slupkig-d Posted September 14, 2013 Report Posted September 14, 2013 j.w. jesteście? Chodzicie, łowicie?? Wpisujcie się. Quote
pawelxy1 Posted September 14, 2013 Report Posted September 14, 2013 Chodzimy łowimy;d Ja jestem dosyć często latem na rybkach mój rekord tokaraś 0.7kg;d Quote
Polaro Posted September 14, 2013 Report Posted September 14, 2013 A ile już lat łowicie? , bo ja dopiero zaczynam przygode z wędką ;p.I miałbym parę pytań do doświadzczonych wędkarzy . Quote
pawelxy1 Posted September 14, 2013 Report Posted September 14, 2013 Polaro ja od około 2 lat ale mało wiem;dTeż chętnię poczytam i mam kilka pytań;d Quote
kubusjettaII Posted September 14, 2013 Report Posted September 14, 2013 ja lubię rybkę ale na pewno nie poławiać, jak to mówią rybka lubi pływać Quote
majk44 Posted September 14, 2013 Report Posted September 14, 2013 Ja podobnie jak kolega kubusjettaii łowię tylko na lusterko. Quote
slupkig-d Posted September 15, 2013 Author Report Posted September 15, 2013 Ja generalnie wyciągam drobnicę ale i większy karpik się trafi jak ślepej kurze ziarno Quote
pawelxy1 Posted September 15, 2013 Report Posted September 15, 2013 Może za tydzień w weekend się wybiorę na rybki to napiszę co mi się trafiło Quote
slupkig-d Posted September 15, 2013 Author Report Posted September 15, 2013 Chodzicie na jakieś większe akweny? Macie karty czy tylko w kręgu własnych lub znajomych bajorach? Quote
VoYtek8 Posted September 15, 2013 Report Posted September 15, 2013 Ja lubię sobie połowić rybki i nawet czasem zdarzy się, że złapię coś większego bo drobnica mnie nie interesuje. Szczerze mówiąc to kiedyś łowiłem nałogowo, a przez ostatnie 2 lata z braku czasu i chęci trochę zarzuciłem to hobby bo u mnie w Mazowieckim po prostu nie ma gdzie łowić, w stawach wszystko wyłapane, rzeki praktycznie puste, a do jezior daleko. :/ Pozdrawiam Quote
waldi 1979 Posted September 17, 2013 Report Posted September 17, 2013 Witam panowie.Ja również lubię połapać rybki,choć od 2,3 lat rzadziej.Ale kiedyś nałogowo tak ok 15 lat.Kartę opłacałem ,aktualnie już nie.Moje okazy to m.in. KARP-3szt od 10 do 12kg,KARAŚ SREBRZYSTY,JAPONIEC--1,70kg,PŁOĆ---0.9kg i reszta wszystko mniejsze jakieś szczupaki,liny,leszcze,karasie itp.Super hobby.Zgadzam się,że w Mazowieckim wszystko przełapane.POZDRAWIAM. Quote
sloneczko008 Posted September 17, 2013 Report Posted September 17, 2013 A ja rybki lubię,ale jeść łowienie ich jest dla mnie zbyt nudne...aczkolwiek podziwiam ludzi którzy mają cierpliwość godzinami siedzieć i wpatrywać się w wodę Pozdrawiam Quote
slupkig-d Posted September 17, 2013 Author Report Posted September 17, 2013 Na co łowicie i jakie ryby? Quote
