Kardan Posted September 9, 2013 Report Posted September 9, 2013 Cześć i czołem!Tak jak w temacie planuje wymiane swojego starego końskiego siewnika na jakiś nowszy. I tak jak w temacie chciałbym aby jego cena nie przekroczyła 3 tysiecy złotych, potrafił "robić" ścieżki technologiczne i miał 2,5m szerokości. Mam zamiar wymienić też troche reszty sprzetu ale to w innych tematach . Quote
div15 Posted September 9, 2013 Report Posted September 9, 2013 Co byś powiedział na coś takiego http://otomoto.pl/nordsten-siewnik-zbozowy-clg-3m-znaczniki-czesci-A162136.html firma dość solidna i znana. Quote
Przemek15_03 Posted September 9, 2013 Report Posted September 9, 2013 Jak chcesz kupić dobry siewnik to szukaj siewnika znanej firmy, nie zniszczonego najlepiej ze skrzynią olejową i dzielonymi kółkami i nie jakiegoś bardzo starego... ani do remontu bo część z nich ma drogie i ciężko dostępne części. A za tą cenę co piszesz to ciężko będzie, na zadbanego amazona albo hassie dk musisz mieć koło 5 tys. Jeżeli chcesz wydać tylko 3 to chyba najlepszym rozwiązaniem będzie poznaniak, na pewno lepszy od konnego i z częściami brak problemów. Co do linku wyżej to ta aukcja dotyczy części... Quote
grzepaku1 Posted September 9, 2013 Report Posted September 9, 2013 a nie lepiej 3 metrowy bo jeśli chcesz robić ścieżki to dobrze pasuje na opryskiwacz 12,15,18 metrowy a 2,5 metrowy pasuje na 10 ,12,5, 15,17,5 m ale to też zależy jaki masz szeroki opryskiwacz i rozsiewacz nawozu na jaką szerokość ci sieje Quote
Kardan Posted September 9, 2013 Author Report Posted September 9, 2013 Opryskiwacz posiadam o szerokości lancy 12m stary do wymiany (specjalnie przystosowany do Ursusa C-360 i modeli bliźniaczych bynajmniej tak jest napisane) ale nie zamierzam kupować szerszego. Poznaniak kategorycznie ODPADA tak jak kolega wyżej powiedział przekładnia olejowa obowiązkowo. Lejek mam pożyczany ale chce zainwestować w jakiś mniejszy, koniecznie dwutarczowy model do 600kg. Powoli kompletuje park maszynowy. Wybaczcie, może i uznacie, że zaspie forum tematami śmieciowymi ale chce pozakładać osobne tematy bo lubie ład i porzadek, a nie wszystko do jednego wora. Wracając do tematu to może i nawet skusze się na te 3m bo mam Ursusa C-4011 i da rade bez problemu raczej. Tak więc jakbyście mogli doradzić coś apropos siewnika o wymiarach 3m? Ew. był bym skłonny w tym wypadku podnieść budżet o 1000 złotych. Pozdrawiam! P.S. prosił bym o zmiane nazwy tematu, a dokładnie wymiaru siewnika z 2,5m na 3m i kwoty którą jestem skłonny wydać z 3tys. do 4tys. złotych. Quote
Mikruss Posted September 10, 2013 Report Posted September 10, 2013 jak chcesz ze skrzynią olejową to tylko młode siewniki w cenach 10-20 tyś zł....olejowa jest super ale jej naprawa czy wymiana to kolosalne koszta, więc radze sie nad tym zastanowic.Jak masz mało kasy lepiej kup jak najprostrzy na przekładni zębatej i spokój, w razie jak jakis tryb sie wyłupie to dorobisz za 200-300 zł bez problemu Quote
Przemek15_03 Posted September 10, 2013 Report Posted September 10, 2013 Ile ludzi tyle opinii jak trafisz zadbany siewnik to sobie go kup. Ja na twoim miejscu kupiłbym siewnik do którego nie ma problemu z częściami, najlepszy wydaje mi się amazone. Marka sprawdzona i żaden polski się nie umywa. Wiele osób znajomych ma te siewniki starsze i są bez problemowe. I to nie prawda, że na siewnik ze skrzynia olejowa musisz mieć 10 tys. Dodatkowo jak masz opryskiwacz 12 to siewnikiem zrobisz ścieżki co 12,5, czyli dołożysz po jednej końcówce na stronę, tak mój kumpel zrobił i jest ok. A i jeszcze jedno moim zdaniem lepiej kupić np 2,5 m bo jak będziesz chciał agregat to sobie skompletujesz i 4 cylindrowy traktor to pociągnie bez problemu http://tablica.pl/oferta/siewnik-amazone-d7-specjal-2-2-5m-ID3cph5.html#ca5e257fb1 ; http://tablica.pl/oferta/siewnik-siewniki-rozsiewacze-nawozu-amazone-d7-special-2-2-5m-ID2FIaT.html#ca5e257fb1; http://tablica.pl/oferta/siewnik-amazone-2-5-m-do-c-360-c-330-ID377Vd.html#ca5e257fb1 Quote
