Jump to content

Recommended Posts

Posted
Witajcie, mam prośbę o pomoc w wyborze piły spalinowej - jak możecie doradźcie jaka piła by się sprawdziła do niezbyt częstego użytkowania - używana by była jedynie kilka razy w miesiącu, czasem rzadziej. Do cięcia byłyby drzewa wiśni, czasem coś większego. Jaką moc zalecacie? Bo powiem szczerze nie mam tutaj żadnego doświadczenia...
Posted

Witam a czy ta piła to markowa czy zwykły drzewotrzep:) noi jakie pieniądze możesz wyłożyć?

Ja osobiście mam 2 partnera i stihla i na żadną nie narzekam z tym że stihl ma tylko 2km i do grubszych drzew troche słaba więc jeśli mógłbym polecić to kup taką piłe co ma jakieś 2,5km bo przy dobrym łańcuchu i grubym drzewie idzie jak w masło:)

Pozdrawiam

Posted
Nie chciałbym znowu jakiejś grubej kasy wykładać, bo tak jak pisałem nie będę z niej korzystał aż tak często. Myślę, że chciałbym przeznaczyć max. 800 zł...tylko czy jak kupie coś koło 2,5km w tej cenie i tak mówisz żeby to nie był jakiś "drzewotrzep" :D
Posted
stihl 170 lub 180 będziesz za to miał ale moim skromnym zdaniem modele nie do końca udane lub słabo dopracowane i poniżej 2KM, husqvarnę też będziesz miał raczej z najniższej półki i nie wróży to żadnych rewelacji. w tym przedziale cenowym to raczej partner, mc culloch,przy czym trzeba tu dodać że na licencji husqvarny, nie kojarzę jak na dzień dzisiejszy wygląda oferta firmy stiga i oleomac a to też sprzęt godny polecenia. nie zawracał bym sobie natomiast głowy czymś co było składane na wschód od nas, choć i w tym przypadku to loteria bo i "zatwardziałe" egzemplarze można trafić.
Posted

W tych pieniądzach ze stihla to możesz kupić 170 lub 180 tak jak pisze Kubuś ja mam tą 180 i gość mówił że ma 2km:) bynajmniej taka piła nadaje sie do takiego lekkiego cięcia np. do gałęzi trochę grubszych od ręki jak najbardziej bo już grube drzewa to nie za bardzo bo sie piła męczy bo moc zbyt mała:( więc ten model może być wart uwagi

ja mam kilka rzeczy stihla i na żadne nie narzekam bo fakt trzeba więcej zapłacić ale na awaryjność na pewno nie narzekam i wychodzę z założenia że czasami lepiej jest dać parę groszy więcej i mieć spokój a niżeli zaoszczędzić a potem narzekać(takie jest moje zdanie)

Pozdrawiam

Posted
sławek dobrze mówisz, ja nie mam nic do firmy ale te modele sam widzisz nie są do "grubszej" roboty. polecam np. model 230 i uważam że to jest najlepszy flagowy model ale już nie ten przedział cenowy. dla przykładu kolega miał 180 i zaczęła się sypać stwierdził że musi kupić nową i wybrał (częściowo za moją namową) 230 i nie żałuje pomimo że dał trochę więcej za nią. a co do firmy to popieram że trzeba mieć niezły dar żeby popsuć ich sprzęty.
Posted

sławek dobrze mówisz' date=' ja nie mam nic do firmy ale te modele sam widzisz nie są do "grubszej" roboty. polecam np. model 230 i uważam że to jest najlepszy flagowy model ale już nie ten przedział cenowy. dla przykładu kolega miał 180 i zaczęła się sypać stwierdził że musi kupić nową i wybrał (częściowo za moją namową) 230 i nie żałuje pomimo że dał trochę więcej za nią. a co do firmy to popieram że trzeba mieć niezły dar żeby popsuć ich sprzęty.

[/quote']

Ja tego stihla mam jakieś 5 lat i na niego nie narzekam bo sporo nią już drzewa naciąłem i do tej pory nic sie nie stało poważnego(raz sznurek sie urwał:))więc jako piła nie jest zła tyle że ona sie nadaje do lżejszego cięcia tak jak już wcześniej pisałem, a co do większej piły to masz racje bo kupując np. tą 230 to potnie sie wszystko bez problemu tyle że za na trzeba dać ponad 1000zl:(

Pozdrawiam

Posted
Mamy w domu partnera z 2000 roku zjadła już trzy prowadnice i kilkanaście łańcuchów raz wymienione były łożyska wału[wyrobiła się ta gumowa osłona łożysk] więc nie droga w sumie piła bo wtedy kosztowała 800zł a szthil 1500 bodajże więc i nie drogi sprzęt może służyć lata pozdrawiam;]
Posted
Dzięki Panowie za wyczerpujące informacje. Dodam, że nie mam zamiaru ciąć jakichś bardzo grubych drzew, raz kiedyś się może zdarzyć pień rzędy 20 cm, ale generalnie wszystko będzie w miarę cienkie. Mam kosę spalinową Oleomac i jestem bardzo zadowolony. KubusjettaII możesz coś powiedzieć o piłach Oleomac?
Posted
witam ja posiadam oleomac od 2009 roku ma około 2km piła super robię nią sporo drewna na opał grubego i cienkiego co przy niej robiłem to tak 2 prowadnice chyba z 6 łańcuchów filtr paliwa wymieniony i to chyba wszystko . piła jest bardzo wygodna w pracy ponieważ jest dość lekka . dałem za chyba 900zł ale nie dawno widziałem taki sam model za niecałe 800 zł więc polecam
Posted
tu masz rację z tym grubym drzewem ja mam mała pilarkę i czasami marzy mi się większa przeważnie tnę drzewa około 20-30cm średnicy ale zdarzają się i grubsze drzewa, najlepiej było by mieć dwie, jedna mniejsza ''lekka ''przede wszystkim a druga mocniejsza ale wiadomo kasa a raczej jej brak na takie fanaberie ;] pozdrawiam
Posted
Czytając wasz wypowiedzi muszę przyznać, że znacie się na rzeczy ;) dochodzę do wniosku, że w moim przypadku lepiej sprawdzi się dobra pilarka, bo nawet pień czy gałęzie 20 cm to raz na ruski rok mi się trafią.
  • 4 months later...
Posted
ja swego czasu postawiłem na pilarkę spalinową SP 405 Q marki Stiga z mocnym spalinowym silnikiem. Sporą zaletą urządzenia jest niewielka waga (4,7 kg bez prowadnicy) oraz automatyczna pompa olejowa, którą dodatkowo można regulować. Ogólnie jestem bardzo zadowolony z tego wyboru
  • 1 month later...
Posted

tu masz rację z tym grubym drzewem ja mam mała pilarkę i czasami marzy mi się większa przeważnie tnę drzewa około 20-30cm średnicy ale zdarzają się i grubsze drzewa' date=' najlepiej było by mieć dwie, jedna mniejsza ''lekka ''przede wszystkim a druga mocniejsza ale wiadomo kasa a raczej jej brak na takie fanaberie ;'] pozdrawiam

Ja mam tradycyjną krajzegę do grubszych kawałków, bez pilarki ani rusz, moja piła spalinowa z dwusuwowym silnikiem o mocy 1.9KM HORNET Garden Tools HPS