zenek692 Posted September 16, 2013 Report Posted September 16, 2013 Chciałem zrobić próbę kręconą siewnika konnego, będę go używał po raz pierwszy... Chciałem zasiać nim żyto. Siewnik ten ma 15 rurek. Proszę o szybką odpowiedź. Pozdrawiam Quote
*SSaPeRR* Posted September 16, 2013 Report Posted September 16, 2013 Tu już kiedyś opisałem jak zrobić próbę kręconą:http://www.rolnik-forum.pl/Thread-isaria-6000-s-2-5m Do każdego siewnika z napędem od koła wylicza się tak samo. A więc skoro świt można ruszać z działaniami. Pozdrawiam. PS. Tylko się nie wzoruj podaną tam szerokością. Zmierz swój siewnik... Quote
henryk Posted September 16, 2013 Report Posted September 16, 2013 siewnik konny ,, so 14..kaszub-15 rajek,liczba obrotów tylnego koła na 1 ha 2000,na 1 ar 20.teraz sypiesz ziarno do siewnika nastawiasz dźwignie z tyłu np na 2 to jest 200kg żyta na 1ha,podnosisz siewnik do góry włączasz i kręcisz kołem20 obrotów i ważysz ziarno które wyleciało do rynienki lub na plandekę i to jest porcja na 1 ar,mnożąc to x100 otrzymasz ilość na 1ha,powinno wylecieć 2kg.jeśli wyleciało mniej ,lub więcej to musisz przestawiać dźwignię w jedną lub drugą str.i ponowić próbę kręconą dla mnie to jest zrozumiałe myślę że pomogłem ,napisz czy się powiodło,-pozdrawiam Quote
zenek692 Posted September 19, 2013 Author Report Posted September 19, 2013 Dziękuje za pomoc, była bardzo przydatna... Quote
Recommended Posts