Miki Posted September 15, 2013 Report Posted September 15, 2013 Chciałbym Was zapytać tak jak napisałem powyżej w temacie: jakie nawozy siewne zastosować bo chciałbym zacząć to robić ale nie mam pojęcia jak mimo, że posiadam już od rok siewnik z taką skrzynią nawozową ale jeszcze z niej nie skorzystałem. Mam nadzieje, że ktoś ma taki siewnik i mi pomoże . Pozdrawiam! Quote
DuzyGrzegorz Posted September 15, 2013 Report Posted September 15, 2013 Temat trudny. Umieszczenie nawozu w dawce przekraczającej startową razem z nasionami lub bezpośrednio w ich sąsiedztwie negatywnie wpłynie na zdrowie wschodzących roślin. Szczególnie niebezpieczne są nawozy szybko działające i wolno przemieszczające się w profilu glebowym. Niektóre składniki, jak np. potas są pobierane przez rośliny w sposób luksusowy i mogą blokować pobieranie innych składników, np magnezu. Specjalne nawozy wolno działające lub o opóźnionym działaniu są bardzo dobre, a jeszcze lepsze do wyczyszczenia portfela. Moim zdaniem taki luksus można stosować w ściśle określonym i uzasadnionym celu. Przykładem takiego celu niech będzie rzepak który musi przed zimą osiągnąć określony poziom dziewięciu lub więcej liści, a często na to brakuje czasu. Wtedy takie dokarmienia odpowiednim nawozem ma uzasadnienie ekonomiczne. Podobnie jest w przypadku kukurydzy, dla której z kolei w Polsce okres wegetacyjny jest jednym z istotnych czynników determinujących plon. Możesz spróbować taki wysiew, ale zrób to ostrożnie. Jeżeli odległość nasion od nawozu wynosi 5 cm z moich bardzo pobieżnych wyliczeń wynika, że fosforu, który nie jest wychwytywany przez minerały ilaste, możesz dać nawet 30-50 kg w zależności od gleby, ale tych trudno przemieszczających się w profilu (azot, potas) powinno być razem nie więcej niż 12 kg. Nic nie napisałeś na temat siewnika, a przede wszystkim o sposobie przez niego umieszczania nawozu i nasion, więc do szczegółów trudno się odnieść.W Związku Radzieckim w czasach kultu jednostki zalecano siew pszenicy razem z superfosfatem. Pszenica rosła jak słupy telegraficzne, a w niektórych rejonach nawet jeszcze gęściejsza. Pozdrawiam! Quote
Miki Posted September 16, 2013 Author Report Posted September 16, 2013 Siewnik to Nordsten Combi-Matic CKF250 Quote
VoYtek8 Posted September 16, 2013 Report Posted September 16, 2013 Bardzo ciekawy temat, też chciałbym przeczytać odpowiedź bo jestem ciekaw. W tym roku kukurydzę siałem siewnikiem który mógł także podawać nawóz, ale nawóz wysiałem dzień przed siewem oddzielnie bo bałem się że granulki nawozu które będą rozpuszczać się w glebie mogą przypalić kiełki kukurydzy bo przecież w nawozach sztucznych duże stężenie azotu jest. Pozdrawiam Quote
Recommended Posts