bożena45 Posted January 17, 2011 Report Posted January 17, 2011 Witam, mam jakieś 40 sztuk prosiąt i do tej pory kastrowaliśmy tak ok.3-4 tygodnia, jednak weterynarz zaleca wcześniej. Porszę o porady kiedy wy to robicie i jak to u takich małych wychodzi? Quote
Kowalik Posted January 17, 2011 Report Posted January 17, 2011 Różne są szkoły i róznie mówią. U nas tez weterynarz się zarzekał że tzreba do 3 tygodnia kastrować, że później to juz jest nie dobrze. Ostatnio ten sam nie miał czasu podjechać i troche zwodził. Jak minęły 4 tygodnie to powiedział że to nie ma znaczenia.Ojciec się wkurzył kupił za 70zł emaskulator i sami będziemy kastrować i myslę że problem się zakończy. Quote
Guest Gość Posted January 20, 2011 Report Posted January 20, 2011 kastrować należy najlepiej w pierwszym tygodniu życia Quote
hirek Posted January 20, 2011 Report Posted January 20, 2011 No to może to i racje. Sąsiad raz kastrował prosiaki swojemu szwagrowi już takie podrośnięte chyba 6-7 tydzień miały. Dwóch trzymało a sąsiad, trzymał skalpel. Mieli do zrobienia niby niewiele, bo 21 sztuk, ale chyba ze siedem tylko zrobili bo jeden się wyrwał machnął nogą sąsiada w rękę w której trzymał skalpel i sobie nim rozciął drugą dłoń. Pech chciał, że rozciął sobie ścięgna, tak że trzy palce miał niewładne. Ale na szczęście lekarze zrobili swoje i po 3 miesiącach odzyskał sprawność w paluchach. Po tym jak to zobaczyłem to mówię wam, w życie sam się za to nie wezmnę. A przynajmniej nie samym skalpelem. Z emaskulatorem idzie łatwiej i szybciej. Quote
bożena45 Posted January 21, 2011 Author Report Posted January 21, 2011 Pietro historia, którą opisujesz to jakaś masakra! Chyba rzeczywiście lepiej kupic taki emaskulator, tylko proszę powiedzcie jak to działa, miażdży się po prostu czy odcina też? Quote
karolek2789 Posted March 17, 2011 Report Posted March 17, 2011 witam. im wczesniej tym lepiej ja kastruje w wieku 7-10 dni. sprawdzony sposob. polecam. wystacza carzki do ciecia drutu najlepiej nierdzewne i nozyczki. do tego zasypka i po 0.5cm pencyliny i po zabiegu Quote
Recommended Posts