grzesiekjd7850 Posted September 10, 2013 Report Posted September 10, 2013 ? www.tablica.pl/oferta/poznaniak-stan-idealny-jak-nowy-transport-wszedzie-ID3q4mw.html#e1cfd021a3? www.tablica.pl/oferta/siewnik-isaria-6000-se-2-25m-18-redlic-ID3q5el.html#dd8c77aeb0? www.tablica.pl/oferta/siewnik-zbozowy-nordsten-ID2G89J.html#8ed873b6c7tutaj masz propozycje takich siewników Quote
kubusjettaII Posted September 10, 2013 Report Posted September 10, 2013 jestem w podobnej sytuacji - szukam siewnika. miałem poznaniaka i nie chcę tego więcej. co do amazone i hassia zgodzę się dobre siewniki ale drogie bo znaleźć coś ładnego to trzeba worek pieniędzy a za małe kwoty to fajerwerków nie ma. ja osobiście ograniczyłem poszukiwania na firmie nordsten. pożyczam takiego na razie od kolegi i moim zdaniem nie odbiega w niczym od tych "zielonych". ten którym pracuje ma 2,5 metra a zastanawiam się nad zakupem 3 metrowego z tego względu że większość agregatów jest 3 metrowych i zawsze łatwiej będzie go zintegrować. Quote
Kardan Posted September 11, 2013 Author Report Posted September 11, 2013 Z braku laku zajęcia i podczas przerwy w poszukiwaniu interesującej mnie oferty postanowiłem pooglądać forum... i pare tematów pod moim zauważyłem temat o siewniku "Isaria 6050". Przyjżałem się i chyba zdecyduje się na ten model. Co bardzo mi się osobiście w nim podoba to duża skrzynia zasypowa, nie mam pojęcia jak jest z częściami ale chyba też nie powinno być problemu. Quote
Przemek15_03 Posted September 11, 2013 Report Posted September 11, 2013 Pojemność to ważna sprawa i większość zachodnich ma spora skrzynię ale tez są masywniejsze od polskich poznaniaków Quote
Kardan Posted September 11, 2013 Author Report Posted September 11, 2013 Szukałem informacji na temat tego siewnika lecz nie znalazłem zbyt wielu ale akurat prawie wszędzie jest podana informacja, że ten model jest lekki. Co również mnie zadowala bo podnośnik nie będzie tak cierpiał. Tak więc już postanowiłem, że moj wybór padnie na Isaria 6050. Dziękuje wszystkim za pomoc i udzielenie się dość obficie w moim temaci. Pozdrawiam!P.S. Oczywiście jeśli ktoś ma jakieś wskazówki albo opinie to oczywiś jeśli możecie to fajnie by było gdybyście sie nimi ze mna podzielili, a przy okazji z innymi osobami z forum . Quote
Rolnik z Pomorza Posted September 12, 2013 Report Posted September 12, 2013 A ja mam pytanie do forumowiczów, a mianowicie dlaczego nie jesteście zadowoleni z poznaniaka? Dlaczego on jest taki zły? Pod jakim względem są wady? Pytam,bo nie wiem, bo nie miałem do czynienia z takim siewnikiem, więc nie wiem jak się sieje! Quote
kubusjettaII Posted September 12, 2013 Report Posted September 12, 2013 mnie osobiście nie podobała się blacha, strasznie skorodowała mi skrzynia zasypowa. Quote
Rolnik z Pomorza Posted September 12, 2013 Report Posted September 12, 2013 Ale to śmię twierdzić że to mógłby zrobić każdy siewnik. Obojętnie jaka marka. Quote
henryk Posted September 24, 2013 Report Posted September 24, 2013 ja mam starego poznaniaka 83r.,kupiłem za 1400zł.,400 dodatkowo włozyłem w remont ale naprawdę jestem z niego zadowolony,jak nastawiłem na c-1 i na tabelce pisze że ma wysiać 195kg żyta to tak jakby w mordę strzelił,aż bym nie uwierzył że taki dokładny,za pomocą kolegów forumowiczów założyłem pod spodem belkę jak u fiony i gdy postawię na ziemi to wszystkie redlice są w powietrzu,no ale całą zimę w garażu pracowałem na koniec 2 l czerwonej chlorokauczukowej farby i sztuka nówka, ale opłaciło się-pozdrawiam Quote
adam1208 Posted September 24, 2013 Report Posted September 24, 2013 Ja też mam poznaniaka Jeszcze nim nie siałem , w sobote pierwsza próba. Quote
henryk Posted September 26, 2013 Report Posted September 26, 2013 zanim zaczniesz siać to zrób najpierw próbę kręconą bo wiele zależy jak denka są ustawione czy ktoś nie regulował śrubami z przodu siewnika -pozdrawiam Quote
Recommended Posts