krasa Posted September 10, 2013 Report Posted September 10, 2013 Witam Przepraszam jeżeli powielam jakiś wątek ale prawa jest pilna i nie cierpiąca zwłoki Otóż w styczniu 2011 roku przejąłem 15ha w zamian za rentę strukturalną, miałem już swoich około 10, i teraz trafia mi się okazja sprzedania około 2 za ładną sumkę i moje pytanko: Jakie grożą mi konsekwencje za umniejszenie areału bo jak by nie było zobowiązywałem się do własnoręcznego prowadzenia gospodarstwa Quote
Tofik Posted September 10, 2013 Report Posted September 10, 2013 W agencji wszystko Ci wytłumacząPozdrawiam Quote
anesia Posted September 10, 2013 Report Posted September 10, 2013 Nie wiem jak z agencją ale skoro to darowizna to przez 5 lat nie wolno sprzedac,a jak cena ladna to i podatek urzad skarbowy tez ładnie naliczy i troche oddasz dla panstwa. Quote
krasa Posted September 11, 2013 Author Report Posted September 11, 2013 tofikarius w agencji mieszają sami nie wiedzą dzwoniłem do kilku oddziałów regionalnych w jednym niechciał na ten temat rozmawiać przez telefon w innym powiedzieli że nie moge sprzedać ale jak sprzedam to nic mi agencja nie zrobi miałem nadzieje że kolega DużyGrzegoż sie wypowie bo wydaje się być biegły w tych kwestiach, podobno jest jakiś martwy przepis którego agencja nie stoisuje. anesia notariusz powiedziała że podatek mnie nie dotyczy a to był za dożywocie i zobowiązywałem się do własnoręcznego prowadzenia gospodarstwa przez 5 lat Quote
DuzyGrzegorz Posted September 11, 2013 Report Posted September 11, 2013 Oczywiście skoro się zobowiązałeś do samodzielnego prowadzenia to ten wymóg musisz wypełnić gdyż ARiMR może, a nawet musi nałożyć na Ciebie sankcje z tego powodu. Wszystkie możliwe sankcje mogą być następujące:1. Wysłanie do Ciebie kontroli pod kontem sprawdzenia samodzielnego prowadzenia.2. Wysłanie do Ciebie pisma wzywającego Cię do samodzielnego prowadzenia gospodarstwa na gruntach co do których zobowiązałeś się samodzielnie użytkować.3. Mogą też wysłać do Ciebie pismo piętnujące Twoje złamanie zobowiązania.Sankcje te mogą być nakładane wielokrotnie. Chyba już wiesz o co chodzi z tym martwym przepisem. Pozdrawiam! Quote
Recommended Posts