simson54 Posted September 13, 2013 Report Posted September 13, 2013 Czy opłaca się inwestować w gospodarstwo o powierzchni 4h kupić nowe maszyny ciągnik które kosztują dużo pieniędzy czy na takiej powierzchni pole uprawiać pole 30 albo 60 Quote
Robert ;-) Posted September 13, 2013 Report Posted September 13, 2013 Ja bym robił 60 i kupił belarke.tura.taleźuwke.i to by było na tyle a nowe kiedy bys to spłacił-pozdrawiam Quote
Tofik Posted September 13, 2013 Report Posted September 13, 2013 Na taki areał myślę że wystarczy jakiś używany bo ładować sie w kredyt to ryzyko bo nigdy nie wiadomo jak będzie(chyba że masz odłożona gotówkę na sprzęt no to inna sprawa) stary sprzęt zawsze można zmienić na nowy jakby coś dobrze zapłaciło grunt to mieć swoje(nawet stare) ale jak potrzeba to zapinasz i jedziesz a nie chodzisz i sie kogoś prosisz a co do ciągnika to na 360 spokojnie wystarczy:)Pozdrawiam Quote
Rolnik z Pomorza Posted September 13, 2013 Report Posted September 13, 2013 A co planujesz mieć na tych 4 ha? Czy to jest ziemia orna, czy trawy? Chcesz mieć jakieś zwierzęta? Quote
simson54 Posted September 13, 2013 Author Report Posted September 13, 2013 Zwierzęta niekoniecznie ewentualnie kilka sztuk świń i tyle a te ziemie to Iły to trudna gleba jest ale ludzie sieją tutaj pszenice jęczmień zimowy żyto pszenżyto sadzą ziemniaki trafiają się lżejsze do uprawy kawałki ziemi łąke też mam ok 50 arów może z jednego byczka ewentualnie do tej listy bym dodał i króliki uwielbiam się nimi zajmować Quote
Miki Posted September 14, 2013 Report Posted September 14, 2013 A masz już jakiekolwiek maszyny na start czy jesteś "czysty" i masz zamiar kupować wszystko od zera? No i czy ew. posiadasz jakieś zabudowania gospodarcze bo zwierząt raczej nie będziesz trzymał pod chmurką, a napewno nie w zime . Quote
simson54 Posted September 14, 2013 Author Report Posted September 14, 2013 tak mam ursusa c 330 papajka esa 15 maszyny kultywator dwa pługi brony siewnik do nawozu do zboża chciałem się dowiedzieć czy warto na tak mały areał ziemi zainwestować w nowy sprzęt który kosztuje grubą kase Quote
Rolnik z Pomorza Posted September 14, 2013 Report Posted September 14, 2013 Wystarczy Ci to co masz! Śmiało tymi maszynami możesz obrabiać swoje pole. Nie kupuj nowych maszyn bo to nawet nie ma sensu, po prostu szkoda pieniędzy, z jednej przyczyny na takim areale nie zwrócą ci się. Quote
VoYtek8 Posted September 15, 2013 Report Posted September 15, 2013 Na taki areał nie ma co nowych maszyn dokupować bo będą zwracać się długimi latami. Do obecnej floty Twojego gospodarstwa dokup sobie jakąś talerzówkę, opryskiwacz, przyczepę i możesz bez przeszkód gospodarować, a nawet się rozwijać i wtedy myśleć o zmianie maszyn. Pozdrawiam Quote
przemek2092 Posted September 16, 2013 Report Posted September 16, 2013 Masz podstawowe maszyny więc na początek ci wystarczy, zrób sobie po roku czy dwóch bilans przychodów odpowiedz na to pytanie otrzymasz w bilansie Quote
Recommended Posts