Jump to content

Recommended Posts

Posted
Witam, mam jakieś 40 sztuk prosiąt i do tej pory kastrowaliśmy tak ok.3-4 tygodnia, jednak weterynarz zaleca wcześniej. Porszę o porady kiedy wy to robicie i jak to u takich małych wychodzi?
Posted

Różne są szkoły i róznie mówią. U nas tez weterynarz się zarzekał że tzreba do 3 tygodnia kastrować, że później to juz jest nie dobrze. Ostatnio ten sam nie miał czasu podjechać i troche zwodził. Jak minęły 4 tygodnie to powiedział że to nie ma znaczenia.

Ojciec się wkurzył kupił za 70zł emaskulator i sami będziemy kastrować i myslę że problem się zakończy.

Posted
No to może to i racje. Sąsiad raz kastrował prosiaki swojemu szwagrowi już takie podrośnięte chyba 6-7 tydzień miały. Dwóch trzymało a sąsiad, trzymał skalpel. Mieli do zrobienia niby niewiele, bo 21 sztuk, ale chyba ze siedem tylko zrobili bo jeden się wyrwał machnął nogą sąsiada w rękę w której trzymał skalpel i sobie nim rozciął drugą dłoń. Pech chciał, że rozciął sobie ścięgna, tak że trzy palce miał niewładne. Ale na szczęście lekarze zrobili swoje i po 3 miesiącach odzyskał sprawność w paluchach. Po tym jak to zobaczyłem to mówię wam, w życie sam się za to nie wezmnę. A przynajmniej nie samym skalpelem. Z emaskulatorem idzie łatwiej i szybciej.
Posted
Pietro historia, którą opisujesz to jakaś masakra! Chyba rzeczywiście lepiej kupic taki emaskulator, tylko proszę powiedzcie jak to działa, miażdży się po prostu czy odcina też?
  • 1 month later...
Posted
witam. im wczesniej tym lepiej :) ja kastruje w wieku 7-10 dni. sprawdzony sposob. polecam. wystacza carzki do ciecia drutu najlepiej nierdzewne i nozyczki. do tego zasypka i po 0.5cm pencyliny i po zabiegu