Jump to content

Recommended Posts

Posted

witam!:) mam nadzieję, że ktoś z forum udzieli mi odpowiedzi na pytania, które miałam na egzaminie z Uprawy roślin. Przy poszukiwaniu odpowiedzi nie pomógł mi nawet internet:( pytania są chyba proste dla osób, które "siedzą" w tym temacie:)ja niestety nie mam takiej możliwości,a z rolnictwem dopiero zaczynam "przygodę",

a więc :

w nawiasach są to odp do wybory, które udało mi się zapamiętac :)

1)jakie chwasty stanowia zagrozenie dla kukurydzy? ( wieloletnie,

trujace, rumiankowate..?)

2)co najszybciej wschodzi na wiosne? (rzepak, pszenica, ... )

3) jaka roslina krzyzowa jest dobra dla poplonu scierniskowego? (

gorczyca, slonecznik, rzepak, facelia)

4) problem agrotechniczny w uprawie marchwi( finansowy, problem

transporu, pracochlonnosc)

5) najwiekszy naklad pracy dla : (kukurydzy na kiszonke, rzepaku, buraka cukrowego, a moze lucerny w II roku uzytkowania..? )

6) NPK dla pszenzyta wynosi..?:>

7) rzepak przed zima powienien byc : (w polowie

rozkrzewiony, miec 7-9 listkow, miec 3-4 listki, czy moze duzą rozete i pęd na 20-25 cm)

Z góry dziękuję ślicznie za odpowiedzi :)

Posted

Obawiam się, że ten kto zadawał te pytania wie znacznie mniej na temat rolnictwa i uprawy od Ciebie, a więc z tą zielenią to przesada. Ja bym zaczął się martwić o swoją wiedzę gdybym odpowiedzi na te pytania znał. Ale do rzeczy.

1. Chwasty trujące lub trujące nasiona są zagrożeniem dla kiszonki z kukurydzy jeżeli są w tej kukurydzy. Chwasty wieloletnie jak i rumianowate są wysoce konkurencyjne, podobnie jak komosa. Jeżeli chodzi o zagrożenie dla kukurydzy to pole powinno być wolne od chwastów wieloletnich takich jak powój polny ostrożeń polny i perz. Na każdym polu to zagrożenie będzie inne. W rolnictwie nie ma przepisu na kukurydzę jak np. na placek ze śliwkami.

2. Rzepak jary wschodzi po 2, a nawet 3 tygodniach. W optymalnych warunkach rzepak wschodzi bardzo szybko. Pszenica jara potrzebuje krótszego okresu na wschody, ok. 10 dni.

3. Wszystkie wymienione są dobre. Gorczyca i facelia rosną szybko, słonecznik daje sporą masę, ale siew w pierwszej połowie lipca, na przyoranie może być także rzepak.

4. Największym problemem w uprawie marchwi tak jak każdej rośliny jest opłacalność. Może chodzi, że marchwi nie uprawia się w pierwszym roku po oborniku lub że wymaga światła do wschodów, a może chodzi o odpowiednio głęboką orkę lub poziom wód gruntowych? Sam nie wiem.

5. Największy nakład pracy jest oczywiście dla buraków cukrowych.

6. Przy średniej zawartości składników NPK w glebie potasu należy dać w zależności od możliwości plonotwórczych gleby od 50 do 90 kg/ha, a fosforu od 40 do 70 kg/ha. Gorzej sprawa się przedstawia z azotem, gdyż są odmiany potrzebujące tego składnika mniej lub więcej, ale można przyjąć, że od 50 do 90 kg/ha. Stosunek NPK powinien wynosić 1:0,8:1. Jaki świat byłby piękny gdyby tak można byłoby się zapytać o nawożenie.

7. Na zimę rzepak powinien mieć 9-12 liści z dobrze osłoniętą szyjką korzeniową. Chyba ta faza się nazywa 9 i więcej liści.

Te pytania mają sprawdzić, czy student się nauczył prawdy objawionej przez wykładowcę, a nie wiedzę, więc my to na niewiele się przydamy. A swoją drogą przykre jest, że tak wygląda egzamin. Pozdrawiam!

Posted

DuzyGrzegorz ma racje.

Poprawnymi odpowiedziami będą tylko te, które podaje wykładowca i nie musi to być zgodne z prawdą, nawet więcej, powiem, że czasami może byłaby to prawda, ale 20 lat temu, a nie teraz. Fakt faktem odpowiedzi przedmówcy są dobre, ale będzie ciężko Ci udowodnić prawdziwość tych prawd, bo jest jedna święta zasada, że wykładowca zawsze ma rację!

Jednak nic nie zmienimy w tej kwestii!

Posted

Dziękuję ślicznie za odpowiedź!!! :)

niestety wykładowca o niektórych rzeczach nie mówił na wykładach, a jestem raczej skrupulatną osobą, więc bym nie ominęła jakiś ważnych faktów. Jedyna nadzieja jest w tym, że jest to test ok. 40 pytań zamkniętych i 2-3 pytań otwartych- na szczęście na otartych można się rozpisać i udzielić nie jednej odpowiedzi, a kilka z innego pkt widzenia:) i wiadomo są bardziej punktowane.

Niestety teraz są takie czasy, że teoria bez pokrycia praktycznego jest więcej warta na studiach, niż praktyka ...

jeszcze raz dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam serdecznie!