Jump to content

Recommended Posts

Posted
byl wet i dal jej zastrzyki , przepisal tabletki, i taki proszek co rozpuszcza sie w kroplowce wszystko dawalem jak trzeba i dzis rano tez ale cieliczce zamiast przechodzic jest coraz slabsza lezy nie moze nawet glowy podniesc widzi mi sie ze zdechnie :( jak ja uratowac? szkoda jej bo taka czarno biala .niedawno pisalem watek o tym ze ocielila sie na kawalku i nie bylo lozyska .
Posted

a kroplówki z elektrolitami dostała??

Ja daje w zastrzykach antybiotyki (obecnie Tylbian - ale jeszcze sprawdze wieczorem) małym cielakom po 6cm raz dziennie przez dwa dni i przechodzi.

Mozesz mieć przeypadek że ciele ma juz kwasice a z tego niestety nie ma ratunku.

Posted

a kroplówki z elektrolitami dostała??

Ja daje w zastrzykach antybiotyki (obecnie Tylbian - ale jeszcze sprawdze wieczorem) małym cielakom po 6cm raz dziennie przez dwa dni i przechodzi.

Mozesz mieć przeypadek że ciele ma juz kwasice a z tego niestety nie ma ratunku.

obecnie nie chce pic mleka i witamin jest slaba ciezko sie jej odycha ' date=' niewiem czy nieprzedostalo sie jej do pluc. caly czas lezy jest slaba nie moze wstac chociaz przedtem jak bylem to chciala wstawac i machala ogonkiem noi ryczala tak po cichu.. zdaje mi sie ze zdechnie biedna meczy sie ;([hr']

miala zastrzyki kroplowke tez ... tylko nie potrzebnie na drugi dzien po zastrzykach i kroplowce wygnalem ja na pastwisku z krowami i po tym dniu jest strasznie oslabiona od tego czasu

Posted
wstaje zeby pocycac mamusie swoja ale problem w tym ze jeszcze jest slaba i ma takie odlezyny w niektorych miejscach ma gola skore paskudnie to wyglada do tego ma pod pyskiem tez odpadnieta siersc czy to moze byc swierzb? brzydko to wyglada taka jest wyleziona . po jakim czasie jej siersc odrosnie i czy wgl to mozliwe?
Posted

Sierść jej odrośnie,moje mialy kiedys takie place bez sierści i okazalo się ze to byla grzybica.Weterynarz dal do smarowania takie fioletowe paskudztwo ale przeszlo im.To lekarstwo jest niedrogie a pomaga.

Często wyrzucaj od niej obornik,niech ma zawsze czystą słomę pod sobą,to nie będą mnożyły się zarazki.

Posted

Sierść jej odrośnie' date='moje mialy kiedys takie place bez sierści i okazalo się ze to byla grzybica.Weterynarz dal do smarowania takie fioletowe paskudztwo ale przeszlo im.To lekarstwo jest niedrogie a pomaga.[hr']

Często wyrzucaj od niej obornik,niech ma zawsze czystą słomę pod sobą,to nie będą mnożyły się zarazki.

weterynarz powiedzial zeby z tym nic nie robic bo to jest uczulenie od antybiotykow jakie miala, ze jej to odrosnie .. ale wesola jest goni po stajni itp ;)

Posted
No to fajnie.A mogę Cię jeszcze pocieszyć,że też mieliśmy taką lichutką i z odleżynami a później to rosła jak na drożdzach i do handlu to miala przeszlo 600kg w niecale 2 lata a byla "bezrasowa"