Andrzej92xp Posted September 15, 2013 Report Posted September 15, 2013 Witam. Zamierzam zająć się uprawą nagietka. Czy orientuje się ktoś w jaki sposób suszyć kwiaty?? i czy na Lubelszczyźnie są jakieś skupy suszonych kwiatów?? mam jeszcze wiele pytań bo jestem początkujący w tej dziedzinie, ale to w dalszej części dyskusji Quote
Andrzej92xp Posted September 17, 2013 Author Report Posted September 17, 2013 Nikt nie uprawia nagietka?? Quote
pawelxy1 Posted September 17, 2013 Report Posted September 17, 2013 Andrzej w następnym roku zaczynam poważnie uprawiać z tatą różne rośliny w tym nagietek i będęsprzedawał do hurtowni roślinnej w ilości hurtowej czyli 50-100sztuk. Quote
Andrzej92xp Posted September 18, 2013 Author Report Posted September 18, 2013 Ja mysilę poważnienie o sprzedaży suszonych kwiatów, ale nie mam w tym absolutnie doświadczenia. A ceny jakie widziałem są dosyć wysokie. Tylko nie wiem jak takie kwiaty suszyć. Czy na siatce w suchym ciepłym pomieszczeni, czy są jakieś inne reguły. Quote
pawelxy1 Posted September 18, 2013 Report Posted September 18, 2013 Przy suchej pogodzie trzeba wyskubać pojedyncze płatki. Suszyć je należy rozkładając cienką warstwą w miejscach ocienionych aby nie utraciły naturalnego pomarańczowego koloru. Przy suszeniu w suszarniach temperatura nie powinna być wyższa niż 30-35°C. Wysuszone kwiaty należy przechowywać szczelnie zamknięte i chronić przed światłem. Mój tata wie bo suszył ale tylko kilka na herbatę ziołową;d Quote
Andrzej92xp Posted September 18, 2013 Author Report Posted September 18, 2013 Ja w tym roku też tylko kilka, ale gadałam ze znajomymi to da się na ty dobrze zarobić. w listopadzie jadę do nich zobaczyć jak skonstruowaną mają suszarnie Quote
Andrzej92xp Posted September 24, 2013 Author Report Posted September 24, 2013 Suszymy pojedyncze płatki, nie całe kwiaty?? Quote
pawelxy1 Posted September 24, 2013 Report Posted September 24, 2013 Tak pojedyncze płatki suszyć Quote
Recommended Posts