VoYtek8 Posted September 17, 2013 Report Posted September 17, 2013 No jak na szczupaka lub okonika na moich łowiskach to łowię na spinning, nawijam mocną żyłkę, wytrzymały wolfram lub stalówkę i żaden zębal mi nie straszny. Na rzekach stosuje jako przynęte gumy o różnych rozmiarach, zaś na stawach i innych zbiornikach tylko wirówkę 6-8 gramów. Na jakieś ekstremalnie duże i głębokie łowiska 12g, ale jej praktycznie nie używam. Cóż o łowieniu ryb to u mnie nie ma mowy bo mój ostatni połów to szczupak... mierzący 45cm, pośmiałem się i ten 'wyrośnięty drapieżnik" wrócił do wody, ostatni okaz godny uwagi to był lipcowy szczupak ważący 3,10kg więc w miarę przyzwoity. Na łapanie białych ryb nie mam zwyczajnie cierpliwości już bo nie ma gzie łapać. Jak nawet pojadę na takie ryby żeby posiedzieć to złapie jakieś płoteczki co mają po 15cm czy kilogramowe karpie. Takie łapanie nie ma sensu. W tym roku już nawet karty nie opłacałem bo niby po co, jak na rzece łapię tyle co nic, a na prywatnych stawach czy żwirowniach karta jest zbyteczna. Pozdrawiam Quote
adam1208 Posted September 22, 2013 Report Posted September 22, 2013 Ja również łowie , prawie co weekend jestem nad wodą Teraz pogoda na szczupaka to chwalcie się co tam złapaliście Quote
pawelxy1 Posted September 22, 2013 Report Posted September 22, 2013 Witam. Mój tata był wczoraj na rybach. Złapał 22cm lina ale wypuścił. Lina jeśli złapiesz nie wymiarowegoi nie wypuścisz i gdy złapią cię to płacisz dużą karę. Wymóg lina to 25cm.Wiem że dziwne te przepisy ale takie są realia Polski Quote
VoYtek8 Posted September 22, 2013 Report Posted September 22, 2013 Każda ryba ma swoje wymiary które musi osiągnąć żeby można było ją zabrać. Kary nie są aż tak duże, kiedyś widziałem jak na rzece wlepiali mandat komuś za łapanie bez karty i to było tylko 200zł, więc znośnie. To nie są dziwne przepisy tylko mądre i potrzebne przepisy bo gdyby nie to, to liny o długości 15cm byłby wynoszone z akwenów wodnych, a to spowodowałoby całkowite spustoszenie w Polskich wodach. W Polsce wędkarze mają właśnie taką mentalność, nie idą na ryby tylko "po rybę". Miałem raz okazje spotkać na rybach wędkarzy z Czech i oni myslą zupełnie inaczej, dla nich ryba to trofeum, a nie kawałek mięsa i nawet jak złapią coś idelnego na patelnię to i tak wrzucają to z powrotem do wody. Pozdrawiam Quote
adam1208 Posted September 22, 2013 Report Posted September 22, 2013 VoYtek zgadza się , za brak karty to mandat 200zł. Przekonałem się o tym 2 lata temu jak mnie złapali ale strażnicy byli w porządku i powiedzieli że : albo w tydzień wyrobie sobie karte albo mam przyjąć ten mandat . Wybrałem pierwszą opcje , był to początek sezonu i od tamtej pory opłacam karte regularnie. Quote
slupkig-d Posted September 23, 2013 Author Report Posted September 23, 2013 Panowie i panie byłem na rybkach i złowiłem 3,5 kg amura walczyłem z nim 15 minut ale sztuka piękna i świetnie smakował. Quote
waldi 1979 Posted September 23, 2013 Report Posted September 23, 2013 Witam.To już jest co pojeść kolego.Ja w niedzielę też złapałem ładnego karpika ponad 2kg.Też był smaczny,POZDRAWIAM. Quote
Polaro Posted September 25, 2013 Report Posted September 25, 2013 Waldi , A na co złapałeś tego karpika ? Quote
waldi 1979 Posted September 25, 2013 Report Posted September 25, 2013 Kolego Polaro Lapałem na kukurydzę z puszki-konserwową.Na haczyk mustada nr 2 tak ok. 4 ziarenek kukurydzy i co jakiś czas mała garść do wody.Pozdrawiam. Quote
Recommended Posts