chodzi bo to że ktoś tyle ma nie znaczy że przekreślaszansę mi na rozwój.Mam 90arów pola. Więc piszę w skrócie 1ha pola.Mam w 2 kawałkach w tym ten co na filmiku plus pole połączone z łąką.Więc nie wiem dlaczego tak mnie nie lubicie i twierdzicie że kłamię. Quote
bardzomalorolny Posted October 2, 2013 Report Posted October 2, 2013 Podziwiam Cię Pawle za cierpliwość. U mnie gość nie tyle zabrał miedzę co sobie coraz dalej na łąkę zajeżdżał to się strasznie z nim pożarłem. I nawet jakby to rodzina była to też bym walczył o swoje. Quote
VoYtek8 Posted October 2, 2013 Report Posted October 2, 2013 Pawle masz sąsiada co ma 700 hektarów, on ma z pewnością kasy jak lodu, potężne maszyny, dla niego hektar pola to malutki kawałeczek. Jeśli ktoś będzie sprzedawał, albo chciał wydzierżawić ziemię to ty nigdy go nie przebijesz jeśli chodzi o finanse. U mnie we wsi jest to samo. Było paru chłopów co mieli troche hektarów, ale nie chciało im się tam robić. Przychodzili do nich sąsiedzi że wydzierżawią i dawali jak na realia mojego regionu dobre opłaty za dzierżawę. I co było dalej? Pewien rolnik-gigant, zobaczył że u nas sporo dzierżaw jest do wzięcia, przyjechał i wyłożył taką kase za rok dzierżawy że nikt nawet nie myślał żeby go przebić bo wtedy musiałby dokładać do tego pola bez żadnych zysków. Warto dodać że ten gospodarz mieszka z 30km od nas, ale dla niego to nie problem bo jeździ takimi bykami że ta droga to dla niego kilka minut. Niby to daleko, ale jak ja widzę to za parę lat to on będzie obrabiał pół naszej wsi. Nikt tu nie twierdzi że kłamiesz tylko że gubisz się w tym co piszesz, raz jest tak, a raz inaczej u Ciebie. Quote
DuzyGrzegorz Posted October 2, 2013 Report Posted October 2, 2013 Nie mogę się doszukać sprzeczności w tym co pisze Paweł. W języku rolniczym którym się posługuje Paweł co innego oznacza kawałek, a co innego oznacza pole i tu jest On konsekwentny. Sytuacja z granicą jest powszechna. Sam miałem sytuację, że sąsiad podorał się ponad 2 m przez trzydzieści kilka lat. Pewnie taka sytuacja jest u Pawła.Paweł jest "zakochany" w roli i ziemię którą ma jego najbliższa rodzina nie bez powodu nazywa swoją. Moja żona na moje gospodarstwo mówi "moje gospodarstwo", syn dokładnie tak samo i nikomu to nie przeszkadza, każde z nas pracuje na swoim.Dla mnie każdy rolnik jest jednakowo ważny, i ten co ma 90 arów i ten co ma 900 hektarów. Nie widzę powodów dla których Paweł miałby się nie zajmować gospodarstwem, a w każdym razie na pewno powodem nie jest to że sąsiad ma 700 ha. Co mają powiedzieć rolnicy sąsiadujący z gospodarstwami które mają po 30 tys. ha? Wielka Brytania nie jest samowystarczalna żywnościowo choć ma znacznie więcej użytków rolnych (16,8 mln ha) niż Polska (12 mln ha) i 200 tys. dużych gospodarstw. Teraz wprowadzają plan mający ich uniezależnić od importu żywności, a podstawowym działaniem jest doprowadzenie do 3 min gospodarstw. Paweł, jeżeli to kocha, to powinien zająć się gospodarstwem, ale nie powinien zmarnować tego czym obdarzył go Bóg.Dawno temu chciałem iść do technikum rolniczego i nie słuchać ojca co i jak robić w gospodarstwie lecz mieć własną, nowoczesną wiedzę. Opaczność zniweczyła te plany i pozostało mi całe życie słuchać innych, ale ta sama opaczność nauczyła mnie pokory wobec wiedzy innych ludzi. Trzeba było wiele lat życia, abym zrozumiał, że pokora jest ważniejsza od szkoły.Filozofia zakłada, że pytanie jest zawsze prawidłowe, a informatyka że odpowiedź jest zawsze prawidłowa. Cóż, filozofia to królowa nauk. Pozdrawiam! Quote
pawelxy1 Posted October 3, 2013 Author Report Posted October 3, 2013 Dokładnie tak jak powiedział Grzegorz. Dlaczego miałbym rezygnować z gospodarstwa tylko dlatego że kołomnie jest sąsiad co ma 700 ha? To że On zarabia dużo pieniędzy nie ogranicza nie w zarobkach bo on ma sweziemie i ja mam swoje. A poza tym kupić da się u mnie na wsi sporo bo ten sąsiad ma w mej wsi tylko 60 ha a resztę ma w sąsiednich kilku.Więc ja nic nie mowie nie prawdy ani nie gubię się w tym co piszę. Wg mnie wyszukujesz problemów. Rolnictwo to dla mnie wszystko ale nie tylko na tym się skupiam bo także kształcę się w kierunku mechaniki, rysunku.Więc mam hobby i pracę.Niby małe pole ale jak robisz ręcznie to wychodzi tak gdybyś miał 100ha.Ktoś kto ma 100ha to zbierze plon w 3-4 dni ja marchew zbieram w 5 dni z małego areału. Pozdrawiam. Quote
Recommended Posts