Jump to content

Recommended Posts

Posted
żeby nie pisać nowego tematu mam pytanie dotyczące, czy mogę zapija drób i sprzedawać go po znajomych i na targu. bez żadnych pozwoleń. widziałem że na targu tak sprzedawały gospodynie i gospodarze.
Posted
Witaj Marku ja powiem ci tak na temat opłacalności i możliwości utrzymania się z hodowli kur niosek i królików było pisane dużo i dość obszernie na tym forum więc radze poszukać tych tematów i tam pytać,co do handlu na targowiskach ubitym drobiem itp trzeba mieć pozwolenia i spełniać szereg wymogów sanitarnych itp itd, więc raczej taki handelek po cichu i po znajomych tylko wchodzi w grę i to do puki ktoś życzliwy się nie znajdzie pozdrawiam.
Posted

Możesz sprzedawać zwierzęta wyhodowane we własnym gospodarstwie, natomiast nabyte możesz sprzedawać nie narażając się urzędowi skarbowemu jeżeli minimalny okres przetrzymywania zakupionych zwierząt, w trakcie którego następuje ich biologiczny wzrost wynosi co najmniej licząc od dnia nabycia:

1) 16 dni ? w przypadku wysoko intensywnego tuczu specjalizowanego gęsi lub kaczek,

2) 6 tygodni ? w przypadku pozostałego drobiu rzeźnego,

3) 2 miesiące ? w przypadku pozostałych zwierząt.

Jeżeli np. kupisz kurczęta jednodniówki i będziesz je sprzedawał jako sześciotygodniowe to skarbówka jak cię namierzy, że nie masz działalności gospodarczej, oskarży Cię o przestępstwo karno-skarbowe.

W przypadku roślin okres ten wynosi 1 miesiąc.

Jeżeli te okresy są krótsze to podlega opodatkowaniu podatkiem PIT, a nie rolniczym. Pozdrawiam!

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...